Kun lapsi menetti tajuntansa

Tänään ajattelin puhua asiasta, joka olisi hyvä jokaisen vanhemman tietää. Lapsi on nyt siis pari kertaa kaatunut, jonka jälkeen hän on alkanut itkemään ja huutamaan. Hetken päästä hän on mennyt aivan veltoksi ja tajuttomaksi. Tämä tajuttomuus on kestänyt noin 10 sekuntia. Lapsi oli tuolloin mumminsa luona, joten en itse ollut paikalla. Säikähdin näistä aivan hirveästi ja ambulanssi kävi tarkistamassa tytön kunnon. Kaikki oli normaalia eikä mitään jälkiä kaatumisesta näkynyt. He siis arvelivat että kyseessä on taaperoikäiselle tavallinen affektikramppi-kohtaus, jossa lapsi kiukustuessaan, pelästyessään tai satuttaessaan itsensä huutaa itseltään kirjaimellisesti tajun kankaalle tai muuten itkun yhteydessä lakkaa hengittämästä. Tämä on kuulemma vaaratonta, vaikkakin pelästyttää vanhemmat pahanpäiväisesti. affektikramppi-kohtaus, tajuttomuus, lapsiKun tämä tapahtui toiste (pienen muksahduksen jälkeen), soitin lastenklinikan päivystykseen ja siellä oltiin samaa mieltä; affektikramppi. He sanoivat ettei tarvitse tulla paikan päälle jos lapsen kunto on eilen tarkistettu ja lapsi voi nyt hyvin. Asia jäi silti hieman kiusaamaan minua, joten varasin lapselle varmuuden vuoksi ajan neurologille. Tänään sitten kävimme siellä ja hän oli samaa mieltä; affektikramppi kohtaus. Huh helpotus!

Hyvä tietää että jos näitä vielä tulee, ei tarvitse sydänkohtausta saada. Ohjeeksi saimme vain pitää lasta sylissä ja hieman kyljellänsä – hengitys alkaa kulkemaan yleensä vähän nopeammin. Lisäksi luin netistä että jos lapsen suussa on jotain, se täytyy kaivaa pois koska lapsi voi vetää sen henkeensä palatessaan tajuihinsa.

affektikramppi-kohtaus, lapsen tajuttomuusLuin että uhmaikäiset saattavat tehdä näin tahalleen halutessaan huomiota. Meidän tyttö nyt ei vielä sellaista ymmärrä ja toivon ettei aiokaan tehdä niin. Mikäli lapsi tekisi näin joskus tahalleen (en tajua miten joku edes pystyisi?), ohjeena oli laittaa lapsi pehmeälle alustalle kyljelleen – ei syliin, jotta lapsi tajuaa ettei tällä tavoin saa lisää huomiota. Hassua tässä on se, että nämä kohtaukset ovat tulleet aika pikkuisista muksahduksista – sellaisista joista hän ei normaalisti kauaa itkisi jos ollenkaan. Lääkäri sanoi että se liittyy varmasti hänen ikäänsä – reilu vuoden ikä on kuulemma tyypillinen aika jolloin nämä alkavat.

Nyt kun mietin asiaa, voi olla että olen joskus lukenut tästä aiemmin. Silti veikkaan että kovin moni ei edes tiedä tällaisesta. Lääkäri sanoi että nämä ovat aika tavallisia taaperoikäisillä, varsinkin voimakastahtoisilla yksilöillä. Ajattelin kertoa tästä, jos joku vanhempi säilyisi hieman vähemmällä säikähtämisellä. Vaikka tiedämme nyt että kohtaukset ovat vaarattomia, toivon silti ettei näitä tulisi enää jatkossa.

Onko teidän lapsella ollut affektikramppi-kohtaus? Milloin kohtaukset loppuivat?

Facebook & Instagram

Lue myös:

Miksi rakkaus loppuu lapsiperheessä?Lenkille suoraan synnytyssairaalastaVauva söi ranskalaisia, soittakaa poliisi! Toiseen ihastuminen – parisuhteen loppu? Kunnon repsahtaminen raskauden jälkeen 5 syytä olla tavoittelematta rasvatonta kroppaa Vauva tuli parisuhde meni Lapsen haluaminen itsekästä Lapsen yksityisyys netissä

Taru

4 vastausta artikkeliin “Kun lapsi menetti tajuntansa”

 1. Meidän kohta kolmevuotiaalla tytöllä on myös näitä, alkoivat joskus 10kk iässä ja juuri sillä tavalla että lapsi loukkasi itsensä ja alkoi itkemään. Itkua ei usein tullutkaan vaan ensimmäisen karjaisun jälkeen lapsi veti syvään henkeä ja lakkasi hengittämästä ja valahti veltoksi. Mekin alkuun pelkäsimme kauheasti näitä, mutta kun näitä tuli enemmän ja enemmän, opimme että tajuttomuus kestää vain hetken ja mitä rauhallisemmin olemme tilanteessa sitä nopeammin lapsi tuntui tokenevan. Otamme lapsen aina syliin, joskus myös puhallamme sievästi lapsen suuhun jotta hän hoksaisi alkaa hengittämään. Affektikrampin jälkeen tyttömme on usein aika väsynyt ja haluaa olla sylissä. Kävimme myös aivosähkökäyrätutkimuksessa, jossa suljettiin pois epilepsian mahdollisuus.
  Nykyään näitä kohtauksia tulee paljon harvemmin, välillä jopa luulimme että ne ovat täysin loppuneet, kunnes taas kerran tuli uusi. Ollaan huomattu että mitä väsyneempi lapsi on, sitä herkemmin tällainen tulee jos lapsi kolauttaa itsensä/ kaatuu yms.

  Meillä tätä tehdään jo toisessa sukupolvessa, minulla itselläkin oli näitä lapsena aina kouluikään asti 😀 Toivon, että lapseni ei ala tekemään näitä tarkoituksella saadakseen tahtoaan periksi. Nämä ovat kuitenkin hieman vaikuttaneet siihen, miten ollaan uskallettu jättää lapsi läheisillemme hoitoon. Kuitenkin tähän asti kaikki affektikohtaukset ovat tapahtuneet meidän läsnäollessa, ja esim päiväkodissa näitä ei tullut koskaan!

  Tsemppiä sinne, onneksi kyseessä on kuitenkin vaaraton vaiva, vaikkei missään nimessä mukava sellainen!

  • Kiva kun kommentoit!:) Jep väsymystä oli täälläkin hetken aikaa tuon jälkeen. Ei tuo kyllä mukava juttu ole , mutta kuten sanoit onneksi vaaraton! Saa nähdä rupeeko näitä tulemaan nyt enemmänkin…

 2. Päiväkodissa työskennellessä tullut tilanteita kun reilu vuoden ikäinen esim. Kaatuu pihalla naamalleen ja häntä sattuu, lopettaa hengittämisen.. Tässä tilanteessa auttaa kun puhaltaa lapsen kasvoja! 🙂

  • Kiitos kommentista! Hyvä että päiväkodeissa ollaan tästä tietoisia 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 4
Tykkää jutusta