Äitikuplan ulkopuolella

Silmään osui jokin aika sitten Me Naiset-lehden otsikko, jossa Laura Närhi sanoi, ettei äitiys todellakaan tee naisesta kokonaista. En voisi olla enempää samaa mieltä, ainakin jos itseäni mietin – äitikuplassa oleminen ei kuulosta tutulta.

Monesti kuulemme naisten kertovan miten äitiys muutti heidän elämänsä, vasta sitten he tiesivät mitä on ehdoton rakkaus ja miten heistä tuli kokonaisia. Nämä ovat tietysti jokaisen henkilökohtaisia tuntemuksia, eikä kukaan voi väittää ettei näin olisi. Silti, kukaan ei voi myöskään väittää, että kaikki kokisivat näin.

Entä minä itse? Miten minä olen kokenut äitiyden vaikuttavan itseeni ja elämääni? Tuliko minusta kokonainen? No alku paljastikin jo koko homman; ei todellakaan. Siis mitä ihmettä se kokonainen edes tarkoittaa? Täällä on edelleen sama nuori nainen, joka ei välillä tiedä oikein mistään mitään ja välillä taas tuntuu tietävän kaikesta kaiken. Sama tyyppi, jolla nyt vain on pieni ihminen rakastettavana ja huolehdittavana.

äitikuplassa? Tottakai rakastan lastani erilailla kuin ketään muuta aiemmin. Rakastan häntä vaikka hän tekisi mitä – täysin ehdoitta. Silti se ei ole muuttanut käsitystäni rakkaudesta. Myöskään arvomaailmani ei muuttunut lapsen myötä – tai tottakai lapsen hyvinvointi tuli ykköseksi, mutta se on ollut minulle itsestäänselvää jo kauan ennen äitiyttä. Ymmärrän arvomaailman muuttumisen, jos on ollut esimerkiksi kovin pinnallinen ennen lasta tai elämä on pyörinyt vain oman navan ympärillä. Silloin muutos on tottakai radikaalimpi.

Olen myös kuullut monen puhuvan tuoreiden äitien olevan äitikuplassa. Siitä kun kaikki ajatukset liittyvät lapseen, tekee mieli puhua vain lapsesta ja siitä miten on vaikea nähdä itsensä enää muuna kuin äitinä. Kuten kerroin, tätä en myöskään ole kokenut, en edes pikkuvauva aikana. Muita äitejä kohdatessani olen joskus miettinyt, että voidaanko me puhua jostain muustakin kuin lapsista, hahah. Halutaanko siitä lapsesta oikeasti puhua joka hetki, vai puhutaanko hänestä siksi ettei muuta keksitä vai siksi että niin ”kuuluu” tehdä? Eikö kukaan vaan kehtaa sanoa, että mua ei nyt kiinnosta puhua mun tai sun lapsen maitoruvista tai uhmaiästä? Puhun lapsen asioista jatkuvasti miehen ja lapsen isovanhempien kanssa, joten muiden kanssa tähän ei ole niin suurta tarvetta. äitikuplassa?Välillä olen miettinyt, pitäisikö kokea jotain suuria muutoksia itsessään äitiyden myötä – eikö äitiys ole muka kasvattanut minua ihmisenä vai mikä on homman nimi? Sitten olen vain ajatellut että herranjestas, jokaisen tunteet ovat ihan yhtä oikeita; miksi minun pitäisi esittää muuttuneeni kokonaiseksi tai muuten erilaiseksi vain siksi että minusta tuli äiti?

Toki lapsi on muuttanut elämääni, arki sujuu erilailla ja lapsen tarpeet mietitään aina ensin. Mutta siinä se oikeastaan onkin. Arki sujuu mukavasti omalla painollaan lapsen kanssa. Ilman mitään ihmeellisiä maata järisyttäviä kasvutarinoita.

Onko siellä yhtään samoin ajattelevia? Tekeekö teidän mieli koko ajan puhua lapsesta kaikkien kanssa? Miksi ja miksi ei?

Facebook & Instagram

Lue myös:

Kun lapsi menetti tajuntansa

Vauva tuli parisuhde meni?

Raskaus kuvina

Taru

2 vastausta artikkeliin “Äitikuplan ulkopuolella”

  1. Mä en oo kuullut ikinä kenenkään suusta mitään noita tuli kokonaiseksi muutuin äitiyden myötä -juttuja. Pelkästään jossain menaiset lehden kannessa joku julkkis ”sanoo”noin:) ja haluaisin puhua muustakin kuin lapsistani tai ystäväni lapsista. Muttakun on kaksi pientä lasta, jotka täyttävät päiväni, niin ei mulla ole muuta puhuttavaa:’D toisaalta en jaksaisi myöskään kuunnella joidenkin ystävieni tosi pinnallisia ongelmiakaan, tekisi mieli sanoa että hitto, onks tolla nyt jotain väliä. Mutta se saattaa johtua enemmän masennuksestani kuin äitiydestä etten jaksa kuunnella huolia siitä, kuinka joku raybanien arskalasimalli on niin suosittu tmv…

    • Kiitos kommentista! Itse olen kuullut monestikin. 😀 Hyvä kun otit tuon pointin esiin; onhan se ymmärrettävää että jos lapset täyttää koko päivän niin onhan se ymmärrettävää että heistä puhutaan. 🙂 Mua ei haittaa muiden pinnalliset ongelmat, enemmänkin se jos puheenaihe ei kiinnosta yhtään. 😀 Kivaa viikonloppua!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 10
Tykkää jutusta