Muuttuuko ystävyys äitiyden myötä?

Tänään tapetilla äitiys ja ystävyys. Olen lukenut monia tekstejä- ja kuullut monia tarinoita, joissa kaveripiiri on mennyt uusiksi lapsen myötä. Joissain tapauksissa lapsettomat ystävät ovat lopettaneet yhteydenpidon, toisissa tapauksissa taas lapsen saanut henkilö.

Miten näin on päässyt käymään? Tässä kaksi kärjistettyä ja stereotyyppistä mahdollista tilannetta;

Tilanne 1. Lapsen saanut henkilö ihmettelee kun lapsettomat tai muuten eri elämäntilanteessa olevat kaverit, eivät jaksa kuunnella koko ajan juttuja hänen omasta ihanasta lapsestaan. Henkilön oma arvomaailma on muuttunut ja hänestä saattaa jopa tuntua, että lapsettomien kavereiden tarinat ovat pinnallisia ja turhanpäiväisiä. Kenties lapsen saanut henkilö kokee, ettei enää olla samalla aaltopituudella ja lopettaa yhteydenpidon ja etsii uudet mammakaverit tai saattaa jopa kokea, ettei edes tarvitse ystäviä ja sulkeutuu perhe- ja vauvakuplaan.

Tilanne 2. Lapseton ja kenties sinkkukin henkilö kyllästyy kuuntelemaan jatkuvasti pienen Maija-Eeron elämästä ja ensiaskelista.  Hänen silmissään lapsen saanut ystävä, entinen bilehirmu on muuttunut – kenties tylsäksikin, joka viettää aikaansa vain neljän seinän sisällä. Lapseton haluaisi istuskella kahviloissa, käydä juhlimassa ja matkustella. Äidiksi tullut kaveri ei – hän haluaisi istuskella kotona, juoda teetä ja keskustella lasten kasvatuksesta. Lopulta lapseton alkaa viettämään aikansa samassa tilanteessa olevien ystävien kanssa.

Äitiys ja ystävyys, ystävyys ja äitiys, miten äitiys muuttaa ystävyyttä, ystävyyssuhteet ja äitiys, vanhemmuus ja ystävyys, Stuff about

Äitiys ja ystävyys, ystävyys ja äitiys, miten äitiys muuttaa ystävyyttä, ystävyyssuhteet ja äitiys, vanhemmuus ja ystävyys, Stuff about

Äitiys ja ystävyys – oma kokemukseni

Itse en ole kokenut mitään tällaista. Näen kavereita mielestäni tällä hetkellä ehkä jopa enemmän kuin ennen lasta, sillä olen hoitovapaalla. Työn tai opiskelun- tai parhaassa (vai pahimmassa?) tapauksessa molempien jälkeen, voi olla vaikeaa löytää aikaa ja jaksamista kavereille jos perhettäkin haluaa nähdä. Itselläni ei mitään loistavaa vinkkiä löydy asiaan, koska en ole tällaista kokenut.

En osaa myöskään oikein samaistua heihin, jotka puhuvat kokoajan pelkästään lapsestaan ystäviä nähdessään. Minulla ei ole ollut tarvetta sellaiseen – ainakaan toistaiseksi. Usein kaverini enemmänkin kyselevät lapsesta ja silloin toki kerron. Tottakai jos lapsi on mukana, niin minun täytyy huomioida häntäkin. Mutta mikäli lapsi ei ole mukana niin puhun kyllä mieluusti jostain muusta. Puhun lapsesta miehen, siskon ja lapsen isovanhempien kanssa.

Mikäli sinulla on jomman kumman alussa mainitun kaltainen tilanne ja hommat eivät tunnu millään ratkeavan kaverin kanssa, ei auta muu kuin hyväksyä asia. Jos ystävyys ei kestä elämänmuutoksia sen kariutuminen on mielestäni lähes väistämätöntä ennemmin tai myöhemmin. Elämäntilanteet pysyvät harvoin samana, jos koskaan. Voi myös olla, että erkaantuminen on vain vaihe ja ”palaatte yhteen” jossain myöhemmässä elämänvaiheessa. Jossain toisessa hetkessä kyseinen ystävä voi tuntuakin taas läheisemmältä. Toisinaan ystävyys hiipuu luontevasti ilman huonoja fiiliksiä, mikä on tietenkin mukavampaa.

Äitiys ja ystävyys, ystävyys ja äitiys, miten äitiys muuttaa ystävyyttä, ystävyyssuhteet ja äitiys, vanhemmuus ja ystävyys, Stuff aboutToki jos ystävyyden säilyttäminen on sinulle tärkeää, kannattaa puhua asiasta kyseisen kaverin kanssa. Suoraan puhumisesta harvoin on haittaa. Tässä vaiheessa sinulla tuskin on myöskään enää menetettävää.

Miten teidän ystävyyssuhteenne ovat muuttuneet lapsen saannin myötä tai kun kaveri on saanut lapsen? Onko äitiys ja ystävyys sujunut ongelmitta?

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Ranskassa vauvalle syötetään sokeria, pitäisikö meidänkin? Esikoinen hoidossa, vanhempi kotona vauvan kanssa? Nuoret hulttiovanhemmat Valmis äidiksi? Hormonaalinen ehkäisy – ei enää ikinä ♡  Hedelmällisyystietokone ehkäisykeinona, suosittelenko? ♡ Parjattu kuparikierukka – oma kokemukseni ♡ ♡ ”Kroppa- ja parisuhde menee pilalle kun saa lapsen””Onko sun paikat nyt ihan löysät?”

Taru

Yksi vastaus artikkeliin “Muuttuuko ystävyys äitiyden myötä?”

  1. Pakko kommentoida tähän tilanne 3:sta. 🙂 Eli myös kahden (tuoreen) äidin tiet voivat erkaantua koska näkemykset eroavat niin suuresti, lasten suhteen (kasvatuserot, mielipiteet jne.).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta