Pilaako imetys rinnat?

Joskus aikoinaan kirjoitin postauksen otsikolla ”Kroppa ja parisuhde menee pilalle, kun saa lapsen”, jossa listasin tyypillisiä ennakkoajatuksia ja odotuksia, joita lapsen saantiin liittyy. Samalla kerroin oman mielipiteeni väitteistä. Tänään postauksen aiheena on: Pilaako imetys rinnat? Inspiraatio tähän postaukseen löytyi taas kerran vauva.fi:stä. ;D

Kuten tuossa linkittämässäni postauksessa kerroin, omasta mielestäni raskaus ei pilaa vartaloa – ainakaan omaani ei pilannut. En kyllä tiedä, mitä omalle vartalolleni olisi pitänyt tapahtua, että olisin ajatellut sen menneen pilalle? Itselläni on muutama ihan haalea raskausarpi jäänyt ulkoreisiin, mutta tuskin huomaan niitä. Ihme kyllä, ettei vatsaani tullut raskausaikana yhtäkään arpea, vaikka mahanahka siinä eniten venyi ja paukkui.

Pilaako imetys rinnat? Pilaako imetys tissit? Miten raskaus muuttaa kroppaa, Imetys ja rinnat, imetys, kroppa raskausaika, kroppa synnytyksen jälkeenPilaako imetys rinnat? Pilaako imetys tissit? Miten raskaus muuttaa kroppaa, Imetys ja rinnat, imetys, kroppa raskausaika, kroppa synnytyksen jälkeen

Pilaako imetys rinnat? Pilaako imetys tissit? Miten raskaus muuttaa kroppaa, Imetys ja rinnat, imetys, kroppa raskausaika, kroppa synnytyksen jälkeenMielestäni yllättävän moni pelkää imetyksen pilaavan rinnat. Vaikka haluankin näyttää hyvältä ja olla tyytyväinen ulkonäkööni, en ikinä ollut edes osannut pelätä edellä mainittua asiaa. Kun kyseessä on niinkin ihmeellinen asia kuin raskaus ja oma vauva, tuntui rintojen ulkonäöstä murehtiminen jollain tapaa todella turhalta.

Tietysti ymmärrän joillekin sen olevan iso asia, vaikken siihen itse osaakaan täysin samaistua. Varmasti se olisi ollut itsellenikin vaikeampi paikka, jos muutokset olisivat olleet todella epämieluisia tai en olisi palautunut hyvin.

Pilaako imetys rinnat? Pilaako imetys tissit? Miten raskaus muuttaa kroppaa, Imetys ja rinnat, imetys, kroppa raskausaika, kroppa synnytyksen jälkeen

Pilaako imetys rinnat? Pilaako imetys tissit? Miten raskaus muuttaa kroppaa, Imetys ja rinnat, imetys, kroppa raskausaika, kroppa synnytyksen jälkeenImetys – ja itseasiassa jo alkuraskaus, saattaa muuttaa rintoja. Oma kuppikokoni kasvoi aika reilusti jo heti alkuraskaudessa. Nyt se on kylläkin jo palautunut takaisin ennalleen.

Palautuminen yksilöllistä

Raskaudesta, synnytyksestä ja imetyksestä palautuminen ovat täysin yksilöllisiä asioita – siksi niistä onkin mielestäni turha murehtia etukäteen. Itse palauduin edellä mainituista hyvin, varmasti osittain ikänikin takia.

Palautumiseen vaikuttaa varmasti geenit, ikä ja se monesko lapsi on kyseessä. Veikkaan että on aika eri asia imettää yhtä lasta muutama kuukausi (kuten itse tein) kuin imettää neljää lasta jokaista parivuotiaaksi asti.

Pilaako imetys rinnat? Pilaako imetys tissit? Miten raskaus muuttaa kroppaa, Imetys ja rinnat, imetys, kroppa raskausaika, kroppa synnytyksen jälkeen

Pilaako imetys rinnat? Pilaako imetys tissit? Miten raskaus muuttaa kroppaa, Imetys ja rinnat, imetys, kroppa raskausaika, kroppa synnytyksen jälkeenOn tietysti täysin makuasia, mitä kukin tarkoittaa rintojen pilalle menemisellä. Jos asia ahdistaa hirveästi, aina voi tuudittautua siihen, että ne voi korjata leikkauksella. Tai sitten vain toteaa mielessään, että rupeaa ne paikat roikkumaan ajan myötä ihan muutenkin…

Ahdistiko sinua vartalon muuttuminen äidiksi tullessasi? Mitä mieltä itse olet – pilaako imetys rinnat?

Kuvat: Jutta Hirsimäki, edit by me

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Toinen lapsi vai ei? Hormonaalinen ehkäisy – ei enää ikinä Hedelmällisyystietokone ehkäisykeinona, suosittelenko? Ankea, seksitön avioliitto Kroppa raskauden jälkeen Raskaus kuvina BAD MOM-haaste! ”Onko sun paikat nyt ihan löysät?” Raskaus pähkinänkuoressa

Toinen lapsi vai ei?

Meidän tyttö täyttää tämän kuun lopussa 2-vuotta. Aika usein tässä vaiheessa moni nainen alkaa kuulemaan uteluita seuraavasta lapsesta; ”koskas teille tulee toinen lapsi?” tai aletaan vaivihkaa silmäilemään vatsanseutua. Itse olen onneksi säästynyt näiltä kyselyiltä, vaikka joskus on toki kysytty haluammeko lisää lapsia.

Toinen lapsi Toinen lapsi Toinen lapsi Tiedän monen ahdistuvan, ärsyyntyvän tai loukkaantuvan kyselyistä – onhan kyseessä todella henkilökohtainen asia ja utelut saattavat tuntua inhottavilta. Varsinkin jos lapsen saamisessa on ollut vaikeuksia tai on juuri yritys päällä. Silloin ei tosiaankaan kaipaa päälle mitään urkkimisia. Nykyään moni on varmasti hienotunteisempi näiden asioiden kanssa, mutta kyllä muistan itsekin ennen ensimmäistä raskauttani kuulleni vähän sellaisia ”koskas teette lapsia?”-töksäytyksiä. Eivät ne tosiaankaan kivalta tuntuneet, varsinkin kun pelkäsin etten voisi edes tulla raskaaksi.

Toinen lapsi vai ei?

Olen aina ajatellut haluavani kaksi lasta. En tiedä miksi. Voihan olla, että tähän vaikuttaa se että omat vanhempani saivat kaksi lasta – minut ja siskoni. Olen kuitenkin jo raskausajasta lähtien ollut vahvasti sitä mieltä, etten halua kahta pientä samaan aikaan. Tällä hetkellä toinen lapsi ei siis ole suunnitelmissa, vaikka joskus pieni orastava vauvakuume meinaakin iskeä. Tiedän sen kuitenkin olevan ihan biologiasta johtuvaa – en siis tosissani tällä hetkellä halua toista lasta.

Toinen lapsiMoni haluaa lapset lyhyellä ikäerolla, jotta heistä on seuraa toisillensa ja jotta pikkulapsiarkea olisi ns. pois alta. Tietysti olisi mukavaa jos lapsellamme olisi leikkikaveri, mutta se ei luonnollisestikaan ole tarpeeksi hyvä syy minulle yrittää toista lasta. Mieluummin keskityn tällä hetkellä nykyiseen lapseemme, parisuhteeseen ja unelmieni uran saamiseen. 😉

Onneksi tällä asialla ei ole mikään kiire. Jos kuitenkin mietin elämääni esimerkiksi 10 vuotta eteenpäin, näen itseni kahden lapsen äitinä. Haluaisin myös kokea vielä kerran lapsen syntymän ja vauva-ajan. Ja olisihan se tietysti ihanaa, että lapsemme saisi kokea sisaruuden, vaikka läheisiä suhteita voi syntyä monilla muillakin tavoilla.

 Monta lasta itse haluaisit vai haluatko yhtään? 🙂

Kuvat: Jutta Hirsimäki, edit by me

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Ankea, seksitön avioliitto ”Kroppa- ja parisuhde menee pilalle kun saa lapsen” ”Onko sun paikat nyt ihan löysät?” On julmaa jättää lapsi ilman sisarusta  ”Ei siivota, leikitään vaan halihippaa” – Tarvitseeko sotkua sietää lapsiperheessä? Ranskassa vauvalle syötetään sokeria, pitäisikö meidänkin? Esikoinen hoidossa, vanhempi kotona vauvan kanssa? Nuoret hulttiovanhemmat Valmis äidiksi? Hormonaalinen ehkäisy – ei enää ikinä ♡  Hedelmällisyystietokone ehkäisykeinona, suosittelenko? ♡ Parjattu kuparikierukka – oma kokemukseni

Yhden lapsen äidillä ei ole oikeutta valittaa?

Välillä tuntuu että äitiys on kilpailu. Kilpailu siitä kenellä on eniten paskaa ja kenellä kaikkein rankinta. Kenen lapsi valvoo eniten ja kenellä on pahin uhmaikä. Ja se kuka kokee itsellään olevan kaikkein rankinta – se tietää kaikesta kaiken. Ja se yhden lapsen äiti, sehän ei tiedä mistään mitään! Koska sillä on vaan se yksi lapsi. Kannattaa siis olla hiljaa ja antaa sen viiden lapsen äidin valittaa. Eikun hups, eihän sekään saa – jollain niitä lapsia on kymmenen. Sillä on varmasti vielä rankempaa.

Yhden lapsen äiti Yhden lapsen äiti Yhden lapsen äiti Mulla on vähän ristiriitaiset fiilikset tästä. Omasta mielestäni jokainen ihminen voi olla väsynyt, oli lapsia sitten nolla, yksi tai kymmenen. Ei se lasten määrä kerro kaikkea. Turha sitä on silti kieltääkään, että lisää lapsia tietää lisää vastuuta ja vähemmän aikaa. Usein myös lisää väsymystä. En siis todellakaan luottaisi väittämään, että kaksi lasta menee siinä kuin yksi. Voihan se joskus mennä näinkin, mutta sen varaan ei kannata laskea.

Kuten ehkä tiedät, meillä on yksi lapsi. Olemme siinä mielessä todella onnekkaita, että lapsi on nukkunut yönsä jo yli vuoden heräämättä (poikkeuksia lukuunottamatta). Ensi kuun lopussa hän täyttää 2. Silti jopa minuakin joskus väsyttää, vaikka nukunkin hyvin. Eiköhän se ole ihan normaalia. Ja minusta minulla on ihan samanlainen oikeus sanoa se ääneen. Joskus jopa se pelkkä ääneen sanominen helpottaa.

Yhden lapsen äiti

Yhden lapsen äitiJos vain sillä on oikeus valittaa ja väsyä, kenellä on raskainta, eihän kukaan meistä voisi sanoa ikinä mitään! Aina joku on väsyneempi ja aina jollain on asiat huonommin. Hyödyttääkö sekään mitään, ettei kukaan puhu tunteistaan – vain sen takia, että jonkun asiat on vielä huonommin?

Ymmärrän kyllä täysin, että itseä ärsyttää jos ei ole nukkunut vuoteen ja toinen valittaa yhdistä väliin jääneistä yöunista. Mielestäni tilannetaju onkin näissä hetkissä kultaa. Tämä on kyllä vähän ristiriitainen asia!

Sama pätee mielestäni kasvatusneuvoihin – niistä kiistely on turhaa. Itseäni niin tylsistyttää sellaiset syyttävään sävyyn käydyt kotihoito vs. päiväkoti vastakkaisasettelut tai muut vastaavat. Tykkään itsekin keskustella erilaisista aiheista, mutta neutraalisti ja ilman mitään syyllistämistä tai itsensä jalustalle nostamista. Veikkaan, että äidit osaavat aika hyvin itsekin syyllistää itseään – siihen ei tarvita ketään ulkopuolista.

Mitä mieltä itse olet? Saako myös yhden lapsen äiti – tai lapseton valittaa väsymystään? Vai onko monen lapsen äiti ”oikeutetumpi” 😀 valittamaan?

Kuvat: Jutta Hirsimäki, edit by me

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Ankea, seksitön avioliitto  Kuinka usein äiti saa bilettää? Miksi rakkaus loppuu lapsiperheessä? Vanhemmat, jotka valittavat päiväkotiin kaikesta Lapselle säästäminen – kyllä vai ei? Äitiys vai ura – voiko saada molemmat? Vauva tuli parisuhde meni? ”Onko sun paikat nyt ihan löysät?” Raskaus pähkinänkuoressa