Tulisitko meille töihin? – palkaksi saat tikkunekun!

Olen kirjoittanut bloggaamisesta paljon tekstejä, onhan tämä minulle todella rakas asia ja suuri osa elämääni. Olen kirjoittanut myös oman postauksensa bloggaajan työn hinnoittelusta: Miten hinnoitella blogiyhteistyö? Off topic: alkoi naurattamaan hieman tuo aloitukseni, sillä mieleeni tuli tämä teksi Blogien klassikkopostaukset. Eipä siitä sen enempää, käykää lukemassa. 😀 Takaisin aiheeseen; tänään ajattelin kirjoittaa työelämän varjopuolesta, aiheesta nimeltä palkaton työ.

Ihmisillä halutaan teettää työtä ilmaiseksi. Koska ilmaisen työn tekijöitä aina löytyy. Saat hyvää työkokemusta tästä, usein sanotaan. Se voi olla totta, mutta mihin se raja vedetään?

Usein tätä näkee aloilla, joille moni haluaa. Ilmaiseen työhön saatetaan houkutella juurikin näillä työkokemus-, näkyvyys- ja saatat saada täältä sitten joskus töitä -argumenteilla. Tavallaan ymmärrän pointin,  mutta joku tässä silti mättää.

Palkaton työ

Palkaton työ – kannattaako se?

Palkaton työ on yleinen ilmiö haluttujen alojen lisäksi uusilla aloilla. Kun ala on lapsenkengissä, yhteisiä pelisääntöjä vielä haetaan. Näihin aloihin kuuluu esimerkiksi bloggaaminen, vaikkei sekään enää mikään uunituore juttu ole.

Jotkut ehdotukset ovat mielestäni kyseenalaisia; tee blogipostaus ja olet mukana tuotepaketin arvonnassa! Onko se ollenkaan kannattavaa; teet tuntien työn; kirjoitat, valokuvaat, editoit ja markkinoit sisältöäsi ja sinulla on mahdollisuus voittaa tuotepaketti, jonka arvo on parikymppiä? Suostuisiko valokuvaaja, toimittaja, editoija tai markkinointia työkseen tekevä ihminen tähän? Ei kannata ja eikä varmasti suostuisi.

Tuoteyhteistyöt ovat kaksipiippuinen juttu – kyllähän yrityksen tuotteita näkyy blogeissa, vaikkei kyseessä olisikaan kaupallinen yhteistyö. Silti en pidä reiluna, että bloggaaja käyttää paljon aikaa ja vaivaa, esitelläkseen 10e purnukkaa blogissaan viidestä eri kulmasta. Vastaavasta lehtimainoksesta yritykset maksavat mukisematta tuhansia euroja. Monilla blogeilla näkyvyys on jopa suurempi. Miksi bloggaajan oletetaan tekevän tämä ilmaiseksi? Siksi koska niin moni tekee! On erittäin loogista, ettei haluta maksaa jos joku muu tekee ilmaiseksi. Siksi avaimet ongelman ratkaisuun ovat yhteiskunnan sääntöjen lisäksi työntekijöillä. Asettakaa rajat ja ymmärtäkää työnne arvo. Se on teidän ja myös muiden alalla toimivien etu. Kuka sinua ja työtäsi arvostaa, jos et sinä itse?

Itsekin teen toisinaan tuoteyhteistöitä, mutta silloin tuotteen tai palvelun arvo on on lähelle tai yli rahasumman, jonka veloittaisin yhteistyöstä. Joskus otan vastaan myös ilmaisia tuotteita, mutta tällöin minulla ei ole velvoitteita kirjoittaa niistä. Joskus kuitenkin kirjoitan – miksipä ei! Tietysti jos blogi on todella pieni, tuotepalkkio voi olla ns. riittävä korvaus. Oman bloginäkyvyytesi arvon, voit arvioida helposti Social Bluebook -sovelluksella. Lisää tuosta sovelluksesta pääset lukemaan tekstistä, jonka linkitin heti tämän postauksen alussa.

Miksi maksaa kun saa ilmaiseksikin?

Monelle bloggaaminen näyttäytyy edelleen pikkutyttöjen puuhasteluna, miksi siitä muka pitäisi maksaa? Eihän se mitään taitoa vaadi! Silti tuhansien, kymmenientuhansien tai jopa satojentuhansien ihmisten tuoma näkyvyys houkuttaa. Ja mielellään ilmaiseksi. Millä muulla alalla pyydetään tekemään yksilöity mainos ilman korvausta?

Monia blogeja lukee moninkertaisesti ihmisiä esimerkiksi lehtiin verrattuna. Miksi lehtimainoksesta voi sitten maksaa, paljon kalliimmin? Blogitekstiä voidaan lukea vuosienkin päästä, se kun löytyy netistä eikä sitä voi heittää roskiin. Bloggaajien mielipide on (tai ainakin olisi erittäin suoravaa olla) aito mielipide, eikä pelkkää tuotteen tai palvelun ylistystä valmiiden mainoslauseiden kera. Onko kyse siitä, ettei bloggaajaa pidetä sisällöntuotannon ammattilaisena?

Tämä on valitettavaa, mutta edelleen yleistä monilla aloilla. Kuten alussa mainitsin, tämä on uusien ja haluttujen alojen vitsaus. Esimerkiksi taide-, kulttuuri- ja media-ala kuuluvat juurikin näihin. Millä muulla alalla saatat joutua palkattomaan harjoitteluun valmistumisesi jälkeen? Palkattomat harjoittelut kuuluvat mielestäni opiskeluaikoihin, eikä niistäkään jonkun korvauksen maksaminen olisi pahitteeksi. Koulutuksen puute ole myöskään mikään peruste ilmaisen työn tekemiselle. Monen alan ammattilainen on täysin itseoppinut, mikä on myös aivan yhtä hyvä tie.

Toisaalta, miksipä sitä mistään mitään maksaisi. Aina on joku, joka tekee ilmaiseksi tai polkuhintaan. Tiedän esimerkiksi monia muusikoita, jotka joutuvat edelleen perustelemaan miksi keikkoja ei vedetä ilmaisen viinan palkalla tai sadalla eurolla. Tämä on minusta tosi surullista – tämänkö arvoinen on toisen henkilön työ? Välillä tuntuu myös, ettei työn laadulla tunnu olevan merkitystä – pääasia että se on ilmaista. Lisää aiheesta Henriikan postauksessa Ilmaista työkokemusta tarjolla. Kuka nappaa keikan?

Vaikka meillä Suomessa on kaikenmaailman ammattiliitot ja suosituspalkat, se ei tarkoita etteikö työelämästä löytyisi epäkohtia. Niitä on – paljonkin. Olen kuitenkin huomannut, että työelämässä vääryyttä kokeneet harvoin viitsivät puolustaa oikeuksiaan tai vaatimaan mitään. Pelätään leimautumista hankalaksi tai potkuja. Ollaan vain kiitollisia, että on edes joku työ.  Itse olen sitä mieltä, että työn pitäisi olla palkitsevaa molempien kannalta – niin työnantajan kuin -tekijänkin kannalta. Kukaan ei pelkällä kiitoksella elä. Tai kosteusvoidepurkilla.

Mitä mieltä sinä olet? Onko palkaton työ jossain tapauksissa perusteltua vai pitäisikö tähän tulla jokin muutos?

Ps. Päivittelen tämän viikon Fitfashionin snäppiä ja ensi viikolla Fitfashionin Insta Stooria (molemmissa käyttäjä fitfashionfi), muista seurailla. <3

Kuvat: Jutta Hirsimäki, edit by me

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Miksi paska blogi menestyy? Bloggaajan viikko – mitä siihen kuuluu? Paljon blogilla pitää olla lukijoita, jotta voi tienata? Paljastuksia bloggaamisesta! Feikit somettajat – missä menee raja? 7 vinkkiä – miten saada unelmatyö? 7 vinkkiä – miten saada unelmatyö? Kohti unelmaduunia! Bloggaaminen – itsekeskeisten tyttöjen harrastus? Irtisanouduin työstäni

Bloggaajan viikko – mitä siihen kuuluu?

*Sisältää mainoslinkkejä

Moikka! Viime viikolla julkaisin Bloggaajan päivä -vlogin ja lupasin kirjoittaa tälle viikolle kattavamman bloggaajan viikko -postauksen. Tällä viikolla ei hirveästi näkynyt muuta kuin bloggaamista, paitsi parina päivänä sisällöntuotannollisia juttuja, jotka eivät liittyneet blogiin. Osa yrityksistä lomailee vielä ja varmasti syksyn myötä niitäkin juttuja tulee viikkoon lisää. 🙂

Eilen alkoi myös koulu, joten kiirettä pitää senkin edestä ja aikataulut tulevat muuttumaan tiukemmiksi. Tämän postauksen aikataulut ovat siis viime viikolta, jonka pyhitin aikalailla bloggaamiselle. Viikonloppua en nyt kirjannut, vaikka sinnekin vähän bloggailua ja yksi työjuttu mahtuikin.

Bloggaamisesta on töiden lisäksi hyötyä myös opintojeni kannalta – saan siitä, sekä muista alaan liittyvistä töistä hyväksilukuja koulua varten, joten pääsen ehkä valmistumaan nopeammin. Lisäksi halusin tehdä postauksia varastoon mahdollisimman paljon, jotta koulun alkaessa ei olisi niin kova kiire. Mutta mennään niihin aikatauluihin – tällainen oli siis bloggaajan viikko:

bloggaajan viikko

bloggaajan viikko
Paita (saatu)// TÄÄLTÄ*

Maanantai

8:00 herätys. Syön aamupalaa ja alan tekemään postauksia. Tälle päivälle en ollut tehnyt tekstiä, sillä päätin aloittaa uudella innolla vasta elokuun 1. päivänä. ;D

11:00 pidän ruokatauon ja katson samalla videoita Youtubesta – koitan saada inspiraatiota omiin videoihini. Ei onnistunut. 😀

11:30 jatkan taas viikon postauksien kirjoittamista. Se sujuu aika jouhevasti, koska olin suunnitellut aiheet valmiiksi.

13:00 lähden käymään salilla, jonka jälkeen lapsi tulee kotiin – hän oli ollut mummilla hoidossa. Siitä eteenpäin siis lapsen kanssa ulkoilua, leikkiä, syömistä jne. Mies tulee 16 aikaan kotiin ja sitten hengailemme kaikki yhdessä.

19:30 lapsi meni nukkumaan, jonka jälkeen alkaa taas tekstien naputus ja kuvien muokkaus. Tämä jatkuu 21:30 asti, jonka jälkeen vuorossa on Netflixin katsomista.

22:30 nukkumaan.

Tiistai

6:30 herätys, lapsen kanssa aamupuuhia.

8:00 mies vie lapsen päiväkotiin, itse alan kuvaamaan videota ja julkaisen päivän postauksen.

9:00 aikataulutan tulevaa viikkoa, teen somejakoja, vastailen s-posteihin.

11:00 ideoin uusia postauksia ja alan kirjoittamaan niitä.

13:00 syön, jonka jälkeen kuvaan uuden vlogin. Siinä ei kauaa mene – sen jälkeen haen lapsen päiväkodista. Ulkoilemme, syömme ulkona ja leikimme pihallamme.

17:00 tulemme sisälle ja rakentelemme legoilla robotteja. Mieskin on jo kotona.

19:30 lapsi menee nukkumaan ja alan kirjoittamaan. Lopetan 21:00.

bloggaajan viikko

bloggaajan viikko

Keskiviikko

7:30 herätys, piti herätä aamulla 6:00 salille mutten jaksanut. 😀

7:45 postauksen julkaisu, aamupalaa, postausten jakoa Facebookissa.

8:30 kotona on hirveä sotku – siivoan. Siihen menee tunti!

9:30 vastailen muutamiin blogiyhteistöihin liittyviin s-posteihin ja muihin viesteihin.

11:00 alan tekemään ruokaa ja syön.

12:30 lataan vlogimateriaaleja koneelle ja syön lisää. 😀 Sen jälkeen haen lapsen päiväkodista mumminsa kanssa. Lähden samalla käymään salilla ja he menevät kotiin syömään välipalaa.

15:30 alan laittamaan kuvia kovalevylle, mutta jostain syystä se ei toimi. Soitan verkkokauppaan ja selvittelen asiaa. Homma ei silti lähde pelittämään. :S

16:00 mies tulee kotiin ja lapsen mummi lähtee pikkuhiljaa kotiin. Lapsi leikkii vesileikkejä. 😀 Sen jälkeen rakennellaan taas legoilla ja katsotaan samalla piirrettyä.

19:30 lapsi menee nukkumaan. Vastaan taas pariin s-postiin ja päivitän Ig:n. Koitan keksiä kirjoitettavaa, mutten saa mitään aikaan.

20:00 luovutan ja alan katsomaan Netflixiä. 😀

Torstai

6:15 herään lapsen kanssa. Aamupuuhia.

8:00 postauksen julkaisu ja sitten menemme ulos. Tänään lapsi ei mene päiväkotiin, vaan mummolaan yöksi.

9:00 jälkeen lapsi haetaan ja teen itse pariin blogiin liittymätöntä työjuttua, kovalevyasian ihmettelyä edelleen ja pari somejakoa.

10:00 alan lähtemään – menen testaamaan Float Kallion Kelluntatankkia, josta höpöttelinkin jo Insta Stooriin. Suosittelen kokeilemaan mikäli kotona rentoutuminen on vaikeaa! Ajanvaraukseen pääset tästä!

11:50 olen jälleen kotona ja alan syömään. Samalla julkaisen Instagramiin kuvan blogiyhteistyöhön liittyen.

12:30 teen jälleen blogiin liittymättömiä töitä. Sen jälkeen käyn kaupassa ja avaan paketin, joka tuli postissa.

13:26 alan kirjoittamaan ensi viikon postauksia. Hetken päästä tajuan, että pitääkin mennä suihkuun ja alkaa meikkaamaan, koska olen menossa Jutan kanssa ottamaan kuvia blogia varten.

15:00 pääsen lähtemään ja hyppään bussiin. Kuvailemme reilu pari h.

18:00 kotona hengailua. Illalla jatkan taas kirjoittamista! Lopetan 21:00.

bloggaajan viikko

bloggaajan viikko

Perjantai

8:00 herätys. Julkaisen postauksen, vastailen pariin s-postiin ja teen somejaot.

9:00 alan siivoamaan. Täällä on jälleen aikamoinen sotku. 😀

10:00 alan meikkaamaan ja valmistautumaan lähtöön, koska olen sopinut tapaamisen A-lehdillä klo 11:00.

12:30 olen bussissa matkalle kotiin. Samalla puhun pankin kanssa puhelua liittyen asuntolainaan. Ei ole ihan ajankohtaista, mutta halusin kuitenkin kysyä pari aiheeseen liittyvää juttua.

13:00 vastailen kommentteihin, editoin videon loppuun ja teen taas pari blogiin liittymätöntä työjuttua. Tämän jälkeen teen ruokaa ja syön. Sitten lapsi tuleekin mummolasta kotiin. <3 Menemme hänen kanssaan ulos.

16:00 aikaan tulemme kotiin ja syömme. Mies tulee kotiin.

19:30 alan taas kirjoittamaan paria postausta. Lopetan taas klo 21:00.

Tässä oli aikataulut kirjattuna nyt aika suurpiirteisesti – jotain luultavasti jäi unohtumaan, eivätkä aikataulut ole varmasti ihan minuutilleen. Oli yllättävän vaikea kirjata kaikki ylös! Kaikkia valokuvailua, en muistanut kirjata. 😐

Täytyy tosiaan muistaa, että jokaisen bloggaajan viikko on omanlainen ja tätä voi tehdä niin monella eri tapaa. Jokainen viikko- ja päivä vaihtelee itsellänikin, joten tästä ei kannata vetää mitään jyrkkiä johtopäätöksiä, että näin ne päivät aina kuluvat. 🙂

Eilen tosiaan alkoi koulu, joten se tietää taas sitten tiukempia aikatauluja meidän perheessä. Toivonkin että saan mahdollisimman paljon hyväksilukuja opintoihin ja kursseja suoritetuksi näyttöinä!

Oliko tämä bloggaajan viikko -postaus sitä mitä odotit? Millainen on oma viikon aikataulusi?

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Miksi paska blogi menestyy? ♥ Mihin käytän rahaa? – rahapäiväkirja ♥ Miksi rakkaus loppuu lapsiperheessä? Miten saada unelmatyö? ♥ Miten hinnoitella blogiyhteistyö?  Kohti unelmaduunia! ♥ Työelämän ulkonäköpaineet ♥ Vuosi bloggaajana ♥ ”Sillä alalla ei oo töitä!”

Tiedetään – kaupalliset yhteistyöt on pyllystä!

Sain idean tähän postaukseen tästä tekstistä. 🙂 Blogien kaupallisia yhteistöitä parjataan vähän joka nurkassa. Milloin on liian päälleliimattua, milloin tuotearvosteluissa valehdellaan, milloin bloggaaja mainostaa jotakin paskaa tuotetta, milloin bloggaaja pitäisi polttaa roviolla, koska on mainostanut vaatteita ja kannustaa epäekologisuuteen. Ymmärretty on; kaupalliset yhteistyöt ovat osan mielestä aivan pyllystä!!! 😀

kaupalliset yhteistyöt
Paita//UFF, laukku//kirpparilta, housut//Monki, takki//Mango

Mutta arvatkaas mitä? Minä oikeasti tykkään lukea yhteistyöpostauksia, vaikka kyseinen tuote tai palvelu ei kiinnostaisi minua pätkääkään! Miksi sitten tykkään niitä? Kaupallisuus, mainonta ja markkinointi kiinnostavat minua. On mielenkiintoista lukea, miten blogimarkkinointia toteutetaan nykyään ja miten se on muuttunut ajansaatossa. Ja ihan oikeasti, osa niistä on myös hyvin toteutettu eikä haise kusetukselta! Lukijoita ärsyttää päälleliimatut ja teennäisen oloiset mainospostaukset. I get it. Silti on olemassa myös muunlaista blogimarkkinointia. Ja sekin on varmasti aika makuasia – millainen kaupallinen postaus on hyvä ja millainen huono.

Tuntuu välillä että muutamien omasta mielestä huonosti toteutettujen yhteistöiden takia lynkataan kaupalliset yhteistyöt kokonaan. Osa ei tietystikään pidä mistään mainostuksesta tai markkinoinnista, mutta silloin ei voi pelkkiä blogeja syyttää; mainostusta kun on joka puolella. Silti jostain syystä blogimarkkinointi tuntuu kiehuttavan ihmisiä huomattavasti enemmän kuin vaikkapa telkkarissa- tai lehdissä näkyvät mainokset. Jos telkkarissa on huono mainos, ihmiset kääntävät kanavaa. Mutta jos vastaava on blogissa, ärsytys on paljon suurempi. Ketään ei ärsytä Nivea -mainos Orange Is The New Black -sarjassa; osa tuskin edes huomasi moista.

Omassa blogissani ei kovin usein kaupallisia yhteistöitä näy, mutta varoitan; niitä on kuitenkin tiedossa jossain määrin. Kerron kuitenkin kaupallisissa postauksissa oman mielipiteeni, eikä kukaan laita sanoja suuhuni. Pyrin myös tekemään postauksista mielenkiintoiset ja omakohtaiset, enkä pelkkää osta tämä ja tuo -mainosta.

Olisihan se mahtavaa jos bloggaajat voisivat tienata pelkästään tuottamallaan sisällöllä. Osa varmasti näin tekeekin, mutta itse en ole vielä siinä pisteessä. 😀 Voin myös rehellisesti sanoa, että nautin yhteistyöpostausten kirjoittamisesta aivan kuten näiden ei kaupallistenkin. Ja uskokaa tai älkää, mutta osa lukijoista kokee hyötyvänsä blogien kaupallisesta sisällöstä itsekin. Kaupallisuus myös mahdollistaa monille ammatikseen bloggaamisen.

Kaupalliset yhteistyöt ja blogista tulojen saaminen mahdollistaa myös, että bloggaaja pystyy käyttämään aikaansa entistä paremman sisällön tuottamiseen. Kuka tietää – ehkä jonain päivänä bloggaajat tienaavat aivan uudella tavalla, jota emme edes osaa kuvitella nyt.

Vaihtoehtoisista tienaustavoista puheenollen; laskeskelin tuossa juuri, että jos jokainen lukija maksaisi minulle kuukaudessa 50 senttiä blogini lukemisesta, tienaisin kyllä erittäin mukavasti! Veikkaan silti, että harva olisi näin valmis tekemään. 😉

Mitä mieltä sinä olet; saavatko kaupalliset yhteistyöt sinut ärsyyntymään?

Ps. Mitäs tykkäätte mun vaalennetusta ja kuivahtaneesta tukasta? 😀

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös: