Miten päästä yli erosta?

Pienen tauon jälkeen taas parisuhdejuttuja luvassa. Hääviikolla tuli kirjoitettua niin paljon parisuhdeasiaa, että tuli pieni ähky – kenties teillekin. Tänään postauksen aihe on otsikon mukaisesti; miten päästä yli erosta?

Tämä on tietysti vaikea aihe. Jokainen ihminen kokee asiat niin omalla tavallaan ja jokainen parisuhde on erilainen. Myös elämäntilanne vaikuttaa varmasti; onko ero tullut muutenkin vaikealla hetkellä vai tasaiseen elämäntilanteeseen. Tietysti myös se vaikuttaa, onko itse halunnut erota vai onko tullut tahtomattaan jätetyksi.

Joku voisi sanoa, että on vaikeinta päästä yli, jos on ajatellut suhteen kestävän läpi elämän ja tulee jätetyksi. Mielestäni asiaa ei voi mitenkään tietää etukäteen. Joskus ero suhteesta, jonka on tiennyt päättyvän, voi olla se kaikista rankin ja joskus pitkästä avioliitosta lähteneen on helppo jatkaa elämää. Olen myös kuullut väitteen, että erosta toipuminen kestää puolet siitä ajasta jonka itse suhde kesti. Tätä en allekirjoita – ainakaan omalla kohdallani homma ei ole mennyt näin.

Miten päästä yli erosta, parisuhteet, Miten yli exästä, eroaminen, eron jälkeen  Miten päästä yli erosta, parisuhteet, Miten yli exästä, eroaminen, eron jälkeen Itse olen joskus suhteessa ollessani ajatellut, etten ikinä selviäisi jos ero tulisi. Sitten eron tullessa, sitä onkin yllättävän fine. Tottakai olen rääkynyt silmät päästäni (itken muutenkin niin helposti. :D), mutta silti minulla on joka ikinen kerta ollut toiveikas olo ja olen selviytynyt arjesta ihan normaalisti. Noina hetkinä on kuitenkin ystävien tärkeys korostunut entisestään, eikä yksin oleminen ole tuntunut aluksi niin kivalta ajatukselta. Alun jälkeen siihen on kuitenkin tottunut ja ajan myötä siitä on alkanut taas nauttimaan.

Jonkun mielestä en ehkä edes voisi puhua mitään yksin olemisesta – olen nimittäin aina eron jälkeen ollut maksimissaan 4 kuukautta sinkkuna. Kirjoitin aiheesta alkuvuodesta postauksen: Aina sä seurustelet. Mistään laastarisuhteista ei ole kyllä ole koskaan ollut kyse, vaikka moni niin tuppaakin ajattelemaan. Itse kuitenkin tiedän parhaiten. 🙂 Lisää ajatuksiani aiheesta kerron tuossa linkittämässäni tekstissä.

Miten päästä yli erosta, parisuhteet, Miten yli exästä, eroaminen, eron jälkeen

Miten päästä yli erosta?

Kuten alussa mainitsin, mitään varmaa ja kaikille sopivaa tapaa ei ole. Tässä kuitenkin muutamia asioita, joiden uskon hyödyttävän useimpia.

Anna itsesi surra. Mielestäni surut pitää surra ja tunteet käydä läpi. Jos pakenee tunteitaan täyttämällä päivänsä tukkoon kaikella tekemisellä, suru jää käsittelemättä. Varmaa on kuitenkin se, että ennemmin tai myöhemmin tunteet tulevat pintaan ja ne on pakko käydä läpi. Mielestäni saa siis rypeä huonoissa fiiliksissä ja itkeä, mutta on silti hyvä asettaa joku rypemiselle jokin aikaraja. Kuukausikaupalla ei kannata jäädä sängynpohjalle märehtimään. Jos ja kun tunteet tulevat vielä tämän rypemisajan jälkeen pintaan, ne käydään tietysti läpi.

Keksi mielekästä tekemistä. Rypemisajan jälkeen kannattaa suunnata ajatukset muihinkin juttuihin ja pyrkiä elämään normaalisti. Mieti mikä saa sinulle hyvän olon ja miten saisit muuta ajateltavaa. Uusi harrastus, suunnitelmat ystävien kanssa tai ehkäpä joku oma projekti vievät ajatuksesi muualle.

Miten päästä yli erosta, parisuhteet, Miten yli exästä, eroaminen, eron jälkeen

Miten päästä yli erosta, parisuhteet, Miten yli exästä, eroaminen, eron jälkeenTapaa ihmisiä. Ystävien tapaaminen ja uusiin ihmisiin tutustuminen saa aina paremman olon. Yökyläile kavereiden luona (parasta ikinä), tehkää yhdessä suunnitelmia ja viettäkää vain aikaa yhdessä.

Pidä hajurako eksään. Tämä varmasti jakaa mielipiteet. Moni haluaa pysyä eksän kanssa hyvissä väleissä ja pystyykin hyvin pitämään yhteyttä alusta alkaen. Veikkaan että useimmat kuitenkin tarvitsevat sen hajuraon, jotta pöly ehtii laskeutua. Muuten keskustelu saattaa ajautua menneiden vatvomiseen ja veivaamiseen. Toive yhteenpaluusta saattaa myös herätä (jollei molemmat ole yhteistuumin halunneet erota) yllättävän helposti. Pienen tauon jälkeen eksään on taas mukavampi pitää yhteyttä. Tai sitten tajuaakin, ettei haluakaan edes pitää yhteyttä.

Pidä itsestäsi huolta. Elämänmuutoksen ja surun keskellä voi omasta itsestä huolehtiminen unohtua. Muista siis nukkua tarpeeksi, harrastaa liikuntaa ja syödä hyvin. Näitä itsestäänselviä perusjuttuja.

Tsemppiä kaikille erosta toipuville. <3

Olisi kiva kuulla omia kokemuksiasi ja vinkkejä, miten päästä yli erosta?

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Kuvat: Niina

Lue myös:

Kannattaako pettämisestä kertoa? Toiseen ihastuminen – parisuhteen loppu? Miten luottaa petetyksi tulemisen jälkeen? Kuinka tapasin mieheni? Miksi rakkaus loppuu lapsiperheessä? Haluan avioehdon – enkö luota parisuhteeseen? Erotaanko nykyään liian helposti?Kumpi on pahempaa – jättäminen vai jätetyksi tuleminen? Parisuhdekriisi

Miksi rakkaus loppuu lapsiperheessä?

Moni pari eroaa pikkulapsi-aikana. Tuolloin elämä kokee muutoksen – pitää ottaa uusi rooli vanhempana, eikä yhteistä aikaa ole yhtä paljon kuin ennen. Toisinaan vanhemmat myös väsyvät ja se voi vaikuttaa parisuhteeseen negatiivisesti. Luin Trendin artikkelin, jossa Paula Vesala mainitsi ”ymmärrän miksi rakkaus loppuu lapsiperheessä”. Myös monen muun suusta olen kuullut vastaavan lausahduksen. Pohdimme tätä mieheni kanssa ja tajusimme, ettei lapsen saaminen ole missään vaiheessa horjuttanut suhdettamme. Minua alkoi kiinnostaa enemmän, mitkä kaikki tekijät vaikuttavat tähän.

miksi rakkaus loppuu?

miksi rakkaus loppuu?

Miksi rakkaus loppuu?

Miksi rakkaus loppuu?

Tuossa alussa jo vähän syitä pyörittelin, mutten haluaisi uskoa noiden syiden yksinään johtavan eroon. Tietysti se on helppo sanoa, kun itse ei ole siinä tilanteessa ollut.

Vaikea siis sanoa erojen syitä; ehkä odotukset perhe-elämästä eivät kohtaa todellisuuden kanssa. Tällöin voidaan helposti ajatella suhteessa olevan vikaa – miksi olen tyytymätön ja ärtynyt, eihän tämä ole yhtään sellaista kuin kuvittelin. Vanhemmuudessa on se pelottava seikka, ettet koskaan tiedä mitä tulee vastaan. Et voi tilata helppoa ja hyvin nukkuvaa vauvaa – lapsi voi olla sairas tai muulla tavoin tyytymätön. Se verottaakin voimia erilailla.

Veikkaankin myös väsymyksellä olevan näppinsä pelissä – kun silmät meinaavat lurpsua kiinni keskellä kirkasta päivää, toista ei jaksa huomioida. Puoliso voi jopa ärsyttää ja häneen voidaan purkaa omat huonot fiiliksensä. Osa saattaa myös pelästyä vanhemmuuden sitovuudesta ja tehdä hätiköityjä päätöksiä parisuhteessa.

Miksi rakkaus loppuu?

Miksi rakkaus loppuu?

Parisuhde ja vauva-aika

Muistan itsekin olleeni väsynyt ja stressaantunut toisinaan vauva-aikana. Se ei kuitenkaan ollut jatkuvaa ja tiesin väsymyksen olevan ohimenevää. En silti nähnyt kumppania vihollisena – mieheni oli ja on edelleen tukeni ja turvani. Ajoittaisista vaikeista hetkistä huolimatta, en kokenut vauva-aikaa mitenkään kovin raskaaksi – tai sitten aika kultaa muistot. Olin ehkä enemmänkin yksinäinen, koska lähipiirissä ei ollut muita äitejä. Siksi olin entistäkin iloisempi miehen saapuessa kotiin töistä.

Nykyään siskoni perheineen asuu naapurissamme ja lähistöllä asuu muutenkin paljon lapsiperheitä. Lapsi saa pihallamme ikäistänsä seuraa ja minä saan vaihtaa kuulumisia muiden aikuisten kanssa. Lapsemme isovanhemmat osallistuvat myös paljon hänen elämäänsä, jolloin me tietysti saamme aikaa itsellemme ja toisillemme. Toisaalta lapsi on nyt päiväkodissa ja itse aloitan ensi viikolla taas koulun – tilanne on eri kuin vuosi sitten.

Jaksamisen kannalta koen yhtenä tärkeimpänä asiana juurikin sen oman- ja parisuhdeajan. Tulisin hulluksi, jos en välillä saisi toteuttaa itseäni kirjoittamalla tai pääsisi treenaamaan. Myös kavereita on ihanaa nähdä ja välillä otan lapsen mukaan tavatessani heitä. Vietämme miehen kanssa aikaa myös yhdessä ja säännöllisen epäsäännöllisesti pidämme parisuhdepäiviä, jolloin teemme kahdestaan jotakin mukavaa. Yhteisen ja oman ajan lisäksi, tärkeintä on muistaa toimia tiiminä parisuhteessa. Myös vaikeina hetkinä.

Miksi rakkaus loppuu?

miksi rakkaus loppuu?

Itse koen suhteen vain vahvistuneen vanhemmuuden myötä. Ehkä se menee niin, että suuret elämänmuutokset joko erottavat – tai sitten jatketaan yhdessä entistäkin läheisempinä?

Tuntuu ehkä hieman hassulta kirjoittaa tästä aiheesta, kun omakohtaista kokemusta ei varsinaisesti ole. Mielestäni eroon päätyneet parit eivät todellakaan ole sen huonompia, kuin yhdessä pysyneet. Joskus se ero on hyvä ratkaisu. Silti minulla on tunne, että moni pikkulapsiaikana eroon päätynyt parisuhde olisi voinut jatkua muutaman vuoden päästä onnellisena, kun vaikeimman ajan yli olisi päästy. Joskus vaikeudet voivat johtua olosuhteista ja olla monen asian summa. Voin toki olla väärässä – kukaan ulkopuolinen ei voi tietää, mitä parisuhteen sisällä oikeasti tapahtuu.

Onko sinulla mielipidettä asiaan; miksi rakkaus loppuu lapsiperheessä? Mitkä asiat lujittavat suhdetta?

Kuvat: Jutta Hirsimäki, edit by me

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Toiseen ihastuminen – parisuhteen loppu? Pitkä parisuhde vai monia kumppaneita? Haluan avioehdon – enkö luota parisuhteeseen? Kulta, haista vitt*! Erotaanko nykyään liian helposti? Miten luottaa petetyksi tulemisen jälkeen? Lapsettomat eivät ymmärrä? Raskaus alle vuoden seurustelun jälkeen Lapsi, mikä ihana tekosyy 

Erotaanko nykyään liian helposti?

Erotaanko liian helposti? Mikä on tarpeeksi hyvä syy erota? Se ettei toinen tunnu enää samalta? Sekö ettei ole ole enää sitä hullua huumaa ja rakastumisen tunnetta? Kun kolme tuntia kestävät seksimaratonit vaihtuvat Netflixin töllötykseen ja tavalliseen arkeen? Eiköhän ole sitten aika nostaa kytkintä ja etsiä joku toinen!

Kukaan ei voi kertoa sinulle, mikä on tarpeeksi hyvä syy erota. Uskaltaisin kuitenkin väittää, että usein kysymys onkin siitä, halutaanko suhde saada toimimaan vai ei. On helppoa olla suhteessa, jossa kaikki menee putkeen. Helppoa on myös suurempien vastoinkäymisten tai tylsistymisien kohdatessa todeta ettei tämä toimi, tai sitten heittää se klassinen ”sä et ole enää se ihminen, johon rakastuin. Sä olet muuttunut.”

Totta kai ihmiset muuttuvat. Vai olettaako joku, että kymmenen vuoden parisuhteen aikana kumpikin pysyisi täysin samanlaisena? Elämä muokkaa meitä, niin hyvässä kuin pahassa. Vai tunteeko kukaan ihmistä, joka pysyisi aina vaan samanlaisena? Tuskin.

erotaanko liian helposti? erotaanko liian helposti? Mitä mieltä sitten itse olen; erotaanko liian helposti? En oikeastaan haluaisi sanoa niin. Mielestäni en oikeastaan voi edes sanoa niin; enhän minä ole ollut siinä suhteessa, eikä kukaan voi kenenkään puolesta sanoa, mikä on tarpeeksi hyvä syy. Mutta ainakin välillä tuntuu siltä, että yhä harvempi haluaa nykyään sitoutua suhteeseen ja ottaa sen paskoineen puolineen päivineen.

Nykyään kaiken pitää olla täydellistä ja syy uuden etsimiseen voi olla sellainen, jota en itse ymmärrä. Mielestäni eroamisessa ei ole mitään väärää, sehän on täysin oma asia ja jokainen tekee kuten parhaaksi näkee. Välillä vain tuntuu siltä, että monilla ihmisillä on täysin epärealistinen kuva parisuhteesta ja sitten ollaan pettyneitä, kun kaikki ei olekaan vaaleanpunaista hattaraa.

Olen myös monesti katsonut vierestä tilannetta, jossa toinen on halunnut erota väliaikaisen kriisin kohdatessa ja sitten jälkeenpäin on kaduttu, koska vastaava kriisi tuli seuraavassakin suhteessa. Ei ole olemassa parisuhdetta, josta selviäisi ilman haasteita. Haaste ei välttämättä edes tule vastaan itse suhteessa (usein kylläkin), mutta elämä heittää eteen kaikenlaista, joka väistämättä vaikuttaa ainakin väliaikaisesti myös parisuhteeseen. Ei siinä tilanteessa mielestäni kannata tehdä hätiköityjä päätöksiä. Jos sen sijaan et ole ikinä katunut erojasi, ehkä silloin päätös on tosiaan ollut oikea.

erotaanko liian helposti?

erotaanko liian helposti?

erotaanko liian helposti?Toinen juttu joka mielestäni kannattaa tunnistaa ennen eroamista; onko ongelma kumppanissasi, suhteessa, sinussa vai teissä molemmissa? Haluatteko edes saada suhteen toimimaan? Joskus tuntuu, että ihmiset syyttävät omasta pahasta olostaan suhdetta, vaikka kyseessä olisikin joku henkilökohtainen ongelma. Parisuhde ei ole parannus kaikkiin ongelmiisi, eikä kukaan voi vastata kaikkiin tarpeisiisi. Parisuhteen tarkoituskaan ei ole tehdä sinusta täydellisen onnellista. Moni myös olettaa elämän muuttuvan eron jälkeen paremmaksi, mutta aina näin ei käykään.

Jos huomaat parisuhteidesi tyssäävän aina siihen ensimmäiseen kriisiin, kannattaa miettiä oletteko luovuttaneet liian helposti. Täydellistä tyyppiä ei olekaan, se kannattaa muistaa. Usein suhteen eteen täytyy nähdä vaivaa, ei aina mutta erittäin usein. Silloin täytyykin miettiä, onko toinen sen vaivan arvoinen ja kuinka paljon haluaa suhteen onnistuvan. Tärkeintä on luottaa siihen omaan fiilikseen, järkeen ja tehdä päätökset niiden pohjalta. Joskus omia valintojaan on hyvä kyseenalaistaakin. 🙂

Mitä mieltä sinä olet? Erotaanko liian helposti?

Kuvat: Niina V., edit by me

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Kumpi on pahempaa – Jättäminen vai jätetyksi tuleminen? Parisuhdekriisi Puhumattomuus pilaa ihmissuhteet Mikä somessa ärsyttää?5 syytä olla tavoittelematta rasvatonta kroppaa 8 faktaa meidän parisuhteesta! Selluliittia pyllyssä 5 bloggaajaa, joiden tyyliä ihailen Mitä opin toukokuussa x6!