Hormonaalinen ehkäisy – ei enää ikinä

Olen kirjoittanut tekstin hormonittomasta ehkäisytietokoneesta, tänään aiheena on vuorostaan hormonaalisen ehkäisyn haitat.

Aloitin e-pillereiden syömisen 15-vuotiaana ja söin niitä silloin reilu kolme vuotta putkeen. Pidin vuoden tauon ja aloitin uudestaan. Noin neljä vuotta sitten lopetin e-pillerit lopullisesti, enkä aio enää palata niihin.

Silloin kuin aloin syömään e-pillereitä, oma hormonitoimintani ei tosiaankaan ollut ehtinyt tasaantua. Kiertoni käynnistyi vasta 14-vuotiaana – alle vuoden päästä siitä sotkin oman hormonitoimintani e-pillereillä. Silloin en huomannut mitään vaikutusta – ne tulivat niin pikkuhiljaa. Lääkärit myös kehottavat aina kokeilemaan hormonaalista ehkäisyä vähintään muutaman kuukauden ajan, jotta sivuvaikutukset ehtivät tasaantua.

Hormonaalisen ehkäisyn haitat

Hormonaalisen ehkäisyn haitatItse uskon sivuvaikutusten tulevan pitkän ajan kanssa ja niin pikkuhiljaa, ettei niitä huomaa – olotilaa alkaa pitämään normaalina. Vähän sama ilmiö kuin kilpirauhasen vajaatoiminnan kanssa – oireet voivat tulla toisinaan kuin varkain ja ihminen sopeutuu niihin. Tällöin ei välttämättä tajuta jonkin olevan muuttunut.

Teini-ikäisenä en osannut seurata olotilaani ja kyseenalaistaa sitä – varsinkin kun lääkäri sanoi hormonimäärän olevan niin vähäinen, ettei sillä pitäisi olla mitään vaikutusta. 15-vuotiaana tietysti uskoin, enkä osannut kyseenalaistaa lääkäriä. Nykyään onneksi tiedän jo, ettei lääkäri ole mikään jumala ja voi yhtä hyvin olla väärässäkin. Väite ettei vähäisen hormonimäärän e-pillereillä voisi olla ihmiseen vaikutusta, on mielestäni täysin kakkapuhetta. Moni lääkäri vähättelee hormonaalisen ehkäisyn haittoja.

Hormonaalisen ehkäisyn haitat – oma kokemukseni

18-vuotiaana lopetin e-pillerit ensimmäisen kerran ja ensimmäinen selkeä vaikutus oli mielialan muutoksessa: Olin aivan superiloinen! En muistanut, milloin olisin viimeksi tuntenut niin pulppuavaa iloa. 😀 Pelkkä auringonpaiste ja kukat saivat minut todella hyvälle tuulelle.

Aluksi koin vain tämän iloisuuden, mutta jonkin ajan päästä huomasin myös surujen olevan suurempia. Aloin siis kokemaan tunteeni paljon vahvemmin. Nyt tämä vaikutus on tietysti jo tasaantunut – kaikkeen tottuu. Silti koen edelleen olevani paljon suuritunteisempi, kuin hormonaalisen ehkäisyn aikoina.  E-pillerit siis tasasivat mielialaa selkeästi – mikään ei oikein tuntunut miltään. Ei nyt ehkä ihan noin radikaalisti, mutta ero oli selkeä verrattuna nykyiseen. En yhtään ihmettele, jos joku hormoneille herkempi ihminen kokee masentuvansa hormonaalisen ehkäisyn myötä.

Hormonaalisen ehkäisyn haitat

Hormonaalisen ehkäisyn haitatToinen vaikutus, jonka huomasin lopettamisen myötä oli ihon kunto: Iho rasvoittui ja minulle tuli ensimmäistä kertaa elämässäni paljon finnejä. Ennen e-pillereitä, minulla ei ollut koskaan ollut ihon kanssa ongelmaa. Tätä kesti, kunnes vuoden päästä aloitin e-pillerit uudestaan. Seuraavalla eli viimeisimmällä lopetuskerralla, ihon kunto ei muuttunut huomattavasti.

Lopettamisen myötä, tajusin myös oman hormonitoimintani olleen sekaisin. Kesti lähes pari vuotta, ennen kuin kierto alkoi toimimaan normaalisti. Jos olisin jatkanut e-pillereitä, en olisi huomannut hormonitoiminnan epätasapainoa.

Olen myös jutellut lukuisten e-pillereitä syövien naisten kanssa ja seuraava ikävä sivuvaikutus on ollut lähes jokaisella: haluttomuus. Oikein varsinainen tuplaehkäisy siis. Toisaalta kovin luonnollista, hormonit ohjaavat seksuaalisuutta aika vahvasti – jos niiden toimintaa ohjataan keinotekoisesti, onko se ihmekään?

Yhteenvetona siis…

Olen siis erittäin vahvasti sitä mieltä, että ei kiitos enää hormonaalista ehkäisyä minulle! Haluan antaa oman hormonitoimintani toimia luonnollisesti, enkä enää ikinä sekoittaa sitä. En myöskään halua hormoneiden vaikuttavan tunteisiini ja sitä kautta persoonaani. Haluan tuntea ilot ja surut sellaisina kuin ne ovat. Tällä hetkellä (uskon että myös tulevaisuudessa) ajatus hormonaalisesta ehkäisystä on äärimmäisen epämiellyttävä.

Hormonaalisesta ehkäisystä on toki myös monia hyötyjä; e-pillerit vähentävät tiettyjen syöpien- ja endometrioosin riskiä, auttavat akneen sekä kuukautiskipuihin ja helpottavat PMS-oireita. Silti mielestäni jos vain ehkäisyä etsii, kannattaa ottaa kunnolla asiasta selvää ja seurata omaa olotilaansa.

Mitä ajatuksia hormonaalinen ehkäisy herättää sinussa?

Onko hormonaalisen ehkäisyn haitat mielestäsi suuremmat kuin hyödyt?

Kuvat: Niina, edit by me

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Parjattu kuparikierukka – oma kokemukseni Toiseen ihastuminen – parisuhteen loppu?Ankea, seksitön avioliittoVihkisormukseen tuli reikä! Painoindeksi on hölmö keksintöVaraudu näihin kysymyksiin synnytyksen jälkeen!IhQ Teinikuvahaaste Voiko nainen kosia?Viimeistään 25-vuotiaana pitää ostaa ryppyvoide ”Ei siivota, leikitään vaan halihippaa” – Tarvitseeko sotkua sietää lapsiperheessä?