Yhden lapsen äidillä ei ole oikeutta valittaa?

Välillä tuntuu että äitiys on kilpailu. Kilpailu siitä kenellä on eniten paskaa ja kenellä kaikkein rankinta. Kenen lapsi valvoo eniten ja kenellä on pahin uhmaikä. Ja se kuka kokee itsellään olevan kaikkein rankinta – se tietää kaikesta kaiken. Ja se yhden lapsen äiti, sehän ei tiedä mistään mitään! Koska sillä on vaan se yksi lapsi. Kannattaa siis olla hiljaa ja antaa sen viiden lapsen äidin valittaa. Eikun hups, eihän sekään saa – jollain niitä lapsia on kymmenen. Sillä on varmasti vielä rankempaa.

Yhden lapsen äiti Yhden lapsen äiti Yhden lapsen äiti Mulla on vähän ristiriitaiset fiilikset tästä. Omasta mielestäni jokainen ihminen voi olla väsynyt, oli lapsia sitten nolla, yksi tai kymmenen. Ei se lasten määrä kerro kaikkea. Turha sitä on silti kieltääkään, että lisää lapsia tietää lisää vastuuta ja vähemmän aikaa. Usein myös lisää väsymystä. En siis todellakaan luottaisi väittämään, että kaksi lasta menee siinä kuin yksi. Voihan se joskus mennä näinkin, mutta sen varaan ei kannata laskea.

Kuten ehkä tiedät, meillä on yksi lapsi. Olemme siinä mielessä todella onnekkaita, että lapsi on nukkunut yönsä jo yli vuoden heräämättä (poikkeuksia lukuunottamatta). Ensi kuun lopussa hän täyttää 2. Silti jopa minuakin joskus väsyttää, vaikka nukunkin hyvin. Eiköhän se ole ihan normaalia. Ja minusta minulla on ihan samanlainen oikeus sanoa se ääneen. Joskus jopa se pelkkä ääneen sanominen helpottaa.

Yhden lapsen äiti

Yhden lapsen äitiJos vain sillä on oikeus valittaa ja väsyä, kenellä on raskainta, eihän kukaan meistä voisi sanoa ikinä mitään! Aina joku on väsyneempi ja aina jollain on asiat huonommin. Hyödyttääkö sekään mitään, ettei kukaan puhu tunteistaan – vain sen takia, että jonkun asiat on vielä huonommin?

Ymmärrän kyllä täysin, että itseä ärsyttää jos ei ole nukkunut vuoteen ja toinen valittaa yhdistä väliin jääneistä yöunista. Mielestäni tilannetaju onkin näissä hetkissä kultaa. Tämä on kyllä vähän ristiriitainen asia!

Sama pätee mielestäni kasvatusneuvoihin – niistä kiistely on turhaa. Itseäni niin tylsistyttää sellaiset syyttävään sävyyn käydyt kotihoito vs. päiväkoti vastakkaisasettelut tai muut vastaavat. Tykkään itsekin keskustella erilaisista aiheista, mutta neutraalisti ja ilman mitään syyllistämistä tai itsensä jalustalle nostamista. Veikkaan, että äidit osaavat aika hyvin itsekin syyllistää itseään – siihen ei tarvita ketään ulkopuolista.

Mitä mieltä itse olet? Saako myös yhden lapsen äiti – tai lapseton valittaa väsymystään? Vai onko monen lapsen äiti ”oikeutetumpi” 😀 valittamaan?

Kuvat: Jutta Hirsimäki, edit by me

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Ankea, seksitön avioliitto  Kuinka usein äiti saa bilettää? Miksi rakkaus loppuu lapsiperheessä? Vanhemmat, jotka valittavat päiväkotiin kaikesta Lapselle säästäminen – kyllä vai ei? Äitiys vai ura – voiko saada molemmat? Vauva tuli parisuhde meni? ”Onko sun paikat nyt ihan löysät?” Raskaus pähkinänkuoressa

Vauva söi ranskalaisia, soittakaa poliisi!

Lasten epäterveellinen ruokavalio ja ruokailutottumukset herättävät paljon keskustelua. Olen ennenkin kirjoittanut lapsemme ravitsemuksesta ja siitä millainen linja meillä on epäterveellisten ruokien suhteen. Alusta asti linjamme on ollut se, ettemme ostaisi lapsellemme melkein koskaan mitään epäterveellistä – varsinkaan jos hän ei sitä itse osaa pyytää. Synttäreillä tai vastaavissa lapsi saa syödä mitä haluaa.

Emme edelleenkään ole ostaneet lapsellemme mitään makeisia, mutta on hän maistanut Omar munkkia (of course) ja syönyt mummolassa jäätelöä. Myös päiväkodissa on välillä jälkiruokaa ja niitä hän on syönyt. Mielestäni linjamme on hyvä – ei herkkujen tuputusta; ”maista maista, onpa hyvää hattaraa!”, ei ruualla palkitsemista/kiristämistä/lahjontaa; ”olitpas reipas tyttö, nyt saat jäätelön/jos syöt parsakaalin saat jäätelön/jos et syö parsakaalia et saa jäätelöä/”.

Emme siis nosta herkkuja jalustalle tai kiellä niitä, mutta emme myöskään osta niitä. Silti joku ehti jo toiseen postaukseeni kommentoida, miten pilaan lapseni suhteen ruokaan kun kiellän herkut. Vaikka nimenomaan postauksessa kirjoitin, etten ole kieltänyt niitä – enkä aiokaan kieltää.  Jos aihe kiinnostaa enemmän, täältä voi lukea lisää Lapset ja sokeri ja Ranskassa vauvalle syötetään sokeria – pitäisikö meidänkin?

Vaikka mielestäni lapsen on hyvä syödä terveellisesti, en todellakaan ajattele että oma tapani olisi paras ja muiden väärä. Jos arkiruokavalio on terveellinen, kokonaisuus on vähintäänkin ok. 🙂

lasten epäterveellinen ruokavalio lasten epäterveellinen ruokavalio lasten epäterveellinen ruokavalio

Lasten epäterveellinen ruokavalio – päätelty ostoskärryn sisällön perusteella?!

Nyt sitten tuon alun sepustuksen jälkeen päästään varsinaiseen postausaiheeseen; ulkopuoliset ihmiset, jotka tuomitsevat joidenkin ihmisten vanhemmuuden ja lapsen ruokavalion ostoskärryihin vilkaisemalla. Olen lukenut lukuisia kirjoituksia, joissa tuomitaan vanhempien kasvatusmedoteja näin löysin perustein. Mielestäni tosi kurjaa.

Jos kärryissä on sipsiä ja karkkia, mikä todistaa että niitä syötetään lapselle? Ehkä vanhemmat ovat persoja makealle, mutta eivät anna niitä lapselle? Ehkä he antavat karkkia lapselle vain yhden päivässä, kerran viikossa tai kerran kuussa? Ehkä on tulossa sadan hengen kekkerit? Mistä hitosta sen ulkopuolinen voisi tietää?

Myönnän syyllistyneeni vastaavaan tuomitsemiseen itsekin joskus; olimme ravintolassa syömässä ja näin vauvan syöttötuolissa syömässä ranskalaisia. Silloin ajattelin, että mitä järkeä antaa ranskalaisia vauvalle. Ehkä siinä ei mitään suurta järkeä olekaan, mutta ei se myöskään kerro vanhempien kelvottomuudesta tai ruokavalion pilaamisesta! Ehkä lapsi maistoi ranskalaisia ensimmäistä kertaa elämässään? Ehkä lapsi oli ollut sairaana ja monta päivää syömättä ja ainut mikä meni alas oli ranskalaiset? Maybe.

lasten epäterveellinen ruokavalio

lasten epäterveellinen ruokavalio

lasten epäterveellinen ruokavalioSama pätee myös toisinpäin – jos joku tarjoaa lapsen synttäreillä hedelmiä häntä syytetään terveysnatsiksi, joka aiheuttaa syömishäiriön lapselleen. Okei, tuo oli kärjistetty mutta tällaisenkin väitteen olen kuullut. Epäterveellisten ruokien tarjoamatta jättäminen ei mielestäni kerro mistään natseilusta. Ehkä perheessä on ollut pizzaperjantai edellisenä iltana ja vaikkei olisikaan, mitä sitten? Synttäreillä tarjottiin hedelmiä ja sillä sipuli.

Mielestäni on harmillista, jos aletaan vetää jyrkkiä johtopäätöksiä muutaman sekunnin perusteella – tai vähän pidemmänkään ajan. Olisiko sinusta kivaa, jos taitosi olla vanhempi kyseenalaistettaisiin ostoskärrysi sisällön- tai jonkun muun yksittäisen tulkinnanvaraisen jutun takia?

Tuomitsemmeko toistemme vanhemmuuden ja kasvatusmetodit liian suorilta käsin? Onko nykyajan lasten epäterveellinen ruokavalio teistä ongelma – vai syödäänkö nykyään päinvastoin terveellisemmin?

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Kuka on lapsen kasvatuksen asiantuntija? ♥Kun lapsi menetti tajuntansa Kroppa raskauden jälkeen ♥ Mitä opin synnytyksestä x9 ♥ Synnytys ilman epiduraalia ♥ Saako äiti olla kännissä? ♥ Täydellisen elämän suorittaminen ♥ Asia jota kadun ♥ Krapula?

Antaa lapsen riehua

Luin artikkelin tutkimuksesta, jossa mitattiin päiväkotilasten liikkumista. Tutkimuksen mukaan pojat liikkuivat noin 10 minuuttia enemmän hoitopäivän aikana kuin tytöt. Ei ehkä kuulosta paljolta, mutta tutkijoiden mukaan tällä on terveydellisiä vaikutuksia pitkällä aikavälillä. Päiväkodin ulkopuolella taas tilastollisesti merkittävää eroa ei ollut. Tutkijat arvelivat että tytöt valitsevat rauhallisempia leikkejä tai että aikuiset tiedostamatta ohjailevat lasten toimintaa; tyttöjä kannustettaisiin rauhallisempiin puuhiin ja pojille sallittaisiin enemmän riehumisleikkejä. Ehkä riehuvat lapset ovat sittenkin hyvä juttu? 😉

Riehuvat lapsetRiehuvat lapset

Riehuvat lapsetItse veikkaan jälkimmäistä syyksi; miksi tytöt valitsisivat rauhallisempia leikkejä vain päiväkodissa ja vapaa-ajalle riehakkaampia? Veikkaan että aikuiset tiedostamattaan sallivat pojille enemmän riehakkaampia painileikkejä, koska ”pojat on poikia”. Tyttöjen painileikki saatetaan keskeyttää heti, koska se näyttää rajulta. Saatetaan myös kuvitella että tytöt tykkäävät rauhallisemmista leikeistä ja ohjata leikkeihin sen mukaan.

Vauhdikas tyttö saattaa edelleen pistää enemmän silmään kuin samanlailla käyttäytyvä poika ja toisinpäin. Ainakin meidän pihalla riehuvat lapset ihan sukupuolesta riippumatta.

Oma tyttöni on todella aktiivinen ja juoksee kotonakin ympäri kämppää ja tohottaa. Olemme pyrkineet tekemään kodistamme turvallisen, mutta ainahan sitä voi haavereita sattua. Siksi en ole pyrkinyt rajoittamaan kotonakaan juoksemista. Tämän artikkelin mukaan lapsia ei ole syytä rajoittaa ja varoitella liikaa kolhuista ja naarmuista. Kieltämisen sijaan pitäisi antaa lasten kiipeillä ja konttailla eikä olla liian varovainen. Kun lapsen antaa liikkua vapaammin, motoriset taidot lisääntyvät ja liikuntavammat päinvastoin vähenevät. Tässä oli mielestäni aika hyvin kiteytetty jutun ajatus:

”Perheiden arkisessa elämässä kyse on yksinkertaisimmillaan siitä, antaako aikuinen lapsen liikkua lapselle ominaisella tavalla – kiittääkö hän lasta esimerkiksi penkille hyppimisestä vai kieltääkö tekemästä niin.”  ja ”Fiksu vanhempi luo lapselle mahdollisuuksia liikkua, kuuntelee, kehuu, muttei kontrolloi eikä vaadi.” Riehuvat lapsetOma lapsemme ei ole vielä päiväkodissa, mutta toivoisin että sitten tulevaisuudessa kun on, leikkeihin ohjattaisiin mahdollisimman monipuolisesti eikä kiellettäisi maassa nujuamista tai kiipeilyä jollei vaaraa ole. Onneksi voin myös itsekin näyttää liikkumisen esimerkkiä lapselleni ja kannustaa häntä siihen. 🙂

Luitteko te kyseisen jutun? Mitä te veikkaatte eron syyksi?

Seuraa Facebook & Instagram

Lue myös:

Vain äiti ymmärtää toista äitiä?

Kroppa ja parisuhde menee pilalle kun saa lapsen + muita ennakkoajatuksia

Miltä tuntuu olla äiti?

***

The research shows that boys are moving in kindergarten more than girls. The different is explained that girls choose more peaceful plays or then adults are unconsciously prescriptive children’s games. I think that the latter one is the real reason, because the research showed also that there are no different between boys’ and girls’ physical activity in free time. Or course I can’t know for sure. Have to wait further research.

Any thoughts?