Kulta, haista vitt*!

Voiko puolisolle sanoa noin? Pilaako toisen haukkuminen riidellessä parisuhteen ennemmin tai myöhemmin?

Jos palaan ajassa taaksepäin ja mietin teinivuosien parisuhderiitoja, alkaa vähän nolottaa. Joskus riidellessä heiteltiin ilmaan v-sanat ja haistateltiin aivan surutta. Kaikki oli kuitattu anteeksipyynnöllä, eikä asiaa sen koommin pohdittu.

Tultuani hieman vanhemmaksi ja kenties kypsemmäksikin, pidin itsestäänselvänä että tällaista kielenkäyttöä en halua parisuhteessani käytettävän. Enhän minä tai kumppanini haistatella omille vanhemmillemmekaan tai ystävillemme – miksi ihmeessä puhuisimme niin toisillemme?

haukkuminen riidellessä Kirjoitin hetki sitten 8 faktaa meidän parisuhteesta -postauksen, jossa kerroin meidän välillä puhuvan ns. töykeästi toisillemme. Silti kumpikin tiedämme sen olevan meidän välistä huonoa huumoria. Emme siis riidellessä hauku toisiamme tai puhu muutenkaan alentavasti. Okei, kerran meidän keskustelu meni riidan yhteydessä näin:

Minä: ”Miks sä et puhu mitään?”

Mies: ”Koska sä oot perseestä.”

Tästä käytiinkin sitten vähän keskustelua, mutta jonkin ajan päästä nauroimme asialle. 😀 Myönnettäköön, ehkä olin perseestä tuolloin.

haukkuminen riidellessä

haukkuminen riidellessäVaikka edellä mainittu keskustelu käsiteltiin loppujen lopuksi aika huumorilla, mielestäni sillä on oikeasti suuri merkitys miten kumppanille puhutaan; ollaanko ystävällisiä ja kunnioittavia vai puhutaanko alentavasti ja ignoorataan. Itse olen sitä mieltä, että ennemmin tai myöhemmin epäkunnioittavasti toiselle puhuminen nakertaa suhdetta. Jos toiselle haistattelu on arkipäivää riidellessä, kynnys entistäkin törkeämpään kielenkäyttöön on erittäin matala; helposti se raja siitä, mitä toiselle voi sanoa siirtyy kauemmaksi.

Vaikka sanottuja- ja tehtyjä asioita voi jälkeenpäin pyytää anteeksi, rikkoo se mielestäni jotain kunnioitusta kumppaneiden välillä jos vihaisena sanotaan mitä sylki suuhun tuo. En halua toista loukata missään tilanteessa, en edes riidellessä. Ei kumppani ole mikään vihollinen, jota vastaan pitäisi taistella vaikka eri mieltä oltaisiinkin – tai ainakaan näin ei pitäisi olla. Mielestäni tärkeintä onkin näissä tilanteissa muistaa, että ollaan kuitenkin samalla puolella, ei toista vastaan.

haukkuminen riidellessä

haukkuminen riidellessäToisaalta, kumppanille uskalletaan näyttää yleensä ne ei niin ihanat -puolet itsestään. Silti en halua epäkunnioittavan puheen hiipivän arkeemme. Meillä on aika nollatoleranssi tämän asian suhteen ja olemme samoilla linjoilla tästä, aikaisemmin kertomastani keskustelustamme huolimatta. 😀

Tietysti ylilyöntejä voi sattua, eikä se ole maailmanloppu. Kyllähän me kaikki joskus olemme varmasti sanoneet riidellessä ja vihaisena asioita, joita kadumme. Se on kuitenkin mielestäni eri asia kuin jatkuva epäkunnioittava puhe. Itse en jaksaisi sellaista suhdetta, jossa aina riidan yhteydessä huudetaan ja raivotaan. Onneksi meidän riidat ovat harvinaisia ja pieniä, eikä tällaista ole tarvinnut murehtia.

Mitä mieltä sitä olet? Onko toisen haukkuminen riidellessä varma tapa tuhota suhde?

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Erotaanko nykyään liian helposti? Miksi lapselle säästäminen kannattaa? Kumpi on pahempaa – jättäminen vai jätetyksi tuleminen? Miksi bloggaajan pitäisi julkaista paskakommentit? Epäonnistuneet valokuvat x11! Bonusta nettishoppailusta! 5 ällöttävää tapaani 8 x asiat jotka menee yli hilseen 10 KESÄMUISTOA

Häpeä sinä homssuinen nainen!

Polkiessani pari päivää sitten kuntopyörää salilla luin samalla naistenlehteä. Siinä haastateltu nainen kertoi, että ulkonäköön panostaminen on merkki itsensä- ja muiden kunnioittamisesta.

Whoot? En oikeastaan ole koskaan täysin tajunnut tätä lausetta. Jos minä kuljen joskus verkkareissa ja meikittä, loukkaanko todella kanssaihmisiä? Ajatteleeko joku tosiaan, etten arvosta muita, jos näytän vähän homssuiselta? Jos kuljen korkokengissä laittautuneena, ajattelevatko ohikulkijat automaattisesti, että siinäpä kulkee ihmiskuntaa arvostava nuori nainen? Ajatuskin naurattaa.

Miten ihmisten laittautuminen tai laittautumattomuus voisi mitenkään kertoa kunnioituksesta tai sen puutteesta muita kohtaan? Ymmärrän toki, ettei toisten häihin ole soveliasta mennä verkkareissa tai ristiäisiin yöpuvun housuissa ja mielestäni tällaisiin tilaisuuksiin on kunnioittavaa pukeutua perussiististi. Myöskin perushygieniasta huolehtiminen on mielestäni kanssaihmisten huomioimista, enkä itsekään haluaisi istua virtsalta ja oksennukselta haisevan henkilön viereen bussissa.

Ulkonäköön panostaminen

Ulkonäköön panostaminenSen sijaan esimerkiksi arkisissa tilanteissa, kaikkien pitäisi saada näyttää miltä haluavat. Jos menen vaikkapa kauppaan, saatan olla harjaamaton tukka ponnarilla, meikittömänä ja vanhassa hupparissa. Vaikea uskoa, että ulkomuotoni jotakuta loukkaisi, vai? Kunnioituksen ja kunnioituksen puutteen huomaa mielestäni käytöksestä, eikä siitä onko ihminen puunatun näköinen vai ei. Joskus saattaa olla niinkin, että täydellisen laittautuneet  katsovat meikitöntä ja verkkareissaan kulkevia nenänvarttaan pitkin. Tämä pätee myös toisin päin, eli luonnollista lookia suosivat saattavat ajatella laittautuneiden olevan feikkejä tai turhamaisia.

Mielestäni kaunistautumisessa ja laittautumisessa ei ole mitään väärää. Tykkään itsekin meikkaamisesta ja muodista. Silti kuljen välillä aika kulahtaneissa vaatteissa ja meikittä. Kunnioitan silti kanssaihmisiä ihan yhtä paljon, oli minulla sitten rähjäiset tai hienot vaatteet. Ulkomuodolla ei mielestäni ole yhteyttä siihen, kunnioittaako henkilö muita vai ei.

Ulkonäköön panostaminen

Mitä mieltä itse olet – onko ulkonäköön panostaminen merkki muiden kunnioituksesta?

Voiko rönttäinen lookki tosiaan loukata muita?

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Laihaläski on jees Milloin normaalista tuli liian laiha? ”Legginssit eivät ole housut” Empiirinen tutkimus – Hymyile tuntemattomalle Saako itkeä? – ajatuksia herkkyydestä Sinä joka näpräät puhelinta seurassa, lue tämä Shut up and listen Lässyttävät vanhemmat Omituiset unet x 3