Parjattu kuparikierukka – oma kokemukseni

Olen blogissani parjannut hormonaalista ehkäisyä ja kertonut oman kokemukseni hedelmällisyystietokoneesta ehkäisykeinona. Kumpaakaan en kokenut omalla kohdallani toimivaksi, joten oma valintani oli kuparikierukka.

Jostain syystä minulla on mielikuva, että harva haluaa kuparikierukan – moni pelkää kipuja, kuukautisten runsastumista ja kierukan laittoa. Olen itsekin kuullut kuparikierukasta paljon negatiivisia juttuja; muun muassa seuraavanlaista: Kuparikierukan laittaminen sattuu enemmän kuin itse synnytys, kierukka karkaa vatsaonteloon, kuukautiset + kivut runsastuvat satakertaisiksi tai että kierukka aiheuttaisi tulehduksia.

Voitte siis kuvitella, että epäröin vekotinta aika tavalla. Olin kuitenkin vakaasti päättänyt, etten hormoneihin enää koske – enkä liioin ehkäisytietokoneeseenkaan. Jäljelle jäävistä vaihtoehdoista kuparikierukka tuntui parhaimmalta ja ainakin kokeilemisen arvoiselta.

Kuparikierukka Kuparikierukka Kuparikierukka

Kuparikierukka – mikä oli oma kokemukseni?

Laittaminen sattui vähäsen ja oli epämiellyttävää, mutta ei se kyllä synnytykseen ollut mitenkään verrattavissa. Toisaalta itse synnytin ilman epiduraalia, joten ehkä senkin vuoksi yllätyin positiivisesti kierukan laittamisen kivuttomuudesta. Lääkäri varoitteli, että parin päivän ajan vatsa saattaisi kramppailla ja kohtu supistella ja muistutti ottamaan särkylääkkeen. Itse en kuitenkaan huomannut mitään vaikutusta ja menin samana päivänä salille. Mitään särkylääkkeitäkään en ottanut jälkeenpäin. Pari tuntia ennen toimenpidettä olin ottanut Buranan ohjeiden mukaan.

Olen ollut valintaani tyytyväinen – kuparikierukka ei ole vaikuttanut minuun mitenkään. Itselläni ei kyllä koskaan ole ollut pahoja kuukautiskipuja, joten ehkä senkään takia en ole kärsinyt mistään kovista vatsakrampeista.

Kuparikierukka

Kuparikierukka

Gynefix – vaihtoehto tavalliselle kuparikierukalle

Olen myös lukenut pienemmästä kuparikierukasta, joka sopii synnyttämättömille naisille tai muuten vain heille, jotka epäilevät perinteisen kierukan aiheuttavan kovia kipuja tai muita oireita. Kyseessä on siis Gynefix-niminen kuparikierukka, josta löytyy lisätietoa täältä. Gynefixin ei pitäisi vaikuttaa kuukautisiin millään tavalla. En löytänyt tietoa siitä, voiko se aiheuttaa kipuja – sekin on varmaan täysin yksilöllistä.

Gynefixiä ei saa joka paikasta, vaan sen asentaa aiheeseen perehtynyt lääkäri. Ainakin Helsingin Terveystalossa ja Aavassa näitä asennetaan. Gynefixin ehkäisykesto on sama kuin tavallisessa kuparikierukassa, eli viisi vuotta.

Tietysti nuo alussa mainitsemani haittavaikutukset ovat näissä molemmissa vaihtoehdoissa mahdollisia, mikä on tosi ikävä juttu. Se mikä itselle parhaiten sopii, selviää vain kokeilemalla.

Mikä on oma kokemuksesi kuparikierukasta? Minkä ehkäisyn olet kokenut parhaaksi vaihtoehdoksi?

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Ankea, seksitön avioliitto Vihdoin oman jutun parissa! Vihkisormukseen tuli reikä! Kuuluuko stripparit polttareihin? Bonusta nettishoppailusta! Miksi valitsin ammattikorkeakoulun? Miksi rakkaus loppuu lapsiperheessä? Varaudu näihin kysymyksiin synnytyksen jälkeen! Mikä on yllättänyt äitiydessä?