Miksi luovuin lastentarhanopettajan työstä?

Olen kertonut blogissani pariin otteeseen työskenneelleeni (tosin vain vähän aikaa) lastentarhanopettajan työssä ja lastenhoitajana keikkatyöläisenä. Irtisanouduin tehtävästä viime keväänä. Haluan tällä tekstillä tuoda päivähoidon haasteet esille – toivon nimittäin, että ongelmiin herättäisiin ja asialle tehtäisiin jotain. Nämä syyt vaikuttivat mm. omaan lähtööni alalta.

Tämän postauksen tarkoitus ei siis ole todellakaan kritisoida päiväkodin työntekijöitä todellakaan, vaan tuoda alan haasteita esille. Tiedän, ettei päiväkodin henkilökunta voi vaikuttaa näihin asioihin. Olenhan itsekin ollut päiväkodissa töissä ja tiedän todellakin, ettei se ole mitään helppoa hommaa.

Olen nimittäin huolissani tästä nykytilanteesta. On mielestäni todella huolestuttavaa, että päiväkotityötä tekevät usein ovat jaksamisensa äärirajoilla ja ryhmäkokoja vain paisutetaan. Tämä tietysti vaikuttaa myös lapsiin. Miksi näin tärkeään työtä ei haluta tukea yhteiskunnassa enemmän? Kuten olen ennenkin sanonut, tästä ei pidemmälle katsottuna seuraa todellakaan mitään säästöä vaan lisää kuluja – henkilökunnan ja lasten kustannuksella.

Päivähoidon haasteet, päiväkodin haasteet, päiväkoti, ryhmäkoot, päiväkotityö, lastenhoitajan työ, lastentarhanopettajan työ, päiväkotien tilanne, liian isot ryhmäkoot, päiväkotien turvallisuus, päiväkotien ongelmat

Päivähoidon haasteet, päiväkodin haasteet, päiväkoti, ryhmäkoot, päiväkotityö, lastenhoitajan työ, lastentarhanopettajan työ, päiväkotien tilanne, liian isot ryhmäkoot, päiväkotien turvallisuus, päiväkotien ongelmat

Päivähoidon haasteet

Moni päiväkoti sijaitsee rakennuksessa, jota ei alunperin ole tarkoitettu päiväkodiksi. Tästä seuraa se, että ilmanvaihto on lähes joka paikassa erittäin puutteellinen. Olen tehnyt myös keikkatyötä opiskeluaikoina eri päiväkodeissa – joka paikassa on ollut huono ilma, josta lopputuloksena on tullut päänsärky ja vetämättömyys. Oloni on helpottanyt aina, kun olen päässyt pois. Joskus välittömästi, joskus vasta tuntien päästä.

Päiväkodit ovat myös todella meluisia – ainakin yleensä. Itselleni tämä oli aika iso haaste, koska minulla on tinnitus ja olen aika meluherkkä. Melutasoon ei tietystikään aina voi vaikuttaa – lapset innostuessaan usein pitävät ääntä aika tavalla, vaikka miten muistuttelisi järkevästä puhevolyymista. Melua voi vaimentaa jonkin verran myös akustiikkalevyillä ja sisustuksella, esimerkiksi verhoilla.

Ei varmasti myöskään ole kenellekään mikään uutinen, että päiväkotien lapsiryhmät ovat isoja. Naurettavinta minusta on, että osapäiväiset lapset lasketaan puolikkaina – vaikkei ole olemassa mitään puolikkaita lapsia! Totuus on se, että nämä puolipäiväiset lapset ovat usein yhtä aikaa paikalla, joten ryhmäkoot paukkuvat suositusten yli. Pienemmät ryhmät pienentäisivät myös melutasoa.

Suuret ryhmäkoot aiheuttavat turvallisuusriskejä, kiireen tunnetta sekä lapsille että henkilökunnalle, henkilökunnan riittämättömyyden tunteita, stressiä ja sen, ettei hoito ole niin yksilöllistä. Osaan tilanteista ei myöskään ole aikaa paneutua niin hyvin kuin pitäisi, koska on niin kiire.

Päivähoidon haasteet, päiväkodin haasteet, päiväkoti, ryhmäkoot, päiväkotityö, lastenhoitajan työ, lastentarhanopettajan työ, päiväkotien tilanne, liian isot ryhmäkoot, päiväkotien turvallisuus, päiväkotien ongelmat

Päivähoidon haasteet, päiväkodin haasteet, päiväkoti, ryhmäkoot, päiväkotityö, lastenhoitajan työ, lastentarhanopettajan työ, päiväkotien tilanne, liian isot ryhmäkoot, päiväkotien turvallisuus, päiväkotien ongelmatOlen myös sitä mieltä, että päiväkodin henkilökunnan palkka on aivan liian matala. Työ on raskasta ja vastuullista – puhumattakaan sen tärkeydestä. Sen pitäisi myös näkyä palkassa. On mielestäni hölmöä, että korkeakouluttautuneelle lastentarhanopettajalle maksetaan alle 2500e työstään (alalla vuosikausia olleet saattavat saada vähän enemmän). Lastenhoitajalle pitäisi mielestäni myös maksaa enemmän. Vaikka opetus- ja kasvatustyötä ei pidä tehdä palkan takia, kyllä se isompi palkkapussi useimpia motivoi ja auttaa jaksamaan.

On varmasti myös päiväkoteja, joissa edellä mainitsemiani haasteita ei ole ja se on hyvä juttu. Tämä onkin vain minun näkemykseni asiasta. Moni on kuitenkin myös varmasti lukenut päiväkodin henkilökunnan mietteitä ja uskon monen allekirjoittavan tekstini täysin. En väitä päivähoidon olevan huonoa ja varmasti lapsetkin viihtyvät päivähoidossa pääosin hyvin. Oma lapseni viihtyy päiväkodissa ja tykkää henkilökunnasta. Olenkin lapseni päiväkotiin varsin tyytyväinen. 🙂 Silti halusin tuoda esille niitä omasta mielestäni kehitettäviä asioita, sillä mielestäni näissä olisi varaa parantaa – lasten ja henkilökunnan hyvinvoinnin nimissä.

Ovatko päivähoidon haasteet jo sellaisia, että niihin olisi syytä puuttua? Oletko itse päiväkodissa töissä (tai ollut), mitä mieltä sinä olet?

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Sepelvaltimotauti 25-vuotiaalla? ”Täällä on hometta, mutta sain vain reuman” Keskeytin koulun – tuleeko minusta lusmu? Paljon haluaisin saada palkkaa? Kun toiseen suuntaan kumarrat, toiseen pyllistät Pitkä parisuhde vai monia kumppaneita? Kun lääkäri on väärässä Sähköinen asiointi you suck! Hoitovirheet – kenellä on vastuu?

Vanhemmat, jotka valittavat päiväkotiin kaikesta

Valittavat vanhemmat, nuo päiväkotien painajaiset!

Lapsemme aloitti päiväkodin viime viikolla. Mainitsin tässä postauksessa, että olemme ehtineet antaa jo pari kertaa kehittävää palautetta – en kutsuisi sitä negatiiviseksi. Hassua kyllä, mutta aluksi minua vähän harmitti kun jouduimme antamaan palautetta; en halunnut että leimaudumme niiksi kaikesta valittaviksi vanhemmiksi, jotka päätyvät Vauva.fi:n palstalle ja sieltä Iltalehden sivuille.

Olen lukenut tuon linkkaamani jutun tyyppisiä tekstejä ennenkin ja täytyyhän se myöntää, että suurin osa niistä on turhasta valittamista. Nuo jutut ovat saaneet minut välillä miettimään, mistä kannattaa sanoa – ymmärrän nimittäin hyvin henkilökunnan ajoittaisen ärsytyksen. Koen kuitenkin, että osaan antaa palautetta ystävällisesti ja mielestäni antamamme palaute oli todella aiheellinen.

Olen itsekin ollut päiväkodissa töissä lastentarhanopettajana, joten voin hyvin asettua myös henkilökunnan asemaan. Ei ole kiva saada valitusta asioista, joilla ei lapsen hyvinvoinnin kannalta ole yhtikäs mitään merkitystä tai jotka eivät ole henkilökunnan syytä. On myös hölmöä valittaa kadonneista lapasista, jos niissä ei ole ollut nimeä. 😀

valittavat vanhemmat

valittavat vanhemmat Nämä pari asiaa, joista annoimme palautetta olivat kuitenkin turvallisuuteen liittyviä ja helposti korjattavissa. Ymmärrän hyvin, ettei kaikkea aina tule ajatelleeksi ja jotkut asiat voivat jäädä huomaamatta. Nämä asiat olivat myös sellaisia, jotka eivät ole pelkästään henkilökunnasta kiinni. Palautteemme otettiin todella hyvin vastaan ja he rupesivat heti hommiin asioiden edistämiseksi. Asia on onneksi nyt korjattu. Olemme antaneet myös positiivista palautetta ja olemme paikkaan tyytyväisiä. 🙂

Vaikka et haluaisi leimaantua valittajaksi, toivon että vanhemmat uskaltavat antaa palautetta jos siihen oikeasti aihetta löytyy! Lapsen/lasten hyvinvointiin ja turvallisuuteen liittyvistä asioista kannattaa aina sanoa! Kehittävästä palautteesta voidaan olla ihan tyytyväisiäkin. Ystävälliseen ja rakentavaan sävyyn annetusta palautteesta harvoin kukaan suuttuu. Sen sijaan jos mielesi tekee valittaa kadonneista nimikoimattomista vaatteista, mieti vielä. 😀 On myös täysin inhimillistä, että joskus joku asia saattaa unohtua eikä kaikesta kannata mielestäni valittaa. Resurssipulasta ei myöskään kannata henkilökuntaa syyttää – sille he eivät mahda mitään.

valittavat vanhemmat

valittavat vanhemmat

valittavat vanhemmatKäyvätkö valittavat vanhemmat hermoillesi? Oletko itse valittanut turhasta tai antanut kehittävää palautetta? Kommentoikaa vanhemmat ja päiväkodin henkilökunta!

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Miksi lapselle kannattaa säästää?

Stressiä ja kyyneleitä

Ura vai lapset?

Stressiä ja kyyneleitä

päiväkoti Tänään oli lapsen ensimmäinen päiväkotipäivä. Lupasin eilen kirjoitella fiiliksiä; miltä tuntuu kun lapsi aloittaa päivähoidon. Otsikosta voit ehkä jo päätellä, että täysin stressittömänä en ole selvinnyt. Kirjoitan sitten toisessa postauksessa, miten ensimmäinen päivä sujui.

Kävimme siis viime viikolla tutustumassa päiväkotiin. Tykkäsimme paikasta ja kaikki olivat mukavia. Silti siellä konkretisoitui se tosiasia, että lapsi pitäisi pian jättää sinne yksin. Miten hän pärjää siellä? Luuleeko hän, että hänet on hylätty sinne? Mitä jos joku on hänelle ilkeä?

Parina iltana ajatus rupesi sitten juoksemaan. Mies kuorsasi vieressä ja lapsi nukkui omassa huoneessaan. Minä, joka yleensä nukahdan heti kun on sanottu hyvää yötä, makasin valveilla ja pyörittelin päässäni kaikenlaista. Tulihan siinä sitten muutama kyynel tirautettua parina iltana. Niin, ja perjantai-aamuna kun silitin lapseni tukkaa hänen katsoessaan Hämä hämähäkkiä Youtubesta. 😀 Onneksi itselleni itkeminen ei ole mikään merkki katastrofista – kyynelten tirauttaminen on minulle aika luonnollista.

päiväkoti

päiväkotiJoku ehkä miettii, että mitä se nyt pillittää siellä. Kyllä lapsi pärjää. On siellä muutkin pärjänneet. Silti, ei kai näille fiiliksille mitään voi, vaikka turhaahan se etukäteen on murehtia. Olen myös aika herkkä muutenkin, joten en toisaalta ihmettele tätä reaktiota. En kyllä kuvitellut, että asiaa etukäteen vetistelisin. 😀

Minä vain niin kovasti toivon, että lapsi viihtyy siellä ja kaikki menee hyvin. Kyllä hän viime viikolla tutustumiskäynneillä reippaasti menikin heti leikkimään, eikä arastellut ketään. En kyllä varmastikaan ole ainoa äiti, joka on vetistellyt ja stressannut päiväkodin aloitusta. Kyllä miestäkin hieman jännittää, eli en ole täysin yksin asian kanssa.

Olen kuitenkin todella tyytyväinen, että saimme paikan juuri siitä päiväkodista josta toivoimme. Moni tästä lähialueelta on joutunut viemään lapsensa paljon kauemmas hoitoon. Päiväkoti näin lähellä, helpottaa arkea suunnattomasti. Miehenkin työmatka on 5 minuuttia – hoitopäivät eivät siis ainakaan pitene matkojen takia.

Nyt on ensimmäinen päivä pulkassa. Palaan ensimmäiseen päiväkotipäivään toisessa postauksessa, muuten tästä tulisi todella pitkä teksti. :)!

Olisi kiva kuulla, miten teidän perheen arki lähti sujumaan kun päiväkoti alkoi?

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Onko lapsi turvassa päiväkodissa?

Päiväkoti vai perhepäivähoito?

Milloin lapsi päiväkotiin?