Äitiys – tekosyy lihoa?

*Sisältää mainoslinkkejä

Onko äitiys hyvä syy jättää treenit väliin vai onko se vain surkea tekosyy? Äitiys ja lihominen on tällä viikolla ollut tapetilla Fitfashionilla ja ajattelin itsekin kirjoittaa omia ajatuksiani. Pauliina avasi keskustelun: Ovatko parisuhde ja lapset tekosyitä lihoa? ja Umppu kirjoitti vastineeksi postauksen: Pieni korjaus ”maalaisjärkeen”

Sanon nyt tähän heti alkuun, että mielestäni osa halusi tahallaan ymmärtää Pauliinan postauksen väärin ja itse ymmärrän mitä sillä haettiin takaa. Yhdessä blogipostauksessa on vähän vaikeaa ottaa kaikki mahdolliset skenaariot esille, jos haluaa että postauksessa on jokin kanta ja pointti. Tässä sitten oma tarinani…

Äitiys ja lihominen, Äitiys, Vanhemmuus, Treeni, Parisuhde, Lihominen, Stuff about Äitiys ja lihominen, Äitiys, Vanhemmuus, Treeni, Parisuhde, Lihominen, Stuff about

Koko raskausajan kestänyt pahoinvointi

Itse kärsin raskauspahoinvoinnista viikolta 7 ihan loppuun saakka. Monesti oksentelin päivittäin useampia kertoja. Loppuvaiheessa saattoi olla muutama päivä, jolloin en oksentanut. Kaikki terveellinen pöperö, joka ennen oli saanut veden kielelle, maistui aivan skeidalta. Puuro, raejuusto, banaani ja ruisleipä – pelkkä ajatus yökötti. Tietysti on olemassa vaikka mitä muitakin terveellisiä ruokia, mutta minulle ei maistunut sitten yhtään. Jopa Pepsi Max ällötti minua – mitä en koskaan uskonut tapahtuvan! 😀 Muistan välillä oksentaneeni yli 10 kertaa ja oksennusrefleksi vain jatkui krampinomaisesti, vaikkei vatsassa ollut enää mitään oksennetaan. Siinä sitten kylppärin lattialla itkin ja yökin. Jossain vaiheessa älysin ostaa apteekista pahoinvointirannekkeet, jotka olivat todellinen pelastus!

Mitä sitten tehdä tässä tilanteessa? No, minä ratkaisin asian niin, että söin sitä mitä teki mieli. Ja muistan syöneeni aika reippaasti riisifrutteja ja valmisruokia. Valmisruoat maistuivat mielestäni niin hyviltä! Mitään katukiviä ja tiiltä en himoinnut (näitäkin on kuultu).

Treenit pysyivät matkassa mukana huonosta ruokailusta ja pahoinvoinnista huolimatta. Treeni tuntui hyvältä, vaikka keskeytyi välillä yrjötaukoihin. Muistan, että raskaus oli edennyt viimeiselle kolmanneksella ja painoni oli noussut 7-8 kg. Loppuvaiheessa paino nousi nopeammin ja kokonaisuudessaan painoni nousi raskausaikana muistaakseni n. 12 kg. Viimeisen treenini tein eräänä perjantaina ja yöllä synnytys käynnistyi. Kotiuduttani synnäriltä jäljellä oli muistaakseni 3 raskauskiloa.

Äitiys ja lihominen, Äitiys, Vanhemmuus, Treeni, Parisuhde, Lihominen, Stuff about

Treenit raskauden jälkeen

Aloitin treenit kevyesti oikeastaan heti. Tuntui kivalta liikkua ja oli kiva pitää treenirutiinista kiinni. Ymmärrän kuitenkin todella hyvin heitä, jotka eivät jaksa tai pysty treenata. Kaikilla ei ole tukiverkkoja, jotka voisivat katsoa vauvaa hetken aikaa, jotta voisi mennä treenaamaan. Osa käyttää tällaiset hetket suosiolla nukkumiseen, mikä kannattaakin jos väsyttää. Kaikki eivät myöskään edes malta olla vauvasta erossa heti.

Itse kävin treenaamassa silloin kun mies katsoi vauvaa tai sitten isovanhempien tullessa kylään. Säännölliset treenit jatkuvat osaltani edelleen, mutta ruokavalio ei ole läheskään yhtä terveellinen ja treenit ovat keventyneet reippaasti. Aikaa ja kiinnostusta ruokien miettimiseen ja valmistamiseen ei ole samalla tapaa. Viimeiset viikot olenkin syönyt lähes päivittäin nuudelia…

Ennen raskautta treenasin tosi kovaa ja tykkäsin siitä. Tykkäisin edelleen, mutta en saa revittyä itsestäni motivaatiota samalla tapaa. Voi myös olla, että ruokavalioni ei hirveästi tue bodailua. En ole lihonut synnytyksen jälkeen – painoni on pari kiloa vähemmän kuin ennen raskautta, mutta lihasta ei myöskään ole samalla tapaa. Joku muu olisi voinut lihoa tilanteessani. Riippuu niin paljon geeneistä ja kropasta.

Voin kyllä suoraan sanoa, että ilman osallistuvia isovanhempia, ihanaa miestä ja minuutin kävelymatkan päässä olevaa päiväkotia tilanne olisi varmasti haastavampi – ja huom. meillä on vasta yksi lapsi. Itse olen onnekas, että olen pystynyt edelleen käymään treenaamassa 3 kertaa viikossa ja silti ehdin nähdä lastani paljon. Lyhyen päiväkotimatkan takia lapsen päiväkotipäivien pituus pysyy kohtuullisena – jos lapsi joutuisi olemaan 10h päiväkodissa, ei kyllä kovin helpolla olisi sydäntä lähteä salille pitkän päivän jälkeen. Ilman treenejäkin yhdessä vietettävä aika jäisi mielestäni vähäiseksi.

Äitiys ja lihominen, Äitiys, Vanhemmuus, Treeni, Parisuhde, Lihominen, Stuff about
Ripset*: Beauty Anniina <3 Ajanvaraukseen pääset täältä!

Äitiys ja lihominen

Onko lihominen ja repsahtaminen parisuhteen ja lapsien takia tekosyy? Mielestäni ei – ne voivat olla ihan oikeita syitä. Äitiys ja lihominen eivät tietenkään automaattisesti kuulu yhteen – eihän pelkkä äidiksi tuleminen ketään paisuta, mutta jaksamiseen ja ajankäyttöön se varmasti vaikuttaa. Onko se tekosyy, jos on mieluummin lapsen kanssa iltaisin, kuin salilla huhkimassa? Ei mielestäni – se on erittäin pätevä syy treenien skippaamiseen. Voihan lapsenkin kanssa yrittää tehdä kotitreeniä, mutta ihan oikeasti aina ei jaksa. Joskus on kivempi keskittyä halimiseen ja keittiöleikkeihin tai mitä lapsi nyt haluaakaan tehdä.

Mielestäni äitejä ei pidä myöskään syyllistää raskaudenaikaisesta painonnoususta. Tietenkin on hyvä varmistaa, että äiti tietää, miten kannattaa syödä, mutta joskus se paino voi nousta hallitsemattomasti ihan hormonienkin takia. Minulla ei käynyt näin, mutta tiedän henkilöitä, joiden paino on noussut raskausaikana erittäin paljon, vaikka ovat syöneet fiksusti. Hormonit on jännä juttu, eikä keho aina toimi ns. järjen mukaan.

Tulipas pitkä stoori. Pointtini on: liikunta ja terveellinen ruokavalio on hyvästä ja omasta hyvinvoinnista huolehtiminen kannattaakin asettaa korkealle arvoasteikossa. Joskus sitä omaa hyvinvointia palvelee kuitenkin paremmin nukkuminen ja henkiseen hyvinvointiin keskittyminen. Joskus on myös yksinkertaisesti tärkeämpiä asioita; jos lapsen terveys on vaakalaudalla tai vanhempien mielenterveys oireilee, on täysin ymmärrettävää, ettei kanojen paistelu  ja treenit ole silloin ensimmäisenä mielessä. Mieliala vaikuttaa paljon henkiseen jaksamiseen ja esimerkiksi masennus voi oireilla voimattomuutena.

Ei tuomita sitä 20 kiloa lihonutta äitiä. Eikä sitä joka on timmissä kunnossa. Koskaan ei tiedä mitä kyseisen henkilön ja perheen elämässä on meneillään. Tarjoa mieluummin konkreettista apua kuin neuvoja miten toisten tulisi elää.

Mitä ajatuksia tämä herättää?

Kuvat, Jutta Hirsimäki, edit by me

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Hedelmällisyystietokone ehkäisykeinona, suosittelenko?Hormonaalinen ehkäisy – ei enää ikinäAnkea, seksitön avioliittoMiltä näyttää 165cm & 55kg?Mitä opin synnytyksestä x9Rento suhtautuminen syömiseenMiksi lopetin kaloreiden laskemisen?Raskaus kuvinaVauva tuli parisuhde meni?

Miksi naiset eivät voi vastustaa renttuja?

Miksi naiset rakastuu renttuihin? Olen aina ihmetellyt, miksi jotkut rakastuvat jatkuvasti törppöihin. Sellaisiin jotka eivät pidä lupauksiaan, eivät kunnioita muita, valehtevat ja aiheuttavat muille pahaa mieltä.

Oikeastaan ymmärrän syyn; joidenkin ihmisten menneisyys on tehnyt heistä rikkinäisiä ja he hakeutuvat tiedostamattaan suhteisiin, joissa heitä ei arvosteta ja kunnioiteta. Ennemmin tai myöhemmin tulee satutetuksi. Usein ulkopuoliset näkevät heti, ettei kyseinen tyyppi ole luotettava. Asiaan voi olla vaikeaa puuttua, koska kenenkään parisuhde ei kuulu ulkopuoliselle.

Joskus taas tyyppi voi vaikuttaa aluksi hyvältä ja sitten vasta myöhemmin huomaakin, ettei näin olekaan. Silloin ymmärrän täysin ihastumisen ja rakastumisen – välillä ensivaikutelma ei vastaakaan todellisuutta. Monen kohdalle varmasti sattuu virhearviointeja – jossain vaiheessa huomaakin seurustelleensa ihmisen kanssa, jota ei tuntenut alkuunkaan. Ja joka paljastui juuri tällaiseksi törpöksi.

Miksi naiset rakastuu renttuihin, miksi naiset rakastuvat renttuihin, pahat pojat, kiltit miehet, miksi pahat pojat kiinnostaa, rakkaus, parisuhde

Miksi naiset rakastuu renttuihin?

Miksi joku rakastuu tyyppiin, jonka tietää olevan huono kumppani? Sitä minun on vaikea ymmärtää. Tarkoitan tällä ihmistä, joka esimerkiksi puhuu muista halventavasti, kohtelee muita huonosti, valehtelee eikä pidä lupauksiaan. Mikä ihme siinä silloin viehättää? ”Onpa ihanaa tuo sovinistinen puhe ja töykeä käytös” What?

Luin hieman aiheesta ja aika nopeasti sieltä hyppäsi esille Terve.fi:n artikkeli, jossa kerrottiin kahden tutkimuksenkin vahvistaneen asian: Ns. pahat pojat saavat useimmat naiset.

”Tutkijat ovat osoittaneet, että miehet, joilla on ilkeitä luonteenpiirteitä, kuten tunteettomuus, narsistisuus ja petollisuus, ovat naisten keskuudessa suurimmassa suosiossa. Laajat tutkimukset osoittavat, että ilmiö on maailmanlaajuinen: naiset eivät voi vastustaa renttuja.

Luonteenpiirteet pitävät sisällään kolme erityistä muotoa, joista käytetään yhteisnimitystä ”pimeä kolminaisuus”. Luonteenpiirteet pitävät sisällään narsistisen persoonallisuushäiriön, impulsiivisen ja tunteettoman psykopaattisuuden sekä petollisen ja hyväksikäyttävän persoonallisuuden.” <– Kuulostaapa hurmaavalta?

Tekstissä luki myös, että naiset yhdistävät kyseiset ominaisuudet maskuliinisuuteen ja kykyyn siittää terveitä jälkeläisiä.

Miksi naiset rakastuu renttuihin, miksi naiset rakastuvat renttuihin, pahat pojat, kiltit miehet, miksi pahat pojat kiinnostaa, rakkaus, parisuhde

Miksi naiset rakastuu renttuihin, miksi naiset rakastuvat renttuihin, pahat pojat, kiltit miehet, miksi pahat pojat kiinnostaa, rakkaus, parisuhde”Toisin sanoen ne naiset, jotka hakevat hetken huumaa tai toivovat tulevansa raskaaksi tuntevat vetoa tällaisiin miehiin.”

Yllä mainittu lainaus selittää paljon. Silti myös moni pitkäaikaista parisuhdetta etsivä haksahtaa edellä mainitun kaltaisiin miehiin.

”Kilttien miesten ei silti pidä luopua vielä toivosta, sillä evoluutioteoreetikko Gayle Brewerin mukaan naiset haluavat suhteita renttujen kanssa, mutta yleensä asettuvat aloilleen lämminsydämisten ja hoivaavien miesten kanssa.”

Johtuuko renttuihin rakastuminen siis oikeasti siitä, etteivät heihin rakastuvat henkilöt ole sittenkään oikeasti halukkaita tai valmiita pitkäaikaiseen suhteeseen? Ehkä itse olenkin aina tykännyt kilteistä miehistä ja kusipäät olen pyrkinyt kiertämään kaukaa tämän takia; olen aina ollut seurustelijatyyppiä ja en ole kärsinyt sitoutumiskammosta. Ehkäpä.

Mitä mieltä sinä olet? Mikä törpöissä viehättää ja miksi naiset rakastuu renttuihin?

Kuvat: Jutta Hirsimäki, edit by me

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Kun vanhat haavat aukeaa ♡  Miten päästä yli erosta?Kannattaako pettämisestä kertoa?Mitä olen oppinut parisuhteista x12 Kumpi on pahempaa – jättäminen vai jätetyksi tuleminen? Parisuhdekriisi Kuinka tapasin mieheni? Aina sä seurustelet Miten luottaa petetyksi tulemisen jälkeen?

Millainen on meidän tavallinen arkipäivä?

Millainen on meidän tavallinen arkipäivä? Päivien sisältö joskus vaihtelee, mutta tässä aika tyypillinen sellainen. Lopetin tosin hommat normaalia aikaisemmin, joskus näinkin. 🙂

Meidän tavallinen arkipäivä

6:20

Herään lapsen jutteluun. Odotan hetken aikaa jos hän vielä torkahtaisi – yleensä hän nimittäin nukkuu 7:00 asti! Hetken päästä hän muuttuu hieman äkäisen kuuloiseksi, joten ei auta kuin nousta. Haen hänet sängystä ja vien aamupesulle. Sen jälkeen leikimme legoilla ja luemme kirjaa. Sain kirjamessuilta 10 uutta lastenkirjaa, joten nyt kelpaa! 😀

7:00

Lapsi haluaa aamupalaa. Yleensä hän syö vasta päiväkodissa, mutta tänään hän heräsikin normaalia aikaisemmin. Mieskin herää ja syömme kaikki aamupalaa. Lapsi syö meitä nopeammin, joten hän alkaa leikkimään legoilla kun me vielä syömme. Ruoan jälkeen siivoan ja alan pikkuhiljaa valmistautumaan lähtöön.

8:00

Lähdemme kaikki yhtä matkaa. Mies lähtee töihin ja minä vien lapsen päikkyyn. Viemme hänet aina vuoroaamuin. Lapsi menee suoraan aamupalapöytään – hän haluaa syödä päiväkodissa, vaikka kotonakin olisi ehditty syödä. 😀 Huomaan vaippojen olevan loppu, joten lähden kotoota hakemaan niitä lisää. Onneksi kävelymatka on minuutin.

Tavallinen arkipäivä, meidän päivä, my day, päivä kanssani, vanhemmuus, perhearki, äitiys, Stuff about Tavallinen arkipäivä, meidän päivä, my day, päivä kanssani, vanhemmuus, perhearki, äitiys, Stuff about

8:38

Kotona! Julkaisen päivän postauksen ja jaan sen Facebookissa. Sen jälkeen katson kalenterin läpi ja mitä tänään on tiedossa. Alan kirjoittamaan myös toivepostausta – kiitos muuten ideoista, lisääkin saa ehdottaa!

11:00

Postaus on valmis. Käyn ottamassa vähän ruokaa ja jatkan syödessäni hommia.

11:30

Soitan mahdolliselle yhteistyökumppanille ja ideoimme puhelimessa jonkin aikaa.

12:00

Kontaktoin paria yritystä yhteistyön tiimoilta. Toiselta saan vastauksen nopeasti ja alan luonnostelemaan tarjousta. Siihen meneekin aika paljon aikaa.

14:00

Taas ruokaa. Nyt päätän katsoa yhden jakson sarjaa samalla syödessäni. Sen jälkeen hieman siivoilen ja lähden hakemaan lasta päiväkodista.

15:00

Leikimme lapsen kanssa pihalla. Jonkin ajan päästä lähden hänen kanssaan vaunulenkille, koska olen ollut passiivinen koko päivän!

16:30

Tulemme kotiin. Tänään miehellä oli menoa, joten hän ei ole vielä tullut. Katsomme lapsen kanssa piirrettyjä.

Tavallinen arkipäivä, meidän päivä, my day, päivä kanssani, vanhemmuus, perhearki, äitiys, Stuff about

Tavallinen arkipäivä, meidän päivä, my day, päivä kanssani, vanhemmuus, perhearki, äitiys, Stuff about

17:15

Rakennamme legoilla lapsen kanssa, jonka jälkeen alamme syömään.

18:15

Seuraavaksi leikimme piilosta. Se on meidän uusi suosikkileikki! Lapsi haluaa aina etsiä ja sanoo aina ”Äiti mene tuonne piiloon!” 😀

18:45

Mies tulee kotiin, syömme iltapalaa ja muovailemme muovailuvahalla.

19:15

Vien lapsen iltapesulle.

19:30

Iltasadun ja laulun aika. Lapsi alkaa nukkumaan. Sen jälkeen hakukoneoptimoin vanhoja tekstejä ja pistään kalenteriin muutaman jutun muistiin. Mies pelaa vieressä pleikkaria.

21:00

Rupeamme katsomaan Strangers Thingsiä. Ehkä maailman kliseisin sarja! Ärsyynnymme sarjan kliseisyydestä vuorotellen, mutta jostain syystä sitä jaksaa silti katsoa. 😀

22:30

Iltahommelit ja sänkyyn. Horisemme hetken aikaa ja sitten alamme nukkumaan…

Millainen on sinun tavallinen arkipäivä?

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Kaikki työpaikkani ja palkkani Nyt loppu herkuttelu! Miten aloitin rahastosijoittamisen? ”Täällä on hometta, mutta sain vain reuman” Onko koulutuksen puute häpeä? Huonoimmat laihdutuskeinot x5 – älä kokeile näitä! Häälookkini kulmakivet Miten kasvatin blogia 40% kuukaudessa? Olen käynyt terapiassa – paljastuksia x6