5 vinkkiä yrittäjän työn hinnoitteluun

Yrittäjän työn hinnoittelu ei ole välttämättä ihan yksinkertaista. Yrittäjät saavat usein kuulla kauhistelua hinnoista – miksi palvelu tai tuote maksaa noin paljon? Itsekin muistan tätä aikoinaan ihmetelleeni. Kuluneen vuoden aikana olen todellakin huomannut, ettei 50e/h ole laskuttaessa todellakaan sama asia kuin työsuhteessa ollessa.

Sivusin tätä samaa aihetta jo postauksessa Tuntien työstä 10e palkka – kiinnostaako?, Tänään ajattelin jakaa vielä itse käyttämäni vinkit yrittäjille ja freelancereille oman työn hinnoitteluun.

Yrittäjän työn hinnoittelu, oman työn hinnoittelu, Yrittäjyys, Freelancer, Freelancerin työn hinnoittelu, Miten hinnoitella oma työ, Miten freelancer hinnoittelee työnsä?, Miten yrittäjä hinnoittelee työnsä? Työn hinnoittelu vinkit, Työelämä, Palkka, Tulot, RahaYrittäjän työn hinnoittelu, oman työn hinnoittelu, Yrittäjyys, Freelancer, Freelancerin työn hinnoittelu, Miten hinnoitella oma työ, Miten freelancer hinnoittelee työnsä?, Miten yrittäjä hinnoittelee työnsä? Työn hinnoittelu vinkit, Työelämä, Palkka, Tulot, Raha

Yrittäjän työn hinnoittelu

1. Selvitä alasi palkkataso

Ennen hinnoitteluun ryhtymistä, on järkevää selvittää alan yleinen palkkataso. Kysy siis samalla alalla olevilta tutuilta neuvoa hinnoitteluun tai alasi liitosta ja hyödynnä näitä hinnoittelussasi. Itse olen käyttänyt molempia edellä mainittuja keinoja omaan hinnoitteluuni ja olen kokenut sen hyväksi ratkaisuksi. Mitä useammalta taholta kysyt, sen todenmukaisemman kuvan alan todellisesta hinnoittelusta saat.

2. Ota selvää yrittäjän kulurakenteesta

Läheskään kaikki yrittäjän ja freelancerin toimenkuvaan kuuluvat asiat eivät ole sitä laskutettavaa asiakastyötä. Harvoin yrittäjät tekevät laskutettavaa työtä 40h viikossa – hinnoittelua ei voi siis mitenkään verrata työsuhteessa olevan palkkaan. Yrittäjällä on monia kuluja, joista työsuhteessa olevan ei tarvitse huolehtia:

  • arvonlisävero
  • työantajamaksut
  • materiaalit ja tarvikkeet
  • puhelinlaskut & nettiyhteys
  • työvälineet
  • työtila
  • matkakulut (nämä tulevat tietysti myös työsuhteessa olevalle)
  • loma- ja sairausajan toimeentulo
  • markkinointi & mainonta
  • ammattikirjallisuus & koulutukset

Yrittäjän on hyvä varautua myös hiljaisempiin kausiin – toimeksiantojen määrä voi vaihdella kausittain alasta riippuen.

Yrittäjän työn hinnoittelu, oman työn hinnoittelu, Yrittäjyys, Freelancer, Freelancerin työn hinnoittelu, Miten hinnoitella oma työ, Miten freelancer hinnoittelee työnsä?, Miten yrittäjä hinnoittelee työnsä? Työn hinnoittelu vinkit, Työelämä, Palkka, Tulot, Raha

3. Mieti paljon haluaisit tienata kuukausittain/vuosittain

Tämän jälkeen laske, paljonko sinun tulee laskuttaa, jotta saat tämän summan käteesi. Tätä varten on olemassa monia laskureita, tässä yksi: Nerot.fi

4. Valitse sopiva hinnoittelumalli

Kuten sanottu, alavalinta vaikuttaa hinnoitteluun. Luovalla alalla, ota hinnoittelussasi huomioon myös tekijänoikeudet – kertajulkaisuoikeudet maksavat vähemmän kuin jatkuvien käyttöoikeuksien myyminen. Lisää tietoa ja suuntaviivoja tekijänoikeuksien vaikutuksia hinnoitteluun löydät Suomen freelance-journalistien sivuilta.

Itse käytän tuntihinnoittelua tai könttäsummaa. Tuntihinnoittelun haaste on siinä, että sinun täytyy pystyä arvioimaan asiakkaalle paljon työhön kuluu aikaa. Aloittelijana sinulla saattaa mennä aikaa keskimääräistä kauemmin ja konkarina voit tehdä työn rivakammin. Tämän vuoksi koen itse tuntihinnoittelun mukaan laaditun könttäsumman selkeämmäksi – näin hinta on sekä itselleni, että asiakkaalle selkeä. Kokeile mikä toimii sinulle – ajan kanssa voit muuttaa hinnoitteluasi, jos nykyinen malli ei toimi.

Tuntihinnoittelun ja könttäsumman lisäksi voit tarjota pakettihintoja, johon kuuluu tietyt tuotteet tai palvelut.

5. Muista selvittää arvonlisävero

Esimerkiksi lehtijutut ovat arvonlisäverottomia, mutta kaupallisen sisältömarkkinoinnin arvolisävero on 24%. Jos nämä asiat ovat epäselviä, selvitä asia alasi liitosta.

Tuleeko itsellesi muita vinkkejä tai omakohtaisia kokemuksia mieleen?

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Sijoitusvinkit, joita itse noudatanTyön ohessa opiskelu – 6 vinkkiäVisualisoi unelmasi todeksiLisää lukijoita hakukoneoptimoinnilla”Toiminimen perustaminen on helppoa!”Ryhdyin yrittäjäksi – miten menee?Digimarkkinointi – mitä olen oppinut?4 hyvää syytä – miksi sijoittaa rahastoon?Bisnespukeutumisen säännöt – turhaa nillitystä?

Sijoitusvinkit, joita itse noudatan

Sijoittamisesta tulee helposti mieleen pukuherrat keskustelemassa tärkeistä bisneksistä. Pari vuotta sitten, en tosiaankaan ajatellut ryhtyväni sijoittavaksi – varsinkaan tämänhetkisillä tuloillani. Jostain syystä ajattelin sijoittamisen olevan rikkaiden ja asiaan vuosikausia perehtyneiden puuhaa. Onneksi nyt olen oivaltanut, että jokainen meistä voi ryhtyä sijoittajaksi. Olen lukenut aiheesta viime aikoina jonkin verran; tässä tekstissä jaan sijoitusvinkit, joita itse pyrin noudattamaan.

Muistakaa etten mikään virallinen ole sijoitusneuvoja – olen vain kokenut yllämainitut hyviksi nyrkkisäännöiksi. 🙂

Sijoita pitkään

Aika on sijoittajan paras ystävä. Jos esimerkiksi sijoitat rahastoon, arvo saattaa heitellä lyhyen ajan sisällä paljonkin. Ei siis kannata hermostua, vaikka sijoitussalkkusi menisi välillä miinuksen puolelle. Aika tasaa tätä heittelyä ja pidemmällä aikavälillä katsottuna, homma kääntyy lähes aina plussan puolelle. Lisäksi korkoa korolle-efekti kasvattaa sijoitustesi arvoa, kun maltat sijoittaa pitkään.

Hajauta

Sijoittamisessa on aina riskinsä, mutta otan sen mieluusti – suuremmaksi riskiksi koen sijoittamatta jättämisen. Hajauttamalla sijoituksiasi, tasaat riskiä. Itse olen ainakin toistaiseksi sijoittanut Nordean Säästö 50-rahastoihin sekä Nordnetin Superrahastoihin. Rahastoissa sijoitukset ovat jo valmiiksi hyvin hajautettuja, eikä tarvitse itse perehtyä hommaan niin paljon. Hajauttaminen kannattaa myös suoraan osakkeihin sijoittaessa – ja tällöin kannattaa tietysti käyttää enemmän aikaa tuottohistorioihin ja sijoituskohteisiin tutustumiseen. Itse en ole tähän vielä ryhtynyt.

Sijoitusvinkit, Sijoittaminen, Sijoutusvinkkejä, Sijoittaminen, säästäminen, raha, talous,

Mitä pienempi sijoitus, sitä korkeampi riski kannattaa

Pieniä summia sijoittaessa, mielestäni kannattaa tehdä vähän korkeariskisempiä sijoituksia. Pienelle rahalle on vaikeampi saada tuottoa ilman korkeaa riskiä – eikä sijoituksen arvon huonontuminen kirpaise niin paljon summien ollessa pieniä. Itse olen valinnut hieman korkeariskisemmän rahaston, koska aion sijoittaa pitkään ja summat ovat toistaiseksi pieniä. Suuria summia sijoittaessa, tuottoa tulee joka tapauksessa korkoa korolle efektin ansiosta, vaikka riski olisikin matalampi.

Sijoita vain rahaa, jonka olet valmis häviämään

Häviäminen ei ole kivaa, mutta sijoittamisessa sitäkin voi tapahtua. Sijoita siis vain sen verran rahaa, ettei taloutesi murenisi jos menettäisitkin rahat. Mitä vain voi tapahtua, eikä koskaan voi tietää. Jokainen meistä sietää riskejä eri tavalla ja jokaisen täytyy itse miettiä, millaisia riskejä on valmis ottamaan.

Sijoita – älä säästä!

Itsestäänselvyys kun sijoittamisesta puhutaan – rahoja ei kannata säästellä tilillä, vaan sijoittaa kaikki ylimääräinen lisätuoton saamiseksi. Miksi makuuttaisin rahoja tilillä, kun voisin saada ne tuottamaan?

Mitkä ovat sinun mielestäsi parhaat sijoitusvinkit?

Sijoitatko sinä? Millainen on oma sijoitusstrategiasi?

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Visualisoi unelmasi todeksiRyhdyin yrittäjäksi – miten menee?4 hyvää syytä – miksi sijoittaa rahastoon?Muiden tulot kiinnostaa – olenko kyylä?Miten aloitin rahastosijoittamisen?”Raha ei tuo onnea!” – joopa jooTaksilla ajelua – rahapäiväkirjaKaikki työpaikkani ja palkkaniOnko koulutuksen puute häpeä?

Reilun 100e:n viikko

On aika jälleen kerran viikon rahapäiväkirjan. 🙂

Maanantai

Olin kävelyllä lapsen kanssa ja haimme vähän evästä K-marketista; 3,57e.

Tiistai

Kahvilassa smoothie; 6,90e.

Keskiviikko

Koulupäivä Markkinointi-instituutissa. Kävin lounaalla ruokalassa ja ostin myös pienen Pepsi Maxin; 12e. Ruokaostokset Lidlistä; 40,33e.

Torstai

Alepasta pienet ruokaostokset; 6,92e.

Perjantai

Nordean palvelumaksu; 3,25e.

Lauantai

K-marketista ruokaostokset; 32,70e.

Sunnuntai

Tilasin Articare Cold Sprayta 3 kpl. Toimituskulujen kanssa summaksi tuli 29,85e.

Yhteensä rahaa kului 135,52e.

Leppoisaa sunnuntaita. <3

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

♡ Kaikki työpaikkani ja palkkani ♡ Miksi luovuin lastentarhanopettajan työstä? ♡ Kannattaako portaalissa bloggaaminen?   Toiminimi pystyyn – rahapäiväkirja   Muiden tulot kiinnostaa – olenko kyylä?   4 hyvää syytä – miksi sijoittaa rahastoon? ♡ Miten aloitin rahastosijoittamisen? ♡  ”Täällä on hometta, mutta sain vain reuman” ♡  ”Raha ei tuo onnea!” – joopa joo