Kulta, haista vitt*!

Voiko puolisolle sanoa noin? Pilaako toisen haukkuminen riidellessä parisuhteen ennemmin tai myöhemmin?

Jos palaan ajassa taaksepäin ja mietin teinivuosien parisuhderiitoja, alkaa vähän nolottaa. Joskus riidellessä heiteltiin ilmaan v-sanat ja haistateltiin aivan surutta. Kaikki oli kuitattu anteeksipyynnöllä, eikä asiaa sen koommin pohdittu.

Tultuani hieman vanhemmaksi ja kenties kypsemmäksikin, pidin itsestäänselvänä että tällaista kielenkäyttöä en halua parisuhteessani käytettävän. Enhän minä tai kumppanini haistatella omille vanhemmillemmekaan tai ystävillemme – miksi ihmeessä puhuisimme niin toisillemme?

haukkuminen riidellessä Kirjoitin hetki sitten 8 faktaa meidän parisuhteesta -postauksen, jossa kerroin meidän välillä puhuvan ns. töykeästi toisillemme. Silti kumpikin tiedämme sen olevan meidän välistä huonoa huumoria. Emme siis riidellessä hauku toisiamme tai puhu muutenkaan alentavasti. Okei, kerran meidän keskustelu meni riidan yhteydessä näin:

Minä: ”Miks sä et puhu mitään?”

Mies: ”Koska sä oot perseestä.”

Tästä käytiinkin sitten vähän keskustelua, mutta jonkin ajan päästä nauroimme asialle. 😀 Myönnettäköön, ehkä olin perseestä tuolloin.

haukkuminen riidellessä

haukkuminen riidellessäVaikka edellä mainittu keskustelu käsiteltiin loppujen lopuksi aika huumorilla, mielestäni sillä on oikeasti suuri merkitys miten kumppanille puhutaan; ollaanko ystävällisiä ja kunnioittavia vai puhutaanko alentavasti ja ignoorataan. Itse olen sitä mieltä, että ennemmin tai myöhemmin epäkunnioittavasti toiselle puhuminen nakertaa suhdetta. Jos toiselle haistattelu on arkipäivää riidellessä, kynnys entistäkin törkeämpään kielenkäyttöön on erittäin matala; helposti se raja siitä, mitä toiselle voi sanoa siirtyy kauemmaksi.

Vaikka sanottuja- ja tehtyjä asioita voi jälkeenpäin pyytää anteeksi, rikkoo se mielestäni jotain kunnioitusta kumppaneiden välillä jos vihaisena sanotaan mitä sylki suuhun tuo. En halua toista loukata missään tilanteessa, en edes riidellessä. Ei kumppani ole mikään vihollinen, jota vastaan pitäisi taistella vaikka eri mieltä oltaisiinkin – tai ainakaan näin ei pitäisi olla. Mielestäni tärkeintä onkin näissä tilanteissa muistaa, että ollaan kuitenkin samalla puolella, ei toista vastaan.

haukkuminen riidellessä

haukkuminen riidellessäToisaalta, kumppanille uskalletaan näyttää yleensä ne ei niin ihanat -puolet itsestään. Silti en halua epäkunnioittavan puheen hiipivän arkeemme. Meillä on aika nollatoleranssi tämän asian suhteen ja olemme samoilla linjoilla tästä, aikaisemmin kertomastani keskustelustamme huolimatta. 😀

Tietysti ylilyöntejä voi sattua, eikä se ole maailmanloppu. Kyllähän me kaikki joskus olemme varmasti sanoneet riidellessä ja vihaisena asioita, joita kadumme. Se on kuitenkin mielestäni eri asia kuin jatkuva epäkunnioittava puhe. Itse en jaksaisi sellaista suhdetta, jossa aina riidan yhteydessä huudetaan ja raivotaan. Onneksi meidän riidat ovat harvinaisia ja pieniä, eikä tällaista ole tarvinnut murehtia.

Mitä mieltä sitä olet? Onko toisen haukkuminen riidellessä varma tapa tuhota suhde?

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Erotaanko nykyään liian helposti? Miksi lapselle säästäminen kannattaa? Kumpi on pahempaa – jättäminen vai jätetyksi tuleminen? Miksi bloggaajan pitäisi julkaista paskakommentit? Epäonnistuneet valokuvat x11! Bonusta nettishoppailusta! 5 ällöttävää tapaani 8 x asiat jotka menee yli hilseen 10 KESÄMUISTOA

Tarvitseeko parisuhteessa riidellä?

Tarvitseeko parisuhteessa riidellä? Onko riitelemättömyys hyvä asia? Meneekö sellaisilla pareilla paremmin, jotka eivät riitele kuin heillä jotka niin tekevät? Onko riitely parisuhteessa aina huono juttu?

Minä ja mun mies ei oikeastaan onneksi suuremmin riidellä. Tietty meillä on joskus jotain pieniä erimielisyyksiä, mutta yleensä ne ovat pikkujuttuja ja homma on yleensä käsitelty nopeasti ennen varsinaisen riidan syntymistä. Toisaalta, ihmisillä on hyvin eri käsitykset siitä mikä on riita ja mikä ei. Toisille riita on se kun ollaan eri mieltä ja keskustelu hieman äkäistä, toisille se on sitä kun toinen lähtee ovet paukkuen eikä puhuta koko loppupäivänä. Itse en laske pientä erimielisyyttä riidaksi.

Olen välillä miettinyt, miten olemme välttäneet suuret riidat. Uskon, että tähän on vaikuttanut se, ettei kumpikaan jaksa turhaa draamaa. Mielestäni riidan välttämisessä tärkeää on myös se, että osaa pyytää ja antaa anteeksi vaikka ärsyttäisi. Joskus on hyvä halata ja pussata, vaikkei tuntuisikaan aina siltä. ;D Minulle tulee riitelystä aina ihan hirveä olo ja se on yksi syy miksi pyrin välttämään niitä. Tämä ei silti tarkoita, ettei asioista keskusteltaisi, päinvastoin. Sanon asioista yleensä aika helposti, mutta pyrin sanomaan ne ystävälliseen sävyyn ja niin etten nalkuttaisi (aina tämä ei tosin onnistu). Jos asioista ei puhu, niin silloinhan se ärsytys kasaantuu ja joskus räjähtää kunnolla.

Riitely parisuhteessaPelastus riidoilta on myös huumori. Jos erimielisyyden aihe on loppupeleissä merkityksetön (vaikka sillä hetkellä se voikin tuntua suurelta) monesti homma on käsitelty huumorin avulla. Joskus on myös hyvä antaa periksi, eikä kaikesta kannata tehdä ongelmaa (note to self ). Monesti myös jos minua ärsyttää, mietin onko asia sen arvoinen että haluan mahdollisesti pilata tunnelman. Jos on, niin sitten sanon. Aika usein kuitenkin huomaan ettei se ole. Joskus tajuaa vasta jälkeenpäin että olisi sittenkin voinut olla hiljaa.

Joidenkin mielestä riitely puhdistaa ilmaa. Täytyy myöntää että joskus kunnon karjuminen ja kiroilu helpottaa ja vapauttaa, mutta silti on kivempi ettei se karjumisen kohde ole oma puoliso. On kivempi kertoa toiselle itseä ärsyttävästä asiasta ja sitten kirota yhdessä toisen kanssa, ei toiselle. 😀 En siis koe että riitely olisi meillä ikinä puhdistanut ilmaa, sillä siitä seuraa jälkipuintia jota ei aina jaksaisi. Sen sijaan ah aina niin ihana-keskustelu on puhdistavaa. Ei siihen mielestäni riitaa tarvita. Minulle tulee riitelystä mieleen jotkut teiniriidat, joissa toista haukutaan v-sanoilla ja mennään henkilökohtaisuuksiin. Ei kiitos sellaiselle. En ikinä halua että homma menee tuolle tasolle, koska mielestäni sellainen voi vahingoittaa suhdetta pysyvästi.

Riitely parisuhteessaSumma summarum mielestäni sekä riitely parisuhteessa että riitelemättömyys ovat fine. Kunhan hommassa säilyy kunnoitus mukana. Avoimuudella ja hyvällä asenteella pääsee pitkälle. Mutta ei, pakko ei ole riidellä.

Mitä mieltä te olette? Onko riitely  parisuhteessa välillä hyvästä vai ei?

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Vihkisormukseen tuli reikä!Paljon maksoi mun häämekko? – rahapäiväkirja Meidän parisuhteen salaisuus x 9 14 parasta asiaa miehessäniMiksi rakkaus loppuu lapsiperheessä? Pitkä parisuhde vai monia kumppaneita? Haluan avioehdon – enkö luota parisuhteeseen? 8 faktaa meidän parisuhteesta! Erotaanko nykyään liian helposti?