Toinen lapsi vai ei?

Meidän tyttö täyttää tämän kuun lopussa 2-vuotta. Aika usein tässä vaiheessa moni nainen alkaa kuulemaan uteluita seuraavasta lapsesta; ”koskas teille tulee toinen lapsi?” tai aletaan vaivihkaa silmäilemään vatsanseutua. Itse olen onneksi säästynyt näiltä kyselyiltä, vaikka joskus on toki kysytty haluammeko lisää lapsia.

Toinen lapsi Toinen lapsi Toinen lapsi Tiedän monen ahdistuvan, ärsyyntyvän tai loukkaantuvan kyselyistä – onhan kyseessä todella henkilökohtainen asia ja utelut saattavat tuntua inhottavilta. Varsinkin jos lapsen saamisessa on ollut vaikeuksia tai on juuri yritys päällä. Silloin ei tosiaankaan kaipaa päälle mitään urkkimisia. Nykyään moni on varmasti hienotunteisempi näiden asioiden kanssa, mutta kyllä muistan itsekin ennen ensimmäistä raskauttani kuulleni vähän sellaisia ”koskas teette lapsia?”-töksäytyksiä. Eivät ne tosiaankaan kivalta tuntuneet, varsinkin kun pelkäsin etten voisi edes tulla raskaaksi.

Toinen lapsi vai ei?

Olen aina ajatellut haluavani kaksi lasta. En tiedä miksi. Voihan olla, että tähän vaikuttaa se että omat vanhempani saivat kaksi lasta – minut ja siskoni. Olen kuitenkin jo raskausajasta lähtien ollut vahvasti sitä mieltä, etten halua kahta pientä samaan aikaan. Tällä hetkellä toinen lapsi ei siis ole suunnitelmissa, vaikka joskus pieni orastava vauvakuume meinaakin iskeä. Tiedän sen kuitenkin olevan ihan biologiasta johtuvaa – en siis tosissani tällä hetkellä halua toista lasta.

Toinen lapsiMoni haluaa lapset lyhyellä ikäerolla, jotta heistä on seuraa toisillensa ja jotta pikkulapsiarkea olisi ns. pois alta. Tietysti olisi mukavaa jos lapsellamme olisi leikkikaveri, mutta se ei luonnollisestikaan ole tarpeeksi hyvä syy minulle yrittää toista lasta. Mieluummin keskityn tällä hetkellä nykyiseen lapseemme, parisuhteeseen ja unelmieni uran saamiseen. 😉

Onneksi tällä asialla ei ole mikään kiire. Jos kuitenkin mietin elämääni esimerkiksi 10 vuotta eteenpäin, näen itseni kahden lapsen äitinä. Haluaisin myös kokea vielä kerran lapsen syntymän ja vauva-ajan. Ja olisihan se tietysti ihanaa, että lapsemme saisi kokea sisaruuden, vaikka läheisiä suhteita voi syntyä monilla muillakin tavoilla.

 Monta lasta itse haluaisit vai haluatko yhtään? 🙂

Kuvat: Jutta Hirsimäki, edit by me

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Ankea, seksitön avioliitto ”Kroppa- ja parisuhde menee pilalle kun saa lapsen” ”Onko sun paikat nyt ihan löysät?” On julmaa jättää lapsi ilman sisarusta  ”Ei siivota, leikitään vaan halihippaa” – Tarvitseeko sotkua sietää lapsiperheessä? Ranskassa vauvalle syötetään sokeria, pitäisikö meidänkin? Esikoinen hoidossa, vanhempi kotona vauvan kanssa? Nuoret hulttiovanhemmat Valmis äidiksi? Hormonaalinen ehkäisy – ei enää ikinä ♡  Hedelmällisyystietokone ehkäisykeinona, suosittelenko? ♡ Parjattu kuparikierukka – oma kokemukseni

On julmaa jättää lapsi ilman sisarusta

Kirjoitin hetki sitten kysymyksistä joita kuulee usein synnytyksen jälkeen. Tänään päätin pohtia yhtä näistä kysymyksistä tarkemmin – jos on vain yksi lapsi, pitäisikö lapselle muka automaattisesti ”tehdä” sisarrus?

Yksi lapsi – milloin niitä tulee lisää?

Moni lapseton ihminen- tai pariskunta saattaa usein kuulla uteluja siitä, milloin lapsia tulee. Kysymys on mielestäni hassu, koska voihan olla ettei kyseinen pariskunta halua lapsia ollenkaan. Tällöin kysymyksenasettelu on täysin väärä, koska oletetaan että lapsia tulee ennemmin tai myöhemmin. Pariskunnan lisääntymisasiat eivät myöskään millään muotoa kuulu ulkopuoliselle. Tietysti voi olla sellaisia ystäviä, joiden kanssa näistä asioista voidaan keskustellakin ilman urkkivaa sävyä.

Sitten jos ja kun sinulla onkin yksi lapsi, alkaa utelut siitä milloin tulee lisää. Itseäni ei haittaa, jos joku ystäväni tiedustelee haluammeko lisää lapsia, mutta jos kyseessä on ei niin läheinen-henkilö joka kysymyksellään kaiken lisäksi olettaa että lapsia tulee automaattisesti lisää, koen sen tökerönä.

Yksi lapsi, lapselle sisarus vai ei, pitääkö lapsella olla sisarus, stuff about, lapsettomuus, lapseton, sisarus lapselle, lapsiutelut

Yksi lapsi, lapselle sisarus vai ei, pitääkö lapsella olla sisarus, stuff about, lapsettomuus, lapseton, sisarus lapselle, lapsiutelutVälillä tuntuu ettei yksi lapsi saisi olla edes vaihtoehto.  Joskus olen kuullut tällaisenkin väittämän, että on julmaa olla ”tekemättä” sisarusta lapselle. Minun mielestäni olisi julmaa ”tehdä” sisarus ainoastaan leikkikaveriksi toiselle, jos muuten ei ole mitään halua toiseen lapseen. Sisarukseton lapsi ei automaattisesti ole yksinäinen, vaan hänellä voi olla serkut ja kaverit jopa samassa pihapiirissä. Aina sisaruksetkaan eivät tule toimeen keskenään, joten leikkikavereita ei välttämättä edes tulisi. Lisätään nyt tähän vielä se itsestäänselvyys (mikä tosin yllättävän monelta unohtuu) ettei lapsia tehdä, niitä saadaan jos saadaan.

Olen myös huomannut monen ihmisen olettavan, että lapset täytyisi yrittää saada pienellä ikäerolla. Miksi? Pienessä- ja isossa ikäerossa on molemmissa puolensa ja riippuu täysin perheen tilanteesta mikä on paras vaihtoehto. Itse voin ainakin suoraan sanoa, etten jaksaisi kahta vaippaikäistä samaan aikaan.

Voihan se olla ettei isomman ikäeron lapset sitten leiki niin paljon yhteisiä leikkejä. Senkö takia pitäisi äkkiä pyöräyttää toinen, vaikka ei tuntuisi siltä? Jokainen perhe tekee niin kuin parhaaksi näkee (ainaki toivottavasti?). On monia tapoja tehdä asiat ja se mikä sopii toiselle, olisi taas toiselle se huono vaihtoehto.

Yksi lapsi, lapselle sisarus vai ei, pitääkö lapsella olla sisarus, stuff about, lapsettomuus, lapseton, sisarus lapselle, lapsiutelutOletko sinä kohdannut uteluja lapsen hankintaan liittyen? (Anteeksi tuo hankinta-sana en keksinyt korvaavaa:D)

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Hormonaalinen ehkäisy – ei enää ikinä Hedelmällisyystietokone ehkäisykeinona, suosittelenko? Yhden lapsen äidillä ei ole oikeutta valittaa? Kuinka usein äiti saa bilettää? Parjattu kuparikierukka – oma kokemukseni Ankea, seksitön avioliitto Kuuluuko stripparit polttareihin? En ymmärrä sitoutumiskammoa Päiväkoti vai perhepäivähoito?