Kaikki työpaikkani ja palkkani

Olen joskus blogeissa nähnyt kaikki työpaikkani ja palkkani-postauksia – ajattelinkin siis tänään paljastaa, millainen on oma tähänastinen työ- ja palkkahistoria. Siinä kun ei mielestäni ole mitään kovin salaista ja arkaluontoista informaatiota (palkatkin saa aika helposti selville Googlaamalla).

Itseäni kiinnostaa aina hirmuisesti muiden koulutus ja työpaikat. Ei siksi, että arvottaisin ihmisiä niiden perusteella, vaan siksi että se on niin mielenkiintoista! On niin hauskaa kuulla miten kukin on päätynyt omaan työhönsä ja mitä kyseinen henkilö on opiskellut.

Yksi salaisista lempipuuhistani onkin tutkia kiinnostavia koulutusohjelmia ja haaveilla mitä kaikkea voisinkaan tulevaisuudessa vielä opiskella! Toinen lempipuuhani on työelämästä kertovien tekstien lukeminen. 😀

Työ- ja palkkahistoria

Tähänastinen työ- ja palkkahistoria:

Spice Ice

Olin 16-vuotias lukiolainen ja etsin kesätöitä. Muistaakseni hain muutamista kahviloista ja kaupoista töitä avoimella hakemuksella. Sain kutsun haastatteluun Spice Ice jäätelökioskille, joka sijaitsi kauppakeskuksessa. Pääsin töihin ja jatkoin kesän jälkeen osa-aikaisena työntekijänä lukion ohessa. Aluksi tuntipalkka oli ravintola-alan harjoittelijan palkka eli vähän päälle 7e/h. Jonkin ajan päästä se nousi reiluun 9e/h, jonka päälle tuli välillä reilun euron ilta- tai lauantailisä. Sunnuntaina oli tuplapalkka – se oli sitten luksusta!

Hyllyttäjä

Lukio alkoi olemaan pulkassa, joten mitäpä halusin tehdä lisääntyneellä vapaa-ajallani? No mennä aamulla klo 6:00 hyllyttämään tuotteita kaupan hyllylle. Tein hommaa hetken aikaa vuokrafirman kautta, koulun ja Spice Ice-työn ohessa. Jonkin ajan kuluttua päätin, että yksi työ ja yksi koulu riittää (muutama kurssi oli vielä kesken). Tästä en millään muista palkkaa, mutta veikkaan sen olleen aika lähellä myyjän palkkaa eli n. 11e/h.

Työ- ja palkkahistoria

Myyntineuvottelija

Toisin sanoen puhelinmyyjä. Tein tätä myös hetken lukion ohessa Spice Icen kanssa samaan aikaan. En ole aivan varma, miksi päädyin taas tekemään kahta työtä koulun kanssa samaan aikaan? Tässä minulla oli 8e/h tuntipalkka, mutta senkin eteen täytyi myydä eli varsinaista pohjapalkkaa ei ollut. Tuntipalkka kasvoi aina myyntien mukaan. Myin ihan hyvin, joten tuntipalkkani oli usein paras siihen astisista: 12e/h.

MC’ Donalds Oy

Lukion jälkeen päätin pitää välivuotta ja tehdä töitä. Päädyin mäkkäriin ravintolatyöntekijäksi. Palkka oli reilu 9e/h.

Lidl Suomi Ky

Välivuosi jatkui ja menin Lidliin myyjäksi. Ensin tein 20h viikossa sopparia, jonka jälkeen tein vähän aikaa 30h viikossa sopimuksella. Usein tunnit olivat kuitenkin lähellä kokopäiväisen työntekijän tunteja. Lidlissä jatkoin myös sosionomiopintojeni ohessa yhteensä lähes neljä vuotta. Palkka oli muistaakseni vähän päälle 11e/h. Tähän tuli sitten lauantai-, ilta- ja sunnuntailisiä. Lauantai- ja iltalisät olivat vähän vajaa 5e/h ja sunnuntaisin tuplaliksa.

Ohjaaja

Hitsi vie kun en muista tittelini virallista nimeä! Se oli nimittäin aika hieno; eikun hitsi nyt muistankin ehkä! Elämäntaidon ohjaaja! Tätä tein hetken sosionomikoulutuksen aikana. Kiersin siis yhdessä parin kanssa ohjaamassa ala-asteikäisille erilaisia tuokioita, joissa harjoiteltiin näitä edellä mainittuja ”elämäntaitoja”. Aiheina oli muun muassa kiusaaminen, erilaisuuden hyväksyminen jne. Palkka oli tässä taas se reilu 10e/h, jos en nyt ihan väärin muista!

Videobloggaaja/juontaja

Tämä oli ihan muutaman päivän homma. Sain tästä muistaakseni könttänä 400e. Juonsin siis yhdessä markkinointikampanjassa.

Työ- ja palkkahistoria

Lastenhoitaja

Opiskeluaikoina tein myös lastenhoitajana keikkaa eri päiväkodeissa. Palkka oli reilu 12e/h.

Toimistosihteeri/etuuskäsittelijä

Tein kesätyönä sosiaalistoimistossa toimeentulotuen etuuskäsittelijän työtä. Palkka 2000e/kk.

Lastentarhanopettaja

Tämän työn sain kun olin juuri valmistumassa. Jäin melkein heti kuitenkin äitiyslomalle ja nyt olen jo irtisanoutunut. Palkka oli 2367e/kk.

Bloggaaja & sisällöntuottaja

Tällä hetkellä teen siis blogijuttuja + sisällöntuotantoa friikkuna. Blogipalkkiota en voi kommentoida ja sisällöntuotannonkin hinta vaihtelee luonnollisestikin hommasta riippuen. Pyrin sisällöntuotannon hinnoittelussa noudattamaan Journalistiliiton suositushintoja. Tämän hetkiset tuloni ovat pientä, mutta tästä suunta ylöspäin! 😉

Sellainen työ- ja palkkahistoria minulla! Aivan satavarmasti unohdin tästä jonkun pikkujutun, mutta ei se mitään. Olen jokaisesta työstäni oppinut jotakin ja veikkaisin oman työhistoriani olevan aika kirjava ikäisekseni. Nyt onneksi tiedän mitä haluan ja siihen suuntaan olen menossa! 🙂

Kannustankin jokaista etsimään sen oman juttunsa ja tekemään töitä sen eteen! Kannattaa pyrkiä tekemään työtä, josta oikeasti nauttii. Elämä on vähän turhan pitkä aika elää pelkille lomille ja viikonlopuille.

Olisi kiva kuulla millainen työ- ja palkkahistoria sulla on? 🙂

Kuvat: Jutta Hirsimäki, edit by me

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Miksi haluan blogata työkseni? ”Sillä alalla ei oo töitä” Bonusta nettishoppailusta! Miksi valitsin ammattikorkeakoulun? Paljon haluaisin saada palkkaa? Tulisitko meille töihin? – palkaksi saat tikkunekun! Paljon blogilla pitää olla lukijoita, jotta voi tienata?7 vinkkiä – miten saada unelmatyö? Miksi en alkanut luomaan uraa personal trainerina?

Yrittäjyys on epävarmaa – niin on kaikki muukin!

Kannattaako yrittäjyys? Miettii moni ja keksii heti liudan syitä miksi se ei kannata. Viime aikoina olen kuullut monen taivastelevan yrittäjyyden epävarmuutta, jonka vuoksi päätin kirjoittaa tästä. Vaikken virallisesti yrittäjä vielä olekaan.

Minulla on sellainen kutina, että viime vuosina yhä useampi on lähtenyt kokeilemaan siipiään yrittäjänä. Elämme työn kannalta jonkinlaista murrosvaihetta – on vihdoin oivallettu, että työstä saa nauttia ja se on erittäin suotavaakin. Pikkuhiljaa yhä useampi ymmärtää etätyön mahdollisuudet ja työntekijöiden hyvinvoinnin merkityksen. Hyvinvoivat työntekijät kun yleensä ovat tuottavampia ja tyytyväisempiä, kuin ne keiden kahvitaukoja kytätään kello kourassa. Kaikki yritykset eivät kuitenkaan vielä ole ymmärtäneet työntekijöiden hyvinvoinnin merkitystä, jonka vuoksi moni päättää ottaa ohjat omiin käsiinsä ja ryhtyä yrittäjiksi.

Kannattaako yrittäjyys Kannattaako yrittäjyys Kannattaako yrittäjyys

Kannattaako yrittäjyys ollenkaan?

Mutta hetkinen? Yrittäjyyshän on kamala riski – sitten jos rahaa ei tulekaan, et saa työttömyysetuutta! Se on totta, mutta kannattaako yrittäjäksi lähteä sillä asenteella että leipäjonoon tästä joudutaan? Mielestäni parempi olisi lähteä sillä mielellä, että tästä tulee jotain hiton mahtavaa ja siistiä! Tietysti riskit kannattaa tiedostaa, mutta jos yrittäjyys on unelmasi kannattaa sitä mielestäni kokeilla. Yrittäjyys on epävarmaa, mutta niin on kuules kaikki muukin!

Vakituinen työ ja säännöllinen kuukausipalkka tuovat turvan tunnetta, sitä en kiellä. Mutta jos mietin asiaa järjellä, tajuan että tuo tunne voi olla hitusen valheellinenkin. Potkut voi nimittäin saada ihan millon tahansa, ilman että sille mahtaa yhtään mitään. Sitten olet totisesti sen työttömyyskorvauksen varassa, ennen kuin uusi työ löytyy. Välillä kyllä tuntuu, että byrokratian kiemurat ehkäisevät tuonkin tuen saamisen, olit sitten kuinka oikeutettu siihen tahansa. Ainakin kuulemani mukaan.

Kannattaako yrittäjyys

Kannattaako yrittäjyys

Elämä on täynnä vaaroja ja riskejä muutenkin

Elämä itsessään on epävarmaa. Jos lähtökohta päätöksillemme on aina pelko, onko elämässä mitään mieltä? Emmehän voisi tehdä yhtään mitään. Yritystä ei voi perustaa, koska se voi mennä pieleen ja lasta ei kannata hankkia, koska mitäs jos vanhemmuus ei olekaan kivaa eikä festareille voi lähteä, koska joku voi hyökätä sinne!

Kirjoitan tästä, koska syyllistyn pelkäämiseen itsekin ja mieheni tästä välillä muistuttelee. Olen viimeisen vuoden aikana tehnyt valintoja, joita joku voisi kuvailla liian isoiksi riskeiksi. Jätin vakituisen päivätyöni ja pistin kouluni tauolle, koska halusin keskittyä muihin juttuihin. Päivääkään en ole päätöstäni katunut. Elämä on liian lyhyt epämielekkääseen arkeen.

Esimerkiksi bloggaamista pidetään aika epävarmana alana. Ihmetellään, että mitäs bloggaajat sitten tekevät kun blogeja ei enää lueta? Mielestäni kysymys on vähän sama kuin, että mitäs muusikot sitten tekevät kun musiikkia ei enää kuunnella? Tuskin tulee tapahtumaan ja sitä paitsi, turha sitä on etukäteen manailla. Sitä paitsi, mitäs me kaikki sitten tehdään kun robotit tekevät meidän työt?!

Onko tuollaisessa ihan oikeasti mitään järkeä? Aloja kuolee pois, mutta myös uusia syntyy ja ihmiset alkavat tekemään jotakin muuta. Monissa ammateissa tarvitaan aika monipuolista osaamista, jota voi sitten hyödyntää muissa jutuissa.

Keskitytään hetkeen ja toteutetaan niitä unelmia, eikä anneta pelon pilata meidän elämää! Ihanaa päivää. <3

Mitä mieltä sinä olet – kannattaako yrittäjyys?

Kuvat: Niina

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Miten kasvatin blogia 40% kuukaudessa? Keskeytin koulun – tuleeko minusta lusmu? Vihdoin oman jutun parissa! Miksi valitsin ammattikorkeakoulun? Paljon haluaisin saada palkkaa? Tulisitko meille töihin? – palkaksi saat tikkunekun! Miksi paska blogi menestyy? 7 vinkkiä – miten saada unelmatyö? Kohti unelmaduunia!

Onko koulutuksen puute häpeä?

Kirjoitin keväällä siitä, pitääkö kumppanin olla korkeakoulutettu. Moni tuntui pitävän kumppanin koulutusta tärkeänä asiana, mikä oli itselleni hieman yllätys. Itse pidän koulutusta hyvänä ja kannattavana juttuna, mutten ole koskaan ajatellut sen olevan ainoa hyvä vaihtoehto. En ole ikinä miettinyt kumppaneitteni koulutusta sen enempää. Osa on ollut korkeammin koulutettuja kuin toiset, mutta omasta mielestäni koulutustausta tai koulutuksen puute ei kerro paljoakaan ihmisestä – eikä minulle luonnollisestikaan merkitse myöskään ystävieni koulutustausta.

Pahoittelut muuten tähän heti alkuun tuosta puute-sanasta – eihän kyse välttämättä ole puutteesta, mutta ajattelin termin olevan käytetympi ja selkeämpi kuin kouluttautumattomuus. 😀

Koulutuksen puuteKoulutuksen puuteOsa teistä ehkä tietääkin, että olen koulutukseltani sosionomi ja personal trainer. Niiden lisäksi käyn tällä hetkellä Markkinointi-instituutissa Digitaalisen markkinoinnin koulutusohjelmaa. Tykkään opiskelusta paljonkin ja koen sen mieltä avartavana. Haluan oppia uutta ja kehittää itseäni (vaikka voi edellä mainittuja tehdä muuallakin kuin koulunpenkillä).

Vaikka olen sitä mieltä, että pitkälle kouluttautuminen ei ole mikään välttämättömyys, silti mielestäni peruskoulun jälkeen kannattaa ehdottomasti jatkaa opiskelua. Ainakin jos mielekästä duunia ei ole tarjolla. Peruskoulun päättänyt nuori ei yleensä ole tarpeeksi kypsä miettimään elämäänsä kovin pitkälle. Osa saattaisikin jättää koulut siihen ilman sosiaalista painetta ja vanhempien patistamista. Ei itseänikään huvittanut siinä iässä koulu, mutta silti oli itsestäänselvää että jatkan opiskelua.

Onko koulutuksen puute häpeä?

Syy miksi halusin kirjoittaa tämän tekstin on se, että kammoksun sorsimista ja vastakkainasettelua. On mielestäni aika hölmöä, että vielä nykypäivänä ihmisiä saatetaan arvottaa koulutustaustan mukaan.

Toivon ettei kukaan käsitä tätä väärin – kuten sanoin, koulutus on tosi hyvä ja hyödyllinen juttu. Mutta koulunpenkillä istuminen ei ole ainut tie menestykseen – eikä mikään tae työelämässä pärjäävyydestä tai älykkyydestä. Eikä koulutuksen puute kerro tyhmyydestä! Jos joku kokee löytäneensä oman juttunsa ilman tutkintoakin ja on vieläpä hyvä siinä, sehän on vain hyvä juttu.

Mielestäni myös älykkyyttä on erilaista. Joku voi olla matemaattisesti todella lahjakas, mutta sosiaalisesti lahjattomampi. Joku saattaa kokea koulun hankalana, mutta on superlahjakas ja älykäs taiteellisesti. Mielestäni onkin turhaa määritellä erilaisia älykkyyden muotoja tai koulutuksia paremmuusjärjestykseen.

Uskonkin että jokaisella meistä on se oma juttumme, missä olemme hyviä ja missä voimme loistaa. Erilaisia taitoja voi myös kehittää monilla eri tavoilla.

Koulutuksen puute

Koulutuksen puute

Koulu ei ole ainut paikka oppia

Joku voi myös olla lahjakas koulussa, mutta ei koe korkeakoulutusta silti omaksi tiekseen. Sekin on täysin fine. Kuten sanoin, on myös muita keinoja pärjätä työelämässä ja menestyä. Itse koen Ammattikorkeakoulun opettaneen minulle itsenäisyyttä, vastuunottoa, suvaitsevuutta ja kriittistä ajattelua. Olisin silti voinut aivan hyvin oppia näitä taitoja jossain muuallakin. Ei se koulutus yksistään ole mikään autuaaksi tekevä juttu.

Tiedän myös monia työelämässä (ja elämässä muutenkin) menestyneitä ihmisiä, joilla ei ole ammattia opiskeltuna. Silti näiden ihmisten ei kannata mainita yleisesti tutkinnon puutteestaan. Se on mielestäni vähän nurinkurista; onko se sen takia, ettei korkeammin koulutetulle tulisi paha mieli ollessaan kouluttamattoman alaisena?

Miksi kaikilla ylipäätänsä pitäisi olla jonkun tietyn alan koulutus – eikö tärkeintä ole se, että osaa hommansa ja on hyvä tyyppi? Enkä tarkoita tässä nyt lääkäreitä tai juristeja; heidän koulutusvaatimuksensa ovat varmasti täysin aiheellisia.

Mielestäni joidenkin työtehtävien koulutusvaatimukset menevät täysin yli – joskus nimittäin näin ilmoituksen ruohonleikkaajan avoimesta paikasta, jossa haluttiin alasta parin vuoden kokemus ja ruohonleikkaajan koulutus. Kyseinen työ olisi varmasti ollut opittavissa aika paljon nopeamminkin ja tämä pätee myös moniin muihin tehtäviin.

Koulutusta ja kokemusta tärkeämpää on mielestäni motivaatio, potentiaali ja halu oppia. Mieluummin innokas hiomaton timantti, kuin alalla vuosia ollut, oikean koulutuksen omaava tyyppi, joka ei näe vaivaa kehittyäkseen lisää.

Koulutuksen puute

Koulutuksen puute

Vähättelyä puolin ja toisin

Sitten toinen juttu on tämä amk vs. yliopisto asettelu. Mitä järkeä? Olen muutamaan otteeseen kohdannut oman koulutustaustani vähättelyä ja ihmettelyä siitä, miksi menin amkiin enkä yliopistoon. Hohhoijaa. Mitä tällaisella kilpailulla ja vähättelyllä halutaan saavuttaa? Kokevatko nämä vähättelijät itsensä jotenkin paremmiksi ihmisiksi? Näköjään.

Huom! Tätä vähättelyä voi tapahtua myös toiseen suuntaan, enkä ymmärrä luonnollisesti sitäkään. Tiedän myös monen korkeakoulutetun kuulevan tätä samaa ”kaikenmaailman tohtorit”-vähättelyä ja ”menisit oikeisiin töihin hakkaamaan puita yms”-kehotuksia. 😀

Kuten tuolla alussa mainitsin, koulutustausta ei mielestäni kerro ihmisestä paljoakaan – oikeastaan vain sen mitä kyseinen henkilö on opiskellut tai jättänyt opiskelematta. Päätelmiä ja johtopäätöksiä voimme tietysti vetää, mutta kuinka kannattavaa se oikeasti on? Voimme yhtä hyvin olla väärässäkin tulkintojemme kanssa. Viisainta olisikin siis kohdella jokaista ihmistä kunnioittavasti – oli kyseessä sitten tuplamaisteri tai peruskoulun papereilla eteenpäin porskuttava henkilö.

Mitä mieltä sinä olet – onko koulutuksen puute häpeä? Ihanaa lauantaita!

Kuvat: Jutta Hirsimäki, edit by me

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Onko ikä esteenä unelmien toteuttamiselle? Onko unelmatyön tavoittelu epärealistista? ”Sillä alalla ei oo töitä” Milloin on aika luovuttaa? Minustako yrittäjä? Keskeytin koulun – tuleeko minusta lusmu? Kielellisesti lahjattomat narsistiset bloggaajat Ulkonäöstä huolehtiminen on itsensä ja toisten kunnioittamista Valintakoe uudistus – hyvä vai huono?