Älä puhu pahaa – 7 vinkkiä työelämään

Olen tehnyt töitä 16-vuotiaasta asti. Työkokemustani sekä palkkahistoriaani avasin tässä postauksessa: Kaikki työpaikkani ja palkkani. Millaisia vinkkejä työelämään astuvalle tai ylipäätänsä työelämään liittyen jakaisin?

vinkkejä työelämään, uravinkit, miten saada töitä? Miten saada työpaikka, miten edetä uralla, miten menestyö työelämässä, työelämä, ura, työ, unelmatyö vinkkejä työelämään, uravinkit, miten saada töitä? Miten saada työpaikka, miten edetä uralla, miten menestyö työelämässä, työelämä, ura, työ, unelmatyö

Vinkkejä työelämään x 7

Tee jokainen työsi hyvin

Vaikkei kyseessä olisikaan unelmatyösi, se kannattaa tehdä hyvin. Hyvin tehdystä työstä poikii usein jotakin kivempaa. Asenteella ja persoonalla on työelämässä todella iso merkitys. Tätä ei välttämättä varsinkaan nuorena hoksaa ajatella, ainakin itse myönnän etten 16-vuotiaana antanut ihan parastani. 😀

Ole ystävällinen ja auta muita

Työelämässä kaivataan hyviä tyyppejä, joiden kanssa on kiva tehdä töitä. Ystävällisyys varmasti tulee sinulle myös takaisin, eikä se maksa mitään. Inhoan sanoa, ettet koskaan voi tietää jutteletko vaikutusvaltaisen ihmisen kanssa, joka saattaa auttaa sinua urallasi eteenpäin – siitä tulee fiilis, että ystävällinen kannattaa olla vain hyötymismielessä. Aina kannattaa olla ystävällinen ihan muuten vaan. Turha silti kieltää, että siitä usein hyötyy myös työelämässä.

vinkkejä työelämään, uravinkit, miten saada töitä? Miten saada työpaikka, miten edetä uralla, miten menestyö työelämässä, työelämä, ura, työ, unelmatyö

vinkkejä työelämään, uravinkit, miten saada töitä? Miten saada työpaikka, miten edetä uralla, miten menestyö työelämässä, työelämä, ura, työ, unelmatyöPuhu suoraan

Uudet ideat, kehitysehdotukset ja mieltä vaivaavat asiat kannattaa aina ottaa puheeksi – asianomaisen kanssa, eikä jonkun ulkopuolisen. Ei hyödytä mitään jos rutkutat työkaverista kolmannelle osapuolelle – se antaa itsestäsi huonon kuvan. Puhu siis suoraan asioista asianomaisen kanssa, mutta silti rakentavaan ja ystävälliseen sävyyn. Uskon myös avoimuuden parantavan työpaikan yleisfiilistä. Näin tieto kulkee paremmin, ihmiset luottavat toisiinsa ja uskaltavat itsekin keskustella asioista.

Älä puhu pahaa muista

Liittyen hieman tuohon edelliseen. Jokainen varmasti tietää tämän kuvion; pahanpuhuminen aloitetaan heti, kun kyseinen tyyppi ei ole kuulemassa. Päin naamaa ollaan silti aina ystävällisiä. Tätä ei kannata missään nimessä tehdä! Pidä mieluummin mölyt mahassasi.vinkkejä työelämään, uravinkit, miten saada töitä? Miten saada työpaikka, miten edetä uralla, miten menestyö työelämässä, työelämä, ura, työ, unelmatyö

vinkkejä työelämään, uravinkit, miten saada töitä? Miten saada työpaikka, miten edetä uralla, miten menestyö työelämässä, työelämä, ura, työ, unelmatyö

Kehu muita

Monesti olemme hyviä antamaan kritiikkiä, mutta kehujen antamista pihistellään jostain syystä. Muista siis kehua muita silloin kuin siihen on aihetta (ja usein onkin!). Hyvä palaute ja kehut motivoivat muita ja parantavat työssä jaksamista.

Kysy suosittelijaksi

Tämä varmasti jakaa mielipiteitä. Osan mielestä suosituksia ei kuulu pyytää, vaan saada muuten vain. Itse kannatan omaa aktiivisuutta. Nykytyöelämä on kiireistä, eikä välttämättä aina pomolle tai kollegalle tule mieleen, että tuotapas voisinkin suositella. Moni kuitenkin suosittelee mielellään ja vilpittömästi, kun vaan muistaa kysyä.

Pidä silmät auki ja mieli avoinna

Pidä tämä mielessä varsinkin jos etsit töitä tai haluat vaihtaa työpaikkaa. Työmahdollisuuksia kannattaa etsiä muualtakin kuin Mol-sivuston avoimista paikoista (joka on mielestäni ehkä vaikein tapa työllistyä!). Moni työllistyy nykyään suhteiden ja piilotyöpaikkojen avulla.

Toivottavasti näistä vinkeistä on hyötyä!

Mitkä ovat omasta mielestäsi parhaita vinkkejä työelämään?

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Miksi haluan blogata työkseni? ”Sillä alalla ei oo töitä” Bonusta nettishoppailusta! Miksi valitsin ammattikorkeakoulun? Paljon haluaisin saada palkkaa? Tulisitko meille töihin? – palkaksi saat tikkunekun! Paljon blogilla pitää olla lukijoita, jotta voi tienata?7 vinkkiä – miten saada unelmatyö? Miksi en alkanut luomaan uraa personal trainerina?

Bisnespukeutumisen säännöt – turhaa nillitystä?

Bisnespukeutuminen ja sen säännöt ovat herättäneet viime aikoina keskustelua useissa blogeissa. Kukaan tuskin on välttynyt aiheeseen liittyvältä HS:n lehtijutulta. Moni tästä onkin kirjoittanut jo vastineen ja ajattelin itsekin heittää lusikkani soppaan. Mitä itse ajattelen tästä?

Itse olen sitä mieltä, että jos työpaikalla on selkeä pukukoodi, on sitä syytä noudattaa. Ihminen joka haluaa työskennellä kalsareissa, tuskin muutenkaan hakeutuu firmaan, jossa jokaisella oletetaan olevan puku ja suorat housut päällä.

Jos työpaikalla ei selkeää pukukoodia ole, mielestäni jokainen voi pukeutua miten haluaa – kunhan huolehtii hygieniasta ja siisteydestä (puhtaat vaatteet, peseytyminen jne.) Ajattelin vastata myös tekstin väitteisiin tässä postauksessa.

Bisnespukeutuminen, työvaatetus, työelämä, työ, tyyli, muoti, vaatteet, HS, työvaatetus

Bisnespukeutuminen – turhaa nillitystä vai muiden kunnioittamista?

”Etiketti on löystynyt niin, että nykyään saa laittaa päälleen melkein mitä tahansa. Monilla niilläkin aloilla, joilla ennen oli pukupakko, on nyt vapaat kädet vaatetuksessa. It-alan hupparilinja on rentouttanut pukeutumista entisestään. ”,

Ehkä moni firma on tajunnut pukupakon olevan täysin turha. Luultavasti se pukupakko olisi edelleen, jos sitä pidettäisiin tärkeänä? Jos rennompi pukeutuminen on firman linjaus, miksi pitäisi pukeutua pukuun?

”Kiistalan mielestä vanhassa mökkivillapaidassa ei voi mennä töihin. ”

Jos vaaditaan puku, ei kannata. Jos ei, mökkivillapaidassa voi mennä ihan hyvin – kunhan se on ehjä. 😀

”Se, että pukeutuu siististi, on kunnioittavaa muita kohtaan. Eikä se ole mitenkään pinnallista. On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota.”

Mitäköhän tässä tarkoitetaan siististi pukeutumisella? Mielestäni myös farkut ja huppari voivat olla siistit. Muiden ulkonäköön kyllä kiinnitetään huomiota, mutta pitäisikö sen takia muuttaa omaa tyyliään? Ei minusta. Olisi ehkä työnkin kannalta fiksua ohjata huomionsa ulkoisten seikkojen mukaan työhön tai vaikkapa persoonaan ja käytökseen.

Bisnespukeutuminen, työvaatetus, työelämä, työ, tyyli, muoti, vaatteet, HS, työvaatetus

Bisnespukeutuminen, työvaatetus, työelämä, työ, tyyli, muoti, vaatteet, HS, työvaatetus”Jos näyttää rassukalta, saa rassukan kohtelun, heidän kirjassaankin sanotaan. ”

Jotkut muut kuin bisnesvaatteet = rassukka? Tiedän kyllä monia ihmisiä, jotka ovat vakuuttavia vaikka tennissukat sandaaleissa. Vakuuttava ja asiansa osaavan ihmisen ei tarvitse hyppiä jäykkien pukeutumissääntöjen mukaan. Tämäkin on tietysti vain makuasia. Toistan; jos firmassa selkeä pukukoodi, sitä kannattaa noudattaa…

”Jos tulet työpaikalle silmäpusseissa ja paidanreuhkassa, et saa vaativia työtehtäviä”, Kiistala lataa.”

Kuka haluaisi olla paikassa töissä, joissa tehtävät jaetaan silmäpussittomuuden ja pukeutumisen perusteella? Kuulostaa mielestäni mälsältä. Itselläni on lapsesta saakka ollut tummat silmänaluset ja monet ihmettelivät kalpeuttani. Ala-asteella lintsasin toisinaan vedoten kipeyteen ”sä näytätkin ihan kipeältä”, oli vastaus. 😀

”Jos ei tarvitse miettiä hoitamattomia kynsinauhoja tai silmäpakoa sukkahousuissa, voi keskittyä tärkeiden työasioiden hoitamiseen.”

On tärkeää tuntea olonsa hyväksi nahoissaan ja uskon sen vaikuttavan myös työhön. Mutta entä jos kokee itsensä parhaimman näköiseksi ja itsevarmimmaksi rennommissa vaatteissa? Joku voi kokea olonsa todella kömpelöksi ”bisnesvaatteissa”. Minulla on maailman rumimmat kynnet – voin silti olla miettimättä niitä ja keskittyä tärkeiden työasioiden hoitamiseen. 😉

Bisnespukeutuminen, työvaatetus, työelämä, työ, tyyli, muoti, vaatteet, HS, työvaatetus”Naisen, jolla oli housut, arveltiin tienaavan vähemmän kuin hamepukuisen naisen. Jos naisella oli hame, häntä pidettiin menestyvänä ja hänen naiseutensa katsottiin olevan tasapainossa.”

Naiseus tasapainossa – mitähän tällä tarkoitetaan? Tuskin mitään, jolla olisi merkitystä pätevyyten kannalta. Ehkä tärkeintä kuitenkin on, että naiset viihtyvät nahoissaan ja vaatteissaan.

”Suomalaiset eivät tunnetusti käytä paljon rahaa vaatteisiin. Se saa Niipolan huokaisemaan syvään. Hänestä laatuun kannattaa panostaa.”

Kaikilla ei ole varaa ostaa laadukkaita vaatteita.

Yhteenvetona siis, mielestäni hyvältä voi näyttää, vaikka pukeutuisikin bisnespukeutumisen säännöistä poikkeavalla tavalla. Vaatteilla saa ilmaista itseään. Pätevän ihmisen tunnistaa ihan muista jutuista, kuin silmäpussittomuudesta ja ehjistä sukkahousuista.

Mielestäni on kuitenkin kunnioittavaa muita kohtaan, että hygieniasta pidetään huolta ja ollaan siistin näköisiä – ei siis tulla töihin superlikaisissa vaatteissa tai käydä suihkussa vain kerran kuussa. Mielestäni puhtaudella ja siisteydellä pääsee jo pitkälle. Pukukoodeja on hyvä noudattaa – jos työpaikka vaatii tiettyä pukeutumista, muussa tapauksessa siisteys riittää.

Mitä ajatuksia bisnespukeutuminen herättää? Oletko samaa mieltä HS:n lehtijutun kanssa? Miksi ja miksi et?

Kuvat: Jutta Hirsimäki, edit by me

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

”Täällä on hometta, mutta sain vain reuman” Kaikki työpaikkani ja palkkani Miksi mulla on peruukki?! Onko koulutuksen puute häpeä?Onko koulutuksen puute häpeä? Huomionkipeys on huono juttu! Blogilla ei saa tienata Valintakoe uudistus – hyvä vai huono? Onko unelmatyön tavoittelu epärealistista?