Elämäni alkoi kun sain lapsen

Sain idean postaukseen Lauran tästä tekstistä. Huomasin myös tämän tekstin kirjoittamisen jälkeen, että Karoliinakin oli kirjoittanut aiheesta. Tänään aiheena siis elämä äidiksi tulon jälkeen. Ennen äidiksi tuloa ajattelin, ettei sen tarvitsisi muuttaa mitään. Siinä olin väärässä – kyllä lapsi muuttaa elämää, muttei se silti mielestäni ole loppu millekään.

Lapsi muuttaa elämää, mutta elämä ei silti lopu

Juuri vähän aikaa sitten törmäsin Iltapäivälehden otsikkoon, että matkustelu kiinnostaa lapsiperhe-elämää enemmän. Taustalla on ilmeisesti pelko vapauden menettämisestä.

Jos moni ajattelee, että elämä loppuu lapsen saantiin, omalla kohdallani se meni melkeinpä päinvastoin. Koin, että tästä se elämä vasta alkaa! Jostain syystä äidiksi tulon myötä, aloin ehkä ensimmäistä kertaa elämässäni miettiä kunnolla, millaista elämää haluan elää. Tuli fiilis, että elämä on tässä ja nyt, eikä sitten joskus kun olen ”tarpeeksi aikuinen”. Sitä ennen olin vain mennyt eteenpäin, sen kummempia miettimättä. Kuvittelin jotenkin oudosti, että elämä vain menee eteenpäin ilman, että siihen voisi sen suuremmin vaikuttaa.

Äitiyslomalla syntyi tämä blogikin ja ilman tätä olisin varmaan vieläkin hukassa. Urahaaveiden myötä selkiytyi myös se, miten haluan elää ja millaista elämää tavoittelen. Samalla syntyi myös päättäväisyys ja tavoitteellisuus.

En tiedä, johtuiko tämä äitiydestä vai aikuistumisesta muuten vaan – tulin äidiksi nimittäin 24-vuotiaana. Olen kuullut sanottavan, että isoja päätöksiä kannattaa tehdä vasta 25-vuotiaana – siihen asti persoona vielä muokkautuu niin paljon. Toki se muokkautuu läpi elämän, mutta suurimmat muutokset tapahtuvat yleensä nuoruudessa. Ehkä tulin äidiksi juuri sen ikäisenä, että aloin selkeämmin tietää mitä haluan. Tai sitten se oli se äitiys joka muutti minua.

Lapsi muuttaa elämää, Miten lapsi muuttaa elämää, Miten äitiys muuttaa, Elämä ei lopu lapsen saantiin, Äitiys, vanhemmuus Lapsi muuttaa elämää, Miten lapsi muuttaa elämää, Miten äitiys muuttaa, Elämä ei lopu lapsen saantiin, Äitiys, vanhemmuus

The best is yet to come

Oli miten oli, koen edelleen parhaiden hetkien olevan vasta edessäpäin. Lapsi on tuonut elämääni niin paljon rakkautta ja iloa, ettei sitä voita mikään. En koe menettäneeni vapauttani, vaikka äiti olenkin. Tässä kohti jaksan aina muistuttaa, että ilman tukiverkkoja ja lapsen isovanhempia olisi kyllä rankempaa. Maailmanympärysmatkalle en tietysti voisi lähteä tällä hetkellä – en kyllä voisi, vaikken olisikaan äiti. 😀 Pidemmät reissut ilman lasta saavat siis vielä odottaa, mutta niidenkin aika tulee. 🙂

Yhteenvetona siis; koen äitiyden kasvattaneen itseäni ja selkeyttäneen elämääni – nyt tiedän mitä haluan (toki sekin voi vielä muuttua). En koe äitiyden olevan loppu millekään – enemmänkin uuden alku.

Ja ei, tämä ei ole mikään manifesti sille, että hankkikaa lapsi jos haluatte selkeyttä elämäänne! Tämä oli vain oma kokemukseni asiasta. Lapsi kannattaa yrittää saada vain, jos sitä haluaa. 🙂

Mitä mieltä sinä olet? Miten lapsi on muuttanut elämääsi?

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

15 kysymystä, joiden avulla löydät oman juttusiVisualisoi unelmasi todeksiVoi vitt* äitiEsikoinen hoidossa, vanhempi kotona vauvan kanssa?Vauvavuosi toi silmäpussitValmis äidiksi?Tänään alkaa uusi elämä!”Ei siivota, leikitään vaan halihippaa” – Tarvitseeko sotkua sietää lapsiperheessä?”Ehdittekö harrastaa enää seksiä?!”

Älä puhu pahaa – 7 vinkkiä työelämään

Olen tehnyt töitä 16-vuotiaasta asti. Työkokemustani sekä palkkahistoriaani avasin tässä postauksessa: Kaikki työpaikkani ja palkkani. Millaisia vinkkejä työelämään astuvalle tai ylipäätänsä työelämään liittyen jakaisin?

vinkkejä työelämään, uravinkit, miten saada töitä? Miten saada työpaikka, miten edetä uralla, miten menestyö työelämässä, työelämä, ura, työ, unelmatyö vinkkejä työelämään, uravinkit, miten saada töitä? Miten saada työpaikka, miten edetä uralla, miten menestyö työelämässä, työelämä, ura, työ, unelmatyö

Vinkkejä työelämään x 7

Tee jokainen työsi hyvin

Vaikkei kyseessä olisikaan unelmatyösi, se kannattaa tehdä hyvin. Hyvin tehdystä työstä poikii usein jotakin kivempaa. Asenteella ja persoonalla on työelämässä todella iso merkitys. Tätä ei välttämättä varsinkaan nuorena hoksaa ajatella, ainakin itse myönnän etten 16-vuotiaana antanut ihan parastani. 😀

Ole ystävällinen ja auta muita

Työelämässä kaivataan hyviä tyyppejä, joiden kanssa on kiva tehdä töitä. Ystävällisyys varmasti tulee sinulle myös takaisin, eikä se maksa mitään. Inhoan sanoa, ettet koskaan voi tietää jutteletko vaikutusvaltaisen ihmisen kanssa, joka saattaa auttaa sinua urallasi eteenpäin – siitä tulee fiilis, että ystävällinen kannattaa olla vain hyötymismielessä. Aina kannattaa olla ystävällinen ihan muuten vaan. Turha silti kieltää, että siitä usein hyötyy myös työelämässä.

vinkkejä työelämään, uravinkit, miten saada töitä? Miten saada työpaikka, miten edetä uralla, miten menestyö työelämässä, työelämä, ura, työ, unelmatyö

vinkkejä työelämään, uravinkit, miten saada töitä? Miten saada työpaikka, miten edetä uralla, miten menestyö työelämässä, työelämä, ura, työ, unelmatyöPuhu suoraan

Uudet ideat, kehitysehdotukset ja mieltä vaivaavat asiat kannattaa aina ottaa puheeksi – asianomaisen kanssa, eikä jonkun ulkopuolisen. Ei hyödytä mitään jos rutkutat työkaverista kolmannelle osapuolelle – se antaa itsestäsi huonon kuvan. Puhu siis suoraan asioista asianomaisen kanssa, mutta silti rakentavaan ja ystävälliseen sävyyn. Uskon myös avoimuuden parantavan työpaikan yleisfiilistä. Näin tieto kulkee paremmin, ihmiset luottavat toisiinsa ja uskaltavat itsekin keskustella asioista.

Älä puhu pahaa muista

Liittyen hieman tuohon edelliseen. Jokainen varmasti tietää tämän kuvion; pahanpuhuminen aloitetaan heti, kun kyseinen tyyppi ei ole kuulemassa. Päin naamaa ollaan silti aina ystävällisiä. Tätä ei kannata missään nimessä tehdä! Pidä mieluummin mölyt mahassasi.vinkkejä työelämään, uravinkit, miten saada töitä? Miten saada työpaikka, miten edetä uralla, miten menestyö työelämässä, työelämä, ura, työ, unelmatyö

vinkkejä työelämään, uravinkit, miten saada töitä? Miten saada työpaikka, miten edetä uralla, miten menestyö työelämässä, työelämä, ura, työ, unelmatyö

Kehu muita

Monesti olemme hyviä antamaan kritiikkiä, mutta kehujen antamista pihistellään jostain syystä. Muista siis kehua muita silloin kuin siihen on aihetta (ja usein onkin!). Hyvä palaute ja kehut motivoivat muita ja parantavat työssä jaksamista.

Kysy suosittelijaksi

Tämä varmasti jakaa mielipiteitä. Osan mielestä suosituksia ei kuulu pyytää, vaan saada muuten vain. Itse kannatan omaa aktiivisuutta. Nykytyöelämä on kiireistä, eikä välttämättä aina pomolle tai kollegalle tule mieleen, että tuotapas voisinkin suositella. Moni kuitenkin suosittelee mielellään ja vilpittömästi, kun vaan muistaa kysyä.

Pidä silmät auki ja mieli avoinna

Pidä tämä mielessä varsinkin jos etsit töitä tai haluat vaihtaa työpaikkaa. Työmahdollisuuksia kannattaa etsiä muualtakin kuin Mol-sivuston avoimista paikoista (joka on mielestäni ehkä vaikein tapa työllistyä!). Moni työllistyy nykyään suhteiden ja piilotyöpaikkojen avulla.

Toivottavasti näistä vinkeistä on hyötyä!

Mitkä ovat omasta mielestäsi parhaita vinkkejä työelämään?

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Miksi haluan blogata työkseni? ”Sillä alalla ei oo töitä” Bonusta nettishoppailusta! Miksi valitsin ammattikorkeakoulun? Paljon haluaisin saada palkkaa? Tulisitko meille töihin? – palkaksi saat tikkunekun! Paljon blogilla pitää olla lukijoita, jotta voi tienata?7 vinkkiä – miten saada unelmatyö? Miksi en alkanut luomaan uraa personal trainerina?

Äitiys vai ura – voiko saada molemmat?

Ura vai lapset – vai voiko saada molemmat? ”No tietenkin voi”, ajattelin kun vauva oli vielä mahassa. Onhan oma äitinikin siihen kyennyt ja niin on moni muukin. Nyt kuitenkin jollain tasolla ymmärrän heitä, jotka kokevat lapset uran esteenä – tai ainakin hidasteena.

Aika perinteinen ajattelutapa on , että ensin käydään koulut, hankitaan työpaikka, mennään naimisiin ja sitten vasta aletaan miettiä perheenlisäystä. Kuten tiedätte, meidän perheellä se ei mennyt niin – tai periaatteessa kyllä; valmistuin raskausaikana ja ehdin vielä nippanappa aloittamaan oman alan työt, ennen kuin jäin äitiyslomalle. Mies tosin opiskeli vielä silloin.

Vaikka olin jo ehtinyt valmistua ja saamaan oman alan vakituisen työn, en koe että olisin ehtinyt varsinaisesti uraa luoda. Varsinkaan kun olen nyt jo ehtinyt alaa vaihtamaan ja menemään jälleen opiskelemaan. Koen, että tästä se uran luominen vasta oikeasti kunnolla alkaa. Onhan minulla tosin jo 10 vuotta työkokemusta jos jonkinmoisesta, mutta en ole aiemmin kunnianhimoisesti tavoitellut mitään tiettyä työtä. Tarkoitankin tässä tekstissä uralla sitä, että tavoittelee jotain tiettyä alaa tai siinä etenemistä.

ura vai lapset

Ura vai lapsetLapsi on nyt puolitoista-vuotias. Jostain syystä minulla on sellainen fiilis, ettei kovin moni taaperon äiti koe tätä ihanteelliseksi tilanteeksi alkaa rakentamaan uraa. 😉 Silti en missään vaiheessa ole pitänyt sitä esteenä. Ilman äitiyslomaa ja siitä seuranneita oivalluksia en nimittäin olisi varmastikaan näin pitkällä kuin nyt. Toki meillä on ollut hyvät tukiverkot, eikä mitään kovin suuria vastoinkäymisiä. Se on tietysti helpottanut asiaa.

Omat urahaaveeni eivät myöskään isossa mittakaavassa sisällä sellaisia asioita, joita olisi vaikea toteuttaa lapsiperhearjen ohessa. Unelmaurani ei sisällä vuoden mittaisia työkomennuksia Kiinaan eikä vastuuta ihmishengistä (jolloin työpäivät voisivat odottamattomasti venyä). Omat haaveeni ovat nimenomaan sellaisia, että pystyisin hoitamaan mahdollisimman hyvin elämäni tärkeimmän tehtävän; olemaan paras mahdollinen äiti tyttärellemme. Tietysti joskus työpäivät voivat millä tahansa alalla venyä eikä se ole ongelma, mutta varmaan ymmärrät silti eron.

Kyllähän vanhemmuus voi hidastaa uralla etenemistä, esimerkiksi jos lapsi on sairas tai sairastelee muuten vain ihan tavallisia flunssia. Silloin vanhempi jää usein hoitamaan lasta kotiin. Näitä jos tulee usein, tietyt työjutut voivat hidastua tai hetkellisesti jopa tyssätä. Lapsen hyvinvointi menee aina kuitenkin tällaisten asioiden edelle, jokainen vanhempi ainakin toivottavasti ajattelee näin. Myös ihan vain vanhemmuuden ja uran välillä tasapainottelu voi olla rankkaa, varsinkin monilapsisessa perheessä tai jos elämässä on muutenkin vastoinkäymisiä. Toisaalta, yhtä lailla uraa jarruttavia tekijöitä voi ilmaantua lapsettomankin ihmisen elämään, kuten oma sairastuminen.

ura vai lapset

ura vai lapsetKoen myös mielekkään uran tasapainottavan lapsiperhearkea; sitä jaksaa olla parempi äiti kun saa tehdä työtä, jonka kokee itselleen merkitykselliseksi. Tietysti tuolla unelma-uralla eteneminen voi olla haastavaa ja hetkellisesti siinä voi tuntua, ettei muulle elämälle ole niin paljon aikaa. Pitäisikö silloin painaa jarrua ja odottaa, että lapset kasvavat isoiksi? Vai pitäisikö silloin pyrkiä vain priorisoimaan niin, että tavoitteita kohti mennään ilman että perhe-elämä kärsii? Mitä jos se ei ole mahdollista? Mitä jos jumittaa epämieluisassa työssä ja se heijastuu koko perheeseen?

Vaikeita kysymyksiä. Itse haluan uskoa, että asiat kyllä järjestyvät eikä olisi pakko tehdä valintaa ura vai lapset -mentaliteetilla. Voisihan se olla myös isä, joka jonkin aikaa keskittyy perheeseen, jotta äiti pääsee urallaan eteenpäin. Joskus tilanne voi toki olla se, että niitä omia urahaaveita täytyy syystä tai toisesta lykätä. Itselläni on onneksi tämänkin asian suhteen hyvä tilanne, ainakin toistaiseksi.

Jos minulta kysyttäisiin ura vai äitiys, vastaisin hetkeäkään epäröimättä äitiys. Vaikka mielekäs ura on unelmieni kärkipäässä, äitiys tulee aina ensin. Ei kai tässä auta kuin olla kiitollinen, että se on jo toteutunut.

Miten sinä olet yhdistänyt uran ja äitiyden? Vai pitääkö kylmästi vain valita ura vai lapset?

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Mitä tekisin lapsen kanssa toisin?

Vauva tuli parisuhde meni?

Miten saimme vauvan nukkumaan yöllä?