Kannattaako portaalissa bloggaaminen?

Moikka! Kyselin viime maanantaina postaustoiveita ja tiistaina kosiskelin kysymyksiä bloggaamiseen liittyen. Noh jälkimmäisessä aktivoitui vain pari henkilöä, joten vastaan kysymyksiin erikseen! 😀 Minulta kysyttiin mm. kumpi on parempi paikka blogata; blogiportaali vai oma alusta? Aihe varmasti jakaa mielipiteitä ja tänään kerron omani.

Blogiportaali vai oma sivusto, portaalissa bloggaaminen, bloggaaminen, ammattibloggaaminen, blogi, kirjoittaminen, yhteistyöt, Stuff about Blogiportaali vai oma sivusto, portaalissa bloggaaminen, bloggaaminen, ammattibloggaaminen, blogi, kirjoittaminen, yhteistyöt, Stuff aboutBlogiportaali vai oma alusta?

Itse aloitin bloggaamisen Lily.fi sivustolla. Sitä ennen olin perustanut blogin Bloggeriin. Sivusto ei kuitenkaan ollut visuaalisesti mielestäni niin kiva ja ennen kuin ehdin julkaista yhtäkään tekstiä, päätin siirtyä Lilyyn. Blogin perustaminen Lilyyn oli naurettavan helppoa ja tykkäsin sivuston visuaalisesta ilmeestä. Portaalin yhteisöllisyys houkutti ja ajattelin sen olevan hyvä juttu myös liikenteen kannalta. Lukijoiden on helpompi löytää blogiin, joka on portaalissa esillä.

Lilyyn voi siis kuka tahansa perustaa blogin, mutta heillä on myös omia sopimusbloggaajia. Sopimusbloggaajat ovat esillä suoraan etusivulla ja heidän tekstinsä näkyvät siellä pidempään, kunnes ne tippuvat piiloon. Toimitus myös kuitenkin nostaa pienempien blogien postauksia välillä päivän puheenaiheiksi, Viikon blogiksi ja Uusia kuumia blogeja-listaukseen. Omatkin tekstini olivat välillä päivän puheenaiheina ja blogini tuolla listalla. Näistä sain näkyvyyttä jonkin verran.

Blogiportaali vai oma sivusto, portaalissa bloggaaminen, bloggaaminen, ammattibloggaaminen, blogi, kirjoittaminen, yhteistyöt, Stuff about

Blogiportaali vai oma sivusto, portaalissa bloggaaminen, bloggaaminen, ammattibloggaaminen, blogi, kirjoittaminen, yhteistyöt, Stuff aboutKoen portaalissa aloittamisen hyväksi tavaksi saada näkyvyyttä; vaikka lukijamääräni olivat Lilyssä ollessani todella pienet, en usko että olisin saanut lukijoita senkään vertaan, jos olisin aloittanut omalla alustalla. Varsinkaan kun en noina aikoina ymmärtänyt hakukoneoptimoinnista hölkäsen pöläystä.

Fitfashioniin siirtyessäni blogini viikkolukijat seitsenkertaistuivat nopeasti. Uskon tämän johtuvan isommasta näkyvyydestä tai sitten kohderyhmä oli vain parempi. Mielestäni aloittavalla bloggaajalla on tärkeä saada ennen kaikkea näkyvyyttä, jotta ihmiset löytävät blogiin. Vaikka kirjoittaisit miten hyviä tekstejä, lukijat eivät välttämättä löydä blogiasi.

Jokaisessa portaalissa on omat sääntönsä. Osa ei halua portaaliin mainosten tai tiettyjen rajoitusten takia. Joissakin portaaleissa ei saa myydä omia yhteistöitä ja joissakin taas saa. Riippuu siis paljon portaalista. Itse olen tykännyt portaalissa bloggaamisesta juurikin sen tuoman näkyvyyden ja yhteisöllisyyden takia. Saattaisin kokea olon yksinäiseksi, jos bloggaisin omalla sivustolla.

Blogiportaali; plussat ja miinukset

+ Näkyvyys

+ Yhteisöllisyys

+ Mahdollisuus kaupallisiin yhteistöihin

+ Tekninen tuki ja muu apu portaalilta

+ Palkka (tämä ei tosin ole kaikissa paikoissa ja jokaiselle bloggaajalle itsestäänselvyys)

– Portaalin mahdolliset rajoitukset

– Ei saa itse päättää kaikesta

– Joskus voi olla rahallisesti jopa huonompi vaihtoehto

– Sivuston ulkoasua ei voi yleensä muokata paljoa

Blogiportaali vai oma sivusto, portaalissa bloggaaminen, bloggaaminen, ammattibloggaaminen, blogi, kirjoittaminen, yhteistyöt, Stuff about

Itsenäinen blogi; plussat ja miinukset

+ Saa päättää itse kaikesta (mainokset, yhteistyöt)

+ Sivustosta voi tehdä juuri sen näköisen kuin haluaa

+ Voi kirjoittaa ihan mistä haluaa, kunhan se ei riko lakia

+ Jos kyseessä on iso blogi, itsenäinen blogi voi olla jopa parempi rahallisesti

– Jos kyseessä suht uusi blogi, näkyvyyttä voi olla vaikea saada

– Tekniset asiat pitää hoitaa itse tai palkata joku muu tekemään ne

– Yhteistyöt pitää myydä itse

– Vuorovaikutus voi olla pienempää kuin portaalissa

Lisätään heti tähän perään, että omalla sivustolla bloggaamisesta minulla ei olekaan kokemusta, mutta tässä silti asioita joita olen muilta kuullut ja jotka minulle tulivat mieleen. Pitää aina miettiä oman blogin kannalta, mikä on hyvä vaihtoehto. Jotkut tienaavat portaalissa ollessaan enemmän ja joillakin tulot kasvavat omalla sivustolla blogatessa. Joillakin portaaleilla on enemmän rajoituksia bloggaajille ja jotkut toimivat todella vapaasti.

Itse koen tällä hetkellä portaalissa bloggaamisen parhaaksi vaihtoehdoksi. Moni siirtyykin omalle sivustolle siinä vaiheessa, kun bloggaamista on takana vuosia ja lukijakunta on todella vakiintunutta. Itse olen blogannut alle kaksi vuotta, joten sinällään olen aika tuore tapaus.

Miten portaaliin pääsee?

Kuten alussa sanoin, osaan portaaleista voi kuka vain perustaa oman bloginsa. Kukaan tuskin pääsee heti aluksi ns. sopimusbloggaajiin ja portaalin etusivulle nostettavaksi. Aina pitää siis aloittaa ns. rivibloggaajan asemasta. Sieltä voi sitten hakea sopimusbloggaajaksi lukijamäärien ollessa tarpeeksi suuret tai hakea toiseen portaaliin johon ei voi kuka vain perustaa blogia tai siirtyä omalle alustalle.

Esimerkiksi Lilyyn ja Cosmopolitaniin voi kuka vain perustaa blogin, mutta Fitfashioniin ja Indiedaysiin pitää ensin hakea. Usein portaalien sivustoilla on osio ”Hae bloggaajaksi” ja sieltä näkee kriteerejä. Mikäli Fitfashion portaalina kiinnostaa, täältä pääset lukemaan lisää.

Pieni vinkki tähän loppuun; kannattaa olla sinnikäs! Itse hain Fitfashioniin kolme kertaa ennen kuin pääsin mukaan. 😉

Tuleeko lisää kysymyksiä aiheesta mieleen? Kumpi on omasta mielestäsi parempi vaihtoehto; blogiportaali vai oma alusta?

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Kuvat: Jutta Hirsimäki, edit by me

Lue myös:

Puolustuspuhe ”väljähtyneelle” blogimaailmalleMuiden tulot kiinnostaa – olenko kyylä? Bisnespukeutumisen säännöt – turhaa nillitystä? 4 hyvää syytä – miksi sijoittaa rahastoon? Minusta fitness kisaaja? Hell no! Liian arkinen gaala asu?! Digitaalisen markkinoinnin opiskelu! Mikä blogeissa ärsyttää x5 Miten päästä yli erosta?

Taru

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 4
Tykkää jutusta