Digimarkkinointi – mitä olen oppinut?
Kaupallinen yhteistyö: Markkinointi-instituutti
Kuten ehkä tiedätkin, aloitin syyskuussa Digitaalisen markkinoinnin koulutusohjelman Markkinointi-instituutissa. Ensimmäisessä opiskeluun liittyvässä postauksessa kerroin fiiliksiä opiskelun aloittamisesta ja toisessa tekstissäni jaoin ajatuksia etätehtävistä. Tänään ajattelin kertoa enemmän omista oivalluksistani opiskeluun liittyen; mitä olen oppinut tähän mennessä ja millaista on digitaalisen markkinoinnin opiskelu?
Tätä tekstiä kirjoittaessa, minulla on muutama lähiopetusjakso jo takana ja pari edessä. Jokaisesta koulutuspäivästä olen saanut paljon ajateltavaa, uutta tietoa ja konkreettisia vinkkejä.
Sosiaalinen media markkinoinnissa
Digitaalisen markkinoinnin opiskelu alkoi kurssilla, jossa tutustuimme siihen, miten sosiaalinen media toimii markkinoinnissa ja asiakaspalvelukanavana. Kävimme läpi myös sosiaalisen median eri kanavia; miten ne toimivat ja miten niitä voi hyödyntää brändäyksessä ja markkinoinnissa.
Lähiopetuspäivät herättivät paljon ajatuksia sosiaalisen median voimasta ja tulevaisuuden näkymistä. Sosiaalinen media on tullut jäädäkseen ja palvelut siirtyvät yhä tiiviimmin verkkoon. Kuten jokaisessa asiassa, myös tässäkin on hyvät ja huonot puolensa. Hyvä puoli on ajasta ja paikasta riippumaton palvelujen saatavuus sekä tiedonhaku. Huono puoli taas ihmiskontaktien väheneminen.
Omasta mielestäni on kuitenkin pelkästään hyvä juttu, että esimerkiksi työelämä muuttuu joustavammaksi, eikä ole enää niin aikaan ja paikkaan sidottu. Ihmiskontakteja tullaan myös aina tarvitsemaan, enkä usko niiden olevan mihinkään häviämässä. Omaa aktiivisuutta ihmissuhteiden ylläpito kuitenkin vaatii (kenties enemmän kuin ennen) – voi tuntua helpommalta pitää kavereihin yhteyttä somen kautta, vaikka se ei ihmiskontakteja korvaa.
Sisältömarkkinointi on pitkäjänteistä työtä
Kyseisellä kurssilla myös konkretisoitui se, että sisältömarkkinointi ja brändin rakentaminen on pitkäjänteistä työtä! Toinen kouluttajistamme kertoi, että sanoo asiakkailleen ihan suoraan ettei ensimmäisenä puolena vuotena myynnissä tapahdu välttämättä mitään. Asiakkaat odottavat usein välittömiä tuloksia, kun sisältömarkkinointi otetaan käyttöön. Toisinaan näin tapahtuukin, mutta brändin rakentaminen ei todellakaan ole mikään yhden yön juttu – sitä pitää tehdä pitkäjänteisesti tulosten saavuttamiseksi.
Tämä tieto on omalla tavallaan huojentava, sillä itsekin sitä tuppaa välillä olemaan kärsimätön. On hyvä muistutus itsellenikin, ettei sisältömarkkinointi ole automaattisesti epäonnistunut jos myynti ei triplaannu saman tien.
Hakukoneoptimointi ja webanalytiikka
Viime keväänä meillä oli A-lehtien järjestämä hakukoneoptimointi-koulutus Fitfashionin ja Kauneus ja terveys -lehden bloggaajille. Sieltä sain hyvät pohjatiedot aiheeseen liittyen ja pääsin hyvin alkuun. Markkinointi-instituutin kurssilla pääsin syventämään osaamistani webanalytiikan ja hakukoneoptimoinnin parissa.
Opin mm. seuraavat asiat:
- WordPressin Yoast SEO -lisäosaa ei kannata orjallisesti tuijottaa. Lisäosa ei salli esimerkiksi avainsanan taivutusta – SEO-pallurat menevät heti vihreästä punaiselle. Oikeasti Google kyllä ymmärtää yksinkertaiset taivutusmuodot. Yöuniaan ei siis kannata menettää, vaikka lisäosan mukaan tekstissä olisi hakukoneoptimoinnin kannalta korjattavaa. Tärkeämpää on tekstin luonnollisuus.
- Kuvien ei kannata olla liian isoja – jos sivu latautuu hitaasti, hakukonenäkyvyys huononee. Ihmiset ovat yleensä myös varsin kärsimättömiä; harva jaksaa odottaa sivun lataamista kovin montaa sekuntia. Itse aloin pienentämään kuviani täyskokoisista 683 x 1024 px kokoisiksi. Lopetin sen kyllä aika nopeasti, koska kuvien laatu huononi selkeästi. Tein kompromissin ja aloin pienentämään kuviani 10 %.
- SEO-otsikon on oltava luonnollinen ja klikattava! SEO-otsikolla tarkoitan siis otsikkoa, joka näkyy kun teksti löydetään Googlesta. Itse olen alkanut korjailemaan omia SEO-otsikoitani pikkuhiljaa. Ei kannata siis laittaa vain sanoja putkeen, kuten itse ennen tein…
- Kuvien alt-tekstit voivat sisältää monta sanaa. Alt-teksteillä tarkoitan tekstiä, joka lisätään kuvan yhteyteen – sillä on tarkoitus kertoa, miten tämä kuva tulisi tässä kohtaa ymmärtää. Omassa blogissani tosin kuvat eivät aina liity suoraan postaukseen – kuvieni alt-tekstit sisältävät mm. postauksen avainsanoja. Ennen lisäsin kuvien alt-teksteihin vain yhden avainsanan, mutta nykyään lisäilen perään monia muita tekstin aiheeseen liittyviä sanoja.
- Hakukoneoptimointi ei ole koskaan valmis. Tämä on hyvä muistaa. Aina voisi tehdä jotain vähän paremmin tai päivittää SEO:ta nykypäiväisemmäksi. Kaikista suosituimmat artikkelit kannattaa kuitenkin katsastaa vaikkapa kerran vuodessa.
Verkkokaupan perustaminen
Verkkokauppa oli minulle tähänastisista tuntemattomin aihealue. Meillä oli viime viikolla ensimmäinen koulutuspäivä asiaan liittyen, joten konkretian tasolle emme vielä menneet. Opin kuitenkin paljon verkkokaupasta ja kiinnostuin siitä bisneksenä.
Moni pitää verkkokauppaa helppona juttuna; olen itsekin lueskellut aikoinaan artikkeleita otsikoilla ”helpot tavat tienata rahaa”, joissa mainittiin verkkokauppa. Hahhaa… Ei todellakaan onnistu ihan helpolla, jollei ole jo alan todellinen moniosaaja. Verkkokaupan menestykseen vaaditaan ymmärrystä liiketoiminnasta ja teknologiasta, osto-osaamista (jollei kyseessä ole digituote tai -palvelu), markkinointi- ja asiakashankintaosaamista, tietoa asiakaspalvelusta, myynnistä sekä logistiikasta. Mikäli näitä ei hallitse, täytyy vähintäänkin tietää, mistä kyseisiä palveluja ja osaamista voi ostaa.
Olen kyllä todella tyytyväinen, että olen mukana Markkinointi-instituutin koulutuksessa. Digitaalisen markkinoinnin opiskelu on ollut kiinnostavaa ja palkitsevaa. Vaikka olenkin hakenut itsenäisesti tietoa, on silti ihan eri asia kun joku selittää asiat kasvotusten. Itselleni tulee kuitenkin usein mieleen lisäkysymyksiä ja on mahtavaa saada niihin vastaus heti. 🙂
Ensi kerralla aion jakaa ajatuksia työn ohessa opiskelusta, stay tuned! Jos digitaalisen markkinoinnin opiskelu kiinnostaa, lisää tietoa koulutuksesta löydät täältä.
Seuraa Facebook, Instagram & Youtube
Lue myös:
♥ Vihdoin oman jutun parissa! ♥ Ajatuksia etätehtävistä ♥ Yrittäjyys on epävarmaa – niin on kaikki muukin! ♥ Onko koulutuksen puute häpeä? ♥ Bloggaaja kirjoittaa bloggaamisesta – tylsää!!! ♥ Miksi valitsin ammattikorkeakoulun? ♥ Paljon haluaisin saada palkkaa? ♥ Tulisitko meille töihin? – palkaksi saat tikkunekun! ♥ Kaikki työpaikkani ja palkkani ♥
Tosi mielenkiintoinen aihe ja hyvä postaus! Itsekin käyn näitä asioita juuri koulussa läpi (opiskelen siis estenomiksi), mutta tässä tuli kyllä pari hyvää vinkkiä itsellekin, mistä en ollut vielä kuullut 🙂
Tsemppiä opiskeluun!
Kiitos paljon ja kiva kuulla, että tästä oli hyötyä. 🙂 Tsemppiä opiskeluun!