”Täällä on hometta, mutta sain vain reuman”

Kirjoitin Lilyssä blogatessani homeesta. Jostain syystä menin poistamaan kyseisen tekstin. Aihe on kuitenkin sen verran tärkeä, että haluan ottaa siihen kantaa uudemman kerran. Homeongelmat tuntuvat nimittäin olevan aika yleisiä.

Homeongelmat

Vaietut homeongelmat

Mikä on sitten tarina tuon otsikon lausahduksen takana? Olin menossa viimeiseen työharjoitteluuni opintojeni loppusuoralla ja kävin haastattelussa eräässä paikassa. Paikka vaikutti mukavalta ja se oli tarkoitettu nuorille. Haastattelussa minulta kysyttiin ohimennen, onko minulla astmaa tai allergioita. Sanoin ei, enkä tajunnut ajatella kysymystä sen enempää. Tämän jälkeen hän totesi, että aiemmin heillä joutui harjoittelija lopettamaan, koska hän ei astman takia pystynyt olemaan tiloissa. Tässäkään vaiheessa hälytyskelloni eivät jostain kumman syystä soineet. Sovimme siis, että menen kyseiseen paikkaan harjoitteluun.

Kotona asia tuli mieleeni ja alkoi häiritsemään. Olin nimittäin juuri saanut tietää olevani raskaana, joten pelkästään senkin vuoksi halusin kysyä asiasta tarkemmin. Soitin kyseiseen paikkaan ja kysyin sisäilmasta. Kävi ilmi, että rakennuksessa on ollut kosteusvaurio jo 10 vuotta. Sanoin etten valitettavasti voi sitten tulla sinne harjoitteluun – mielestäni olisi nimittäin ollut silkkaa hulluutta mennä tieten tahtoen kosteusvaurioiseen rakennukseen. Olinkin todella yllättynyt hänen vain todetessa, että ”Aijaa oletko sinä niin herkkä? Minä olen ollut täällä jo 10 vuotta, eikä minulle ole tullut kuin reuma!”

Anteeksi, mutta mitä hittoa? Miksi ihminen on tieten tahtoen homeisessa rakennuksessa sairastuttamassa itseänsä, eikä edes reuman puhkeaminen saa heräämään asiaan? Toinen asia mikä järkyttää on se, että rakennuksessa on ollut kosteusvaurio noin pitkään, eikä asialle siltikään ole tehty mitään? Välillä mietin, miten tällainen on edes mahdollista…

Päiväkodit, koulut, sairaalat…

Mielestäni on aivan kammottavaa, jos tiedetään rakennuksen sisäilmaongelmista, muttei tehdä niille mitään. Joskus saatetaan tehdä joku surkea pieni pintaremontti, joka ei poista ongelmaa. Jos rakennus on läpimätä, eikö olisi edullisinta, yksinkertaisinta ja järkevintä vain räjäyttää koko hökkeli maan tasalle ja rakentaa suosiolla uusi?

Toinen keissi on Lastenklinikka. Sairaalan homeongelmat ovat olleet tiedossa vähintään 15-vuotta ja vasta nyt uutta sairaalaa ollaan rakentamassa? Olenpa myöskin kuullut tällaisen tarinan; vesien tullessa katosta läpi leikkaussaliin, tehtiin vain kuivaus ja maalaus. Yritettiin siis vain peittää ongelma, muttei poistaa sitä. Mikä järki?

Surkuhupaisaa; sairaalaan mennään parantumaan, mutta saatetaankin sairastua vielä lisää sisäilman takia.

Päiväkodissa töissä ollessani, juttelin monien pidempään alalla olleiden kanssa ja yllättävän moni oli ehtinyt saamaan työuransa aikana astman. Päiväkoteihin keikkaa tehdessäni, huomasin myös monissa olevan surkea sisäilma ja päätä alkoi särkemään aika nopeasti. Päänsärkyhän ei tietystikään kerro kyseessä olevan home tai kosteusvaurio, mutta huonosta ilmanvaihdosta ainakin. Sekin on jo epäterveellistä.

Voitte arvata, että lapseni päiväkotihakemusta tehdessä yritin syynätä päiväkotien sisäilmatilannetta tarkkaan. En todellakaan halunnut altistaa lasta huonolle sisäilmalle. Onneksi lapsemme päiväkodinjohtaja on aivan huipputyyppi ja otti huoleni tosissaan. Suosittelenkin jokaista vanhempaa vähän ottamaan selvää lapsensa päiväkodin sisäilmasta. Onneksi ei ole mitään syytä epäillä minkäänlaista ongelmaa tällä hetkellä.

Homeongelmat

Kenellä on vastuu?

Mielestäni tämä on suuri ongelma ja ihmettelen edelleen, miksi tilanne on tämä. On ihan hölmöä kieltää rakennuksen homeongelma tai tehdä joku pieni pintaremontti. Jos rakennuksen turvallisuudesta vastaava henkilö tahallaan laiminlyö vastuutaan tai jopa valehtelee, mielestäni tästä pitäisi seurata rangaistus. Miksi ihmisten terveydellä on sallittua leikkiä tällä tavalla?

Joku voi perustella korjausten puutetta säästämisellä, mikä on surkea perustelu. Ihmisten terveydelle ei mielestäni voi hintalappua laittaa. Sitä paitsi mitään säästöä ei todellakaan tule; moni ihminen sairastuu, tulee lisää sairaslomia ja työkvyttömyyttä. Rakennukset joudutaan joka tapauksessa joskus uusimaan täysin – parempi tehdä se silloin kun sille on oikeasti tarve.

Korjauksista luistaminen tulee todellakin kalliiksi – puhumattakaan siitä, että joidenkin ihmisten koko elämä voi mennä pilalle homeelle herkistymisen tai homealtistuksesta tulevien sairausten takia.

Haluaisin kuulla omia kokemuksiasi aiheesta! Oletko altistunut homeelle tai tiedätkö jonkun joka on?

Miten asia selvitettiin vai jäikö se selvittämättä kokonaan? Onko homeongelmat Suomessa kasvaneet vai puhutaanko aiheesta nykyään enemmän?

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Elämää tinnituksen kanssa Kun lääkäri on väärässä Valintakoe uudistus – hyvä vai huono? Häpeä sinä homssuinen nainen! Tositarina – addiktio Saako toisten lasta komentaa? Empiirinen tutkimus – hymyile tuntemattomille Identiteettikriisi – kun ei mahdu yhteen lokeroon ”Miestä ei voi raiskata”

Taru

7 vastausta artikkeliin “”Täällä on hometta, mutta sain vain reuman””

 1. Jatkuvaa sairastelua,kymmeniä ab kuureja,astma puhkesi..onneksi pääsin toiseen työpaikkaan.olo parani todella selkeästi, astma jäi. Työterveydessä ei muuta tehty kun kirjoitettiin uusi resepti,pyysin päästä tutkimuksiin,verikokeisiin sanottiin että seurataan tilannetta,määräaikainen kun olin..

  • Kiitos kommentista! Kurja tilanne. :S Oma miehenikin sai astman armeija-aikoinaan..kasarmi oli homeessa. :S Onneksi olosi on jo parempi!

 2. Työpaikkani oli vuoden verran tiloissa, joissa aloimme muutaman kuukauden oleilun jälkeen epäillä sisäilmaongelmaa: porukalla oli kurkun käheyttä, allergiaoireita, itselläni väsymystä ja nenän tukkoisuutta ja flunssia, silmätulehduksia. Kun tämä home-epäily tuli, työnantaja alkoi heti etsiä uusia tiloja, joissa olemme nyt olleet maaliskuusta. Sairasteluni jatkuu kuitenkin edelleen: olen koko kipeä tai tulossa kipeäksi. Vaikka altistus on loppunut, on mahdollista että olen edelleen herkistynyt. Poika on homekoulussa ja tuo sieltä mukanaan kotiin hometta. Onneksi hän ei ole sairastunut. Itse olen alkanut jo luovuttaa: en voi juurikaan harrastaa enää liikuntaakaan, sillä olen sairaana tai tulen heti kipeäksi kun rasitan itseäni. Kiva kun on aina ollut urheilullinen ja nyt ei voi tehdä mitään. Vuoden ekan puoliskon aikana olin 12 viikkoa sairaana, kesän terveenä ja nyt taas ollut 7 viikkoo putkeen enemmän tai vähemmän sairaana. Työterveys kirjottelee antibioottikuureja ja sanoo että ”ei voi mitään”. Pää alkaa hajota, mutta kyllähän sitä monella on asiat huonomminkin.

  • Kiitos kun jaoit tarinasi! Voihan olla että kestää jonkin aikaa ennenkuin olosi paranee, toivottavasti niin käy pian. Kuulostaa kyllä tosi inhottavalta tilanteelta. :S Kouluissa tuota ongelmaa on kyllä valitettavan paljon. 🙁 Toivottavasti tilanteeseen keksitään joku ratkaisu! Tsemppiä. <3

 3. Moi! Ite ostin asunnon viime vuoden kesäkuussa ja syys-loka kuun holleilla alko mun läheiset huomauttelemaan että meijän vaatteet haisee ”mökiltä” ..tilattiin tutkimus asuntoon ja homeessahan tämä on koko p**ka. Myyjä kieltää kaiken ja nyt lähdetään oikeuteen.
  http://emmyleskinen.blogspot.fi

   • jep. Myyjä siis kieltää olleensa tietoinen asiasta ja voihan se tietty olla niinkin, kurja homma kummallekin mut kyllä myyjän pitäis olla vastuussa eikä mun, varsinki kun ongelmat selvis niin nopeesti oston jälkeen. Kiitos tsempeistä 🙂
    -e

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 15
Tykkää jutusta