Hormonaalinen ehkäisy – ei enää ikinä

Olen kirjoittanut tekstin hormonittomasta ehkäisytietokoneesta, tänään aiheena on vuorostaan hormonaalisen ehkäisyn haitat.

Aloitin e-pillereiden syömisen 15-vuotiaana ja söin niitä silloin reilu kolme vuotta putkeen. Pidin vuoden tauon ja aloitin uudestaan. Noin neljä vuotta sitten lopetin e-pillerit lopullisesti, enkä aio enää palata niihin.

Silloin kuin aloin syömään e-pillereitä, oma hormonitoimintani ei tosiaankaan ollut ehtinyt tasaantua. Kiertoni käynnistyi vasta 14-vuotiaana – alle vuoden päästä siitä sotkin oman hormonitoimintani e-pillereillä. Silloin en huomannut mitään vaikutusta – ne tulivat niin pikkuhiljaa. Lääkärit myös kehottavat aina kokeilemaan hormonaalista ehkäisyä vähintään muutaman kuukauden ajan, jotta sivuvaikutukset ehtivät tasaantua.

Hormonaalisen ehkäisyn haitat

Hormonaalisen ehkäisyn haitatItse uskon sivuvaikutusten tulevan pitkän ajan kanssa ja niin pikkuhiljaa, ettei niitä huomaa – olotilaa alkaa pitämään normaalina. Vähän sama ilmiö kuin kilpirauhasen vajaatoiminnan kanssa – oireet voivat tulla toisinaan kuin varkain ja ihminen sopeutuu niihin. Tällöin ei välttämättä tajuta jonkin olevan muuttunut.

Teini-ikäisenä en osannut seurata olotilaani ja kyseenalaistaa sitä – varsinkin kun lääkäri sanoi hormonimäärän olevan niin vähäinen, ettei sillä pitäisi olla mitään vaikutusta. 15-vuotiaana tietysti uskoin, enkä osannut kyseenalaistaa lääkäriä. Nykyään onneksi tiedän jo, ettei lääkäri ole mikään jumala ja voi yhtä hyvin olla väärässäkin. Väite ettei vähäisen hormonimäärän e-pillereillä voisi olla ihmiseen vaikutusta, on mielestäni täysin kakkapuhetta. Moni lääkäri vähättelee hormonaalisen ehkäisyn haittoja.

Hormonaalisen ehkäisyn haitat – oma kokemukseni

18-vuotiaana lopetin e-pillerit ensimmäisen kerran ja ensimmäinen selkeä vaikutus oli mielialan muutoksessa: Olin aivan superiloinen! En muistanut, milloin olisin viimeksi tuntenut niin pulppuavaa iloa. 😀 Pelkkä auringonpaiste ja kukat saivat minut todella hyvälle tuulelle.

Aluksi koin vain tämän iloisuuden, mutta jonkin ajan päästä huomasin myös surujen olevan suurempia. Aloin siis kokemaan tunteeni paljon vahvemmin. Nyt tämä vaikutus on tietysti jo tasaantunut – kaikkeen tottuu. Silti koen edelleen olevani paljon suuritunteisempi, kuin hormonaalisen ehkäisyn aikoina.  E-pillerit siis tasasivat mielialaa selkeästi – mikään ei oikein tuntunut miltään. Ei nyt ehkä ihan noin radikaalisti, mutta ero oli selkeä verrattuna nykyiseen. En yhtään ihmettele, jos joku hormoneille herkempi ihminen kokee masentuvansa hormonaalisen ehkäisyn myötä.

Hormonaalisen ehkäisyn haitat

Hormonaalisen ehkäisyn haitatToinen vaikutus, jonka huomasin lopettamisen myötä oli ihon kunto: Iho rasvoittui ja minulle tuli ensimmäistä kertaa elämässäni paljon finnejä. Ennen e-pillereitä, minulla ei ollut koskaan ollut ihon kanssa ongelmaa. Tätä kesti, kunnes vuoden päästä aloitin e-pillerit uudestaan. Seuraavalla eli viimeisimmällä lopetuskerralla, ihon kunto ei muuttunut huomattavasti.

Lopettamisen myötä, tajusin myös oman hormonitoimintani olleen sekaisin. Kesti lähes pari vuotta, ennen kuin kierto alkoi toimimaan normaalisti. Jos olisin jatkanut e-pillereitä, en olisi huomannut hormonitoiminnan epätasapainoa.

Olen myös jutellut lukuisten e-pillereitä syövien naisten kanssa ja seuraava ikävä sivuvaikutus on ollut lähes jokaisella: haluttomuus. Oikein varsinainen tuplaehkäisy siis. Toisaalta kovin luonnollista, hormonit ohjaavat seksuaalisuutta aika vahvasti – jos niiden toimintaa ohjataan keinotekoisesti, onko se ihmekään?

Yhteenvetona siis…

Olen siis erittäin vahvasti sitä mieltä, että ei kiitos enää hormonaalista ehkäisyä minulle! Haluan antaa oman hormonitoimintani toimia luonnollisesti, enkä enää ikinä sekoittaa sitä. En myöskään halua hormoneiden vaikuttavan tunteisiini ja sitä kautta persoonaani. Haluan tuntea ilot ja surut sellaisina kuin ne ovat. Tällä hetkellä (uskon että myös tulevaisuudessa) ajatus hormonaalisesta ehkäisystä on äärimmäisen epämiellyttävä.

Hormonaalisesta ehkäisystä on toki myös monia hyötyjä; e-pillerit vähentävät tiettyjen syöpien- ja endometrioosin riskiä, auttavat akneen sekä kuukautiskipuihin ja helpottavat PMS-oireita. Silti mielestäni jos vain ehkäisyä etsii, kannattaa ottaa kunnolla asiasta selvää ja seurata omaa olotilaansa.

Mitä ajatuksia hormonaalinen ehkäisy herättää sinussa?

Onko hormonaalisen ehkäisyn haitat mielestäsi suuremmat kuin hyödyt?

Kuvat: Niina, edit by me

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Parjattu kuparikierukka – oma kokemukseni Toiseen ihastuminen – parisuhteen loppu?Ankea, seksitön avioliittoVihkisormukseen tuli reikä! Painoindeksi on hölmö keksintöVaraudu näihin kysymyksiin synnytyksen jälkeen!IhQ Teinikuvahaaste Voiko nainen kosia?Viimeistään 25-vuotiaana pitää ostaa ryppyvoide ”Ei siivota, leikitään vaan halihippaa” – Tarvitseeko sotkua sietää lapsiperheessä?

 

 

Taru

23 vastausta artikkeliin “Hormonaalinen ehkäisy – ei enää ikinä”

 1. Sama kokemus kuin sulla eli en halua enää koskaan aloittaa hormonaalista ehkäisyä! Lopetin ehkäisyn kahdesta syystä: 1. pelkäsin sen olevan yksi syy, joka nostaa painoani ja 2. suunnittelimme jälkikasvua tulevaisuudessa.

  Lopetettuani pillerit ihoni räjähti täysin käsiin. Silti pidän sitä vain pienenä haittana, sillä sain niin valtavasti positiivisia puolia: himon löytyminen ja seksielämän ihan uusi boosti, onnellisuuden lisääntyminen, ovulaation hyödyt (treeni kulkee, olo superenerginen jne.), turvotuksen vähentyminen, alapään bakteeritasapainon palautuminen (hyvästi iänikuiset hiivat ja virtsatietulehdukset), ruokahalun normalisoituminen…Ensimmäiset kierrot olivat toki aika pahat, mutta sitten katosivat kokonaan pms-oireet, suurimmat menkkakivut ja menkatkin niukentuivat. Pidän itsestäni enemmän kaiken kaikkiaan aitona itsenäni 🙂

 2. Täällä ei myöskään enää ikinä niitä pillereitä käyttöön. Itse söin pillereitä sen 10 vuotta akneen ja kivualiaisiin kuukautisiin. Kumpaankaan ei oikein tuonut minkäänlaista tehoa. Kivut lievittyi, mutta vuoto päivät piteni 7-10 päivään aiemman 2-3 päivän sijasta.

  Lopetin pari vuotta sitten ja eka asia joka tuli huomattua oli asia josta kaverit sanoivat, en enää saanut hirvittäviä raivareita menkkojen aikaan. Nyt kun miettii pilleri aikaa niin se ärtyisyys ja pahanuulisuus oli jotain ihan hirvittävää. Mulla meni hermo joka asiaan ja todella nopeasti. Samaten mulla alkoi hiustenlähtö, kun lopetin. Nyt kun parisen vuotta mennyt niin kierto on tasainen ja mun tukka kasvaa taas kunnolla.

  Oon etsinyt vaihtoehtoisia tapoja akneen ja kipeisiin kuukautisiin ja pari toimivaa onkin löytynyt. Kyllä niitä lääkkeitä silti menee, mutta vähemmän kuin aiemmin.

  • Kiitos kommentista! Hyvä että oot löytänyt muita apukeinoja. 🙂 Itse olen taas äkäisempi ennen menkkoja nykyään, mutta onneksi se ei kestä montaa päivää. 😀

 3. Hyvä teksti! Pystyn täysin samaistumaan tuohon ”olotilaa alkaa pitää normaalina”, nimittäin itse luulin pitkään pillereiden sopivan täydellisesti. Ei huonoa oloa, huippausta, itkuisuutta, rajuja mielialanmuutoksia, painonnousua tms. Söin pillereitä reilu kaksi vuotta ja vasta loppukuukausina aloin miettimään omaa olotilaa. Nimittäin tuon parin vuoden ajan mun päivän kohokohta oli se, että pääsen nukkumaan. Töissä haaveilin tästä ja sieltä päästyä suoraan päikkäreille, hereillä oloa pari tuntia ja taas nukkumaan. Ystäviä en erikoisemmin jaksanut nähdä. Ja pidin tätä täysin normaalina, etten tajunnut pysähtyä miettimään!! Käytännössä nukuin suurimman osan tuosta parista vuodesta, eikä huvittanut tehdä mitään erikoista. Ei tosiaan enää ikinä hormonaalista ehkäisyä, vihdoin saan elää tätä elämää enkä vain nuku!

  • Kiva kun kommentoit! <3 Sama! Jotenkin sitä kuvitteli pillereiden sopivan, kun kaikki oireet tulivat vaivihkaa. Huh, hyvä että lopetit pillerit. :S

 4. Mielenkiintoinen postaus. Lopetin hormonaalisen ehkäisyn 20 vuotta sitten juuri noiden latistuneiden tunteiden vuoksi.

 5. Ihanaa, että tästä aiheesta puhutaan ja kirjoitetaan nykyään enemmän!

  En itsekään enää koskaan aio käyttää hormonaalista ehkäisyä. Pillerit, joita söin onneksi vain 1,5 vuotta, laukaisivat masennuksen, joka alkoi juuri tuollaisena tunteiden tasaantumisena, josta sitten tuli vähitellen itkuisuutta ja ärtyneisyyttä. Olen joskus ollut vihainen siitä, että käytin lukioajastani reippaasti yli puolet olemalla joku muu kuin minä itse. Silloinen poikaystäväni tutustui nykyään epätodelliselta tuntuvaan ihmiseen, joka muuttui suhteen aikana ihan hirveäksi ja erohan siitä tuli.

  Voisin olla katkera, koska jotkin silloin tapahtuneet asiat ovat tapahtuneet jollekin muulle kuin minulle. En kuitenkaan ole sitä, koska kokemani jälkeen osaan arvostaa kaikkia tunteitani, koska ne ovat minun ja aitoja. On tosi siistiä huomata kuukauden eri vaiheissa taipumusta tietynlaisiin reaktioihin. Ainoa nihkeä puoli luomuna olemisessa on kuukausittainen jännittäminen mahdollisesta raskaudesta, vaikka kondomia toki käytämmekin.

  • Kiitos kommentista! 🙂 Toi on kyllä ihan kamalaa, että ehkäisy voi aiheuttaa tuollaista! 🙁 Itse olen tykännyt kuparikierukasta, siitä on nykyään olemassa myös hyvä versio synnyttämättömille naisille eli Gynefix. 🙂

 6. Sama juttu, täällä oltu jo 1,5 vuotta ilman e-pillereitä.
  Ja mies on sanonut ettei enää halua että aloitan niitä enää, oon silloin ihan eri ihminen. Vai oonko ihminen ollenkaan, joku saatanan hirviö ennemminkin.

  Iho meni joo aluksi huonompaan kuntoon, mutta nyt on taas hyvä. Pesen kasvot ihan perus apteekin Sebamedillä ja rasvaan hajusteettomalla rasvalla kerran pari päivässä. Ei kannata siis alkaa liikaa läträän finnivoiteilla ym, itsellä ainakin vain pahensi asiaa.

  Kuukautiset alkoivat luonnostaan yli puoli vuotta pillereiden lopettamisen jälkeen.
  Kyllä tässä asiassa maltti on valttia.

  Ps. Tästä aiheesta pitäisi puhua enemmän!!

  • Kiva kun kommentoit! 🙂 Joo näitä haittapuolia olisi lääkäreidenkin tuoda kunnolla esiin, ennen kuin määräävät joka toiselle näitä nappeja tai muita hormoneja. :S

 7. Itselläni on todella lyhyet kokemukset pillereistä, kun eivät ne sopineet sitten alkuunsakaan. Joten niitä ei sitten ole tullut käytettyä kuin aivan hetki yhtä ja toinen toista. Järkyttävät oireet iski moisista, meni koko kroppa sekaisin :/

  http://elokuinen2015.blogspot.fi/

  • 🙁 Silloin ei kyllä tosiaan kannata jatkaa niiden käyttöä! Hyvä että lopetit. 🙂

 8. Tosi hyvä aihe! Itsekin lopetin hormonaalisen ehkäisyn noin viisi vuotta sitten. Ja huomioni olivat hyvin samanlaiset kuin sinullakin. Tosin oma ihoni ei palautunut siihen hyvään kuntoon, mitä e-pillerit ylläpiti, vaan ihoni on nykyään epäpuhdas ja hormooninäppyläinen.

  Veikkaan, että aika moni lopettaisi hormonaalisen ehkäisyn, jos tietäisi sen haitat. Lääkärit eivät valitettavasti puhu niistä tarpeeksi.

  http://www.lily.fi/blogit/minnean-muruja

  • Kiva kun kommentoit! 🙂 Itsekin ihmettelin, miksi lääkäriy vähättelevät vaikutuksia, vaikka moni on selkeästi niitä huomannut. >:(

 9. Monet sietävät hormonaalisen ehkäisyn ongelmitta ja moni hyötyy siitä myös muutoin. Hormonaalisesti ehkäisyssä on haittavaikutuksia, mutta ne huomioidaan valmistetta aloitettaessa, vasteet ovat kuitenkin yksilöllisiä. Lääkäri haluaa lähtökohtaisesti tarjota sen, mitä alunperin haluttiin eli luotettavan ehkäisyn.

  Mielestäni tässä ei saa unohtaa sitä tosiasiaa, että oikein käytetty hormonaalinen ehkäisy on ylivoimainen ehkäisyteholtaan. Hormonitonta ehkäisytietokonetta käytettäessä hyväksyy raskauden mahdollisuuden ja yksikään lääkäri ei suosittele tällaista naiselle, joka haluaa ehkäistä raskauden.

  Mitä luonnollisuuteen tulee, se todennäköisimmin hedelmällisessä iässä olevalla naisella on raskaus tai imetys..

  • Moi ja kiitos kommentistasi! Itse En käytä ehkäisytietokonetta vaan kuparikierukkaa.:) Omasta mielestäni lääkärit eivät tunnusta monia e-pillereiden haittavaikutuksia tarpeeksi ja siksi halusin tuoda myös tämän puolen esiin. 🙂

 10. Olen syönyt e-pillereitä jo 17 vuotta, samaa merkkiä koko ajan.
  En ole koskaan huomannut mitään sellaisia sivuoireita, jotka voisin laittaa vain pillereiden syyksi.
  Tähän aikaan mahtuu niin stressiä kuin ei, kiirettä ja vapaa-aikaa, irtosuhteita ja nyt naimisissa oloa. Eli aika lailla kaikenlaista elämää.

  En ole lihonnut (toki ikä on tuonut muutamia naiseuskiloja), haluttaa ja ei, en ole huomannut sellaista joka johtuisi pillereistä. Väsyttää ja ei, mutta koska se vaihtelee, niin syy ei mielestäni ole pillereiden. Joskus olen huonolla tuulella ja kiukkuinen kuin mikä, joskus taas hyvällä tuulella.

  En kuitenkaan ole sitä mieltä, että pillerit sopisivat kaikille.
  Mutta itselläni en ole huomannut mitään negatiivisia vaikutuksia niistä. Ja positiivisena on tosiaan se, että oikein syötynä ovat todella hyvä ehkäisyväline.

  Halusin vain tuoda oman mielipiteeni asiasta, koska ne negatiiviset kommentit pääsevät yleensä enemmän esille.

  • Kiva kuulla että pillerit sopivat sinulle. 🙂 Kyllä uskon, että on paljon muitakin joille ne sopivat hyvin. 🙂

 11. Mua on aina harmittanut etten saa e-pillereitä terveyshaittojen takia (esim aivohalvaus/verenvuoto/tukos riski nousee n. 70%) mut tätä kun luki niin ei kyllä harmita enää yhtään!

 12. Heippa. Joo ei hormonaalista ehkäisyä minulle enää ikinä! Itse testattu pillerit, rengas ja viimeisimpänä kierukka. Kaikki lääkärin mukaan ”pienihormonisia”, ei pitäisi olla vaikutusta. Ja pah. Kroppa ja mielialat reagoineet kaikkiin! Itsekin kirjoittelin aiheesta jokin aika sitten blogissa. Kivaa syksyä 😍

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 12
Tykkää jutusta