Huomionkipeys on huono juttu!

Oletko joskus todennut negatiiviseen sävyyn jonkun ihmisen olevan huomionkipeä? Yleensä huomionkipeys nähdään huonona ominaisuutena, ja sellaista ihmistä saatetaan pitää jopa itserakkaana. Toki näinkin voi olla, mutta nämä kaksi ominaisuutta eivät välttämättä liity toisiinsa mitenkään. Olen kuullut monta kertaa huomionhaluista ihmistä kuvailtavan tyrkyksi, säälittäväksi, epätoivoiseksi, heikkoitsetuntoiseksi yms. Ehkä tämän vuoksi, harva haluaa myöntää olevansa huomionkipeä.

Monesti myös ajatellaan huomion haluamisen liittyvän heikkoon itsetuntoon. Näin yleensä onkin, mikäli huomionkipeys menee liiallisuuksiin. Tällä tarkoitan sitä, että huomiota haetaan keinolla millä hyvänsä, vaikka siitä saattaisi seurata ongelmia henkilölle itselleen tai muille. Tällaiseen huomion hakemiseen en kannusta, ja mikäli joku hakee huomiota äärimmäisillä keinoilla, kyse voi olla ongelmasta. Yleensä ihmiset, jotka hakevat huomiota älyttömillä tempauksilla, ovat jääneet vaille huomiota jo kauan. Liiallisesta huomionhakemisesta voi tulla ongelma, mutta niin myös siitä, ettei myönnä tarvitsevansa sitä. Huono itsetunto ei silti tee kenestäkään huonompaa.

HuomionkipeysKuitenkin me kaikki tarvitsemme jossain määrin huomiota ja olemme jollain tapaa huomionkipeitä. Miksi muuten ottaisimme itsestämme valokuvia meikit naamassa ja hauis pumpissa julkaisten niitä sosiaaliseen mediaan? Yleensä haluamme positiivista huomiota ja kehuja. Toiset enemmän ja toiset vähemmän.  Mielestäni asian myöntämisessä ei ole mitään pahaa. Päinvastoin. Omien tarpeiden tiedostaminen on todella tärkeää onnellisuutemme kannalta. Yleensä seuraa ongelmia, jos näitä tarpeita ei tiedosteta ja tuoda esille. Esimerkiksi pettämisen syyksi, moni kertoo huomion puutteen ja sen, ettei tuntenut itseään rakastetuksi. Tietty on tilanteita, joissa tarpeisiin ei pystytä vastaamaan, vaikka ne toisi esille.

Miksi siis huomiota haluava ihminen nähdään usein negatiivisena? Johtuuko se siitä, että haluaisimme itsekin huomiota, mutta emme osaa tai kehtaa sitä pyytää? Mielestäni huomiota saa haluta. Enkä tarkoita tällä mitään nakukuvien lähettelyä Seiska-lehteen ja sen kautta tulevaa huomiota (mikäli joku ei sitä välttämättä halua). Tarkoitan tässä normaalia ihmisten välistä sosiaalista kanssakäymistä, jossa toista huomioidaan ja hänen osoitetaan olevan tärkeä. Huomion ei tarvitse olla mitään ihmeellistä; kauniit sanat, kosketus ja hymy tai jokin näistä yleensä riittävät.

Onko huomionkipeys mielestäsi pahasta? Voiko se mennä liiallisuuksiin?

Kuvat: Jutta Hirsimäki, edit by me

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Parhaat motivaatiolauseet x 15 Bonusta nettishoppailusta!  Mitä elokuusta jäi mieleen x 8Mitä elokuusta jäi mieleen x 8Paljon haluaisin saada palkkaa? Hoikistu napostelemalla? Miksi paska blogi menestyy? Blogin huonoimmat postaukset x 10 10 KESÄMUISTOA Kokeile tätä aamupalaherkkua!

Taru

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 2
Tykkää jutusta