Itsevarma ihminen on kaunis?

dsf11 (1 of 1).jpg

Minun on jo pitkään pitänyt kirjoittaa tästä aiheesta, mutten ole löytänyt sanoja. Nimittäin epävarmuudesta. Olen huomannut, että kaikki ihannoivat itsevarmuutta ja siihen pyritään. Tottakai – itsevarmuudesta on hyötyä monessa tilanteessa ja jonkinasteinen itseluottamus on usein edellytys hyvälle elämälle.

Sen sijaan en ymmärrä itsevarmuuden totaalista jalustalle nostamista – mielestäni esimerkiksi lause ”itsevarma ihminen on kaunis”, on vähän harhaanjohtava. Minun mielestäni itsevarma ihminen osaa tuoda hyviä puoliaan enemmän esille, mutta kyseinen lause kuulostaa siltä että epävarmat ihmiset olisivat jotenkin vähemmän viehättäviä. Mielestäni aitous ja se että uskaltaa näyttää aidot tunteensa, myös epävarmuuden on myöslkin kaunista. Miksi se olisi vähemmän viehättävää kuin itsevarmuus?

Sanotaan että sinun täytyy rakastaa itseäsi, ennenkuin voit rakastaa muita ja olen täysin samaa mieltä. Itseään rakastava ihminen voi kuitenkin olla toisinaan myös epävarma. On myös totta että itsevarmoilla ihmisillä ei ole tarvetta esimerkiksi muista pahanpuhumiseen. En väitä kyllä että näin olisi epävarmoillakaan. Toki voi myös olla että liiallinen epävarmuus voi saada ihmisestä esiin epämiellyttäviä piirteitä, mutta niin voi tehdä myös liiallinen itsevarmuus. Kummassakin ”piirteessä” on siis varjopuolensakin.

Viimeinen asia, mitä se epävarma yksilö kaipaa on ajatus siitä, että hän kelpaa vasta itsevarmana. Tuo ajatus ei varsinaisesti ruoki itseluottamuksen kasvua. Itseluottamusta harvoin saavutetaan sillä, että peilin edessä hoetaan ”Olen kaunis” tai jotain muuta vastaavaa. Usein itseluottamuksen rakentumiseen tarvitaan monia positiivisia kokemuksia, vuosien ajatustyötä ja joskus myös terapiaa.

dsf12 (1 of 1).jpg

dsf13 (1 of 1).jpg

Olen välillä ihmetellyt tätä asiaa. Vaikka pääosin olen itsevarma, on minullakin omat epävarmuuteni. Välillä minulle on tullut sellainen olo, etten saisi näyttää epävarmuuttani kenelläkään – aivan kuin se tekisi minusta jollain lailla huonomman ihmisen. Eipä ole ihme, sillä oletteko kuulleet jonkun puhuvan epävarmuudesta useinkaan hyvään sävyyn? Toisaalta rehellisyyttä ihannoidaan, mutta liiankaan rehellinen ei saisi olla. 😀

En nyt sano, että epävarmuus olisi piirre joka toisi elämäämme varsinaisesti hyviä asioita, mutten myöskään usko että saamme epävarmuuden katoamaan puhumalla siitä kuin jostain suurestakin synnistä. Epävarmuus on inhimillistä. Veikkaan että itsevarmuuden rakentumista auttaisi, jos voisimme kokea kelpaavamme sellaisina kuin olemme.

En tiedä ymmärrättekö mitä ajan takaa. En ole siitä aivan varma itsekään. 😀 Yritän sanoa, etten pidä siitä että meitä ihmisiä arvotetaan sen mukaan mitä itse ajattelemme itsestämme;  aivan kuin haavoittuvaisuuden näyttäminen olisi heikkous. Usein se on päinvastoin. Fakta on että meillä kaikilla on niitä kipeitä kohtia ja epävarmuuksia, eikä niiden kieltäminen tee meistä parempia ihmisiä tai itsevarmempina.

dsf14 (1 of 1).jpg

Toivon, että itsevarmuutta pyritään parantamaan ensisijaisesti itsensä takia, eikä sen takia että jonkun mielestä itsevarmuus kaunistaa.Toivon myös, ettemme arvottaisi ihmisiä tämänkaltaisten piirteiden perusteella. Kukaan tuskin haluaa olla itsestänsä epävarma. Kaikki sen sijaan haluaisivat tulla hyväksytyksi sellaisina kuin ovat.

Ajatuksia? 🙂

Seuraa blogia FacebookBloglovin’, Blogit.fi, Blogipolku.fi

***

Today I want to write about insecurity and self-confidence. I’ve noticed that everyone seems to admire self-confidence. Self-confidence is good thing in my opinion too – happy life requirements some self-confidence.

I don’t still understand why insecurity seems to be so bad thing. I think it’s only compassionate. We all have our own insecurities. Admiration of self-confidence doesn’t make insecurity go away, vice versa! We should feel that we are good as we are – not only when we are strong and self-confident. We are good and special even when we are lost and insecure. Authenticity is beautiful, not false.

Sometimes I’ve felt that I can’t show my insecurities – like it’s some kind of sin! No wonder, how often you’ve heard that somebody speak about insecurity with kindness?

What do you think?

 

 

Taru

5 vastausta artikkeliin “Itsevarma ihminen on kaunis?”

  1. Kyllä tossa ”itsevarmuus on kaunista” lauseessa on sinällään perää. Esimerkiksi pitkä ihminen joka häpeää pituuttaan ja kulkee sen takia ihan lysyssä ja kyyryssä ei vain ole parhaimmillaan, jos vertaa samaan ihmiseen itsevarmana, pituutensa ylvääsi kantavana. Tyytyväisyys ja hyväksyntä omaa kroppaa kohtaan paistaa läpi, ja siksi kai sanotaan että itsevarmuus kaunistaa. Lähtökohtaisesti silti kannattaa opetella hyväksymään itsensä sellaisena kuin on, heikkouksineen päivineen (oli se ”heikkous” sitten pituus tai sen puute tai hiusten väri tai mikä tahansa), ja ihan oman itsensä takia, koska siinä samassa kropassa kuitenkin tullaan elämään loppuelämä 😀 Ja ite ainakin ajattelen ton ”itsevarmuus kaunistaa” enemmän sellasena ohjeena ja kannustuksena että hyväksyis itsensä sellaisena kuin on, eikä minään muiden ajatuksiin liittyvänä juttuna.

    Mut sulla oli kans paljon hyviä pointteja sun tekstissä! E ollu edes ajatellut asiaa siltä kannalta että toi lause vois aiheuttaa jollekin paineita olla muiden silmissä kaunis. Mut jokaisella meistä on omat epävarmuudet ja kipeet kohdat, eikä niiden näyttäminen tee kestään mitenkään huonompaa. On vaan inhimillistä ettei oo täydellinen, ja sillähän ne syvät ihmissuhteetkin syntyy kun jaetaan kivojen juttujen lisäksi niitä tummempiakin elämän sävyjä ja omia epävarmuuksia.

  2. Millaiseksi itse koet itsevarman ihmisen? Minun mielestäni itsevarma ihminen on nimenomaan sinut omien epävarmuuksiensa kanssa, eikä pelkää mennä epämukavuusalueelle. Itsevarma ihminen ei esitä reippaampaa tai rohkeampaa kuin mitä on, vaan on rennosti sellainen kuin on: Kömpelö tai sulava, puhelias tai hiljainen jne. Omassa kokemuspiirissäni epävarmat ihmiset ovat niitä, jotka saavat muutkin tuntemaan olonsa epävarmoiksi. Itsevarman, avoimen ja positiivisen ihmisen seurassa sitä rentoutuu itsekin ja ne omat, parhaat puolet pääsevät esiin. Näinollen itse koen itsevarmat ihmiset nimenomaan kauniina ihmisinä, ei välttämättä siksi että heillä olisi kauniit hiukset tai vaatteet, vaan siksi että heidän seurassaan on hyvä olla.

  3. Ihan loistava näkökulma, itse kuulun juurikin näihin ”itsevarmuus on kaunista” -lauseen jankuttajiin ja tää toi vähän uutta kulmaa. 

  4. Mie kyllä ymmärsin mitä ajat takaa tässä tekstissä, sillä oon itse pohtinut samaa vasta äskettäin kun näin yhdessä suositussa blogissa jälleen kerran tuon ”itsevarmuus on kaunista” lausahduksen. Väkisin siitä tulee fiilis, että epävarmuus ei olisi niin kaunista, vaikkei sitä ihan niin tarkoitettaisikaan. Jos on jostain asiasta epävarma, niin ei tuon lauseen kuuleminen suoranaisesti auta asiaa, koska siitä tulee vielä epävarmempi olo. Mutta niinkuin sanoit, myös epävarmuus voi olla kaunista -ja usein onkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1
Tykkää jutusta