”Jokainen on oman onnensa seppä”

Nykyään viljellään usein ajatuksia siitä miten kaikki on mahdollista, jos vain teet töitä asioiden eteen. Jokainen on oman onnensa seppä, ole positiivinen ja asenne ratkaisee. Muun muassa näitä lausahduksia viljellään jatkuvasti. Välillä tuntuu että mitäs hemmettiä; ovatko ihmiset niin todellisuudesta vieraantuneet että uskovat tähän mustavalkoisesti?

Vaikka me asummekin hyvinvointivaltiossa ja täällä on asiat paremmin kuin monessa muussa paikassa, meillä kaikilla ei silti ole samat lähtökohdat elämään, vaikka ihanaahan se olisi. Usein he ketkä näin ajattelevat, ovat hyväosaisia; heillä on ollut hyvä lapsuus, turvattu toimeentulo ja terve itsetunto.

Minä uskon että ihminen voi itse vaikuttaa onnellisuuteensa paljonkin, tiettyyn pisteeseen saakka. Terve ihminen jolla on elämän perusasiat kunnossa, on aika kykenevä muuttamaan elämänsä suuntaa. Mutta entä ihminen joka ei ole lapsuudessa saanut perusturvaa, huolenpitoa eikä riittävää toimeentuloa? Myös aikuisuudessa mieli voi hajota ja elämä heittää eteen niin isoja vastoinkäymisiä, että tsemppipuheet kuulostavat vain irvailulta. Masentuneelle on turha sanoa että ryhdistäydy ja tee jotain.

oman onnensa seppä

oman onnensa seppäApua voi hakea, toinen juttu on, saako sitä, saatika onko ihmisellä voimia käydä sitä byrokratiaviidakkoa läpi jota avun saaminen toisinaan vaatii. Ongelmia ei kitketä pois viljelemällä latteuksia.

Jostain syystä myös usein rikkaaseen perheisiin syntyneet ajattelevat itse ansainneensa hyväosaisuutensa ja että köyhyys on itseaiheutettua. Tämä on mielestäni suorastaan irvokas ajatus ja kertoo siitä että osa ihmisistä ei osaa ajatella elämää oman kuplansa ulkopuolelta.

Vaikeista oloista voi ponnistaa vaikka mihin ja hyvistä oloista tullut voi olla ponnistamatta. Taloudellisesti turvattomalla voi olla vahva mieli ja hyvin toimeentulevalla muita haasteita elämässä. Emme siis todellakaan tiedä kuka pystyy ja mihin. Siksi onkin höpsöä väittää, että kaikilla on mahdollisuudet olla oman onnensa seppiä.

Kannatan elämänmyönteisyyttä ja positiivisuutta. Kannatan myös tähtiin kurkottamista ja unelmien jahtaamista. Mutta kaikkein eniten toivon ymmärrystä erilaisia ihmisiä kohtaan; sinä et voi tietää mitä toinen käy läpi, joten olisi yksisilmäistä tehdä olettamuksia siitä mihin hän on kykenevä ja mihin ei. Parasta tukea on usein myötätunto, ei omien totuuksien laukominen. Tässä myös kolumni, joka kiteyttää ajatukseni aika hyvin.

Heräsikö tästä ajatuksia? Onko sinusta jokainen oman onnensa seppä?

Facebook & Instagram

Lue myös:

Aina sä seurustelet

”Sillä alalla ei oo töitä”

Miten luottaa petetyksi tulemisen jälkeen?

 

Taru

2 vastausta artikkeliin “”Jokainen on oman onnensa seppä””

 1. ”Kaikki on mahdollista jos teet töitä sen eteen” ja ”kaikilla on erilaiset lähtökohdat” eivät pois sulje toisiaan. Tietysti eri ihmiset lähtee eri lähtökohdista. Mutta mahdollisuuksien tasa-arvo tarkoittaakin nimenomaan sitä, että lähtökohdat huomioon ottaen jokaisella olisi parhaimmat mahdollisuudet edetä omat kyvyt ja elämäntilanteen huomion ottaen. Kukaan ei lähde samasta lähtöruudusta tai kulje samaa elämänpolkua, mutta mahdollisuudet koulutukseen, terveydenhuoltoon yms. on taattuja jokaiselle.

  On naaivia väittää, että yleensä vain hyvätuloiset on tätä mieltä. Oikeastaan juuri ne, jotka tästä periaatteesta ”hyötyvät”, tulevat huonoista perhe/rahatilanteista. Esim. Ilmaisen koulutuksen tuella he ovat pystyneet vaikuttamaan oman elämän polkuun ilman, että elämä on vanhempien rahapussista kiinni ja lukkoon lyöty (esim. Yliopisto-opinnot ilmaiset Suomessa ja kirjakulut voi kattaa opintolainalla vrt. Englanti 10 000e lukuvuosimaksut, jonka maksuun tarvitaankin jo varallisuutta, eli vaikka just se hyvätuloinen tai säästeliäs vanhempi).

  • Kiitos kommentista. Kyllä mun mielestä hyvätuloisetkin hyötyvät ilmaisesta koulutuksesta. Huom. tarkoitin että hyvistä oloista tulleet ajattelevat usein näin, ei välttämättä hyvätuloiset: ” Usein he ketkä näin ajattelevat, ovat hyväosaisia; heillä on ollut hyvä lapsuus, turvattu toimeentulo ja terve itsetunto.” <– heillä on siis ollut muutkin elämän peruspalikat kohdillaan kuin pelkkä toimeentulo. Pelkkä toimeentulo ei paljon auta jos muut elämän perustarpeet uupuvat.

   Kouluttautumiseen vaikuttaa muukin kuin raha. Jos olet väkivaltaisesta perheestä ja kärsit tämän vuoksi mielenterveysongelmista, etkä pysty sen takia opiskelemaan niin siinä vaiheessa ei vanhempien rahapussitkaan auttaisi. Hyvä- ja huono-osaisuuteen liittyy paljon muutakin kuin taloudellinen tilanne.

   ”Kaikki on mahdollista jos teet töitä sen eteen” ja ”kaikilla on erilaiset lähtökohdat” eivät pois sulje toisiaan." <- ei välttämättä joo, mutta kaikille kaikki ei ole mahdollista siltikään. Siksi tuo sanonta on tietyissä tilanteissa jollekin suunnattuna tosi jees, mutta minään totuuteta sitä en pitäisi ja miettisin kenelle noin sanoo.

   Mukavaa viikkoa! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 2
Tykkää jutusta