Kannattaako pettämisestä kertoa?

Tänään minun oli todella vaikea keksiä kirjoitusaihetta. Onneksi vauva.fi ei koskaan petä ja Googlettelun jälkeen päädyin keskusteluun, jossa puidaan tämän postauksen aihetta; kannattaako pettämisestä kertoa?

Pettäminen on tietysti hankala määritellä – rajathan menevät juuri siellä, mistä yhdessä sovitaan. Pettämisellä tarkoitankin tässä tekstissä juuri niitä asioita, jotka rikkovat parisuhteen yhdessä sovittuja rajoja tai sääntöjä – mitä ne sitten ikinä ovatkin. Myös sen takia, tämä aihe on tietysti hankala ja varsin monimutkainen.

Parisuhteita on yhtä monta erilaista kuin on ihmisiäkin. Voidaanko edes sanoa, mikä ylipäätänsä on parisuhde ja pitäisikö joka suhde määritellä? Parisuhde ei nimittäin välttämättä ole se kahden ihmisen välinen perinteisenä pidetty parisuhdemalli. Uskon kuitenkin, että luottamuksen pettämistä voi tapahtua ihan jokaisessa suhteessa – olivatpa ne rajat mitä hyvänsä.

Kannattaako pettämisestä kertoa Kannattaako pettämisestä kertoa

Kannattaako pettämisestä kertoa?

Veikkaan että monen vastaus tähän riippuu täysin tilanteesta; onko pettäminen kertaluontoinen lipsahdus vai vuosikausia tapahtuva harkittu juttu? Parisuhteen kesto, sitoutumisen taso ja suhteen hyvinvointi vaikuttavat varmasti myös asiaan suhtautumiseen. Jos suhde menee muutenkin päin mäntyä, voi pettäminen olla ns. viimeinen pisara ja se haluttaisiin tietää. Jos taas kaikki menee muuten loistavasti, ei ehkä haluaisi minkään horjuttavan tuota tilaa.

Tuoreessa suhteessa tapahtunut pettäminen luultavasti haluttaisiin tietää – jos toinen pettää luottamuksen heti suhteen ensimetreillä, onko hän silloin tosissaan ollenkaan? Siinä vaiheessa kun toiseen ollaan vasta tutustumassa, tällainen vaikuttaa varmasti vahvemmin mielikuvaan kumppanista.

Ne keiden mielestä pettämisestä kannattaa kertoa, luultavasti arvottavat täyden avoimuuden ja rehellisyyden korkealle arvoasteikossaan. Halutaan ettei omassa suhteessa ole salaisuuksia ja että asiat käsitellään yhdessä.

Toisten mielestä kertominen on taas täysin turhaa ja aiheuttaisi vain pahaa mieltä. Kertomista saatetaan pitää myös itsekkäänä – sen tarkoitus olisi vain helpottaa pettäjän omaa oloa. Miksi turhaan pahoittaa toisen mieltä, jos voisi pitää asian omana tietonaankin?

Kannattaako pettämisestä kertoa

Kannattaako pettämisestä kertoa

Kunnioitus

Itselleni yksi tärkeimmistä arvoista parisuhteessa on kunnioitus. Se mitä se kenellekin tarkoittaa, vaihtelee varmasti paljon. Voiko parisuhteessa olla kunnioitusta jos pettää luottamuksen pahasti? Onko omasta mokasta kertominen kunnioitusta? Vai se, että pitää asian omana tietonaan toisen tunteita säästääkseen?

Omasta mielestäni kunnioitusta on ainakin se, ettei toisen selän takana vehkeillä mitään. Itse kokisin sen suoranaisena pilkkanaan pitämisenä, jos eletään jotakin kaksoiselämää ja valehdellaan. Haluan tietää missä mennään ja käsitellä asiat yhdessä – riippuen tietysti siitä, kuinka vakava luottamuksen pettäminen on kyseessä. Ainakin tällä hetkellä ajattelen niin.

Mitä mieltä sinä olet – kannattaako pettämisestä kertoa?

Kuvat: Jutta Hirsimäki, edit by me

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Miten luottaa petetyksi tulemisen jälkeen? Parisuhdekriisi Kumpi on pahempaa – jättäminen vai jätetyksi tuleminen? Erotaanko nykyään liian helposti? Pitkä parisuhde vai monia kumppaneita? Miksi rakkaus loppuu lapsiperheessä? Onko mustasukkaisuus sairasta? Toiseen ihastuminen – parisuhteen loppu? Ankea, seksitön avioliitto

Taru

14 vastausta artikkeliin “Kannattaako pettämisestä kertoa?”

 1. En usko, että kukaan pettää toista, jos parisuhteessa menee loistavasti. Kyllä se pettäminen yleensä johtuu siitä, ettei olla täysin tyytyväisiä suhteeseen ja haetaan sitten jotakin tunnetta muualta. Itse en kyllä ymmärrä pettämistä, vaikka suhteessa menisikin huonosti. Miksei voi vain ottaa asioita puheeksi tai lopettaa suhdetta, ja sitten tekee mitä huvittaa? 😀 Sanoisin sitä heikkoudeksi ja pelkuruudeksi, jos ei pysty kohtaamaan asioita, vaan pitää vehkeillä toisen selän takana 🙂

  • Kiva kun kommentoit! 🙂 Jep, useinhan se on juurikin näin. Samaa mieltä. Kivaa viikkoa! <3

 2. En yleensä kommentoi blogeihin, mutta tää oli sellanen aihe mikä sykähdytti 🙁 Siitä on jo muutama vuosi kun hoidin pieniä lapsiamme kotona ja mies piti lähes vuoden jonkinlaista tiivistä tekstarisuhdetta työkaveriinsa kellon ympäri. Olin autuaan tietämätön asiasta kunnes se paljastui ystävien kautta.. Mitään viestejä erikoisempaa ei ole kuulemma tapahtunut, mutta tämä särki mun sydämen aivan täysin. Mun mielestä tuollainen henkinen pitkä suhde toiseen on niin järkyttävä paljastus toisesta, että en voi sanoin kuvailla. Se tuntuu vieläkin niin pahalta ja on osaltaan kylmettänyt minut itseni ”tunteettomaksi”. Ja blogin tekstiin viitaten olisin halunnut tietää tämän jo paljon aiemmin 🙁 Jokainen käsittelee nämä asiat omalla tavallaan ja jonkun mielestä mies ja nainen voivat olla ystäviä, mutta mun mielestä ei voi jos se salataan puolisolta näin pitkälle.

  • Kiitos kun kommentoit! Kuulostaa tosi kurjalta ja olo tuntuu varmasti petetyltä. Toivottavasti pääsette asian yli.❤

 3. Petin kerran. Oli mennyt huonosti ja en osannut lähteä, vaikka kaikki sanoivat -että mene! Olin niin henkisesti kiinni puolisossani, ja maailmani romahti aina kun hän ”jätti” minut.

  Tapahtui kuitenkin eräänä iltana, minä panin randommiestä. Kun tulin kotiin, tiesin että me eroamme. En kertonut miehelle mitä tapahtui. En halunnut että hän saisi elinikäiset traumat ja menettäisi mahdollisesti luottamuksen naisiin hyvin pitkäksi aikaa. En halunnut että hänen seuraava parisuhde kärsisi mahdollisesti siitä ,että minä olin tehnyt hyvin väärin.

  Pettäminen antoi minulle syyn lähteä. Vaikkakin syitä olisi ollut ilman sitäkin, mutten uskaltanut. En uskaltanut. Vara kun tein jotain noin hirveää, ei parisuhteen jatkaminen ollut vaihtoehto. Monet eivät varmasti ymmärrä logiikkaani, mutta minulle se oli tärkeä tapahtuma. Koska parisuhteen olisi pitänyt loppua jo ilmankin tuota tapahtumaa.

  En haluaisi sanoa että olen tyytyväinen että petin. Ei se ihan niinkään ole. Se oli vain ainoa keino siinä vaiheesa, kun eroamista oli koitettu jo keinoilla jotka eivät tuottaneet tulosta. Joku ajattelee että olen pelkuri. He ovat oikeassa. Mutta kaikki eivät aina ole niin mustavalkoista.

  Tapahtuneesta on aikaa useita vuosia. Nykyisin uskaltaisin erota ilman näin radikaaleja ratkaisuja.

  • Kiitos kommentista! Minun mielestäni tuossa tilanteessa oli varmasti hyväkin olla kertomatta, koska olit muutenkin päättänyt lähteä suhteesta. Ei se kertominen olisi mitään hyödyttänyt mielestäni tuossa tapauksessa. 🙂 Ja ehdottomasti samaa mieltä siitä, ettei elämä ole niin mustavalkoista. 🙂 Kivaa viikkoa! <3

 4. Yhdestä -mahdollisesti humalaisesta – pettämisestä ei kannata kertoa. Jos aidot tunteet ei ollut mukana. Hyvä postaus!

 5. Aika pelottava aihe. Pettäminen ja siitä kertomatta jättäminen avaa Pandoran lippaan, kun raja on ylitetty niin seuraava kerta on helpompi. Antaako se kertominen siihen sitten luvan ja syntien anteeksiannon? Tuskin, jäljellä jää vain ikuinen epäilys. Jos suhteessa asiat on kunnossa ei pettäminen tule edes mieleen ja mielummin sitä pitää ajatuksenakin suhteen tuhoavana mörkönä.

  http://belleepoquewedding.blogspot.fi

 6. Tää on kyllä niin monimutkainen juttu! Kuten sanoitkin, se, haluaako tietää, ja kannattaako kertoa, riippuu niin paljon ihmisistä ja heidän suhteestaan. Niin tai näin, pettäminen kertoo kyllä aina siitä, ettei suhde ole kunnossa.
  Toivotaan, ettemme joudu siihen tilanteeseen, että tätä tarvitsisi miettiä.

  Minnea
  http://www.lily.fi/blogit/minnean-muruja

  • Kiva kun kommentoit! Totta, tämä on kyllä hankala aihe! Kivaa viikonloppua<3

 7. Mä en oikeastaan halua vastata tuohon kysymykseen ollenkaan, koska mä olen asian suhteen melko ehdoton ja yksinkertaisesti sanon että älä petä. Toki tiedostan myös sen etteivät asiat ole aina niin mustavalkoisia eikä kaikki mene suunnitelmien mukaan yms. mutta mun mielestä pettämiseen ei pitäisi syntyä tarvetta, jos suhteen rajat on yhdessä määritelty ja asioita käsitellään yhdessä tarpeen mukaan. Jos jotenkin joskus mua kuitenkin petettäisiin syystä tai toisesta, kyllä mä sen haluaisin tietää. Niin voisi sitten miettiä, onko syytä muuttaa jotain, kenties erota, vai voidaanko asiasta päästä yli.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 5
Tykkää jutusta