Kannattaako karpata?

Muistatteko karppaus villityksen? 😀 Kun neuvottiin syömään voinokareita ja käristettyä pekonia? No ei aivan noinkaan, mutta osa otti ohjeista itselleen vain ne parhaat palat. Sitten ihmeteltiin kun ei laihduta; minähän syön vain voita ja pekonia! (pullat ja keksit jätettiin mainitsematta ;))

Itsekin kokeilin tuota villitystä aikoinaan. Olin silloin 18-vuotias eli siitä on pian kahdeksan (!) vuotta. Muistan silti aika hyvin nuo ajat. Ajattelinkin kertoa teille oman kokemukseni karppaamisesta.

En oikeastaan muista edes miksi aloitin. Kai halusin vain kokeilla. Luin jatkuvasti myös posiitiivisia kokemuksia aiheesta. Jotkut hehkuttivat sen parantaneen heidän elämänlaatuaan jne. Itse ajattelin että kokeillaan, mikäs siinä. Otin aiheesta selvää ja aloin syömään vähähiilarisesti.

karppausMuistan, että aluksi homma toimi hyvin; verensokeri pysyi tasaisena, eikä mitään raivopäistä nälkää tullut missään vaiheessa päivää. Pysyin kylläisenä pidempään pienemmillä annoksilla (koska rasvaa oli enemmän, eikä hiilihydraatit heilautelleet verensokeria). En muista oikeastaan kaivanneeni leipää tai vastaavia, sillä tutustuin tässä kokeilussa uusiin ruokavaihtoehtoihin, mikä oli tervetullutta.

Jossain vaiheessa huomasin, etten jaksa treeneissä. Treenit siis kevenivät. Moni sanoi, että kropalla vain kestää tottua erilaiseen ruokavalioon, itse olen hieman toista mieltä. Ilman hiilihydraatteja kova treeni kulkee harvoin hyvin ja vaikka kulkisi, en usko että se pidemmän päälle on edes hyvä juttu.

karppausToinen juttu oli näläntunteen häviäminen; saatoin viipottaa 10 tuntia syömättä – ei kuulosta siis kovin normaalilta! Yöunetkin lyhenivät, joten olo tuntui uupuneelta. Sitten alkoi myös hillittömät mättöhimot. Lopetinkin kokeilun ja siitä lähtien olen syönytkin hiilihydraatteja enemmän kuin koskaan, enkä tätä tapaa aio muuttaa. En myöskään huomannut mitään erikoista hyvänolon tunnetta, kuten jotkut kertoivat.

Mielenkiintoista on se, että ennen tätä karppaus-kokeilua, koin hiilihydraattien turvottavan. Kokeilun lopettamisen jälkeen taas tuntui, että runsaat määrät hiilareita pistävät aineenvaihdunnan hyrräämään. Enemmän keho tuntuu keräävän nesteitä nykyään rasva- ja proteiinipitoisesta ruoasta.

karppausJoillekihan tämä ruokavalio voi sopiakin. Kyseisen ruokavalion sopivuus on varmasti kehotyypistä kiinni; osan kroppa toimii hyvin vähemmillä hiilareilla ja toiset taas tarvitsevat niitä lähes joka aterialla.

Oletko sinä kokeillut? Mitä vaikutuksia huomasit ja sopiko karppaus sinulle?

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Kannattaako karpata? Parhaat liikkeet pakaroille x5!Miksi lopetin kaloreiden laskemisen?Rasvaa polttava porrastreeni9 sääntöä, joiden avulla pysyn kunnossaNyt loppu herkuttelu!Kroppa raskauden jälkeen Miltä näyttää 165cm & 55kg? Vähennä treeniä ja kiinteydy!

Taru

9 vastausta artikkeliin “Kannattaako karpata?”

 1. voi että,onhan tota tullu kokeiltua 😀 vedin ihan ketoosilla ja treenasin hulluna, kuukausia sitä jakso ja vitsi kuin paljon laihtu mut sit alko treenit tökkii ja iski ylikunto. siihen jäi karppaus. voi sitä rasvan määrää mitä söin, tyyliin juustosiivun sisällä nokare voita, yök 😀 kaikkea pitää kokeilla.. ja tolla sai kyl suoliston sekasin ku alko taas syömää ihmisen lailla niin eihän maha meinannu kestää edes perunaa. kaikkiaan ton kokeilun aiheuttamia vaivoja parannellessa meni vuoden päivät..

  • Kiitos kommentista! Jep kyllä siinä tuli itsekin rasvalla läträttyä 😀 onneksi ei mitään pahempaa vahinkoa tullut sulle. Kai se on niin että kultainen keskitie sopii useimmille. 🙂

 2. Kokeiltu on ja kyllähän sillä laihtu paljon ja lyhyessä ajassa, mutta treenitehot ja kehitys on kovempaa hiilareiden kanssa. Voisin ihan hyvin ajatella karppauksen hyvänä dieettinä, mutta jos uuden pitkäaikaisen ruokavalion haluaa niin karppausta en suosittelisi. Toki on niitä joille karppaus vissiin käy hyvin, mutta itselle paras on kun hiilihydraatit melko korkealla. Joskus tulee kyllä pidettyä vähähiilihydraattisia päiviä mutta ei edes joka kuukausi.

  • Tulipas jotenkin tosi ankean kuuloinen viesti kun oon tottunu laittamaan hymiöitä 😀 Mutta ei ollu tarkotus kuulostaa siltä jos jollekkin tuli sellane fiilis haha

   • Hahah ei mulle tullu sellainen olo et olisi tympeä kommentti 😀👍 Jep,kyllä sitä voi laihtua ilman vähiä hiilareitakin ja hyvä että lopetit jos oli huono olla. 😊

 3. Mulla meni tosi hyvin kunnes lähdin koulunpenkille. Tuntui että portaiden kävely tuotti tuskia. Kuljin jatkuvassa aivosumussa. Olin ihannepainossa mutta se väsymys ja kaikki niin ei kyllä ollut sen arvoista. Toisaalta oli helpoin dieetti ikinä. Sen jälkeen lihoin varmaan kymmenen kiloa 😂 Nyt on parempi mielikin. Ei enää ikinä. Se nälkävelka oli jotain ihan järkyttävää.

  • Kuulostaa inhottavalta! :/ Ei varmaan pidemmän päälle ole kyllä hyvä juttu tuo ainakaan useimmille.

 4. Itse taas onnistuin laihtumaan karppauksen avulla 10kg. Söin tosin enemmän hyviä rasvoja kuin voita ja munia. Avokadoa, pähkinöitä, paljon vihanneksia ja tein itse erilaisia pihvejä ja lihapullia (mantelijauhoista). Sain pidettyä painon kunnes tulin raskaaksi ja palasin entisiin ruokailutottumuksiin. Herkkujen vuoksi painoa tulikin raskauden aikana 20kg.

  Pitäisikin kokeilla karppausta uudelleen. Jos vaikka pääsisin näistä raskauskiloista eroon! 😁

  • Kiitos kommentista! 🙂 Kyllä se varmasti joillekin toimiikin hyvin. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 10
Tykkää jutusta