Kateelliset ämmät

Kuinka moni on joskus kuullut puhuttavan muista termillä kateelliset ämmät? Varmasti jokainen meistä. Kateudesta usein puhutaan negatiiviseen sävyyn: ”Kateus on rumaa” ja harva haluaa myöntää olevansa kateellinen. Kateus ei myöskään ole mikään naisten juttu, vaan satavarmasti myös miehet tuntevat joskus kateutta.

Mielestäni kateus ei ole rumaa; se on täysin inhimillistä. Rumaa on inhottava käytös muita kohtaan, eikä sillä ole mitään tekemistä minkään yksittäisen tunteen kanssa. Itse voin aivan suoraan sanoa kadehtivani välillä muita ihmisiä, kukapa ei? Moni ei vain halua myöntää asiaa sillä kuten sanoin, kateudella on negatiivinen leima. Mielestäni aivan turhaan.

kateelliset ämmätkateelliset ämmätKateudesta voi olla hyötyäkin; se voi motivoida parempaan suoritukseen ja kehittää meitä. Kateus ei mielestäni tarkoita, että alkaisit vähättelemään toista tai ilkeilemään. Kateus on tunne; se ei kerro mitään käyttäytymisestäsi. Voit olla maailman ystävällisin ja kannustavin ihminen, mutta silti tuntea kateutta. Jos sinulla on terve itsetunto ja tunnistat kateutesi, usein osaat myös kanavoida sen oikein ja kääntää tunteen hyödyksesi.

On jokseenkin hölmöä ajatella, että kateus automaattisesti johtaisi huonoon käytökseen; eihän muidenkaan tunteiden ajatella ohjaavan käytöstämme, ne ovat tunteita! Siksi en tällaisesta kateelliset ämmät -nimittelystä pidäkään. Voimme silti vaikuttaa paljonkin käytökseemme, vaikka tuntisimme mitä. Tietysti kateus – tai oikeastaan se ettemme osaa käsitellä asiaa, voi saada meidät käyttäytymään alentavasti ja vähättelevästi. Näin voi tapahtua myös monien muiden tunteiden kanssa. Mielestäni mitään tunnetta ei kannata kieltää, ei myöskään kateutta. Kieltäminen nimenomaan saa aikaan huonoja fiiliksiä ja siitä sitä negatiivista käytöstäkin seuraa useammin. kateelliset ämmät kateelliset ämmätMikä sitten erottaa kateuden ja ihailun? Mielestäni kateuden ja ihailun ero on se, että kadehdimme muita ominaisuuksista jotka itsekin haluaisimme. Ihailla voimme, vaikka emme itse haluaisi kyseisiä asioita. Itse esimerkiksi ihailen suurperheen äitejä, vaikka en itse haluaisi olla siinä tilanteessa. Ihailen myös sirkustaiteilijoita, vaikka minulla ei ole kyseisiin lajeihin mitään intressejä.

Jos huomaan olevani kateellinen, mietin mistä se johtuu, miten voisin kääntää sen hyödykseni ja mitä minun tulisi tehdä saavuttaakseni kadehtimani asian. Mietin myös miten kyseinen ihminen on päässyt siihen pisteeseen. Muiden onnistuminen ei ole minulta, eikä sinulta pois. Mielestäni muiden onnistumiset ovat vain rohkaiseva asia. Se konkretisoi, että tuollaisen hienon asian saavuttaminen on tosiaan mahdollista!

kateelliset ämmät

kateelliset ämmätEnsi kerralla kun huomaat tuntevasi kateutta jostakin, älä ajattele sen olevan negatiivinen asia. On vain hyvä jos sen tunnistaa ja kuten sanottu, kateuden kohteelta voi saada inspistä ja vinkkejä. Kaikkiin tunteisiin on hyvä suhtautua lempeästi, sillä mikään tunne ei ole ikinä väärä. Jo pelkästään tämä voi poistaa negatiivisuutta kyseisestä fiiliksestä; tunteista on turha itseään ruoskia, niiden tehtävä on kertoa meille jotakin. Parasta onkin siis kuunnella, mitä kyseisellä tunteella on sinulle kerrottavaa.

Miten sinä näet kateuden? Ajatteletko sen negatiivisena vai voiko siitä olla jopa hyötyä?

My pics: Suvi, edit by me

Seuraa: Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Itsevarma ihminen on kaunis?

Kritiikki ei ole kateutta

Sadesää lihottaa!

 

 

Taru

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 6
Tykkää jutusta