Oletko sinäkin kiusaaja?

Tänään postauksen aiheena on kiusaaminen. Henriikka kirjoitti vähän aikaa sitten tekstin ostikolla Minä olen kiusaaja. Teksti oli todella hyvä ja veikkaan valtaosan meistä tunteneen piston sydämessään lukiessaan tuota tekstiä.

Kiusaamisesta puhutaan tyylillä ”en minä, vaan ne muut”. On niin helppoa puhua kiusaamista vastaan ja kiillottaa omaa sädekehäänsä.

Olen tavannut lukuisia ihmisiä, jotka kertovat vastustavansa kiusaamista – jokaisen näistä olen myös nähnyt kiusaavan ja puhuvan pahaa muista.

Kiusaaminen, koulukiusaaminen, Työpaikkakiusaaminen, pahan puhuminen, selän takana juoruilu, juoruilu, kiusaajat, kiusaaja, kiusatut, kiusattuna oleminen, minä olen kiusaaja, minä olen kiusannut, olen kiusaaja, Kiusaamisen vastustaminenKiusaaminen on nimittäin paljon muutakin kuin toisen lyömistä tai päin naamaa haukkumista. Voimme kiusata toisia silloinkin, kun emme edes tajua kiusaavamme. Mistä hitosta minä puhun? Siitä kun tietyn henkilön lähtiessä porukasta huokaistaan ja pyöräytellään silmiä. Siitä kun tiettyä henkilöä ei muka huomata ja jätetään tervehtimättä. Siitä kun kerromme jonkun henkilön loukanneen meitä ja keskustelu ajautuukin kyseisen henkilön asioista juoruiluun. Siitä kun tietty henkilö ignoorataan hänen puhuessaan.

Kaikki edellä mainittu on kiusaamista. Vaikka emme haluaisi ajatella sen olevan, emme kohtelisi näin henkilöä jolle haluamme hyvää. Jos haluamme toiselle pahan mielen, mitä muutakaan se on kuin kiusaamista? Se on kiusaamista.

On helppo kertoa miten on kiusaamista vastaan. On vaikea myöntää olevansa itsekin kiusaaja. Silti peiliin katsominen kannattaa – kohtelenko tosiaan muita niin hyvin kuin kuvittelen?

Kiusaaminen, koulukiusaaminen, Työpaikkakiusaaminen, pahan puhuminen, selän takana juoruilu, juoruilu, kiusaajat, kiusaaja, kiusatut, kiusattuna oleminen, minä olen kiusaaja, minä olen kiusannut, olen kiusaaja, Kiusaamisen vastustaminen

Harmitonta vitsailua vai kiusaamista?

Olen itsekin kirjoittanut kiusaamiskokemuksistani ja tiedän todellakin miltä se tuntuu. Siksi onkin niin nurinkurista, miksi myös monien arkisessa keskustelussa on toisinaan mukana huumoria muiden kustannuksella. Tuossa Henriikan tekstissä oli loistava esimerkki siitä, miten kavereiden kesken vitsailuksi tarkoitettu heitto onkin oikeastaan kiusaamista. Onko vitsi tosiaan niin harmiton, että voisit heittää sen myös vitsin kohteen kuullen?

Myönnän että olen syyllistynyt vastaavaan itsekin. Kavereiden kanssa kuulumisia vaihtaessa on helppo avautua tyypistä, joka on itseä ärsyttänyt tai loukannut. On liian helppoa alkaa juoruamaan samaan syssyyn.

On vaikea vetää raja – mikä on kiusaamista ja pahan puhumista muista, mikä taas toisen käytöksen ihmettelyä? Mikä on omien tunteiden purkamista ystävän kanssa ja mikä taas pahantahtoista juoruilua selän takana?

Kiusaaminen, koulukiusaaminen, Työpaikkakiusaaminen, pahan puhuminen, selän takana juoruilu, juoruilu, kiusaajat, kiusaaja, kiusatut, kiusattuna oleminen, minä olen kiusaaja, minä olen kiusannut, olen kiusaaja, Kiusaamisen vastustaminen

Kiusaaminen voi olla vaikeasti nähtävissä

Kuten tuolla aiemmin sanoin, kiusaamisen ei tarvitse olla fyysistä tai näkyvää. Myös sanomatta jättäminen (esim. tervehtimättä jättäminen), kulmien kohottaminen tietyllä hetkellä, kolmanteen osapuoleen merkitsevästi katsominen tai silmien pyörittely ovat kiusaamista yhtä lailla.

Eihän se ole niin vakavaa vähän kaverin kanssa juoruilla. Niinhän sitä voisi ajatella – eihän juoruilun kohde siitä välttämättä koskaan saa tietää? Tällainen käytös kuitenkin ylläpitää ajatusta, että muista ilkeästi puhuminen on ok – kaikkihan sitä tekevät! Mutta kun niin voisi olla tekemättäkin.

Haluaisitko oman lapsesi tai muun sinulle tärkeän ihmisen joutuvan tuollaisen käytöksen kohteeksi? Jos mietin, että omaa lastani ei tervehdittäisi tai hänen selän takanaan ilmeiltäisiin tai hänet ignoorattaisiin, tulisi minulle todella paha mieli. Kenellepä ei.

Kiusaaminen, koulukiusaaminen, Työpaikkakiusaaminen, pahan puhuminen, selän takana juoruilu, juoruilu, kiusaajat, kiusaaja, kiusatut, kiusattuna oleminen, minä olen kiusaaja, minä olen kiusannut, olen kiusaaja, Kiusaamisen vastustaminenAihe on vaikea, koska tuohtuminen ja väärien asioiden möläyttely on inhimillistä. Omaa käytöstä ei aina tajua, kuin vasta jälkeenpäin jos silloinkaan. Siksi sitä kannattaakin miettiä – oletko todella kiusaamista vastaan jos itsekin teet sitä?

Voin kertoa, että tässä tuli itsellänikin peiliin katsomisen paikka – ja ajattelen todellakin olevani isosti kiusaamista vastaan! Pyrin olemaan aina ystävällinen ja kunnioittava muita kohtaan. Silti joskus tunteiden kiehahtaessa saattaa tulla sanoneeksi asioita, jotka olisi voinut jättää sanomatta. Ne harmittomiksi tarkoitetut heitot kun voisivat oikeasti satuttaa toista.

Tällaista tänään. Mitä ajatuksia kiusaaminen herättää? Tunsitko piston sydämessäsi?

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

♥ Kamala lääkäri ♥ Itkumöykky ♥ Lapsen yksityisyys netissä ♥ Miten luottaa petetyksi tulemisen jälkeen? ♥ Älä ole oma itsesi, ole positiivinen ♥ Toivottavasti sä kuolet – kokemukseni kiusaamisesta ♥ Väärä seura vai yksinäisyyden tunnelukko? ♥ Pitääkö kumppanin olla korkeakoulutettu? ♥ ”Jokainen on oman onnensa seppä”

Taru

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 10
Tykkää jutusta