Tarina kiusaamisesta

En ole aiemmin asiasta puhunut blogissani, mutta minua on kiusattu koulussa. Tänään haluan kuitenkin kirjoittaa aiheesta, sillä kiusaamisen vaikutukset voivat olla vakavat ja elinikäiset. Kiusaamiseen pitää puuttua mahdollisimman pian, ennen kuin isompaa vahinkoa ehtii tapahtua.

Oma kiusaamiseni alkoi jo ala-asteella ja jatkui koko ylä-asteen loppuun. Näkyvää kiusaamista ei tapahtunut enää lukiossa, mutta koin syrjintää edelleen. Kun olin ystäväporukassani tietyt henkilöt saattoivat puhua ystävilleni, mutta minua ei edes tervehditty tai kutsuttu esimerkiksi bileisiin.

Ala-asteella kiusaaminen oli näkyvintä. En muista tarkallaan millä luokalla se alkoi. Osa muistoista on haalistunut – kukapa näitä haluaisi varta vasten alkaa muistelemaankaan. Mieleen on jäänyt silti joitakin asioita. Muistan kun minulla oli viidennellä luokalla mielestäni uudet hienot kengät, mutta yksi poika laittoi ne omaan jalkaansa ja alkoi esittämään minua. Lopuksi kengät hajosivat. Kun puhuin, minua matkittiin ja minulle irvailtiin. Minua haukuttiin myös vit*n rumaksi.  Joskus minulle on myös sanottu ”Me toivotaankin, että sä kuolet”. Parhaiten mieleen on jäänyt kuitenkin se silloinen fiilis; tunne siitä, että minussa on jotain vikaa.

Kiusaajia oli ensin vain omalla luokallani, jossain vaiheessa naapuriluokka osallistui tähän. Yläasteelle ja lukioon mennessä nämä henkilöt puhuivat minusta kavereilleen. Näin ihmiset, joille en ollut koskaan edes puhunut, alkoivat inhoamaan minua. Kavereilleni sanottiin että he ovat kivoja, mutta jostain syystä minusta ei pidetä vaikka he eivät edes tunteneet minua – koko homma levisi kuin rutto.

Kiusaamisen vaikutukset Kiusaamisen vaikutuksetSyy miksi halusin kirjoittaa tästä on se, että haluan ihmisten ymmärtävän että kiusaaminen ei todellakaan ole oma syysi, etkä ole sitä ansainnut.

Sinä et ole ansainnut syrjintää. Et ansaitse pahoja puheita, etkä pilkkaa. Et ansaitse sitä, että tavaroitasi heitellään ja rikotaan. Et ansaitse lyöntejä. Et ansaitse sitä, ettei kukaan puolusta sinua. Sinun tarvitse sietää kiusaamista. Sinun ei tarvitse olla reipas ja hyväksyä asiaa. Ei helvetissä. Silloin kun itse olin tässä tilanteessa, keinot kiusaamisen kitkemiseen olivat vähäiset. Muistan kun itkin asian takia, silloin sain ohjeeksi ”älä välitä”. Kiusaaminen kuulemma vain pahenee jos siihen puututaan. Viesti oli että ei kannata näyttää, että kiusaaminen satuttaa. Niinpä ajattelin, että minun täytyy vain olla reipas ja kestää.

Sen jälkeen tavallaan luovutin ja hyväksyin, että minussa vain on jotain outoa tai ärsyttävää, jonka vuoksi minua kiusataan. Ajattelin että näin se vain on, eikä kukaan voi tehdä asialle mitään. Vaikka tästä on aikaa, saatan edelleen tietyissä tilanteissa kokea, että minussa on jotain hassua tai outoa! En syytä ketään siitä että asiaa ei hoidettu, mutta haluan että kiusatut ja heidän läheisensä ymmärtävät, ettei hiljainen hyväksyntä ole mikään ratkaisu.

Kiusaamisen vaikutukset

Kiusaamisen vaikutukset

Kiusaamisen vaikutukset pahimmillaan

Uutiset itsemurhan tehneistä kiusatuista pistävät hiljaiseksi. Kiusaamisen vaikutukset eivät todellakaan ole siis mitättömät. En ole onneksi ikinä ollut lähelläkään tuollaista tilannetta. Onni oli se, että minulla on aina ollut ystäviä ja turvallinen perhe. Ilman heitä, minäkuvani ja itsetuntoni olisi varmasti aivan toisenlainen. Olen mielestäni tasapainoinen ja minulla on hyvä itsetunto. Uskallan olla oma itseni ja suon sen muillekin. Olen tällä hetkellä onnellinen, enkä koe kiusaamisen vaikuttavan elämääni nykyään. En tietysti tiedä millainen olisin ilman niitä kokemuksia, enkä sitä saakaan tietää.

En myöskään kanna kaunaa kyseisille ihmisille – siksikin että tiedän lasten ja teinien tekevän typeryyksiä. Kukapa ei noina aikoina joskus olisi sanonut toiselle ilkeästi joskus. Monesti puhutaan että myös kiusaajalla on paha olla ja onhan se joskus niinkin. Veikkaan kuitenkin, että toisinaan syy on niinkin yksinkertainen kuin tyhmyyden tiivistyminen joukossa ja halu kuulua johonkin porukkaan – osallistutaan kiusaamiseen. Valitettavasti myös aikuiset kiusaavat ja sitä en voi missään nimessä ymmärtää.

Koen myös olevani suvaitsevaisempi ja empaattisempi ihminen, kuin mitä ehkä olisin ilman näitä kokemuksia. En silti missään nimessä toivo tällaista kenellekään! Näiden asioiden takia raivostun ajatuksestakin, että joku kiusaisi lastani. Ajatus on aivan sydäntäsärkevä ja alkaa heti itkettämään. Olenkin päättänyt että mikäli joskus näin kävisi, puutun asiaan heti kunnolla. Kehotan myös sinua puuttumaan kiusaamiseen, jos sellaista näet jossakin. Se on myös selkeä viesti kiusaajille, että se mitä he tekevät ei todellakaan ole ok.

Onko sinua kiusattu? Ovatko kiusaamisen vaikutukset edelleen osa elämääsi? Miten koet päässeesi siitä yli ja vaikuttaako se elämääsi edelleen?

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Huomionkipeys on huono juttu! Laihaläski on jees Stressiä ja kyyneleitäTyöelämän ulkonäköpaineet – mitä voi vaatia?Bloggaaminen – itsekeskeisten tyttöjen harrastus? Somekuvan silotus on ok En ole sairas jos mulla ei oo meikkiä Saako äiti olla kännissä? Bloggaaminen – itsekeskeisten tyttöjen harrastus?

Taru

4 vastausta artikkeliin “Tarina kiusaamisesta”

  1. On kiusattu ja olen myös itse kiusannut.. se, että on itse joskus 12-13 vuotiaana kiusannut mm. Jättänyt jonkun pois porukasta, puhunut pahaa selän takana tai muuta sellaista, tuntuu ihan käsittämättömältä näin yli 10 vuoden jälkeen… kadun sitä ihan hirvitävän paljon. Toivottavasti ihmiset osaavat olla yhtä ymmärtäväisiä kuin sinä.

    • Kiitos kommentistasi! 🙂 Kuten sanoin, lapset ja nuoret tekee hölmöyksiä (toki myös aikuisetkin!), mutta lapsia on helpompi ymmärtää…Siksi olisikin niin tärkeää että siihen puututtaisiin, jotta he ymmärtävät ettei niin voi toimia. Mukavaa viikkoa sinulle! <3

  2. Minua on kiusattu, josta olen päässyt jo aikalailla yli. Toki kiusaaminen jää aina mieleen, ja sen huomaa tietyissä tilanteissa. Siinä missä nuorena vain hyväksy ne pahat sanat, nyt aikuisena vähänkin väärin ilmaistut sanat saa säpsähtämään eikä hyväksy sellaista kohtelua. Sitä on oppinut arvostamaan itseään sen verran, että tietää jo että sellaista ei pidä hyväksyä. Jos itselläni tulee pientä sanaharkkaa ystävän tai puolison kanssa ja sanovat jonkin asian hieman väärin, saatan ylireagoida ja alkaa puolustamaan itseäni,vaikka asiassa ei mitään haukkumista tai vastaavaa olisikaan ollut. Jotenkin sitä tulee vain automaattinen reaktio tälläisissa tilanteissa.
    Tärkeästä asiasta kirjoitat, kiitos siitä! Ja hyvää pääsiäistä sinne! 🙂

    • Kiitos kommentistasi! Tunnistan tuon saman piirteen. Joskus voi luulla jonkun kommentin pahaksi vaikkei se olisikaan ollut tarkoitus. Onneksi tämän tiedostaa niin ei käy usein enää tällaista 🙂 kiitos samoin sinulle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 15
Tykkää jutusta