Kun lääkäri on väärässä

Huh, tämän tekstin kirjoittaminen oli hankalaa, ajatuksia oli vaikea jäsennellä. 😀

Tämän tekstin tarkoitus ei ole loukata ketään, eikä valittaa julkisesta terveydenhuollosta. Kerron tässä tekstissä joitain omia ja joitain muilta kuulemiani ei niin hyviä kokemuksia julkisesta terveydenhuollosta. Olen joskus nuorempana sokeasti uskonut lähes kaiken mitä lääkäri sanoo. Nykyään osaan onneksi myös kyseenalaistaa ja ajattelen, että lääkärikin voi erehtyä, tietenkin. Haluan myös itse ottaa selvää terveyteeni liittyvistä asioista, enkä olla aivan tietämätön kaikesta.

Minulla on paljon myös hyviä kokemuksia julkisesta terveydenhuollosta ja olen kiitollinen siitä, että se on  Suomessa lähes ilmaista. Joskus minusta on kuitenkin tuntunut, että lääkärikäynti on ollut turha. Noilla kerroilla lääkäri on usein todennut, ettei osaa sanoa mistä on kyse ja kehottanut tulemaan uudestaan mikäli oireeni jatkuvat. Joskus on myös tuntunut, että lääkäri puhuu koko ajan päälleni, eikä kuuntele. Olen joutunut myös soittelemaan reseptin perään, vaikka se on luvattu uusia muutaman päivän kuluessa.

kaikki.jpg

Minulle on monesti myös sanottu, ettei kannata mennä googleen diagnosoimaan itseään. Toisaalta olen samaa mieltä, koska se saattaa aiheuttaa turhaa stressiä. Mutta mitäs sitten, kun se lääkärikin istahtaa koneelle ja menee googlen kautta samalle terveyskirjaston sivulle ja lukee täysin samat asiat kuin sinäkin? Eniten olenkin kokenut hyötyväni terveyskeskuskäynnistä kun lääkäri on kirjoittanut lähetteen suoraan erikoislääkärille.

mittari.jpg

Joskus sattuu myös vääriä diagnooseja. Ystäväni vei lapsensa terveyskeskukseen, koska poika haroi korviaan. Lääkäri totesi korvatulehduksen ja määräsi antibiootit. Ystäväni oli epäileväinen ja vei poikansa myös korvalääkärin vastaanotolle. Korvalääkäri totesi, ettei tulehdusta ole. Jos ystäväni ei olisi vienyt poikaansa korvalääkärille, hänen alle 2-vuotias lapsensa olisi syönyt täysin turhan antibioottikuurin.

On mielestäni harmillista, että myös virustauteihin määrätään antibiootteja, koska bakteeriviljelyn vastauksessa menee pari päivää. Antibiootit annetaan ikään kuin varmuuden vuoksi. Olen itsekin nuorempana popsinut virustauteihin antibiootteja, osaamatta itse miettiä onko se tarpeellista. Tottakai on tilanteita, joissa on toimittava nopeasti ja aloitettava antibiootit, vaikka bakteeritulehduksesta ei oltaisi vielä saatukaan varmuutta. Usein niitä kuitenkin määrätään liian hätäisin johtopäätöksin.

Tiedän myös keliaakikoita, jotka ovat saaneet lääkärissä kuulla olevansa masentuneita. Potilaat ovat valittanut vatsakipua kauan, mutta syytä ei tunnu löytyvän. Silti tarvittavia tutkimuksia ei ole määrätty, koska oireita ei muka ole ollut tarpeeksi. Keliakia on paljastunut, kun tutkimukset on vihdoin tehty.

pexels-photo-large.jpg

Joskus terveyskeskuksesta on vaikeaa saada lähetettä erikoislääkärille, vaikka sitä pyytäisikin. Lähetteen viivyttäminen voi aiheuttaa oikean diagnoosin viivästymisen. Tiedän tapauksen, jossa vakavan sairauden diagnosoiminen viivästyi vuosilla, koska lähetettä lisätutkimuksiin ei tehty. Vasta vuosien jälkeen tutkimukset tehtiin ja sairaus todettiin, vaikka potilas oli itse monesti pyytänyt lisätutkimuksia. Potilas oli monta vuotta vaille tarvitsemaansa hoitoa. Jos hän ei olisi itse ollut aktiivinen, sairautta ei olisi vieläkään todettu. Mielestäni lääkäreiden olisi syytä laittaa lähete heti erikoislääkärille, jos he eivät itse osaa auttaa potilasta.

Yleensä asiat hoituvat mutkattomasti ja hyvin julkisessa terveydenhuollossa. Toin tässä tekstissä niitä epäkohtia esiin. Kuten alussa mainitsin, en ole enää niin sinisilmäinen lääkäreiden suhteen; hekään eivät tiedä kaikesta kaikkea ja hekin voivat erehtyä. On syytä olla myös itse valppaana, parhaan mahdollisen hoidon saamiseksi.

Kuulisin mielelläni teidän kokemuksianne julkisesta terveydenhuollosta. 🙂
 

Taru

4 vastausta artikkeliin “Kun lääkäri on väärässä”

 1. Omalle kohdalle ei ole sattunut mitään sen suurempia ongelmia lääkäreiden kanssa enkä ole myöskään pahemmin mitään kauhutarinoita kuullut. Itse olen tosiaan lääkisopiskelija ja syksyllä alkaa sitten kliininen vaihe ja tästä syystä on tosi mielenkiintoista lukea ihmisten kokemuksista ja kuulla mitä lääkäriltä haluttaisiin ja toivottaisiin.

  Tuo antibioottijuttu on kyllä tosi hankala ja tulee olemaan sitä vielä jonkin aikaa. Antibiootit oli löytyessään kuin jotain ihmelääkkeitä ja auttoi lähes aina kaikkiin tulehduksiin ja todellisuudessa pelastikin monta ihmistä aiempaan verrattuna. Noina aikoina antibiootteja määrättiin ihan varmuuden vuoksi vaikkei bakteeritartunnasta ollut varmuutta, sillä vielä ei tiedetty liikakäytön haitoista. Jos mahdollisesti olet seurannut Helsingin Sanomissa olleita mielipidekirjoituksia liittyen korvatulehduksiin määrättäviin antibiootteihin, niin nykyäänhän mielellään ei aluksi edes määrätä mitään vaan odottellaan josko menisi itsestään ohi. Tulee kuitenkin kestämään todella kauan ennen kuin tämä käytäntö kunnolla leviää ja antibioottireseptien määrä vähenee, erityisesti USA:ssa antibioottien liikakäyttö on aiheuttanut jo isoja ongelmia. Mutta en tosiaan edes suosittele lähtemään jokaikisen pikku tulehduksen kanssa lääkäriin antibiootteja hakemaan 🙂

  Syy siihen miksi meille ainakin varotellaan goolailevista potilaista on oikeastaan eniten sidonnainen siihen kuinka tarkan diagnoosin potilas on jo itse tehnyt ja kuinka tarkasti hän siihen uskoo. Näitäkin tapauksia on monia jossa yksinkertaisesta perusvaivasta on saatu aikaan googlen avulla syöpä tai jokin muu vastaava, hengenvaarallinen tauti ja sen jälkeen ei sitten uskota/hyväksytä lääkärin diagnooseja. Meitä on kuitenkin kehotettu käyttämään googlea itse, erityisesti hieman epätavallisten/outojen oireiden tulkitsemiseen tai oikean lääkkeen ja annokse valitsemiseksi. Ero lääkärin ja potilaan googlettamisessa on kuitenkin se, että lääkäri osaa ehkä hieman paremmin tulkita lääketieteellistä tekstiä tai suoraan rajata pois tauteja tiettyjen oirekuvien perusteella.

  Toivotaan kuitenkin että julkinen terveydenhuolto ei nyt ainakaan enempää töppäilisi sinun tai tuttujesi kohdalla, mutta kuten sanoit niin hirveitä sattuu kaikille, lääkärien vain usein oletetaan olevan kaikkitietäviä ja heidän mahdolliset virheensä harvoin hyväksytään.  

 2. Jep, meidän lapsella oli juuri sellainen tilanne korvatulehduksen kanssa – ei ollut epäilyä bakteeritulehduksesta. Kuukauden päästä lääkitys aloitettiin, koska toinenkin korva oli tulehtunut. Tässä vaiheessa huomattiin että lapsen oma kokoaikainen lääkitys on mahdollisesti hillinnyt korvatulehduksen oireita. Hankala tilanne siis.

  Kiitos kommentista! 🙂

   

 3. Meillä aikanaan tk lääkäri totesi korvatulehduksen ja määräsi antibiootit. Jostain syystä menimmekin korvalääkärille seuraavaksi. Hän totesi ettei tk lääkäri ollut voinut tärykalvoa edes nähdä ja kaivoi korvasta kuivan herneen kokoisen vaikkukasan pois. Sen jälkeen olen omalla kustannuksella käynyt erikoislääkärillä . Kallista on mutta on se sen väärti. Niillä on kunnon kojeetkin tutkimiseen.

  • Kiitos kommentista! Jep, meille on tullut joskus toi sama tilanne eteen. 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta