Vauva söi ranskalaisia, soittakaa poliisi!

Lasten epäterveellinen ruokavalio ja ruokailutottumukset herättävät paljon keskustelua. Olen ennenkin kirjoittanut lapsemme ravitsemuksesta ja siitä millainen linja meillä on epäterveellisten ruokien suhteen. Alusta asti linjamme on ollut se, ettemme ostaisi lapsellemme melkein koskaan mitään epäterveellistä – varsinkaan jos hän ei sitä itse osaa pyytää. Synttäreillä tai vastaavissa lapsi saa syödä mitä haluaa.

Emme edelleenkään ole ostaneet lapsellemme mitään makeisia, mutta on hän maistanut Omar munkkia (of course) ja syönyt mummolassa jäätelöä. Myös päiväkodissa on välillä jälkiruokaa ja niitä hän on syönyt. Mielestäni linjamme on hyvä – ei herkkujen tuputusta; ”maista maista, onpa hyvää hattaraa!”, ei ruualla palkitsemista/kiristämistä/lahjontaa; ”olitpas reipas tyttö, nyt saat jäätelön/jos syöt parsakaalin saat jäätelön/jos et syö parsakaalia et saa jäätelöä/”.

Emme siis nosta herkkuja jalustalle tai kiellä niitä, mutta emme myöskään osta niitä. Silti joku ehti jo toiseen postaukseeni kommentoida, miten pilaan lapseni suhteen ruokaan kun kiellän herkut. Vaikka nimenomaan postauksessa kirjoitin, etten ole kieltänyt niitä – enkä aiokaan kieltää.  Jos aihe kiinnostaa enemmän, täältä voi lukea lisää Lapset ja sokeri ja Ranskassa vauvalle syötetään sokeria – pitäisikö meidänkin?

Vaikka mielestäni lapsen on hyvä syödä terveellisesti, en todellakaan ajattele että oma tapani olisi paras ja muiden väärä. Jos arkiruokavalio on terveellinen, kokonaisuus on vähintäänkin ok. 🙂

lasten epäterveellinen ruokavalio lasten epäterveellinen ruokavalio lasten epäterveellinen ruokavalio

Lasten epäterveellinen ruokavalio – päätelty ostoskärryn sisällön perusteella?!

Nyt sitten tuon alun sepustuksen jälkeen päästään varsinaiseen postausaiheeseen; ulkopuoliset ihmiset, jotka tuomitsevat joidenkin ihmisten vanhemmuuden ja lapsen ruokavalion ostoskärryihin vilkaisemalla. Olen lukenut lukuisia kirjoituksia, joissa tuomitaan vanhempien kasvatusmedoteja näin löysin perustein. Mielestäni tosi kurjaa.

Jos kärryissä on sipsiä ja karkkia, mikä todistaa että niitä syötetään lapselle? Ehkä vanhemmat ovat persoja makealle, mutta eivät anna niitä lapselle? Ehkä he antavat karkkia lapselle vain yhden päivässä, kerran viikossa tai kerran kuussa? Ehkä on tulossa sadan hengen kekkerit? Mistä hitosta sen ulkopuolinen voisi tietää?

Myönnän syyllistyneeni vastaavaan tuomitsemiseen itsekin joskus; olimme ravintolassa syömässä ja näin vauvan syöttötuolissa syömässä ranskalaisia. Silloin ajattelin, että mitä järkeä antaa ranskalaisia vauvalle. Ehkä siinä ei mitään suurta järkeä olekaan, mutta ei se myöskään kerro vanhempien kelvottomuudesta tai ruokavalion pilaamisesta! Ehkä lapsi maistoi ranskalaisia ensimmäistä kertaa elämässään? Ehkä lapsi oli ollut sairaana ja monta päivää syömättä ja ainut mikä meni alas oli ranskalaiset? Maybe.

lasten epäterveellinen ruokavalio

lasten epäterveellinen ruokavalio

lasten epäterveellinen ruokavalioSama pätee myös toisinpäin – jos joku tarjoaa lapsen synttäreillä hedelmiä häntä syytetään terveysnatsiksi, joka aiheuttaa syömishäiriön lapselleen. Okei, tuo oli kärjistetty mutta tällaisenkin väitteen olen kuullut. Epäterveellisten ruokien tarjoamatta jättäminen ei mielestäni kerro mistään natseilusta. Ehkä perheessä on ollut pizzaperjantai edellisenä iltana ja vaikkei olisikaan, mitä sitten? Synttäreillä tarjottiin hedelmiä ja sillä sipuli.

Mielestäni on harmillista, jos aletaan vetää jyrkkiä johtopäätöksiä muutaman sekunnin perusteella – tai vähän pidemmänkään ajan. Olisiko sinusta kivaa, jos taitosi olla vanhempi kyseenalaistettaisiin ostoskärrysi sisällön- tai jonkun muun yksittäisen tulkinnanvaraisen jutun takia?

Tuomitsemmeko toistemme vanhemmuuden ja kasvatusmetodit liian suorilta käsin? Onko nykyajan lasten epäterveellinen ruokavalio teistä ongelma – vai syödäänkö nykyään päinvastoin terveellisemmin?

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Kuka on lapsen kasvatuksen asiantuntija? ♥Kun lapsi menetti tajuntansa Kroppa raskauden jälkeen ♥ Mitä opin synnytyksestä x9 ♥ Synnytys ilman epiduraalia ♥ Saako äiti olla kännissä? ♥ Täydellisen elämän suorittaminen ♥ Asia jota kadun ♥ Krapula?

Taru

4 vastausta artikkeliin “Vauva söi ranskalaisia, soittakaa poliisi!”

  1. Itselläni ei vielä ole lapsia, mutta olen silti pohtinut jo juurikin tuota herkkuasiaa ja huomannut myös laidasta laitaan mielipiteitä. Omiin elämäntapoihini kuuluu terveellinen ruokavalio, niin miksi syöttäisin lapselleni jotakin muuta.
    Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että ei ehkä ole järkevää kieltää mitään, mutta ei myöskään väkisin syöttää herkkuja. On todella harmi, että jotkut tuomitsevat muiden valintoja lapsensa ruokkimisesta, minulle ei ainakaan ole väliä sillä, miten toiset toimivat. Kukin tyylillään! Toki on silti harmi huomata, jos lapselle syötetään vain epäterveellistä ja ravitsemuksellisesti köyhää ruokaa. Mutta kuten sanoitkin, saatamme nähdä vain pienen osan totuutta.
    Kiva kun kirjoitit tästä aiheesta, herättää varmasti paljon keskustelua!

    • Kiitos kommentistasi! Kiteytit hyvin kommentissasi ajatukseni. 🙂 Mukavaa viikkoa!

  2. KIITOS tästä kirjoituksesta! <3 Ihana lukea järkevää tekstiä tästä aiheesta, usein menee vain arvosteluksi ja räyhäämiseksi koko touhu… Jokaisen terveys ja ruokatottumukset (ja tapa olla vanhempi!) on jokaisen täysin oma asia, toisten tuomitseminen ja arvosteleminen ei auta arvosteltavaa eikä sen puoleen myöskään arvostelijaa yhtään! Jos halutaan auttaa muita ihmisiä, niin sillon voi kannustaa ja suhtautua positiivisesti terveyttä ja varsinkin ruokatottumuksia kohtaan. Ruoka on kuitenkin vaan ruokaa, eikä maailman tärkein asia: se ei määritä ihmisen arvoa tai arvottomuutta. 🙂

    • Kiva kun tykkäsit! 🙂 Joo samaa mieltä, kiihkoilu ja arvostelu ei auta mitään! Mukavaa tiistaita sulle. <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 11
Tykkää jutusta