Hei, sä kasvatat sun lasta väärin!

Oletteko huomanneet, että on ihan sama miten kasvatat lastasi, jonkun mielestä se on aina oikein ja jonkun mielestä aina väärin? Välillä tuntuu, että lasten kasvatus on aihe, joka menee ihmisillä niin tunteisiin – piikittely ja taistelu oikeasta tavasta näkyy niin arjessa kuin myös nettikeskusteluissa. Usein tuomitaan, vaikkei tiedetä koko tarinaa ja neuvotaan, vaikka kukaan ei ole neuvoja pyytänyt. Ei voida ymmärtää, että tapa, mikä sopii omalle lapselle ja perheelle, ei sovikaan toiselle. Välillä parjataan rokotteita, välillä taas jotain muuta. Mielestäni näistä asioista keskustelu on suotavaa, väittely ja oman mielipiteen jalustalle nostaminen taas ei.

Lasten kasvatus

Mielipiteitä on pilvin pimein ja ne vaihtelevat runsaasti myös alan ammattilaisten välillä. Siksi mitään ei tulisikaan ottaa niin kirjaimellisesti tai uskoa sokeasti yhtä mielipidettä. Tämä näkyy myös esimerkiksi neuvolassa asioidessa tai sinne soittaessa. Mielipiteissä ole yhtenäistä linjaa; ensimmäinen sanoo, että lapsi osaa itse säädellä syömisiään, toinen käskee antamaan vauvalle vähemmän maitoa kerralla, yhden mielestä kiinteitä vain maistellaan ja seuraava neuvoo kasvattamaan kiinteiden määrää. Usein näiden neuvojen tajusin ettei yhtä oikeaa tapaa ole, ja ulkopuolisen on lähes mahdoton tietää, mikä voisi olla meille paras tapa.

Lasten kasvatus

Netistäkään harvoin löytyy vastaus pulmaan, koska järjestään lähes jokainen on eri mieltä. Jossain käsketään antamaan mallasuutetta kovaan vatsaan ja jossain kielletään sen antaminen. Jossain neuvotaan antamaan vauvalle unilelu, mutta toisaalta sängyssä ei saisi olla mitään tavaraa, koska se on turvallisuusriski jne. Näitä ristiriitaisia neuvoja löytyy ihan sellaisiltakin sivuilta, mitä voisi luokitella luotettavaksi lähteeksi.

Kai tämän tekstin idea oli muistuttaa, ettei kukaan välttämättä voi tarjota absoluuttista totuutta tai ratkaisua, kun pähkäilee lasten kasvatus ongelmien kanssa.

On olemassa monia erilaisia ja hyviä tapoja kasvattaa lasta. Jokaisen on löydettävä se paras tapa omalle perheelle.  Sellainen klisee kuin ” sinä tunnet lapsesi parhaiten”, pitää paikkaansa. Tämä on hyvä muistutus minullekin.

Lasten kasvatus

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

♡ Vauva tuli parisuhde meni ♡ Lapsen haluaminen itsekästä ♡ Lapsen yksityisyys netissä ♡ Ulkonäköpaineet ♡ Syyllisyys syömisestä ♡ Stressiä ja kyyneleitä ♡ Varaudu näihin kysymyksiin synnytyksen jälkeen! ♡ Raskaus pähkinänkuoressa ♡ Synnyttäminen ilman epiduraalia

Taru

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 2
Tykkää jutusta