Muiden matkiminen blogimaailmassa

Joskus näin keskustelun, missä päiviteltiin nykyajan blogeja ja tuotiin esille matkiminen. Postausideoita kopioidaan samoin kuin kirjoitustyyliä ja ulkoasua. Itse olen sitä mieltä, että kaikki tässä maailmassa on jollain tasolla kopiointia – varsinkin blogimaailmassa. Lähes aina joku muu on keksinyt postausideasi ennen sinua, vaikket siitä edes tietäisi. Ja vaikka ideasi olisi uniikki, olet kuitenkin luultavasti saanut muilta bloggaajilta inspiraatiota ja ideoita tiedostamattasi.

Matkiminen, matkiminen sosiaalisessa mediassa, Matkiminen blogimaailmassa, toisten auttaminenMatkiminen, matkiminen sosiaalisessa mediassa, Matkiminen blogimaailmassa, toisten auttaminenMatkiminen, matkiminen sosiaalisessa mediassa, Matkiminen blogimaailmassa, toisten auttaminenItse luen paljon blogeja ja haen inspiraatiota muilta bloggaajilta. Löytäessäni nerokkaan postausaiheen tai idean, saatan toteuttaa saman omassa blogissani. Usein muiden bloggaajien tekstit herättelevät omia ajatuksiani ja keksin samalla myös omia ideoita.

Suora kopiointihan on kielletty: toisen kuvia ei saa käyttää ilman lupaa, eikä toisen tekstiä plagioida! Sen sijaan idean matkiminen on aika tavallinen juttu ja sitä lienee vaikea välttää.

Itseäni kuitenkin ihmetyttää, miksi aika harva bloggaaja kertoo, keneltä on idean saanut ja jättää linkittämättä kyseiseen postaukseen. Mielestäni toisen mainitseminen ja linkin laittaminen, olisi reilua ja pitäisi olla itsestäänselvyys.

Matkiminen, matkiminen sosiaalisessa mediassa, Matkiminen blogimaailmassa, toisten auttaminen

Matkiminen, matkiminen sosiaalisessa mediassa, Matkiminen blogimaailmassa, toisten auttaminenHaluaisit varmaan itsekin, että blogiisi linkitettäisiin jonkun saadessa postausidean blogistasi? Muiden linkittäminen parantaa myös omaa hakukonenäkyvyyttäsi ja todennäköisesti saat myös itse tulevaisuudessa linkkejä helpommin sivuillesi. Se antaa sinusta myös reilumman kuvan.

Jos itse luen postauksen, johon haluan kirjoittaa vastineen tai tehdä samasta ideasta oman versioni, linkitän aina kyseisen bloggaajan postaukseen. Mielestäni se on vähintä mitä voin tehdä. Eikä se ole minulta mitenkään pois – päinvastoin!

Irene kirjoitti vähän aikaa sitten hyvän tekstin sivuten tätä samaa aihetta: Naisen kuuluu auttaa toista naista. Olen samaa mieltä, että toisten auttaminen kannattaa. Se varmasti muistetaan siinä tilanteessa, kun itse tarvitsee joskus apua.

Matkiminen, matkiminen sosiaalisessa mediassa, Matkiminen blogimaailmassa, toisten auttaminen

Matkiminen, matkiminen sosiaalisessa mediassa, Matkiminen blogimaailmassa, toisten auttaminenVarsinkin juuri tämä linkittämisasia; eihän se ole iso vaiva? Vai onko kyse unohduksesta vai siitä, ettei missään nimessä haluta antaa yhtään kunniaa muille ja halutaan kaikki huomio itselle? Tällainen asenne kusee omaan nilkkaan ennemmin tai myöhemmin aivan varmasti.

Mielestäni siis kannattaa linkittää ja nostaa muita, ihan itsesikin takia ja koko alan yleisen ilmapiirin. Tietystikään aina ei muista mistä idea alunperin tuli, eikä sille voi mitään. Esimerkiksi ruokapäiväkirjapostausten alkuperäistä ideaa olisi aika mahdotonta löytää ja linkittää, mutta ymmärrätte varmaan pointtini. Tätä tekstiä ei ole osoitettu kenellekään tietylle henkilölle, vaan ihan yleisesti.

Mitä mieltä sinä olet – onko muiden ideoiden matkiminen sallittua? Pitäisikö toisen blogiin linkittämisen olla itsestäänselvyys vai onko tämä turhasta nillittämistä?

Kuvat: Jutta Hirsimäki, edit by me

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Kaikki työpaikkani ja palkkani Hormonaalinen ehkäisy – ei enää ikinä Kun oma kroppa ahdistaa ”Täällä on hometta, mutta sain vain reuman” 8x miksi hemmetissä?!Onko koulutuksen puute häpeä? 5 asiaa, joita en olisi halunnut oppia kantapään kautta Miksi bloggaajan pitäisi julkaista paskakommentit? Pylly paljaana netissä

Taru

10 vastausta artikkeliin “Muiden matkiminen blogimaailmassa”

 1. Mie laitan aina postauksen alkuun linkin blogiin josta inspiksen johonkin kirjoitukseen olen saanut.Kuuluu hyviin tapoihin miun mielestä 🙂

 2. Siksi aina itse kysynkin bloggaajalta, että saanko linkittää ko postauksen omaani, jos itselläni ajatus lähtee juoksemaan aiheesta. Itsekkin olen tehnyt tässä asiassa virheen ja aina ei tietenkään alkuperäistä juttua enää muista, mutta ainakin sen sitten yritän laittaa, et missä olisin lukenut aiheesta.

 3. Minusta se kuuluu hyviin tapoihin, että mainitsee mistä on idean napannut. Itse pyrin siihen, jos kokeilen jonkun toisen ideaa. Linkkaan joko suoraan ohjeeseen tai sitten linkkaan koko blogin tai vlogin jos ei ole mitään ohjetta mutta idea on saatu sieltä.
  Välillä huomaan, että minulta on saatu idea mutta missään ei näy mainintaa siitä. Se hiukan harmittaa. Siksi en juuri laita esimerkiksi ohjeita esiin, sillä jokainen toteuttaa ideat omilla tavoin. Silloin se ei suoraan ole minun idea 🙂 Tai näin sen ajattelen.

  https://villananna.blogspot.fi/

 4. Mäkin oon sitä mieltä, että postausideoita tottakai ”matkitaan” ja se on ihan kivaa. Hyviin tapoihin silti tosiaan kuuluu tuo linkittäminen ja avoimesti kertominen että täältä keksin tämän idean. Sitten eri asia on se, mitä olen itsekin kohdannut, eli jopa yhteistyöpostausten melkein suora kopiointi ja se ei todellakaan ole musta ok 😀 Niihin ainakin mä näen ihan eri tavalla vaivaa eikä ole sitten jälkeenpäin kiva lukea lähes samaa postausta uudestaan jonkun toisen blogista.

  Hyvä teksti ja postaus kokonaisuudessaan! 🙂

  http://www.ellileppiniemi.fi

  • Kiitos paljon! Aika samoilla linjoilla ihmiset tuntuvat olevan asian suhteen. Silti aika paljon näkee lähes identtisiä postauksia lyhyen ajan sisään monilla bloggaajille ilman linkitystä. Vähän mälsä juttu…
   Kivaa viikkoa!

 5. Toteutan usein blogissani ideoita, jotka on lainattu toisista blogeista! jos kyseessä on uniikki postausidea, jollaiseen en ole aiemmin törmännyt, kysyn yleensä luvan idean lainaamiseen. Jos taas kyseessä on postaus, jota näkee jo monissa blogeissa ja on enemmän sellainen haastetyylinen, saatan vain toteuttaa postauksen blogissani. Jokaisessa tapauksessa kuitenkin aina heitän linkin alkuperäiseen postaukseen tai postaukseen, josta idean lainasin ja kirjoitan postauksen omalla persoonallisella tyylillä! 🙂

  Mutta hyvä teksti sulla, oon samaa mieltä monesta asiasta! Ei todellakaan oo liian iso vaiva laittaa linkkiä. Itseä vähän harmittaa, kun monissakin blogeissa oon nähnyt viime aikoina juuri nyt -tyylistä postausta, joka on suoraan mun blogista kopioitu, eikä kukaan oo vaivautunut laittamaan sitä linkkiä 😀 Se on siitä hauska, että postauksen rakenne on tosiaan suoraan kopioitu mun blogista ja kaikki sen osat on samassa järjestyksessä. Hauskahan sitä on nähdä muualla ja kiva, että muutkin on tykänneet mun ideasta, mutta ei se maininta olisi silti haitannut :p

  https://kiiainnanmaa.blogspot.fi/

  • Toi on kyllä inhottavaa, että matkitaan postauksen sisältöäkin! Maininta olisi kyllä reilua…samoilla linjoilla sun kanssa. 🙂 Kivaa viikonloppua!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 8
Tykkää jutusta