Miksi rakkaus loppuu lapsiperheessä?

Moni pari eroaa pikkulapsi-aikana. Tuolloin elämä kokee muutoksen – pitää ottaa uusi rooli vanhempana, eikä yhteistä aikaa ole yhtä paljon kuin ennen. Toisinaan vanhemmat myös väsyvät ja se voi vaikuttaa parisuhteeseen negatiivisesti. Luin Trendin artikkelin, jossa Paula Vesala mainitsi ”ymmärrän miksi rakkaus loppuu lapsiperheessä”. Myös monen muun suusta olen kuullut vastaavan lausahduksen. Pohdimme tätä mieheni kanssa ja tajusimme, ettei lapsen saaminen ole missään vaiheessa horjuttanut suhdettamme. Minua alkoi kiinnostaa enemmän, mitkä kaikki tekijät vaikuttavat tähän.

miksi rakkaus loppuu?

miksi rakkaus loppuu?

Miksi rakkaus loppuu?

Miksi rakkaus loppuu?

Tuossa alussa jo vähän syitä pyörittelin, mutten haluaisi uskoa noiden syiden yksinään johtavan eroon. Tietysti se on helppo sanoa, kun itse ei ole siinä tilanteessa ollut.

Vaikea siis sanoa erojen syitä; ehkä odotukset perhe-elämästä eivät kohtaa todellisuuden kanssa. Tällöin voidaan helposti ajatella suhteessa olevan vikaa – miksi olen tyytymätön ja ärtynyt, eihän tämä ole yhtään sellaista kuin kuvittelin. Vanhemmuudessa on se pelottava seikka, ettet koskaan tiedä mitä tulee vastaan. Et voi tilata helppoa ja hyvin nukkuvaa vauvaa – lapsi voi olla sairas tai muulla tavoin tyytymätön. Se verottaakin voimia erilailla.

Veikkaankin myös väsymyksellä olevan näppinsä pelissä – kun silmät meinaavat lurpsua kiinni keskellä kirkasta päivää, toista ei jaksa huomioida. Puoliso voi jopa ärsyttää ja häneen voidaan purkaa omat huonot fiiliksensä. Osa saattaa myös pelästyä vanhemmuuden sitovuudesta ja tehdä hätiköityjä päätöksiä parisuhteessa.

Miksi rakkaus loppuu?

Miksi rakkaus loppuu?

Parisuhde ja vauva-aika

Muistan itsekin olleeni väsynyt ja stressaantunut toisinaan vauva-aikana. Se ei kuitenkaan ollut jatkuvaa ja tiesin väsymyksen olevan ohimenevää. En silti nähnyt kumppania vihollisena – mieheni oli ja on edelleen tukeni ja turvani. Ajoittaisista vaikeista hetkistä huolimatta, en kokenut vauva-aikaa mitenkään kovin raskaaksi – tai sitten aika kultaa muistot. Olin ehkä enemmänkin yksinäinen, koska lähipiirissä ei ollut muita äitejä. Siksi olin entistäkin iloisempi miehen saapuessa kotiin töistä.

Nykyään siskoni perheineen asuu naapurissamme ja lähistöllä asuu muutenkin paljon lapsiperheitä. Lapsi saa pihallamme ikäistänsä seuraa ja minä saan vaihtaa kuulumisia muiden aikuisten kanssa. Lapsemme isovanhemmat osallistuvat myös paljon hänen elämäänsä, jolloin me tietysti saamme aikaa itsellemme ja toisillemme. Toisaalta lapsi on nyt päiväkodissa ja itse aloitan ensi viikolla taas koulun – tilanne on eri kuin vuosi sitten.

Jaksamisen kannalta koen yhtenä tärkeimpänä asiana juurikin sen oman- ja parisuhdeajan. Tulisin hulluksi, jos en välillä saisi toteuttaa itseäni kirjoittamalla tai pääsisi treenaamaan. Myös kavereita on ihanaa nähdä ja välillä otan lapsen mukaan tavatessani heitä. Vietämme miehen kanssa aikaa myös yhdessä ja säännöllisen epäsäännöllisesti pidämme parisuhdepäiviä, jolloin teemme kahdestaan jotakin mukavaa. Yhteisen ja oman ajan lisäksi, tärkeintä on muistaa toimia tiiminä parisuhteessa. Myös vaikeina hetkinä.

Miksi rakkaus loppuu?

miksi rakkaus loppuu?

Itse koen suhteen vain vahvistuneen vanhemmuuden myötä. Ehkä se menee niin, että suuret elämänmuutokset joko erottavat – tai sitten jatketaan yhdessä entistäkin läheisempinä?

Tuntuu ehkä hieman hassulta kirjoittaa tästä aiheesta, kun omakohtaista kokemusta ei varsinaisesti ole. Mielestäni eroon päätyneet parit eivät todellakaan ole sen huonompia, kuin yhdessä pysyneet. Joskus se ero on hyvä ratkaisu. Silti minulla on tunne, että moni pikkulapsiaikana eroon päätynyt parisuhde olisi voinut jatkua muutaman vuoden päästä onnellisena, kun vaikeimman ajan yli olisi päästy. Joskus vaikeudet voivat johtua olosuhteista ja olla monen asian summa. Voin toki olla väärässä – kukaan ulkopuolinen ei voi tietää, mitä parisuhteen sisällä oikeasti tapahtuu.

Onko sinulla mielipidettä asiaan; miksi rakkaus loppuu lapsiperheessä? Mitkä asiat lujittavat suhdetta?

Kuvat: Jutta Hirsimäki, edit by me

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Toiseen ihastuminen – parisuhteen loppu? Pitkä parisuhde vai monia kumppaneita? Haluan avioehdon – enkö luota parisuhteeseen? Kulta, haista vitt*! Erotaanko nykyään liian helposti? Miten luottaa petetyksi tulemisen jälkeen? Lapsettomat eivät ymmärrä? Raskaus alle vuoden seurustelun jälkeen Lapsi, mikä ihana tekosyy 

Taru

4 vastausta artikkeliin “Miksi rakkaus loppuu lapsiperheessä?”

  1. Kirjoitat ihan sairaan hyvin! Tää ei ollut itelle mitenkään ajankohtainen aihe, mut silti mielenkiinnolla luin jälleen koko tekstin 🙂 Ihana et teillä menee hyvin! <3

  2. Meillä eletään nyt vauvavuotta, eikä kriisejä ole ilmaantunut – toki joskus väsyneenä itseäni kiukuttaa kaikki, mutta onneksi nykyään osaan erottaa oikeat asiat väsymyksen tuottamista. Lisäksi molemmat olimme valmistautuneet siihen, että muutokset ovat väistämättömiä (ja että kannattaa odottaa vaikeaa vuotta, kun säästyykin koliikilta ja mahavaivoilta on edessä positiivinen yllätys…)

    Sanoisin, että vauvavuosi ei itsessään erota, mutta se tuo esiin piilevät ongelmat. Jos ei se, niin joku muu muutos tai kriisi saisi rakkauden viilentymään. Jotkut suhteet eivät kestä vaikeuksia, ja lapsi saattaa olla suhteen ensimmäinen ”kuormittava tekijä”. En väitä, että suhteen kriisiytyminen vauvavuonna tarkoittaisi huonoa suhdetta automaattisesti, mutta jos vanhemmat tuntevat olevansa enemmän toistensa vastustajia kuin liittolaisia, voi suhteen pelastaminen vaatia enemmän voimia kuin lapsenhoidolta jää yli.

    • Kiitos kommentistasi! ”Sanoisin, että vauvavuosi ei itsessään erota, mutta se tuo esiin piilevät ongelmat” toi on mun mielestä hyvin sanottu! 🙂 Jep, jokaisen elämäntilanne ja voimavarat ovat niin erilaiset, vaikea sanoa mitään yhtä oikeaa syytä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 14
Tykkää jutusta