Milloin lapsi päiväkotiin?

Milloin lapsi päivähoitoon? Osan mielestä töihin meno heti vanhempainvapaan jälkeen on itsestäänselvyys, toisille taas kauhistus. Jotkut nauttivat kotielämästä lapsen kanssa monta vuotta ja toiset juoksevat töihin riemusta kiljuen.

Uskon että lapselle on parasta olla ensimmäiset vuodet kotona, mikäli kotiin jäävä vanhempi viihtyy kotona ja haluaa olla hoitovapaalla. En usko että olisi kenenkään eduksi, että aikuinen jäisi hampaat irvessä kotiin. Jokainen perhe tekee niin kuin parhaaksi näkee.

Itselläni on vielä jokunen kuukausi äitiyslomaa jäljellä josta jään vähäksi aikaa hoitovapaalle. Kun palaan töihin, lapsen mummi jää hoitamaan häntä vuorotteluvapaalle mikä on ihana juttu! Itse en osaisi kuvitella että lapsi menisi vielä tämän vuoden puolella päiväkotiin. Sen aika on varmasti vasta ensi vuonna.

Milloin lapsi päivähoitoon

Suunnitelmissa oli että lapsi menisi mummin vuorotteluvapaan jälkeen päiväkotiin suoraan, mutta viime päivinä olen pyöritellyt ajatusta jos jäisin itse vielä vuorotteluvapaan loppumisen jälkeen uudestaan hoitovapaalle. Lapsi on niin hetken aikaa pieni ja sitten kun hän on isompi ei ole samanlaista mahdollisuutta olla hänen kanssaan kotona.

Uskon, että mielipide asiasta tulee muuttumaan monta kertaa. Toisaalta, tuskinpa sitä tulisi katumaan että on jäänyt lapsen kanssa kotiin pidemmäksi aikaa. Aika näyttää. Onneksi päätöstä ei tarvitse vielä tehdä.

Milloin lapsi päivähoitoon

Mitä mieltä itse olet – milloin lapsi päivähoitoon?

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Haikeissa tunnelmissa Lapselle säästäminen – kyllä vai ei? Stressiä ja kyyneleitä Kumpi on pahempaa – jättäminen vai jätetyksi tuleminen? Turhin parisuhderiita ikinä! Äitiys vai ura – voiko saada molemmat? Vanhemmat, jotka valittavat päiväkotiin kaikesta Mitä tekisin lapsen kanssa toisin? Päiväkoti vai perhepäivähoito?

Taru

4 vastausta artikkeliin “Milloin lapsi päiväkotiin?”

 1. Meillä kumpikin lapsi on aloittanut hoidossa 1-vuotiaana. Esikoisen kanssa olisin halunnut olla vielä hetken kotona, mutta rahallisesti se ei onnistunut. Nyt kuopus on ollut pari kuukautta hoidossa isosiskonsa kanssa 11pv/kk. Halusin että hoito alkaa kevyemmin ja pienin saa totutella rauhassa uuteen asiaan. Hyvin on mennyt ja kun syksyllä varmaankin hoidosta tulee täyspäiväistä on se itsellenikin helpompaa kun pieni on nyt jo tottunut hoidossa käymiseen ja se on sujunut ongelmitta! 🙂

   

  Itselläni ei pää kestäisi monen vuoden kotona oloa, mutten myöskään halunnut lapsia hoitoon suoraan äitiysloman loputtua 9kk ikäisinä! Joten olen kanssasi samaa mieltä. Kukin itselleen parhaalla tyylillä! 🙂

 2. Meillä aloitettiin päiväkoti 1v7kk ikäisenä. Alunperin oli tarkoitus 2-vuotiaana mennä, mutta paikka vapautui aiemmin ja todettiin, että Micael on niin sosiaalinen ja reipas tapaus, että miksei.. Tutustumiskäynnillä päiväkodin henkilökuntakin sanoi, että hän on kyllä selvästi valmis päiväkotiin. Me ollaan kaikki hyödytty tästä ratkaisusta, Micael viihtyy tosi hyvin ja selvästi nauttii ikätovereidensa seurasta, päivittäisistä rutiineista ja erilaisesta ympäristöstä. Kokopäivähoidossa siis, ajateltiin ensin että voisi olla lyhyempiä päiviä/lyhyempää viikkoa, mutta on viihtynyt niin hyvin että saa olla ihan kokonaisia päiviä ja viikkoja 😀 Pitkät lomat sitten vastapainona..

 3. Lapsi meni päivähoitoon 2,5-vuotiaana. Sain lukion kirjoituksia vaille plakkariin ennen lapsen syntymää, ja lapsen ollessa puolivuotias kävin vasemmalla kädellä sutaisemassa kirjoitukset ja hain korkeakouluihin. Sainkin heti seuraavan kevään haussa juuri sen opiskelupaikan, minkä halusin, Koulun alkaessa lapsi olisi ollut 1,5-vuotias. Päätin lykätä opintojen alkua vuodella. Meillä ei ollut lainoja, joten vuosi kotona lisää ei vaatinut järjestelyjä.

  Valmistuin nyt keväällä, kävin täyspäiväisesti töissä opintojen ohessa ja töitä oli siis heti valmistuttuanikin. Lapsi aloittaa syksyllä koulun. Myös mies opiskeli tässä välissä korkeakoulututkinnon ja sai heti vakipaikan, meillä on siis käynyt vähän tuurikin.

  Jos nyt tulisi vauva, ei kyllä asunto-, auto- ja opintolainojen vuoksi ihan helposti olisi mahdollista olla kotona 2,5 vuotta. Kyllä varmaan lyhennystauot järjestyisi, mutta ihan erilaista sniiduilua tarvittaisiin, kun omassa kodissa on kuitenkin juoksevia menoja, joita ei loputtomiin voi lykätä.

 4. Meillä tyttö oli suurinpiirtein 1v ja 10 kk. Oli oikeastaan just passeli aika aloittaa. Huomasin, ettei äidin seura ole enää ”riittävää” ja hän selkeästi kaipasi jo päivisin muutakin aktiviteettia, vaikka ulkoiltiin paljon ja touhuttiin. Itse tein 9 kuukauden äitiysloman jälkeen ilta-ja yötöitä, mutta hoidin siis päivät lasta. Se oli raskasta, mutta toisaalta taloudellisesti kannattavaa 🙂 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 2
Tykkää jutusta