Milloin normaalista tuli liian laiha?

Sain idean tähän postaukseen tästä tekstistä. Olen kyseisen tekstin kirjoittajan kanssa samaa mieltä, että välillä täysin normaalipainoinen ihminen  näyttää nykyään monen mielestä lihavalta. Toinen ääripää tästä ilmiöstä on kuitenkin se, kun täysin normaalipainoisen sanotaan olevan liian laiha. Muistan kun kävin briteissä ja siellä moni ihmetteli, kuinka laiha olen. Joskus tätä kuulee myös Suomessa. Sanottakoon tässä, etten ole alipainoinen edes virallisten mittarien mukaan ja olen terve.

liian laiha

Välillä tuntuu, ettei ole mitään muuta kuin liian laihat ja lihavat. Tuntuu että se normaalipainoinen terve vartalo on kadonnut ihmisten mielistä. Kaikki arvioidaan joko liian laihoiksi tai lihaviksi. Katsoin joskus jonkun dokumentin, jossa kerrottiin brittien ylipainosta. Haastatelluista henkilöistä jokainen oli reilusti ylipainoinen. Silti kaikki arvioivat itsensä normaalipainoisiksi tai vain lievästi ylipainoisiksi. Sama ilmiö on usein myös toisinpäin; Laihat arvioivat itsensä lihavammiksi kuin ovatkaan.

Mielestäni painoindeksi on kelvoton mittari, kun mitataan ihmisen sopivaa painoa. Painoindeksi asettaa aika kapeat raamit, joihin ”pitäisi” mahtua. Silti jopa painoindeksin rajojen sisälle asettuvat ihmiset saavat kuulla olevansa ”epänormaaleja”. Terveen vartalon raamit ovat loppupeleissä aika laajat, eikä sitä voi arvioida pelkästään ulkonäöstä tai pituuden ja painon suhteesta.

liian laiha

Mitä sillä ylipäätänsä edes tarkoitetaan kun jonkun sanotaan olevan liian laiha tai liian lihava? Siis liian laiha tai lihava sanojan mielestä? Kenellä on oikeus määritellä, onko henkilö sopivan kokoinen? Mielestäni kellään ei ole tällaista oikeutta. Järkevintä olisi mielestäni olla kommentoimatta muiden ulkonäköä, kehua tietenkin saa! 😉

Mikäli aito huoli jonkun hyvinvoinnista herää, asiasta on hyvä tietenkin keskustella. Mutta ei niin että todetaan vain yhtäkkiä ”Kauhee kun oot lihava/laiha!”. On hyvä muistaa myös, että vaikka joku ei olisikaan painoindeksin mukaan normaalipainoinen, voi silti olla täysin terve ja hyvinvoiva. Miksi siis henkilön pitäisi muuttaa itseään, vain koska jonkun mielestä hän ei ole sopiva tai jonkun kivikautisen mittarin mukaan hän on ”epänormaali”?

Mielestäni on siis turhaa miettiä kuka on liian laiha ja kuka liian lihava. Jokainen olkoon minkä kokoinen onkaan, kunhan voi hyvin ja on onnellinen.  Se on mielestäni normaalia.

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Tahaton laihtuminenOot säälittävä anorektikkoVoiko pelkällä liikunnalla laihtua? Selluliittia pyllyssä Pakkomielle liikunnasta Paljon päivässä voi lihoa? Lihottaako mättöpäivä? Paljon treenaan viikossa? Miksi lopetin kaloreiden laskemisen?

Taru

4 vastausta artikkeliin “Milloin normaalista tuli liian laiha?”

 1. Kiitos linkityksestä! 🙂 

  Itsehän sain kuulla koko teini-ikäni olevani kauhen laiha ja ihmiset tuntuivat katsovan kuin miettisivät ”selvä anorektikko”. 

  Naapurin rouvat ja kaverit nauroivat taasen hyväntahtoisesti kun minä kyllä söin, muttei se missään näkynyt! 

   

  Olen edelleen hoikka, kroppani malli on toki muuttunut 10 vuodessa jo raskauksienkin takia, mutta olen myös saanut enemmän naisellisia muotoja. Lihavaksi minua ei ole kutsuttu nyt näissä mitoissa, mutta tosiaan synnytysten jälkeen saatettiim vatsaani taputella ja kysellä koskas ajattelin siitä päästä eroon tai olenko taas raskaana. Jestas sentään kun painoin 65kg enkä ollut lähellekkään ylipainoinen! Kyllä erimallinen kuin ennen, muttei se oikeuta ihmisiä kommentoimaan ulkonäköäni. 

   

  On totta, että nykyään ollaan liian laihoja tai liian isoja. Om unohdettu se, että loppujen lopuksi ollaan ihan normaaleja. Vaan erilaisia. 🙂

 2. Hyvä kirjoitus! Normaalius suhteutetaan usein itseen. Siksi BMI:n mukaan normaalipainoinen voi olla luuviulu ylipainoisten silmissä. BMIn mukaiseen normaalipainon haarukkaankin mahtuu monenlaista kroppaa, vähärasvaisesta  löllyvämpään, ja samoin heidän kuulemansa kommentit painostaan voivat vaihdella laidasta laitaan (samastakin kropasta, sanojasta riippuen). Pitäisi lihottaa, voisi vähän laihduttaa, ei saisi olla tyytymätön ja laihduttaa kun on jo normaalin rajoissa (perus toisen ongelmien kieltämistä kun muilla on asiat huonommin)… Kauheasti on ihmisillä mielipiteitä toistensa kiloista ja kaikki ei niitä osaa omanaan pitää, kun sehän on vaan kehumista että kommentoi laihaksi ja kannustamista jos patistaa kinkunsulatteluun…

 3. BMI on tarkoitettu väestötason tilastointiin ja arviointiin, eikä sitä ole tarkoitettu yksilön vartalon tai terveyden arviointiin. Näin sanoi BMI:n kehittäjä, uskokaamme häntä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 2
Tykkää jutusta