9 vinkkiä – miten eroon turvotuksesta?

Moni haluaa ottaa kesällä rennommin syömisten ja juomisten suhteen. Itse kannatan ympärivuotisia terveellisiä elintapoja, mutta parin viikon treenitauko ja lomalla tapahtuneet herkuttelut eivät mielestäni ole mikään synti. Vaikka näistä pienistä löysäämisistä ei usein lihokaan, turvotusta voi kerääntyä senkin edestä. Tässä postauksessa kerron omat vinkkini siihen, miten päästä eroon turvotuksesta.

Myös helle kerää usein nestettä ja turvotusta kroppaan, vaikka syömiset ja juomiset olisivat olleet kuinka terveellisiä hyvänsä. Toisinaan omakin kroppa kerää nestettä ja vaikka kyseessä ei ole mikään maailman vakavin juttu, ei se silti tunnu mukavalta. Onneksi nesteen kertymistä ja turvotusta voi helpottaa.

Näillä vinkeillä eroon turvotuksesta

1. Juo vettä

Heti kärkeen oma lempparivinkkini; vedenjuonti on yksinkertaisesti kaikin tavoin hyvä tapa. Runsas vedenjuonti poistaa nesteitä ja turvotusta kropasta, vähentää kehosta suolaa ja kuona-aineita sekä auttaa myös ihoa ja hiuksia voimaan paremmin. Vesi myös ehkäisee turvotuksen syntymistä. Varsinkin lämpimillä säillä vettä saa juoda vielä reilummin. Kokeile siis juoda 3 litraa vettä päivittäin, mikäli olo tuntuu pöhöttyneeltä.

2. Vältä suolaa

Käsi ylös jonka silmäpussit kolminkertaistuvat sipsipussin jälkeen? Suola todellakin turvottaa – suolan natrium sitoo itseensä vettä. Välttele siis sipsejä, suolapähkinöitä, leikkeleitä ja muita suolaisia ruokia.

eroon turvotuksesta

eroon turvotuksesta

3. Vähennä hiilihydraatteja

Hiilaripommi voi turvottaa paljonkin, mikäli liikunta on jäänyt vähiin tai jos hiilihydraatit tulevat epäterveellisistä lähteistä. Pöhö yleensä helpottaa, jos hetkellisesti vähennät ruokavaliosi hiilihydraattipitoisuutta. Mikäli olet treenannut kovaa, en suosittele nipistämään hiilihydraateista – raskas treenikin voi nimittäin kerätä nestettä lihaksiin. Mikäli kyse on viimeisimmästä, kevyt liikunta, venyttely, hieronta tai lepopäivä yleensä auttaa.

4. Harrasta hikiliikuntaa

Vaikka rankka liikunta voi kerätä nestettä kroppaan, tuntuu se silti hieman erilaiselta kuin liikkumattomuudesta, epäterveellisestä ruoasta ja -juomasta kertynyt nestepöhö. Jälkimmäisessä tapauksessa, hikiliikunta pistää nesteet liikkeelle ja auttaa turvotukseen. Hyvän treenin jälkeen usein tekee mieli myös syödä ravintorikasta ja terveellistä ruokaa, joten siinäkin mielessä se on hyvä vaihtoehto.

5. Rentoudu

Stressi lihottaa, turvottaa ja tekee olon pöhnäiseksi. Se myös nostaa kropan kortisolipitoisuuksia – keho on ikäänkuin jatkuvassa taistele tai pakene-tilassa, eikä pääse palautumaan. Turvotuksen ja lihomisen lisäksi stressi saa sinut mm. himoitsemaan epäterveellisiä ruokia ja nukkumaan huonosti. Nämä turvottavat entisestään ja kierre on valmis.

eroon turvotuksesta
Kuvat: Unsplash.com

6. Jätä alkoholi

Ainakin vähäksi aikaa. Kesän kosteat bileet tuntuvat ja näkyvät usein vielä alkusyksystä. Alkoholi sotkee kehon nestetasapainon –  kehoon jää vettä, jolloin elimistö kuivuu ja tästä seuraa turvotusta. Alkoholia kannattaa siis ainakin vähentää, mikäli mielii päästä pöhöstä eroon.

7. Luovu hiilihappopitoisista juomista

Heitän tämän vinkin tänne, vaikken itse tätä noudatakaan (koska juon limua ;)). Myös kahvin sanotaan turvottavan, mutta tästä minulla ei ole omakohtaista kokemusta, sillä kahvia ei tule ikinä juotua. Kuten alussa totesin, vesi on paras janojuoma.

8. Kohtuullista ateriakoot

Tuleeko ruoan jälkeen aina liian täysi olo? Tarkista ateriakoko ja lopeta syöminen kun olet sopivan kylläinen. Usein myös hotkiminen ja ruoan huono pureskelu lisää ilman kertymistä vatsaan. Pyri siis syömään rauhassa ja pureskele ruoka kunnolla.

9. Juo vihreää teetä

Vihreä tee kiihdyttää aineenvaihduntaa, poistaa nesteitä ja polttaa rasvaa. Se on siis veden lisäksi oiva juoma turvotuksen poistoon.

Toivottavasti näistä vinkeistä on hyötyä! Muistakaa silti ottaa rennosti ja nauttia kesästä! 🙂

Millä keinoin sinä olet päässyt eroon turvotuksesta?

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Kiihdytä aineenvaihduntaa x8

Sokeriton, kaloriton ja vitaminoitu juoma

Lihottaako makeutusaineet?

Taru

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 7
Tykkää jutusta