Miten itse treenaan?

Tässä tekstissä ajattelin kertoa, miten treenaan tällä hetkellä. Ehkä saat tästä ideoita omaan treeniisi. 🙂

Olen treenannut salilla jo vuosia. Olen käynyt pääsääntöisesti siellä aina kolme kertaa viikossa. Jossain vaiheessa treenasin tällä jaolla:

  1. Jalat + vatsat
  2. Selkä + hauis
  3. Olkapää + ojentaja + rinta

Aika perusjaolla siis mentiin. Sarja- ja toistomäärät pyörivät siinä 4×10. Treeni oli tyyliltään siis lihasmassaa kasvattavaa ”bodailua”. Välillä jakoa tuli vaihdettua hieman toisenlaiseksi, mutta aika nopeasti palasin tähän jakoon. Liikkeitä ja liikejärjestystä tuli sen sijaan vaihdeltua lähes joka treenissä.

Miten treenaan

Miten treenaan

Raskausaikana treenit tietenkin muuttuivat vaikka salilla kävinkin koko raskausajan ahkerasti. Viimeisin treeni olikin synnytystä edeltävänä päivänä. Pienemmät painot ja pidemmät sarjat tulivat tutuiksi. Synnytyksen jälkeen aloitin treenaamisen kevyesti melkein heti, vatsalihaksia lukuun ottamatta.

Yritin tehdä paluun takaisin kolmejakoiseen treeniin, mutta yhtäkkiä tuntui todella tylsältä hinkata kahta lihasryhmää. Hauiskäännöt aiheuttivat lähinnä haukotuksia ja kelloa tuli vilkuiltua tämän tästä. Päätinkin vaihtaa yksijakoiseen treeniin ja siinä olen pysynyt tähän päivään asti.

Yksijakoisessa treenissä tehdään siis yhden treenin aikana koko kehon treeni, eikä vain kahta lihasryhmää. Kulutus on siis kovemmalla ja liikkeet kokonaisvaltaisempia. Itse olen tykännyt hirveästi; saa hien kunnolla pintaan eikä tarvitse hinkata yhtä lihasta monilla liikkeillä.

Miten treenaan

Tietenkin koko kropankin treenissä voi painottaa joitakin lihaksia ja niin teen itsekin. Painotus on (yllätysyllätys) alakropassa. 😀 Enää en tavoittele isoa hauista, kuten joskus aikoinaan. Jalkoja olen aina tykännyt tehdä, sillä liikkeet ovat raskaita ja kokonaisvaltaisia. Tärkeintä on, että treeni on mielekästä. Tietty kaikkia lihasryhmiä kannattaa treenata jo pelkästään tasapainon vuoksi. Kropan lihaksiston epätasapainosta voi seurata ongelmia.

Koska treenaan salilla kolme kertaa viikossa koko kehon, minun on kikkailtava hieman toistomäärissä, jotta hermosto ei ylirasitu. Yhdessä vaiheessa tein aina samat toistomäärät, joten hermosto kuormittui liikaa ja viikon viimeinen treeni tuntui aina tahmealta. Ongelma poistui kun jaksotin treenit näin:

  1. Ensimmäinen treeni tehdään paikkaharjoitteluna eli yksi liike kerrallaan. Sarja- ja toistomäärät 4×10.
  2. Toinen treeni tehdään supersarjoina ts. kaksi liikettä putkeen ennen sarjataukoa. Sarja- ja toistomäärät 4×15
  3. Kolmannen treenin teen yleensä kahvakuulalla ja yleensä teen neljä liikettä putkeen ennen sarjataukoa. Sarja- ja toistomäärät 4×15-20.

Luonnollisesti ensimmäisessä treenissä teen isoilla painoilla, toisessa hieman pienemmillä ja kolmannessa on jo aika pienet painot. Pyrin valitsemaan painot niin, etten esimerkiksi ykköstreenissä saisi enempää kuin kymmenen toistoa.

Jaksottamalla treenit näin, ne kuormittavat kehoa hieman eri tavalla joka kerta ja kroppa ehtii palautua paremmin. Tykkään myös siitä, että treeni on vaihtelevaa. Vaihtelen edelleen liikkeitä ja liikejärjestystä usein.

Salitreenin lisäksi tulee juostua-, käveltyä- tai pyöräiltyä lenkkiä yleensä 1-2 kertaa viikossa. 🙂

Miten treenaan

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Lenkille suoraan synnytyssairaalasta Sykettä nostattava kiertoharjoittelu x 2 Jumppaa vauvan kanssa Tehokas koko kropan treeni liikepareina Tehokas vatsalihastreeni Jalat muusiksi 20 minuutissa Kovatehoinen hiit-kuntopiiri Treeni joka meni päin persettä Rasvaa polttava porrastreeni

Taru

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta