Moi, mun korvat soi!

Tinnitus on yllättävän yleinen vaiva. Väliaikaista korvien soimista ilmenee lähes jokaisella joskus. Onneksi yleensä se menee ohi. Sitten on ne ihmiset, joiden korvat alkavat jonain päivänä soimaan, pysyvästi. Niin, ainakin monen lääkärin kanta on, että  ”tinnitukselle ei voi tehdä mitään” tai ”älä kuuntele sitä” ja ”opettele elämään asian kanssa”.

korvaaaa.jpg

Tinnitus voi johtua monesta eri asiasta. Meluvamma, stressi, lihasperäiset syyt ja esimerkiksi tietyn lääkkeen käyttö voivat kaikki aiheuttaa tinnitusta. Syitä voi olla myös monia muita, mutta en viitsi referoida tähän tekstiin kaikkia artikkeleita aiheesta. Yleensä sanotaan ettei tinnitusta voi parantaa, mutta onneksi osa lääkäreistä on nykyään tietoisempia tinnituksen erilaisista syistä ja hoitotavoista. Monissa tapauksissa sitä voidaan ainakin helpottaa ja joskus jopa poistaa kokonaan.

musid.jpg

pilleri.jpg

Itselläni korvat alkoivat soimaan kun olin 15 –vuotias. Muistan olleeni kotona katsomassa televisiota kun se alkoi. Olin todella paniikissa. ”Aamuun mennessä se menee ohi”, sanoi isäni. No ei mennyt. Siitä päivästä lähtien korvani ovat soineet koko ajan. Elokuussa täytän 25.

Alku oli todella hankalaa. Muistan olleeni asiasta ahdistunut ja oli hankalaa keskittyä mihinkään. Äitini vei minut korvalääkärille, joka tutki korvat ja teki kuulostestin. Kuuloni oli hyvä, eikä soiminen kuulemma johtunut kuulovammasta. Lääkäri sanoi, että se voi johtua stressistä tai olla lihasperäistä, ja määräsi minulle fysioterapiaa. Fysioterapia koostui hieronnasta, mutta se ei auttanut. Asian hoito jäi sikseen, koska korvien soimiselle ei kuulemma voinut tehdä mitään. Tinnituksen alkaessa minusta tuli myös yliherkkä äänille. Kirjoitan asiasta erillisen postauksen, muuten tästä tekstistä tulisi liian pitkä.

Olen oppinut elämään tinnituksen kanssa ja nykyään se harvoin häiritsee minua, yleensä vain jos alan miettimään liikaa asiaa. Vaikka oma tinnitukseni ei alkanut minkään meluisan tapahtuman jälkeen,  suosittelen silti käyttämään kuulosuojaimia esimerkiksi keikoilla ja muissa meluisissa paikoissa. Hyvät korvatulpat ovat esimerkiksi omien korvien mukaan muotoillut Elacin-tulpat. Ne ovat toki hintavat, mutta ihme ja kumma itselläni ne ovat pysyneet jo vuosia tallessa. Näitä saa esimerkiksi Kuulohansasta. 

tulpast.jpg

Viime syksynä silmiini osui artikkeli lääkäri Marja Estolasta, joka on kirjoittanut väitöskirjan tinnituksen hoidosta. Kiinnostuin heti asiasta ja luin hoidoista, joilla Marja Estola oli saanut kolmasosalla potilaista tinnituksen häviämään. Suurin osa tarvitsi kuitenkin uusia hoitokertoja, vaivan pois pitämiseksi. Yksi hoitomuodoista on kylmävenyttely hoito, joka auttaa yleensä somatosensoriseen tinnitukseen, eli juurikin lihaksista johtuvaan korvien soimiseen. Tekstin mukaan hoitotulokset ovat paremmat, mitä aiemmin hoidot aloitetaan tinnituksen alkamisen jälkeen.

Otin yhteyttä Honkaharjun sairaalaan, joka sijaitsee Imatralla. Minulle vastattiin, että Marja Estola on aivan täyteen buukattu, mutta pääsin kuitenkin jonoon. Minulle kerrottiin myös, että pääkaupunkiseudulla on kaksi fysioterapeuttia, jotka tekevät samoja kylmävenyttelyhoitoja kuin Estola. Varasin ajan toiselle näistä ja toissapäivänä minulla oli ensimmäinen hoitokerta. Kirjoitan hoidoista erillisen postauksen, mutta sen verran voin sanoa, että korvat soivat edelleen 😀 En odota ihmeitä, varsinkaan kun korvani ovat kohta soineet jo kymmenen vuotta.

pikkanen.jpg

Tsemppiä muille tinnituksen kanssa eläville! Olisi mielenkiintoista kuulla teidän kokemuksia! Miten lääkärit ovat suhtautuneet, mitä hoitoja on kokeiltu ja miten itse olet sopeutunut asiaan?

Taru

Yksi vastaus artikkeliin “Moi, mun korvat soi!”

  1. Hei,

    Törmäsin tähän tekstiin, kun etsin tietoa tinnituksesta. Onko sinulla tallella nuo fyssarit, jotka antavat kylmävenyttelyhoitoja pääkaupunkiseudulla? Itselläni alkoi tinnitus, kun sain osuman päähän. Olisi kiva kokeilla, jos tämä hoito auttaisi. Olisko sinulle vaikutusta?

    Tsemppiä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta