Miksi bloggaajan pitäisi julkaista paskakommentit?

Aloitin bloggaamisen Lilyssä reilu 1,5 vuotta sitten. Aluksi epäröin aika paljonkin julkisesti omalla naamallani kirjoittamista – mahdollinen negatiivinen kommentointi jännitti! Tämän vuoksi kirjoitustyylini oli aika hajuton ja mauton. Ajan myötä sitä rohkaistui enemmän ilmaisemaan mielipiteitään ja tarttumaan vähän riskimpiin aiheisiin. Pyrin silti edelleen aina kirjoittamaan kunnioittavasti ja muita loukkaamatta. Mielestäni olenkin onnistunut siinä hyvin.

Lilyssä blogatessani, kommentteja ei voinut moderoida – kaikki tuli siis suoraan läpi. Onneksi negatiivinen kommentointi oli todella harvinaista tuolloin, enkä saanut mitään hirveitä kommentteja. Noinakin aikoina tuli kuitenkin pari sellaista kommenttia, jotka olisin jättänyt julkaisematta sen ollessa mahdollista. Täällä Fitfashionilla minulla on mahdollisuus päättää, mitä kommentteja päästän läpi ja mitkä siirrän suoraan roskakoriin.

negatiivinen kommentointi negatiivinen kommentointi

Pitäisikö bloggaajan julkaista kaikki kommentit?

Osan mielestä kommenttien moderointimahdollisuus on itsestäänselvyys ja hyvä juttu – bloggaajalla on oikeus valita minkälaista tekstiä hänen kommenttiboksiinsa päästää. Toisten mielestä taas kaikkien kommenttien läpitulo mahdollistaa myös kritiikin ja värikkäämmän keskustelun – tällöin bloggaaja ei pääsisi julkaisemaan vain ylistäviä kommentteja. Valitettavasti voi myös olla, että fiksun keskustelun sijaan kommenttiboksi täyttyy trolleista ja törpöistä. Tästä voi seurata se, että bloggaaja joutuu sulkemaan koko kommentointimahdollisuuden – näinkin on käynyt.

Minun on vaikea kuvitella tilannetta, jossa bloggaaja päästäisi vain ylistävät kommentit läpi, eikä julkaisisi rakentavaa kritiikkiä tai muuten vain hyvällä maulla kirjoitettua eriävää mielipidettä. Uskon että lähes kaikki bloggaajat haluavat keskustella lukijoidensa kanssa ja saada palautetta. Tietysti ihmisillä on eri käsitykset rakentavasta kritiikistä.

Rakentavaa kritiikkiä ja hyvin kirjoitettua eriävää mielipidettä yhdistääkin mielestäni seuraavat asiat; kunnioitus ja perustelu. Kunnioittavaan sävyyn kirjoitettuja kommentteja lukee mielellään – oli kyse sitten ylistyksestä, kritiikistä tai muuten vain eriävästä mielipiteestä. Ilman perusteluja tehty eriävän mielipiteen ilmaisu, jättää aika vähän varaa ymmärrykselle ja keskustelulle. Toki on myös tärkeää bloggaajankin perustella mielipiteensä tekstissään ja kirjoittavaa kunnioittavasti. Tai no, tämäkin tuntuu olevan makuasia – joidenkin bloggaajien ns. tavaramerkki on räväkkä ja provosoiva kirjoitustyyli. Tällöin bloggaaja varmasti itsekin on varautunut negatiivisiin kommentteihin paremmin.

negatiivinen kommentointi

negatiivinen kommentointiSen sijaan minusta on aivan oikein, jos bloggaaja ei julkaise haukkuja, uhkailua tai muuten vain sisällötöntä kommenttia, jonka tarkoitus on vain ärsyttää tai loukata. Useissa blogiportaaleissa on myös ohjeistus, ettei mitään törkeyksiä päästetä läpi – näin myös Fitfashionilla.

Itse olen onneksi säästynyt pahimmilta paskakommenteilta. Olen kuitenkin saanut muutamia kommentteja, jotka olen jättänyt julkaisematta. Millaiset kommentit klikkailen suoraan roskakoriin? Sellaiset joissa ei ole mitään sisältöä tai järkeä ja joiden tarkoitus on vain ärsyttää. Minulla ei ole mitään sanottavaa sellaisiin kommentteihin, enkä niihin olekaan ikinä vastannut – olisi siis täysin turhaa julkaista niitä tunnelmaa pilaamaan (vaikka osa lukijoista taitaakin tulla tiettyihin blogeihin viihdyttävän kommenttiboksin takia :D).

Olen saanut myös rakentavaa kritiikkiä ja eriäviä mielipiteitä kommenttiboksiin, ne olenkin mielelläni julkaissut. Olen saanut kyseisistä kommenteista uutta ajateltavaa ja ideoita. Mutta sellaista turhaa länkytystä ei tulla minun kommenttiboksissani julkisesti näkemään.

Onko negatiivinen kommentointi mielestäsi lisääntynyt? Pitäisikö bloggaajien olla kovanahkaisempia ja julkaista kaikki kommentit?

Kuvat: Jutta Hirsimäki, edit by me

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Epäonnistuneet valokuvat x11! Itsetunto pohjamudissa Yhden lapsen äidillä ei ole oikeutta valittaa? Mitä tapahtui polttareissa – strippari vai ei? Miten kasvatin blogia 40% kuukaudessa? Bloggaaja kirjoittaa bloggaamisesta – tylsää!!! Kielellisesti lahjattomat narsistiset bloggaajat Bloggaaminen – itsekeskeisten tyttöjen harrastus? Blogien pahimmat kliseet

Taru

2 vastausta artikkeliin “Miksi bloggaajan pitäisi julkaista paskakommentit?”

  1. Itse ainakin tulen jättämään julkaisematta selvät haukkumiset, ilkeilyt ym. Sillä niistä vain tulee pahalle mielelle ja eivät anna mitään. Fiksusti anndttu rakentava kritiikki on aina tervetullut.
    Nyt olen onneksi vielä pahimmilta kommenteilta säästynyt ja on tullut positiivista ja asiiallista palautetta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 10
Tykkää jutusta