Oikea ikä tulla äidiksi

vauvaotus.jpg

Mikä on oikea ikä äidiksi tulemiseen? Kysymys, johon ei luonnollisestikaan ole oikeaa vastausta. Monilla on silti asiasta mielipide ja saakin olla. Homma menee kuitenkin metsään siinä vaiheessa, kun ei muisteta että oma sopiva ikä ei välttämättä olekaan sama kuin jollain toisella.

Itse olin 24-vuotias kun lapsemme syntyi, ja olen edelleen. Mielestäni tämä on sopiva ikä, mutta niin olisi myös varmasti joku muukin ajankohta. Monesti ajatellaan, että tiettyjen ulkoisten tekijöiden on oltava kunnossa kun lapsi saadaan. Pitäisi olla koulut käyty, vakituiset työpaikat, omistusasunto ja vuosien parisuhde takana. 

Omalla kohdalla kaikki ”kriteerit” eivät täyty. Hyvin tässä on silti pärjätty. Mielestäni nuo edellä mainitut seikat saattavat helpottaa vauva-arkea, mutta ne eivät todellakaan ole vättämättömyys eivätkä automaattisesti autuaaksi tekeviä asioita. Kaikki kun eivät koskaan hanki omistusasuntoa, koulujakin saatetaan käydä useampi tai ollenkaan, eikä vakituinen työpaikka ole joka työssä mahdollista tai edes tavoite. Vuosien parisuhdekaan ei tarkoita, että lapsi olisi hyvä ”hankkia”.

vauva (1 of 1).jpg

Minulle on sanottu, että nuoruuteni menee hukkaan kun sain lapsen näin ”nuorena”. Ihmettelin kyseistä kommenttia hieman, koska en sentään mikään teini enää ole. Voin kertoa, että ihana lapseni ei mitenkään voisi pilata nuoruuttani. Tottakai joskus väsyttää ja on raskasta, muta niin se elämä joskus on, oli lasta tai ei. Sitäpaitsi, jos joku ajattelee lapsen pilaavan nuoruuden, niin kannattaako niitä hankkia sitten vanhempanakaan? Eikö se pilaa sitten ne vuodet ennen keski-ikää?

Ihmisillä on joskus myös hieman erikoisia käsityksiä lapsen saamisesta; kun olin alkuraskauden aikana työkeikalla, eräs työntekijä sanoi, että minun kannattaa vielä opiskella lisää, kun ei ole lapsia. En jaksanut sanoa, että vauvan alku on jo vatsassani, eikä se estä minua opiskelemasta tulevaisuudessa lisää jos haluan. Sivusin tätä aihetta hieman tekstissäni Onko ikä esteenä unelmien toteuttamiselle?

mahsuu.jpg

En sanoisi että nuorena tai vanhempana lapsen saamisessa olisi yleisesti hyviä tai huonoja puolia, koska mitään ei voi yleistää. Moni sanoo, että nuorena jaksaa valvoa, mutta vanhempana on isommat tulot. Mutta aina ei nuorikaan jaksaisi valvoa ja vanhemmalla ei välttämättä ole suuria tuloja. Teki niin tai näin, aina se on jonkun mielestä hyvä ja jonkun mielestä huono. Onneksi muiden mielipiteillä ei ole merkitystä, mikäli itse on onnellinen ja kokee ajan lapselle olevan kypsä. Toisaalta, täydellistä ajankohta tuskin tuleekaan. Riittävän hyvä riittää.

Mitä ajatuksia teillä on aiheesta?

 

Taru

4 vastausta artikkeliin “Oikea ikä tulla äidiksi”

  1. Siis mä en tiiä kuinka ikäloppuna lapsia niitä lapsia pitäis hankkia, kun mäkin sain kuulla olevani liian nuori ja oon sentään 27. Siitä tuli kyllä paha mieli. Tosi hyviä näkökulmia sulla tässä 🙂

  2. Olen viime aikoina miettinyt ihan näitä samoja asioita! Olen myös 24-vuotias, ja olemme alkaneet mieheni kanssa keskustella perheen perustamisesta. Olemme tulleet siihen tulokseen, että sopivaa aikaa sille ei ole olemassa.
    Oma tilanteemme on nyt se, että miehellä on vakituinen työ, ja minä aloitin syksyllä uuden alan opiskelun korkeakoulussa. Valmistun vasta noin neljän vuoden päästä. Jos tulisin raskaaksi kesken opintojen, opintoni venyisivät. Ja yhden vanhemman palkka ei välttämättä riittäisi koko perheen elättämiseen. Ei siis hyvä ajoitus. Opintojen päätyttyä voisi sitten tehdä niitä lapsia. Ai niin, mutta ei voi, koska opintojen jälkeen pitäisi päästä heti työelämään kiinni, muuten on vaarassa pudota kelkasta kokonaan pois. Jos työelämään pääsee, siellä pitäisi olla ainakin muutama vuosi. Mielellään pitäisi saada vakituinen paikka, jotta on sitten työ, minkä pariin palata vauvaloman jälkeen. Sopiva aika lapsille olisi ehkä siis silloin, kun minä olen +30. Silloinkin varmaan joku asia on pielessä: töistä ei voi irrottautua, tahdomme matkustella, pitäisi hommata isompi kämppä, tulot eivät ole riittävän suuret…
    Kuitenkin biologinen kelloni kumisee jo nyt gongin lailla. Onko järkevää kuunnella sitä ja alkaa yrittää lasta, vaikka sitten kesken opintojen? Vai pitäisikö odottaa, kunnes ammatti on hankittu ja olen saanut jalansijan työelämästä? Vai olenko silloin jo ”liian vanha” äidiksi? Olenko nyt liian nuori sitoutumaan perheeseen koko loppu iäkseni? Olenko yleensäkään sopiva äidiksi? Pitäisikö vain keskittyä uran rakentamiseen?
    (Anteeksi tämä avautuminen!)

  3. Mä olin 25 kun Micael syntyi, monen mielestä nuori äiti. Vietettiin miehen kanssa ensimmäistä ”vuosipäivää” ristiäisissä 😀 Haha, hyvin on pärjätty! 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1
Tykkää jutusta