Tuntien työstä 10e palkka – kiinnostaako?

Olen työskennellyt yrittäjänä reilun kuukauden ajan ja sitä ennen toimin kevytyrittäjänä. Oman työn hinnoittelu on siis ollut tapetilla – eikä se olekaan niin helppo nakki. Kuten tässä postauksessa olen kertonut, blogiyhteistyön hinnoittelun apuna olen käyttänyt Social Bluebook-palvelua. Lisäksi olen kirjoittanut oman mielipiteeni palkattomasta työstä ja halpatyövoimasta. Tänään aion sivuta tuota aihetta uudemman kerran, mutta palataan ensin työn hinnoitteluun.

Työn hinnoittelu, Oman työn hinnoittelu, Miten hinnoitella oma työ, Yrittäjyys, Älä alihinnoittelu työtäsi, Bloggaajan työn hinnoittelu, Sisällöntuottajan hinnoittelu, Raha, Työ, Palkka

Työn hinnoittelu

Toimin siis yrittäjänä – bloggaan ja toimin sisällöntuottajana muille. Kuten mainitsin, blogihommien hinnoitteluun hyödynnän Social Bluebookia ja muun sisällöntuotannon hinnoitteluun (editointi, kirjoittaminen, valokuvaaminen yms.) olen katsonut Journalistiliiton sivuilta, sekä kysynyt Digimamasta. Lisäksi olen kysynyt alan kokeneemmilta konkareilta neuvoa hinnoitteluun.

Vaihtelua näiden ohjeistusten välillä on ollut jonkin verran ja jokainenhan itse päättää, paljon työstään pyytää. Digimaman mukaan yksittäisestä keikasta sisällöntuotantoa/copywritingia kannattaa pyytää 80-100/h. Näiden pohjalta sanoisin hyviksi nyrkkisäännöiksi seuraavat; laskuta tuplasti sen verran kuin haluat palkkana käteesi ja vähintään 59e tunnissa.

Edellä mainitut asiat perustuvat tietystikin siihen, että yrittäjä maksaa verojen lisäksi aika paljon muutakin. Tässä suora lainaus Journalistiliiton sivuilta – pätee tosin myös hyvin muunkin alan yrittäjiin…

”Freelancer on yrittäjä ja huolehtii itse sosiaaliturvastaan, työterveyshuollostaan, vakuutuksistaan ja eläketurvastaan. Kaikki tämä on laskettava mukaan palkkioihin. Lakisääteisen yrittäjäeläkkeen lisäksi laskutuksessa on huomioitava muun muassa työtilan vuokra, sähköt, verkkoyhteydet, kirjanpito, toimistotarvikkeet, laitteet ja ohjelmistot ja puhelinlaskut. Yltääkseen työsuhteisen journalistin keskikuukausiansioon, freelancerin on siis laskutettava työstään kuten muidenkin yrittäjien. Sivukuluihin menee keskimäärin 50 % laskutuksesta.”

Yhtäkkiä tuo 59e tuntihinta ei kuulostakaan enää niin suurelta…

Työn hinnoittelu, Oman työn hinnoittelu, Miten hinnoitella oma työ, Yrittäjyys, Älä alihinnoittelu työtäsi, Bloggaajan työn hinnoittelu, Sisällöntuottajan hinnoittelu, Raha, Työ, Palkka

Tuntien työstä 10e palkka

Moni hinnoittelee työnsä alakanttiin näistä ohjeistuksista huolimatta – ja se ei tosiaankaan ole järkevää. Olen törmännyt sellaiseenkin tapaukseen, jossa työnsä laskuttavalle yrittäjälle maksettiin kirjoitustyöstä 2-5 senttiä/sana. Tästä voimme laskea, että 500 sanan artikkelista yrittäjä tienaisi yhteensä 10 – 25e. 500 sanan tekstin kirjoittamiseen voi taustatöineen mennä helposti useampikin tunti. Jos laskemme, että 500 sanan kirjoittamiseen menisi vaikkapa 3h, yrittäjän tuntipalkaksi tulisi n. 3,33e. Tästä kun vielä vähennetään kulut, käteen ei jäisi käytännössä mitään.

Ihmettelen erittäin syvästi ja suuresti, miten kukaan voi enää vuonna 2017 tehdä työtä noin pienellä palkalla – ja vielä yrittäjänä, jolloin hintaa pitäisi olla reilusti enemmän. Tällaiset hinnat polkevat koko alan arvostusta ja hintoja. En ihmettele, miksi liittojen suositushintoja pidetään toisinaan korkeina. Niitähän ei ole kenenkään pakko noudattaa, mutta hälytyskellojen pitäisi kyllä soida, jos oma tuntipalkka on yli kymmenkertaisesti liian pieni. Kukapa haluaisi maksaa työstä enempää, jos on tottunut saamaan kelpoista työvoimaa pienellä rahalla – ei kukaan. Vaikea homma.

Työn hinnoittelu, Oman työn hinnoittelu, Miten hinnoitella oma työ, Yrittäjyys, Älä alihinnoittelu työtäsi, Bloggaajan työn hinnoittelu, Sisällöntuottajan hinnoittelu, Raha, Työ, Palkka

Mitä asialle voi tehdä?

En suoraan sanottuna tiedä, mikä olisi hyvä ratkaisu asiaan – kenties laissa määrätty minimipalkka? Joillakin aloilla tällainen jo onkin. Yrittäjille tämä on tietysti vaikea nakki, koska työ hinnoitellaan itse ja valinnanvapautta vastaanhan se sotisi. Pidemmällä aikavälillä uskoisin tästä seuraavan hyviäkin asioita. Mitä mieltä itse olet?

Onko oman työn hinnoittelu mielestäsi haastavaa? Miten olet sen tehnyt?

Oletko kohdannut tilanteita, joissa pyytämääsi summaa pidetään liian korkeana, vaikka se olisi suositusten mukainen?

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Tulisitko meille töihin? – palkaksi saat tikkunekun!Miksi paska blogi menestyy?Paljon blogilla pitää olla lukijoita, jotta voi tienata?7 vinkkiä – miten saada unelmatyö?Miten hinnoitella blogiyhteistyö?Kohti unelmaduunia!Irtisanouduin työstäni!Äitiys vai ura – voiko saada molemmat?”Sillä alalla ei oo töitä”

Taru

8 vastausta artikkeliin “Tuntien työstä 10e palkka – kiinnostaako?”

 1. Tosi hyvä postaus tärkeästä aiheesta.

  Uskon, että ongelman takana piilee se, että blogeja on niin paljon ja kaikki haluavat oman osansa yhteistyöpostauksista, näkyvyydestä sun muista. On hyvä arvostaa omaa työtään ja ilmoittaa oma hintansa ongelma voi ollakin siinä, että yritys voi saada saman työn jostain muualta halvemmalla. Blogi maailmassa omasta mielestäni pitää erottua persoonallaan todella hyvin ja kasvattaa omaa suosiotaan, jotta voi saada ansaitsemaansa palkkaa. Minä itse olen pyrkinyt pitämään kiinni ns. omista oikeuksistani ja välttämään ”ilmaistyötä”. Tämä on kuitenkin tarkoittanut useista yhteistyö postauksista kieltäytymistä. Moni myös kirjottaa blogeja harrastuspohjalta ja ei suoraa tavoittele tuloja sen taustalta. Silloin usein tuote riittää korvaukseksi ja palkka kirjoituksesta unohdetaan kysyä tai suomalaisittain siitä ei kehdata pyytää. Mikä vain kasvattaa ongelmaa ja polkee työn hintaa alaspäin entisestään.
  Monet myös tavoittelevat ensisijaisesti vain näkyvyyttä, koska sosiaalisen median näkyvyys on tänä päivänä monelle tärkeää ja se on saanut hyvin suuren arvon. Niinpä taas monet innostuvat yhteistyöpostauksista näkyvyyden takia ja unohtavat pyytää sitä palkkaa tai eivät halua pyytää, koska eivät halua menettää tätä tilaisuutta saada näkyvyyttä. (Vaikka rehellisesti sanottuna en usko, että kukaan yhteistyötä tarjoava yritys olisi kieltäytynyt yhteistyöstä, vaikka näkemys palkasta olisi erilainen.) Moni ei vaan halua käydä tuota keskustelua, koska pelätään yhteistyön menetystä.

  http://www.siirikiviharju.com/2017/12/mita-parisuhde-on.html

  • Kiitos kommentista! Tuo mainitsemani esimerkki ei koskenut blogiyhteistyötä vaan oli esimerkki kuulemastani hinnoittelusta muihin kirjoitushommiin liityen. 🙂 Itsekin harkitsen tarkasti mihin lähden. Pitää aina punnita ne plussat ja miinukset. 🙂 Tuo on totta että moni bloggaa harrastuspohjalta, eikä silloin välttämättä mieti palkkaa. Mutta kuten sanoin tuo esimerkki oli muihin kirjoitushommiin liittyen – siksi ihmettelin suuresti sitä. 🙂 Mukavaa viikkoa!

 2. Moikka,

  tää on niin mielenkiintoinen aihe että postaa vaan jatkossakin näistä! Itse oman toiminimen kautta työtä tehneenä juuri oman työn hinnoittelun vaikeus tuli aika suurena yllätyksenä. Aloittelevana yrittäjänä ei edes osannut aavistaa mitä kaikkea pitää hintaan sisällyttää. Aluksi tuntui myös siltä, että oma osaaminen ei ole vielä sillä tasolla että kehtaisi velottaa ”paljon”, mikä on jälkeenpäin ajateltuna erittäin typerä ajatus 🙂
  Jos jo aluksi hinnoittelee työnsä alakanttiin, sitä on aina vaikeampi muuttaa myöhemmin.
  Itselläni oppi tuli kantapään kautta, mutta nykyään olen vain todennut että jos joku ei ole hintaa valmis maksamaan, ei hänen tarvitse ostaa palveluitani. On totta että monet yrityksetkään eivät ymmärrä mistä freelancerin palkka koostuu ja hintoja yritetään polkea alas. Sellaisten tahojen kanssa yhteistyö olisi tuskin muutenkaan sujuvaa, joten pitäkää tunkkinne!

  Näitä lisää!

  • Mahtavaa kuulla! 🙂 Jep, se on kyllä yllättävää miten vähän siitä laskutussummasta jää käteen! Mielestäni ei myöskään kannata alihinnoitella – keskitaso on mielestäni aika turvallinen vaihtoehto jos hinnoittelu tuntuu vaikealta. Sitä voi sitte säätää myöhemminkin. 🙂 Ei sitä kannata aikaansa ja osaamistaan polkuhintaan myydä. 😉 Kivaa viikkoa!

 3. Hyvä postaus Taru! Samaa mieltä mainitsemistasi asioista! 🙂 Kilpailu blogialalla on niin kovaa, että varmasti yritykset yrittävät ensin saada ilmaiseksi bloggaajia kirjoittamaan tuotteita vastaan ja se usein sulkee muiden mahdollisuuden tienata kyseiseltä yritykseltä :/

  Ihanaa viikkoa <3

  http://www.elinaadasofia.fi

  • Kiitos Elina! <3 Näinpä. Tarkoitin tässä tekstissä myös muita luovan alan hommia, mutta hyvä pointti! Samoin sulle! <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 9
Tykkää jutusta