Onko koulutuksen puute häpeä?

Kirjoitin keväällä siitä, pitääkö kumppanin olla korkeakoulutettu. Moni tuntui pitävän kumppanin koulutusta tärkeänä asiana, mikä oli itselleni hieman yllätys. Itse pidän koulutusta hyvänä ja kannattavana juttuna, mutten ole koskaan ajatellut sen olevan ainoa hyvä vaihtoehto. En ole ikinä miettinyt kumppaneitteni koulutusta sen enempää. Osa on ollut korkeammin koulutettuja kuin toiset, mutta omasta mielestäni koulutustausta tai koulutuksen puute ei kerro paljoakaan ihmisestä – eikä minulle luonnollisestikaan merkitse myöskään ystävieni koulutustausta.

Pahoittelut muuten tähän heti alkuun tuosta puute-sanasta – eihän kyse välttämättä ole puutteesta, mutta ajattelin termin olevan käytetympi ja selkeämpi kuin kouluttautumattomuus. 😀

Koulutuksen puuteKoulutuksen puuteOsa teistä ehkä tietääkin, että olen koulutukseltani sosionomi ja personal trainer. Niiden lisäksi käyn tällä hetkellä Markkinointi-instituutissa Digitaalisen markkinoinnin koulutusohjelmaa. Tykkään opiskelusta paljonkin ja koen sen mieltä avartavana. Haluan oppia uutta ja kehittää itseäni (vaikka voi edellä mainittuja tehdä muuallakin kuin koulunpenkillä).

Vaikka olen sitä mieltä, että pitkälle kouluttautuminen ei ole mikään välttämättömyys, silti mielestäni peruskoulun jälkeen kannattaa ehdottomasti jatkaa opiskelua. Ainakin jos mielekästä duunia ei ole tarjolla. Peruskoulun päättänyt nuori ei yleensä ole tarpeeksi kypsä miettimään elämäänsä kovin pitkälle. Osa saattaisikin jättää koulut siihen ilman sosiaalista painetta ja vanhempien patistamista. Ei itseänikään huvittanut siinä iässä koulu, mutta silti oli itsestäänselvää että jatkan opiskelua.

Onko koulutuksen puute häpeä?

Syy miksi halusin kirjoittaa tämän tekstin on se, että kammoksun sorsimista ja vastakkainasettelua. On mielestäni aika hölmöä, että vielä nykypäivänä ihmisiä saatetaan arvottaa koulutustaustan mukaan.

Toivon ettei kukaan käsitä tätä väärin – kuten sanoin, koulutus on tosi hyvä ja hyödyllinen juttu. Mutta koulunpenkillä istuminen ei ole ainut tie menestykseen – eikä mikään tae työelämässä pärjäävyydestä tai älykkyydestä. Eikä koulutuksen puute kerro tyhmyydestä! Jos joku kokee löytäneensä oman juttunsa ilman tutkintoakin ja on vieläpä hyvä siinä, sehän on vain hyvä juttu.

Mielestäni myös älykkyyttä on erilaista. Joku voi olla matemaattisesti todella lahjakas, mutta sosiaalisesti lahjattomampi. Joku saattaa kokea koulun hankalana, mutta on superlahjakas ja älykäs taiteellisesti. Mielestäni onkin turhaa määritellä erilaisia älykkyyden muotoja tai koulutuksia paremmuusjärjestykseen.

Uskonkin että jokaisella meistä on se oma juttumme, missä olemme hyviä ja missä voimme loistaa. Erilaisia taitoja voi myös kehittää monilla eri tavoilla.

Koulutuksen puute

Koulutuksen puute

Koulu ei ole ainut paikka oppia

Joku voi myös olla lahjakas koulussa, mutta ei koe korkeakoulutusta silti omaksi tiekseen. Sekin on täysin fine. Kuten sanoin, on myös muita keinoja pärjätä työelämässä ja menestyä. Itse koen Ammattikorkeakoulun opettaneen minulle itsenäisyyttä, vastuunottoa, suvaitsevuutta ja kriittistä ajattelua. Olisin silti voinut aivan hyvin oppia näitä taitoja jossain muuallakin. Ei se koulutus yksistään ole mikään autuaaksi tekevä juttu.

Tiedän myös monia työelämässä (ja elämässä muutenkin) menestyneitä ihmisiä, joilla ei ole ammattia opiskeltuna. Silti näiden ihmisten ei kannata mainita yleisesti tutkinnon puutteestaan. Se on mielestäni vähän nurinkurista; onko se sen takia, ettei korkeammin koulutetulle tulisi paha mieli ollessaan kouluttamattoman alaisena?

Miksi kaikilla ylipäätänsä pitäisi olla jonkun tietyn alan koulutus – eikö tärkeintä ole se, että osaa hommansa ja on hyvä tyyppi? Enkä tarkoita tässä nyt lääkäreitä tai juristeja; heidän koulutusvaatimuksensa ovat varmasti täysin aiheellisia.

Mielestäni joidenkin työtehtävien koulutusvaatimukset menevät täysin yli – joskus nimittäin näin ilmoituksen ruohonleikkaajan avoimesta paikasta, jossa haluttiin alasta parin vuoden kokemus ja ruohonleikkaajan koulutus. Kyseinen työ olisi varmasti ollut opittavissa aika paljon nopeamminkin ja tämä pätee myös moniin muihin tehtäviin.

Koulutusta ja kokemusta tärkeämpää on mielestäni motivaatio, potentiaali ja halu oppia. Mieluummin innokas hiomaton timantti, kuin alalla vuosia ollut, oikean koulutuksen omaava tyyppi, joka ei näe vaivaa kehittyäkseen lisää.

Koulutuksen puute

Koulutuksen puute

Vähättelyä puolin ja toisin

Sitten toinen juttu on tämä amk vs. yliopisto asettelu. Mitä järkeä? Olen muutamaan otteeseen kohdannut oman koulutustaustani vähättelyä ja ihmettelyä siitä, miksi menin amkiin enkä yliopistoon. Hohhoijaa. Mitä tällaisella kilpailulla ja vähättelyllä halutaan saavuttaa? Kokevatko nämä vähättelijät itsensä jotenkin paremmiksi ihmisiksi? Näköjään.

Huom! Tätä vähättelyä voi tapahtua myös toiseen suuntaan, enkä ymmärrä luonnollisesti sitäkään. Tiedän myös monen korkeakoulutetun kuulevan tätä samaa ”kaikenmaailman tohtorit”-vähättelyä ja ”menisit oikeisiin töihin hakkaamaan puita yms”-kehotuksia. 😀

Kuten tuolla alussa mainitsin, koulutustausta ei mielestäni kerro ihmisestä paljoakaan – oikeastaan vain sen mitä kyseinen henkilö on opiskellut tai jättänyt opiskelematta. Päätelmiä ja johtopäätöksiä voimme tietysti vetää, mutta kuinka kannattavaa se oikeasti on? Voimme yhtä hyvin olla väärässäkin tulkintojemme kanssa. Viisainta olisikin siis kohdella jokaista ihmistä kunnioittavasti – oli kyseessä sitten tuplamaisteri tai peruskoulun papereilla eteenpäin porskuttava henkilö.

Mitä mieltä sinä olet – onko koulutuksen puute häpeä? Ihanaa lauantaita!

Kuvat: Jutta Hirsimäki, edit by me

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Onko ikä esteenä unelmien toteuttamiselle? Onko unelmatyön tavoittelu epärealistista? ”Sillä alalla ei oo töitä” Milloin on aika luovuttaa? Minustako yrittäjä? Keskeytin koulun – tuleeko minusta lusmu? Kielellisesti lahjattomat narsistiset bloggaajat Ulkonäöstä huolehtiminen on itsensä ja toisten kunnioittamista Valintakoe uudistus – hyvä vai huono?

Taru

2 vastausta artikkeliin “Onko koulutuksen puute häpeä?”

  1. Ite oon käynyt käynyt lukion, amiksen ja AMK:n. Mieheni on käynyt amiksen ja osaa tehdä käsillään vaikka mitä. 🙂 Osaa keskustella ja on kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista. On vakkaritöissä ja saa parempaa palkkaa kuin ite tuun nähtävästi koskaan saamaan. Mikä tärkeintä hän on aito ja hänellä on kultainen sydän. Oon onnentyttö <3

    • Kiitos kommentista.:) Jep! Oma mieheni on myös käynyt amiksen ja on selkeästi yksi fiksuimmista ihmisistä jonka tiedän. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 14
Tykkää jutusta