Onko mustasukkaisuus sairasta?

Kuten olette ehkä teksteistäni voineet huomata, minua kiinnostaa ihmissuhteet sekä ylipäätänsä käyttäytymiseen ja ihmismieleen liittyvät asiat. Tänään aiheena mustasukkaisuus – onko mustasukkaisuus sairaus vai täysin normaali tunne? Päätin kirjoittaa tästä aiheesta luettuna Kaisan mielenkiintoisen tekstin Kuinka eroon mustasukkaisuudesta?

Teksti oli todella mukaansatempaava ja olen joistakin asioista samaa mieltä. Kaikkea en kuitenkaan allekirjoita ja päätinkin tässä tekstissä avata ajatuksiani aiheesta. 🙂

Mustasukkaisuus ja kontrollointi

Tässä suora lainaus tekstistä:

”Näen mustasukkaisuuden ongelman on siinä, että se on kulttuurissamme todella tuettua ja sosiaalisesti hyväksyttyä. Meidän on aika helppo perustella mustasukkaisuuttamme sillä, että se on normaalia, sillä “kaikkihan ovat mustasukkaisia jossain määrin”, ja “sehän vain kertoo siitä että välitän toisesta” ja “sehän on psykologisestikin täysin inhimillinen tunne.”

Itse ajattelen mustasukkaisuuden olevan tunne ja kaikkien tunteiden on hyvä olla sallittuja ja hyväksyttyjä. Mielestäni siis mustasukkaisuuden tuntemisessa ei ole mitään väärää tai häpeällistä. Mustasukkaisuuden tunteminen ja toisen kontrollointi eivät ole sama asia – ensimmäinen on tunnetila, eikä pelkästään kokemalla tunnetta voi vahingoittaa toista. Kontrollointi taas liittyy käytökseen, joka on täysin eri asia. Mustasukkaisuus ei siis tarkoita, että kontrolloisi toista.

onko mustasukkaisuus sairaus? onko mustasukkaisuus sairaus?

Onko mustasukkaisuus sairaus?

Tässä toinen lainaus tekstistä: ”Kuitenkin yhteiskunta sanoo, että on ok olla tietyissä määrin mustasukkainen, mutta kun se menee liiallisuuksiin, se onkin sairasta. Näen ristiriidan siinä, että on ok omistaa ja kontrolloida toista jonkin verran, mutta jos sen täydellä sydämellä, se onkin sairasta?”

Itse en taas ymmärrä mitä ihmeellistä on siinä, että tietyissä määrin mustasukkaisuutta pidetään normaalina ja liiallisuuksiin mentäessä sairaana. Kyllähän esimerkiksi masennus ja alakuloisuuskin ovat ajoittaisena tunteena täysin normaaleja ja pidempään jatkuessa siitä voi kehkeytyä masennus.

On myös normaalia raivostua joskus, mutta jatkuva raivohulluus ja agressiivisuus ei ole tervettä. On myös normaalia nauttia seksistä, mutta liioissa määrin se voi mennä addiktion puolelle ja häiritä elämää. On normaalia vetää joskus kännit, mutta päivittäinen ryyppääminen on sairasta. Miksi mustasukkaisuus olisi eri asia? Ymmärrättekö pointtini?

Rajanveto terveen ja sairaan välillä ei ole helppoa psykiatrien, terapeuttien tai lääkäreidenkään toimesta. Siksi mielestäni meidän ei tulisikaan leimata negatiivisia tunteitamme sairaiksi. Tai harhaksi ja illuusioiksi, kuten tekstissä esitettiin. Tunteet ovat todellisia, myös ne negatiiviset. Niitä voi oppia hallitsemaan, mutta ei niitä kannata lähteä kieltämään.

Maailma on jo tarpeeksi tuomitseva – hyväksytään edes ne tunteet, vaikka ne eivät aina niin kivoja olisikaan.  Tunteet on mielestäni hyvä hyväksyä, mutta niihin ei tarvitse jäädä vellomaan. Tätä juuri tarkoitan tunteiden hallitsemisella. Voimme itse vaikuttaa siihen, miten suhtaudumme niihin; jos koemme mustasukkaisuutta mitä teemme asialle vai teemmekö mitään? Hyväksymmekö kyseisen tunteen ja annamme sen mennä pois vai jäämmekö tarkastelemaan sitä? Molemmat vaihtoehdot voivat olla hyviä tilanteesta riippuen.

onko mustasukkaisuus sairaus?

onko mustasukkaisuus sairaus?Itse koen harvoin mustasukkaisuutta ja suhtaudun siihen aika järkiperäisesti; mietin onko tämä asia joka kannattaa ottaa puheeksi vai kannattaisiko tämä käsitellä ihan vain itsekseen? Lähes aina olen päätynyt jälkimmäiseen vaihtoehtoon ja hyvä niin.

Onko mustasukkaisuus sairaus omasta mielestäni? Ei ole, mikäli se ei hallitse elämää tai vaikeuta sitä suuresti. Mielestäni mustasukkaisuuden tunteelle kannattaa tehdä jotain, jos sitä kokee jatkuvasti ja kokee asian häiritsevän omaa elämää ja parisuhdetta.

Mitä mieltä itse olet – onko mustasukkaisuus sairaus? Tarvitseeko siitä päästä eroon?

Kuvat: Jutta Hirsimäki, edit by me

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Toiseen ihastuminen – parisuhteen loppu?Miksi rakkaus loppuu lapsiperheessä? Pitkä parisuhde vai monia kumppaneita? Haluan avioehdon – enkö luota parisuhteeseen? Kulta, haista vit**! Erotaanko nykyään liian helposti? 8 faktaa meidän parisuhteesta! Kumpi on pahempaa – jättäminen vai jätetyksi tuleminen? Turhin parisuhderiita ikinä!

Taru

12 vastausta artikkeliin “Onko mustasukkaisuus sairasta?”

 1. Hyvä vastine! Alkuperäisessä vedetty jokseenkin mutkia suoraksi.

  Mustasukkaisuus on mielestäni asia, jolle kannattaa tehdä jotain, jos se myrkyttää suhdetta. Jos sitä pystyy hallitsemaan ja sen kanssa elämään, niin en kyllä sairaudeksi alkaisi luokittelemaan. Jokainen varmaan on ollut jostakin joskus mustasukkainen, mutta epäilenpä, että kovinkaan sairas.

 2. Olen kyllä sinun kanssasi ehdottomasti kanssasi samoilla linjoilla. Kyllä minä koen ajoittain mustasukkaisuutta ja itse olen jopa imarreltu, kun kumppanini osoittaa olevansa minusta mustasukkainen. Terveissä rajoissa toki! 😀 Alkuperäinen teksti kuulostaa omaan korvaani hiukan turhan jyrkältä, tai ainakaan itse en näe asiaa samalla tavalla.

 3. Oon samaa mieltä, mustasukkaisuus on tunne ja kaikki tunteet ovat sallittuja. Mutta jos mustasukkaisuus tulee käytökseen liikaa, saattaa siitä olla haittaa :/

 4. Minäkin pidän Kaisan teksteistä, huikeita oivalluksia :). Näen Kaisan tekstin sillä tavalla, että hän on omassa henkisessä kasvussaan jo niin pitkällä, että ymmärtää mustasukkaisuus-konseptin laajemmassa kaavassa kuin perinteisesti ajateltuna. Mustasukkaisuus ei ole perus tunne, vaan se on seuraus jostain syvemmästä sisällämme. Kun olemme saaneet käsiteltyä syvimmät haavat ja niihin liittyvät tunteet (tunnetuksi), poistuu mustasukkaisuuden kokeminen, joka on vain seuraus.
  Toimimme joko rakkaudesta tai pelosta käsin ja mustasukkaisena pelko on ottanut tilan.
  Mustasukkaisuus on seuraus esimerkiksi pelosta muutokseen parisuhteessa, kontrollin menettämisen pelosta, menetyksen pelosta tai hylätyksi tulemisen pelosta. Mustasukkaisuus heijastaa ihmisen omia epävarmuuksia ja sitä, miten kumppanin teot vaikuttavat omanarvontunteeseen ja rakastettavuuteen.

  • Kiitos kommentista! Kaikki tunteet ovat mielestäni seurausta jostain syvemmältä, en näe mustasukkaisuuden olevan mitenkään erilainen kuin muut tunteet. Tietysti olisi kiva jos saisimme kaikki syvimmät haavamme käsiteltyä, mutten usko sen olevan kaikille ihmisille edes mahdollista. Siksi en halua demonisoida mitään tunteita. Hyvä jos joku on vapaa mustasukkaisuudesta tai muista negatiivisista tunteista. Itse en koe tarvettakaan päästä kaikista negatiivisista fiiliksistäni eroon, vaan haluan käsitellä ja hyväksyä ne. 🙂

 5. Mustasukkaisuus on munkin mielestä tunne siinä missä muutkin. Sitä voi käyttää hyödyksi tai sen avulla voi saada paljon pahaa aikaan. 🙂

 6. Mun mielestä on OK olla olemassa sellaista tervettä pientä mustasukkaisuutta sekä parisuhteissa että muussakin elämän osa-alueissa, mutta eihän mustasukkaisuuskaan ole hyväksi jos se menee liiallisuuksiin. Niinkuin joku tuolla jo sanoikin, tunne siinä missä muutkin 🙂

  hanna
  http://www.hannamariav.com

 7. Olen aika samoilla linjoilla muiden kanssa eli mustasukkaisuus on hyväksi, jos sitä ei ole, niin miettii onko kaikki kunnossa. Jos sitä on liikaa, niin mennään jo yli…kohtuus kaikessa 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 7
Tykkää jutusta