Painoindeksi on hölmö keksintö

Huomenta ja ihanaa uutta viikkoa! Tämän tekstin aiheena on painoindeksi – tuo omasta mielestäni harvinaisen huono mittari kehon hyvinvoinnin ja sopusuhtaisuuden määrittämiseen. Ymmärtääkseni painoindeksiä ei moni enää otakaan niin vakavasti, mutta siltikin jotkut niitä orjallisesti tuijottavat.

Painoindeksi Olen aina ollut hoikka, mutta vasta teini-ikäisenä alkoi hössötys alipainosta (siihen asti olin pysynyt painoindeksin mukaan normaalissa painossa, syömällä hemmetisti sipsiä ja karkkia). Pituuskasvun kiihtyessä paino luonnollisestikin jäi jälkeen – sehän on aivan luonnollista. Jos ihminen voi hyvin ja on terve, miksi siitä pitäisi huolestua? Kyllä se pituuskasvun hidastuminen yleensä saa painon nousemaan – ja vaikkei saisikaan, mitä se haittaa jos kaikki rullaa hyvin?

Sitten on se toinen puoli. Voit myös olla liian vähärasvainen ja laiha, vaikka painoindeksi sanoisi sinun olevan normaali. Se missä painossa oman kroppasi on hyvä olla, ei välttämättä ole ne kilomäärät joita painoindeksi suosittaa.

Painoindeksi

Painoindeksi

PainoindeksiMoni on painoindeksin mukaan ylipainoinen, vaikka sen näkee sokeakin kepillä ettei henkilö ole lihava – ei edes tukeva. Silti kyseisiä henkilöitä saatetaan kehottaa laihduttamaan terveystarkastuksessa – painoindeksin katsomisen jälkeen. Usein unohdetaan se, että lihas tosiaan painaa enemmän kuin läski. Pitäisi henkilön kuihduttaa lihaksensa vain ollakseen normaalipainoinen jonkun tietyn mittarin mukaan?

Painoindeksi on kehitetty 1830 -luvulla – se siis totisesti on vanha tapa. Ongelma on myös siinä, että se olettaa ihmisen olevan kaksiulotteinen – siksi se antaa helposti liian suuret lukemat pitkille tai lihaksikkaille ihmisille. En kyllä luottaisi siihen täysin kenenkään kohdalla.

Painoindeksi

PainoindeksiPainoindeksi ei myöskään kerro terveydestäsi paljoakaan. Tutkimuksen mukaan 54 miljoonaa ylipainoiseksi luokiteltua amerikkalaista osoittautui terveiksi kardiometabolisissa tutkimuksissa ja 21 miljoonaa normaalipainoista saivat luokituksen, jonka mukaan he eivät olleet terveitä. Lievä yli- tai alipaino ei siis tarkoita, että painolle pitäisi tehdä jotain. Jos tiedät eläväsi terveellisesti, olet terve ja voit hyvin, painoindeksin lukemat voi vetää vessanpytystä alas!

Mitä mieltä itse olet – onko painoindeksi hyvä vai huono juttu?

Kuvat: Jutta Hirsimäki, edit by me

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Paljon päivässä voi lihoa? Kiihdytä aineenvaihduntaa x8 ♡ Lihottaako makeutusaineet? ♡ Paljon eri liikuntalajit kuluttavat kaloreita? ♡  ”Voinko mä käyttää napapaitaa?”♡ Kesäkuntoon…onks pakko? Lihottaako mättöpäivä? ♡ Parhaat liikkeet pakaroille x5! ♡ Paljon treenaan viikossa?

Taru

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 8
Tykkää jutusta