Miksi luovuin lastentarhanopettajan työstä?

Olen kertonut blogissani pariin otteeseen työskenneelleeni (tosin vain vähän aikaa) lastentarhanopettajan työssä ja lastenhoitajana keikkatyöläisenä. Irtisanouduin tehtävästä viime keväänä. Haluan tällä tekstillä tuoda päivähoidon haasteet esille – toivon nimittäin, että ongelmiin herättäisiin ja asialle tehtäisiin jotain. Nämä syyt vaikuttivat mm. omaan lähtööni alalta.

Tämän postauksen tarkoitus ei siis ole todellakaan kritisoida päiväkodin työntekijöitä todellakaan, vaan tuoda alan haasteita esille. Tiedän, ettei päiväkodin henkilökunta voi vaikuttaa näihin asioihin. Olenhan itsekin ollut päiväkodissa töissä ja tiedän todellakin, ettei se ole mitään helppoa hommaa.

Olen nimittäin huolissani tästä nykytilanteesta. On mielestäni todella huolestuttavaa, että päiväkotityötä tekevät usein ovat jaksamisensa äärirajoilla ja ryhmäkokoja vain paisutetaan. Tämä tietysti vaikuttaa myös lapsiin. Miksi näin tärkeään työtä ei haluta tukea yhteiskunnassa enemmän? Kuten olen ennenkin sanonut, tästä ei pidemmälle katsottuna seuraa todellakaan mitään säästöä vaan lisää kuluja – henkilökunnan ja lasten kustannuksella.

Päivähoidon haasteet, päiväkodin haasteet, päiväkoti, ryhmäkoot, päiväkotityö, lastenhoitajan työ, lastentarhanopettajan työ, päiväkotien tilanne, liian isot ryhmäkoot, päiväkotien turvallisuus, päiväkotien ongelmat

Päivähoidon haasteet, päiväkodin haasteet, päiväkoti, ryhmäkoot, päiväkotityö, lastenhoitajan työ, lastentarhanopettajan työ, päiväkotien tilanne, liian isot ryhmäkoot, päiväkotien turvallisuus, päiväkotien ongelmat

Päivähoidon haasteet

Moni päiväkoti sijaitsee rakennuksessa, jota ei alunperin ole tarkoitettu päiväkodiksi. Tästä seuraa se, että ilmanvaihto on lähes joka paikassa erittäin puutteellinen. Olen tehnyt myös keikkatyötä opiskeluaikoina eri päiväkodeissa – joka paikassa on ollut huono ilma, josta lopputuloksena on tullut päänsärky ja vetämättömyys. Oloni on helpottanyt aina, kun olen päässyt pois. Joskus välittömästi, joskus vasta tuntien päästä.

Päiväkodit ovat myös todella meluisia – ainakin yleensä. Itselleni tämä oli aika iso haaste, koska minulla on tinnitus ja olen aika meluherkkä. Melutasoon ei tietystikään aina voi vaikuttaa – lapset innostuessaan usein pitävät ääntä aika tavalla, vaikka miten muistuttelisi järkevästä puhevolyymista. Melua voi vaimentaa jonkin verran myös akustiikkalevyillä ja sisustuksella, esimerkiksi verhoilla.

Ei varmasti myöskään ole kenellekään mikään uutinen, että päiväkotien lapsiryhmät ovat isoja. Naurettavinta minusta on, että osapäiväiset lapset lasketaan puolikkaina – vaikkei ole olemassa mitään puolikkaita lapsia! Totuus on se, että nämä puolipäiväiset lapset ovat usein yhtä aikaa paikalla, joten ryhmäkoot paukkuvat suositusten yli. Pienemmät ryhmät pienentäisivät myös melutasoa.

Suuret ryhmäkoot aiheuttavat turvallisuusriskejä, kiireen tunnetta sekä lapsille että henkilökunnalle, henkilökunnan riittämättömyyden tunteita, stressiä ja sen, ettei hoito ole niin yksilöllistä. Osaan tilanteista ei myöskään ole aikaa paneutua niin hyvin kuin pitäisi, koska on niin kiire.

Päivähoidon haasteet, päiväkodin haasteet, päiväkoti, ryhmäkoot, päiväkotityö, lastenhoitajan työ, lastentarhanopettajan työ, päiväkotien tilanne, liian isot ryhmäkoot, päiväkotien turvallisuus, päiväkotien ongelmat

Päivähoidon haasteet, päiväkodin haasteet, päiväkoti, ryhmäkoot, päiväkotityö, lastenhoitajan työ, lastentarhanopettajan työ, päiväkotien tilanne, liian isot ryhmäkoot, päiväkotien turvallisuus, päiväkotien ongelmatOlen myös sitä mieltä, että päiväkodin henkilökunnan palkka on aivan liian matala. Työ on raskasta ja vastuullista – puhumattakaan sen tärkeydestä. Sen pitäisi myös näkyä palkassa. On mielestäni hölmöä, että korkeakouluttautuneelle lastentarhanopettajalle maksetaan alle 2500e työstään (alalla vuosikausia olleet saattavat saada vähän enemmän). Lastenhoitajalle pitäisi mielestäni myös maksaa enemmän. Vaikka opetus- ja kasvatustyötä ei pidä tehdä palkan takia, kyllä se isompi palkkapussi useimpia motivoi ja auttaa jaksamaan.

On varmasti myös päiväkoteja, joissa edellä mainitsemiani haasteita ei ole ja se on hyvä juttu. Tämä onkin vain minun näkemykseni asiasta. Moni on kuitenkin myös varmasti lukenut päiväkodin henkilökunnan mietteitä ja uskon monen allekirjoittavan tekstini täysin. En väitä päivähoidon olevan huonoa ja varmasti lapsetkin viihtyvät päivähoidossa pääosin hyvin. Oma lapseni viihtyy päiväkodissa ja tykkää henkilökunnasta. Olenkin lapseni päiväkotiin varsin tyytyväinen. 🙂 Silti halusin tuoda esille niitä omasta mielestäni kehitettäviä asioita, sillä mielestäni näissä olisi varaa parantaa – lasten ja henkilökunnan hyvinvoinnin nimissä.

Ovatko päivähoidon haasteet jo sellaisia, että niihin olisi syytä puuttua? Oletko itse päiväkodissa töissä (tai ollut), mitä mieltä sinä olet?

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Sepelvaltimotauti 25-vuotiaalla? ”Täällä on hometta, mutta sain vain reuman” Keskeytin koulun – tuleeko minusta lusmu? Paljon haluaisin saada palkkaa? Kun toiseen suuntaan kumarrat, toiseen pyllistät Pitkä parisuhde vai monia kumppaneita? Kun lääkäri on väärässä Sähköinen asiointi you suck! Hoitovirheet – kenellä on vastuu?

Taru

2 vastausta artikkeliin “Miksi luovuin lastentarhanopettajan työstä?”

  1. Tuttava on äitiyslomalla päiväkodista, eikä aio kyseiseen työhön palata. Tämä teksti olisi voinut olla suoraan hänen kynästään. Päiväkodin hoitajat ajetaan ihan piippuun, resursseja pitäisi saada lisää varhaiskasvatuksen puolelle! Hieman kammottaa omakin lapsi laittaa päiväkotiin vuoden sisään, kun tietää, miten lujilla hoitajat ovat, eivätkä kiireltään ehdi antaa lapselleni huomiota ja syliä. Tai mikäli ehtivät, se on taas toisilta lapsilta pois..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 17
Tykkää jutusta