Päiväkoti vai perhepäivähoito?

Päiväkoti vai perhepäivähoito? Siinäpä vasta pulma. Pikkuhiljaa näitäkin asioita pitäisi alkaa miettimään; mikä olisi meidän perheellemme paras ratkaisu?

Olen yrittänyt etsiä aiheesta tietoa, mutta tiedostan että netin keskustelupalstat eivät yleensä anna kovin totuudenmukaista kuvaa asiasta. Moni kertoo vain kauheimmat kokemukset ja ne hyvät asiat jäävät sanomatta.

päiväkoti vai perhepäivähoito?Olen ollut koko ajan päiväkodin kannalla. Henkilökunta on pääosin ammattiinsa koulutettua ja motivoitunutta väkeä (en väitä ettei näin olisi perhepäivähoitajilla), enkä oikeastaan muita vaihtoehtoja tullut edes ajatelleeksi. Viime aikaiset uutiset ja kokemukset päivähoidon tilanteesta ovat saaneet minut kuitenkin miettimään, olisiko kodinomaisempi perhepäivähoito parempi vaihtoehto alle kolme -vuotiaalle lapselle?

Eniten perhepäivähoidossa epäilyttää se, että joutuisi antaa lapsensa täysin tuntemattomalle ihmiselle. Niinhän se on päiväkodissakin, mutta siellä on muitakin aikuisia valvomassa ja seuraamassa tilannetta. Perhepäivähoitaja on ainoa aikuinen, joten kukaan ei voisi puuttua epäasialliseen toimintaan välittömästi. Mielikuvitus alkaa laukkaamaan ja alkaa heti hirvittämään kun asiaa miettii enemmän. Hankalaa on myös se, ettei pieni lapsi osaisi vielä kertoa, jos jotain hämärää tapahtuisi.

Tiedän että pelko on todennäköisesti turha; varmasti perhepäivähoitajat hoitavat lapsia hyvin. Sitä vain haluaisi omalle lapselleen kaikin puolin hyvän ratkaisun ja siksi mietin tätä paljon. Perhepäivähoidossa on käsittääkseni myös suppeammat hoitoajat, mutta siitä tuskin tulisi ongelmaa, koska aiomme muutenkin pyrkiä pitämään hoitopäivät kohtuullisen pituisina. Myös perhepäivähoitajan- tai hänen omien lastensa mahdolliset sairastelut mietityttää; tällöin lapsen joutuisi viemään varahoitoon jollekin muulle tai päiväkotiin. Lapsen kannaltahan se olisi varmasti kiva, että hoitopaikka olisi se sama tuttu eikä vaihtuisi usein.

päiväkoti vai perhepäivähoito?

päiväkoti vai perhepäivähoito?Päiväkodissa mietityttää isot ryhmäkoot, mutta toisaalta johonkin pitää sopeutua tai sitten pitää lapsi vain kotona.  Päiväkotihoidosta olen kuullut paljon hyviä kokemuksia, mutta tietysti myös niitä huonoja. Usein ne hyvät kokemukset tulevat vanhemmilta ja huonot henkilökunnalta. 😀 Ovatko vanhemmat siis pimennossa päiväkotien arjesta? Kenties.

Syy miksi ylipäätänsä aloin perhepäivähoitoa miettimään oli se, kun tajusin ettemme todennäköisesti saa lapselle päivähoitopaikkaa lähellä olevasta pienestä päiväkodista. Sen sijaan perhepäivähoitaja olisi kuulemma todennäköisempää saada tästä läheltä. Arjen sujuvuuden kannalta olisi kiva, että hoitopaikka olisi lähellä. Vielä emme ole kuitenkaan mitään päättäneet.

Tietysti perhepäivähoitajat ja päiväkodit ovat erilaisia. Toisissa homma toimii ja toisissa ei. Tällä hetkellä kallistun kuitenkin enemmän päiväkodin puolelle. Kuulisin mielelläni myös sinun mielipiteesi – päiväkoti vai perhepäivähoito?

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Raskaus kuvina

Vauva tuli parisuhde meni?

Milloin lapsi päiväkotiin?

Esikoinen hoidossa vanhempi kotona vauvan kanssa?

Taru

18 vastausta artikkeliin “Päiväkoti vai perhepäivähoito?”

 1. mä olen sitä mieltä että laitan lapseni päiväkotiin. vaikkakin siellä on suuret ryhmäkoot,niin ryhmässä on usein 3-4 aikuista,varhaiskasvattajaa,jolloin ryhmän toiminnassa on usean ihmisen näkemys asioista. perhepäivähoitaja on lasten kanssa yksin ja hänellä on omat rutiinit ja arvot ja jos hän on kovin mustavalkoinen tapaus niin siihen ei saa toisen kasvattajan mielipidetttä 🙂 jos ymmärrät mitä tarkoitan. on varmasti ihania perhepäivähoitajia, mutta niin on myös päiväkodin henkilökuntaa. ja pk:ssa kaikki ovat käyneet kouluja ja heillä on toistensa tuki työssä ja vielä ylempi valvova silmä. mielestäni päiväkodista on hyvät lähtökohdat esikouluun ja kouluun, kun niissäkin on paljon lapsia samassa tilassa. kauhistuneena ajattelen että perhepäivähoitajana voi työskennellä täysin kokematon, kouluttamaton henkilö. hui.

  • Kiitos kommentista! Hyviä pointteja. Nuo ovatkin syitä joiden vuoksi itsekin kallistun päiväkodin puolelle..:)

 2. Kyllä mä päiväkodin valitsin, vaikka välillä kauhunsekaisin tuntein lapseni sinne jätänkin. En siksi, että hoitajissa olisi mitään vikaa päinvastoin, mutta tiedän kuinka kiire siellä on. Ja kuinka paljon uudet säädökset vaikuttavat. Myös paras ystäväni on päiväkodissa töissä ja kuulen niitä juttuja, joita ei vanhemmille kerrota. Silti mielessä ei käynytkään perhepäivähoito en edes tiedä miksi itselleni oli niin selkeää tuo päiväkoti. Hyvät eväät sieltä saa esikouluun ja muutenkin sosiaalinen elämä ja askareet ovat kyllä huippuja! Koko ajan luotan myös lapseeni enemmän ja iän myötä hän osaa myös toimia ryhmässä paremmin ja paremmin. Eli mikäköhän oli vastaukseni, luota vaistoosi <3 ja voithan vaihtaa paikkaa, jos sitten jostain syystä tulisi sellainen olo, vaikka toki ymmärrän ettei sitä niin vaan vaihdeta 🙂 älä liikaa stressaa kuitenkaan!

  • Kiva kun kommentoit! Jep se kiire kyllä kauhistuttaa..mutta taidan silti olla itsekin päiväkodin kannalla. 🙂

 3. Meidän valinta oli päiväkoti juurikin sen vuoksi, että perhepäivähoidossa ei tiedä, miten kemiat hoitajan kanssa natsaa. Huoletti myös se, että miten pieni sopeutuu, kun sairaslomilla ja muilla lomilla hänet joutuisi viedä jonnekin eri paikkaan. Päiväkodissahan paikka ja hoitajat pysyy pääsääntöisesti samana, vaikka joku olisi lomalla tai kipeänä.

  Olemme olleet tosi tyytyväisiä meidän päiväkotiin, jonne poikakin menee aina mielellään. Ja on hurjan innoissaan kaikista aktiviteeteista, mitä siellä tehdään. Itsekin olin yllättynyt, miten paljon virikkeitä, toimintaa, retkiä, musiikkia jne. siellä on. Ja se mikä on ollut myös ihanaa on se, että aina on hoitajilla ollut syli avoin, jos jota kuta on harmittanut, tai ollut vanhempaa ikävä.

  Kokemuksia on varmasti melkein yhtä monta kuin on hoitopaikkaakin. Toivottavasti teille sattuisi se mahdollisimman hyvä kohdalle 🙂

  • Kiitos kommentista! Juuri tuo epäilyttää perhepäivähoitajassa; mitä jos jaamme aivan eri näkemykset kasvatuksen suhteen? Kiva kuulla että teillä on sattunut hyvä päikky. 🙂 Toivon myös että lapsi pääsee päiväkotiin, jossa ehditään antaa sitä huomiota.<3

 4. Hyvän hoitajan jos löytää niin pph on varmasti hyvä vaihtoehto,meillä jono päiväkotiin oli pitkä ja lapsi joutui pph.lle.kaikki meni alusta lähti pieleen,lapsi jäi itkemään hoitoon ja minä itkin työmatkan,oli todella lähellä etten irtisanoutunut työstä niin paljon lapsen hoitovaikeudet vaikutti meidän arkeen,luojan kiitos tyttö pääsi päiväkotiin ja kaikki muuttui..viihtyy todella hyvin ja on taas oma iloinen itsensä.

  • Jep, uskon itsekin näin! Se siinä juuri onkin, että siihen hoitajaan ei usein pääse etukäteen tutustumaan. Pelkään juuri että kävisi noin kuin teillä. :S Onneksi saitte hyvän hoitopaikan! 🙂

 5. Näin lastentarhanopettajana pakko sanoa, että päiväkoti on oikein hyvä valinta. Lapsi saa siellä ammattilaisten tarjoamaa monipuolista kasvua, kehitystä ja oppimista tukevaa varhaiskasvatusta ja päälle vieläpä erään tärkeän taidon, jota elämässä tarvitaan: taito olla ryhmässä, vuorovaikutuksessa ja sosiaalisissa tilanteissa.

  • Kiitos kommentistasi! Nyt olen taas hieman varmempi siitä että pk on oikea valinta. 🙂

 6. Itse olin 6viikkoa työssäoppimassa päiväkodissa ja ainakin itse tulevaisuudessa vien oman lapsenikin päiväkotiin. Vaikka se on välillä yhtä hullun myllyä, niin siellä on juurikin se koulutettu henkilökunta ja paljon virikkeitä. Myöskin siellä pienempienkin kanssa huolehditaan uuden oppimisesta hyvin ja oppii hyvin sosiaalisia taitoja. Ja ainakin siellä missä itse olin ”töissä” oli paljon ihania ja rakastavia hoitajia.

  Meillä naapurissa oli vanhempi nainen perhepäivähoitajana ja mitä itse sivusta nähneenä sitä touhua kattelin ja muilta kuullut, niin en luottaisi vältämättä. Hän ei aikaisessa vaiheessa opettanut lapsille mitään ja pihallakaan heillä ei ollut oikeastaan mitään paitsi yksi hiekkalaatikko. Ja lapsia tosiaan oli muistaakseni sillä yhdellä naisella aina n. 6. Eikä he paljoa retkeillyt.

  Vaikka toisaalta itse pidänkin perhepäivähoitajista, lapsi saisi kotiruokaa yms. niin silti jotenkin luotan ammattilaisiin, jotka pystyvät opettamaan lapsille paljon jo ennen sitä eskari-ikääkin. Eikä tarvitse miettiä varahoitopaikkoja tai muita hoitajan sairastuessa. Varmasti itsekin kamppailen tilanteessa joskus tulevaisuudessa, mutta näin omakohtaisin (ja suppeim) tiedoin kyllä tällähetkellä jos tulisi valita niin lapseni menisi päivähoitoon. 🙂

  • Kiitos kommentista! 🙂 Olen itsekin näillä linjoilla tällä hetkellä. Tuo on kyllä iso plussa ettei tarvitse lasta viedä varahoitoon sairastapausten varalta. 🙂

 7. Entäs ryhmäpph? Kodinomaisempaa ja pienemmät ryhmät. Ja päiväkodissa tuo ”hoitajamitoitus” ei aina kyllä pidä paikkaansa..
  Minä vein oman lapseni ryhmäpph:lle, joka tuntuu meille sopivalta vaihtoehdolta. Hoitajia on useampi ja aina joku heistä on tuttu:)
  Alle 3-vuotiaan varhaiskasvatuksen ei tarvitse olla ”koulumaista”, vaan lähinnä vuorovaikutustaitojen opettelua, syömisen, pukemisen, odottamisen opettelua jne. ja vaikka ryhmiksessä ei olekaan LTO:ta niin uskon, että vankalla kokemuksella ja koulutuksella nämä asiat toteutuvat meidän ryhmiksessä.
  MUTTA nämäkin asiat riippuvat aivan lapsesta:) Äidit tietävät mikä on paras ratkaisu oman lapsen kannalta <3 tsemiä!

  • Mietin sitäkin, mutta käsitin että siinä hoitopaikka kiertää vanhempien kodeissa? Se kuulosti hankalalta kun itse teen töitä ja opiskeluja aika paljon kotona. 😀 Sinänsä tuokin kuulostaa kivalta vaihtoehdolta! Ja jep, hoitomitoitukset paukkuvat päiväkodeissakin usein.. Kiitos vinkeistä<3

   • Meidän kaupungissa ryhmikset ovat siis jossain kaupungin omistamissa tiloissa joissa esim. kolme hoitajaa ja max. 12 lasta. Meidän ryhmis on omakotitalossa, jossa toimivat tilat. Tai voi toki olla jonkin päiväkodin yhteydessä. Eli ei siis lapsen kodissa 🙂

    • Okei kiitos tiedosta! Tuohan kuulostaa kivalta vaihtoehdolta, pitää tutustua paremmin. 🙂 Tuleeko sinne sitten sijainen jos joku on sairaana?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 3
Tykkää jutusta