Järjetön huoli

Saimme tällä viikolla ilouutisia; lapsemme sai päivähoitopaikan pienestä päiväkodista tästä ihan meidän vierestämme. Olimme tästä todella innoissamme, koska meille oli sanottu että täällä päin hoitopaikat ovat todella täynnä. Nyt sitten alun innostuksen jälkeen mieleen hiipi kaikenlaisia pelkoja. Alun jännitys lapsen sopeutumisesta vaihtui järjettömiin pelkoihin siitä, onko lapsemme ylipäätään päiväkodissa turvassa. Tuli sitten muutaman kerran googletettua ”päiväkotien turvallisuus” ja ”päivähoidossa tapahtuneet onnettomuudet”  – soppa oli valmis. En edes löytänyt kuin pari todella surullista tarinaa asiasta, mutta se riitti siihen että aloin itkemään niitä lukiessani.

Kun järjellä miettii, ei nämä pelot hyödytä ketään. Ne eivät estä mitään pahaa tapahtumasta, eikä ylihysteerisyys liioin auta lasta kokemaan oloansa mukavaksi hoidossa. Parastahan olisi vain olla rauhallisin mielin ja viestittää lapsellekin, että siellä päiväkodissa on varmasti kivaakin. Päiväkotien turvallisuus kun kuitenkin on (ainakin kuulemma!) hyvällä tolalla pääosin.

päiväkotien turvallisuus päiväkotien turvallisuusMitä nämä pelot sitten ovat? Eniten pelkään, että lapsi tukehtuu; siinä voi nopeasti käydä huonosti. Pelkään myös että joku iso painava lipasto kaatuu lapseni päälle (vaikkei sellaisia toivottavasti päiväkodissa ole?). Pelkään myös, että lastani kiusataan tai että joku on ilkeä hänelle. Ylipäätänsä mietityttää huomataanko siellä kaikkea ja pystytäänkö lapsista pitämään varmasti huolta isoissa ryhmissä pienellä henkilökunnalla? Kasvavat ryhmäkoot eivät ainakaan turvallisuutta lisää ja jaksan edelleen ihmetellä, miksi helvetissä tällaisissa asioissa säästetään?

Tiedän etten ole ainut vanhempi joka murehtii tällaisia, mutta pakko se myöntää että koen itseni välillä yliherkäksi asian suhteen. Vaikea se on sisäistää, ettei se murehtiminen auta mitään ja riittää että tekee parhaansa pitääkseen lapsen turvassa ja hyvinvoivana. Tietystihän sitä voisi jättää koulun kesken, lopettaa työt ja pitää lapsi silmän alla koko loppuikänsä, hahaa. Koomista tässä on myös se, että olen itse ollut lastentarhanopettajana (en tosin kauaa). 😀

päiväkotien turvallisuus

päiväkotien turvallisuusHuolestuttaako sinua päiväkotien turvallisuus? Ja kerro hyviä kokemuksia päiväkodista niin ehkä rauhoitun!

Seuraa Facebook, Instagram & Youtube

Lue myös:

Kun lapsi menetti tajuntansa

Mitä olen oppinut parisuhteista x12?

Vauva tuli parisuhde meni?

Taru

6 vastausta artikkeliin “Järjetön huoli”

  1. En tiedä lohduttaako ollenkaan, mutta en pelkäisi sinuna tukehtumista, kaapin kaatumista päälle tms. Pelkäisin enemmänkin päinvastaista. Olen päiväkodissa töissä ja turvallisuuteen panostetaan suomalaisissa päiväkodeissa mielestäni todella paljon, mikä tietenkin tavallaan on hienoa, mutta siinä on myös varjopuolensa. Kaikkea varotaan niin paljon, ettei lapsi saa tutustua ympäristöönsä ja kehittää itseään esimerkiksi juoksemalla, kaatuilemalla hieman, kiipeilemällä jne. Kiinnittäisin enemmän huomiota siihen, millainen näkemys lapsen ryhmän hoitajilla on pienen lapsen kasvatuksesta ja kehityksestä. Mitä mieltä hoitajat ovat lapsen liikunnasta, ruoan laadusta ja monipuolisuudesta, lasten tasa-arvoisesta kohtelusta sukupuolesta tai kotikulttuurista riippumatta… Nämä asiat kuulostavat itsestäänselviltä, mutta moni yllättyisi hoitajien asenteista näihin asioihin. Tsemppiä päiväkodin aloitukseen! 🙂

    • Kiitos kommmentista! No hyvä jos näin on. 😀 Itse annamme lapsen juosta sisälläkin enkä pelkää mitään muksahtelua onneksi! 🙂 Kiitos paljon!

  2. Itse olen töissä päiväkodissa ( ja pienen lapsen äiti). Lapsiryhmät ovat toki isoja sitä ei käy kieltäminen mutta toisaalta päiväkoti ympäristö on rakennettu paljon turvallisemmaksi kuin useimmat kodit. Ja vaikka ryhmät ovatkin isoja olen ainakin itse kokenut että olen pystynyt tarjoamaan riittävästi syliä sitä tarvitseville lapsille kun harvemmin niillä kaikilla sattuu samaan aikaan paha mieli olemaan. Kiusaamisesta ja sen ehkäisystä myös puhutaan paljon nykyään päiväkodissa (ainakin omassa kunnassani) vaikka kokemukseni mukaan järjestelmällinen kiusaaminen on harvinaista näin pienten keskuudessa. Oma lapseni on viihtynyt päiväkodissa niin hyvin että itku tulee jos kotiin joutuu ylimääräisille vapaille jäämään.

    • Kiitos paljon kommentista! Ihana kuulla tällainen kokemus! Itsellänikin on kyllä jäänyt kuva, että suuremmat onnettomuudet ovat todella harvinaisia päiväkodeissa. 🙂 Uskon kyllä että lapseni viihtyy hyvin, hän on todella sosiaalinen. 🙂

  3. Voi että tunnen niin tuskasi! Olen ihan samanlainen, mutta tosiaan ei voi aina olla vahtimassa lapsensa perään ja päiväkoti on kyllä tehnyt tytöllemme hyvää. Aloitusryhmä oli kyllä niin turvallinen, koska siellä tosiaan on kaikki suunniteltu niin turvalliseksi, että vaikea on mitään tapahtua. Tuolloin toki opiskelin ja hain lapseni aina överiaikaisin pois tarhasta. Sitten tyttö siirtyi isompien ryhmään ja tuo isompien piha-alue on sellainen, josta olen päiväkotitätien kanssa vaahdonnut ihan johtoon saakka. Isoja kalliokielekkeitä, joista en ole oikein samaa mieltä kuin tädit, että se ihan turvallinen on. Tästä meinasin blogiinkin kirjoittaa. Toki vaikea maasto opettaa lasta, mutta vahinkoja joskus sattuu. Kyllä välillä kauhistuttaa, mutta jos koko ajan pelkää tulee vaan hulluksi. Meillä mennyt kyllä aina kaikki hyvin kaikesta huolimatta ja minusta on kivaa kuinka paljon puuhastelua meidän päiväkoti tarjoaa. Mutta se piha on meidän päiväkodissa kyllä haastava. Moni päiväkoti kyllä sijaitsee ihan tasaisella maalla. Lapset ovat kyllä fiksuja, joten kyllä he pärjäävät <3 älä liikaa murehdi, vaikka itse en ole mikää sanomaan. Tukehtuminen ja lipaston kaatumiset ovat kyllä tosi epätodennäköisiä 🙂 Ympäristöstä tehdään kyllä kaikille mahdollisimman turvallinen <3

    • Kiva kun kommentoit!<3Niinpä ei sitä ihan koko aikaa voi lasta kytätä..:D Meidän lähellä on myös yksi päiväkoti, jossa juuri tuollainen kalliokieleke…tässä mihin lapsi menee ei muistaakseni sellaista ole. Jep, eivät nämä minun pelkoni mitään kauhean realistisia ole ja ei mitään isoja vahinkoja päiväkodissa tunnukaan usein sattuneen.:))

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 6
Tykkää jutusta