Onko lapsen pakko saada joululahjoja?

Joulu on mielestäni ihanaa aikaa, mutta en ymmärrä miksi joulusta jotkut stressaavat niin paljon. Koko jouluhan menee aivan pilalle jos stressaa siivousta, ruoanlaittoa, lahjoja ja sitä ehtiikö ravata jokaisen sukulaisen luona. Olen vähän tylsä, mutta en ole ikinä laittanut kotia yhtään jouluiseksi. Vietämme joulua todennäköisesti lapsen isovanhemmilla jossa on kaikki jouluhärpäkkeet. Olen niin laiska etten jaksa vaivautua koristelemaan kotiamme, enkä koe oikeastaan kaipaavani joulutunnelmaa kotiin. Plus se fakta että tästä asunnosta ei yhtäkään joulukoristetta edes löydy. 😀 Sitten kun lapsi ymmärtää jo tohottaa joulusta ja askartelee tonttuja, asia on hieman eri. Voisin nyt siirtyä postauksen aiheeseen, eli siihen kuinka paljonko joululahjoja lapselle tarvitsee ostaa?

 

Muistan omat lapsuuteni joulut ja herranjumala sitä lahjamäärää!!! Eräs joulu laskin pakettini ja sain yli kolmekymmentä lahjaa! Aivan järjetön määrä. Kivaltahan se silloin tuntui, mutta vähempikin olisi kyllä riittänyt. <3 Kotihan olisi muutamassa vuodessa aivan täynnä pelkkiä joululahjoja jos niitä ei ikinä antaisi eteenpäin. Mieluummin siis ostaa vähemmän.

Paljonko joululahjoja lapselle? Paljonko joululahjoja?, Paljonko joululahjoja lapselle tarvitsee ostaa? Kuinka monta joululahjaa lapselle? Joululahjojen tarpeellisuus, paljonko lahjoja lapselle?, Joulu, Joululahjat

Paljonko joululahjoja lapselle? Paljonko joululahjoja?, Paljonko joululahjoja lapselle tarvitsee ostaa? Kuinka monta joululahjaa lapselle? Joululahjojen tarpeellisuus, paljonko lahjoja lapselle?, Joulu, Joululahjat

Muistan myös kun juttelin ala-asteella kaverini kanssa ja oikeasti järkytyin kun hän kertoi että saa vanhemmiltaan ”vain” kolme joululahjaa. Nyt kun mietin, kolme lahjaa on aivan tarpeeksi, yksikin riittäisi! Oma käsitykseni oli silloin lapsena aivan jotain muuta, olin tottunut todella suuriin lahjamääriin ja usein osa lahjoista oli kalliita. Tiedän että takana on ollut vanhempieni halu tarjota minulle ja siskolleni enemmän kuin he ovat itse lapsena saaneet.

Paljonko joululahjoja lapselle aiomme itse ostaa vai ostammeko ollenkaan?

 

Nyt kun olen itse äiti, voin kertoa ettemme ostaneet lapsellemme edes syntymäpäivälahjaa. Ei hän olisi sitä osannut arvostaa. Uusia leluja hän kuitenkin saa aika ajoin kun sukulaiset haluavat niitä antaa. Lapsellamme on siis aivan tarpeeksi leluja ja olen niitä itsekin joskus ostanut hänelle. Nyt joulunakaan emme aio ostaa lahjaa. Ostamme lapsellemme mieluummin lahjan/lahjoja sitten kun hän on sen ikäinen että saa siitä jotain irti. Miksi ostaa jotain hienoa kallista lelua, kun lahjapaperin naru on yhtä kiinnostava hänen mielestään? Jos lapsi tarvitsee jotain, se hankitaan hänelle mutta en mene ostoksille vain sen takia että on joulu, jos lapsi ei ole uusien tavaroiden tarpeessa.

Paljonko joululahjoja lapselle? Paljonko joululahjoja?, Paljonko joululahjoja lapselle tarvitsee ostaa? Kuinka monta joululahjaa lapselle? Joululahjojen tarpeellisuus, paljonko lahjoja lapselle?, Joulu, JoululahjatYmmärrän että jotkut haluavat ostaa lapsilleen lahjoja hemmotellakseen ja näin varmasti itsekin joskus tulevaisuudessa teen. Silti esimerkiksi tulevaisuudessakin, jouluna tuo 1-3 lahjaa meiltä vanhemmilta on aivan riittävästi. Lahjan ei myöskään tarvitse aina olla leluja tai tavaroita. Veikkaan kuitenkin että lapseni saa enemmän irti siitä että hellimme häntä, leikimme hänen kanssaan ja olemme hänen turvanaan. Rakkautta ei aina tarvitsee osoittaa materialla, enkä tarkoita ettei näin saisi tehdä. Jokainen tekee niin kuin parhaaksi näkee (jokaisen pohdintatekstini ”uusi” oivallus, haha).

Moni myös sanoo että lahjan antaminen on kivempaa kuin saaminen ja niinhän se on. Se mikä siitä tekee kivaa on se toisen ilo. Jos haluan lapseni iloiseksi otan hänet syliin ja luen hänen kanssaan puhkiluettua vanhaa satukirjaa. Noin pienen lapsen ilo ei tule uusista vekottimista vaan yhteisestä ja turvallisesta ajanvietosta läheisten kanssa. Toistan; en kritisoi heitä jotka ostavat näin pienille lapsille lahjoja, me vain koemme sen olevan tarpeetonta.

Ajatuksia? Ostatteko te ihan pienillekin lahjoja? Paljonko joululahjoja lapselle on hyvä määrä?

 

Seuraa Facebook & Instagram

 

Lue myös:

 

Saako lapsella olla tylsää?Lapset ja sokeriEsikoinen hoidossa vanhempi kotona vauvan kanssa?Lapsen yksityisyys netissä Pakko bilettää?Raskaus alle vuoden seurustelun jälkeen Lapset ovat pieniä vain hetken Äiti joka ei osaa kokataNaiset jotka vihaavat miehiä

Taru

Yksi vastaus artikkeliin “Onko lapsen pakko saada joululahjoja?”

 1. Meillä on ostettu pienemmillekin lapsille lahjoja. Miksi? No lahjan antamisen ilosta juurikin, pysähdyn kiireen keskellä ajattelemaan juuri sitä läheistä lahjansaajaa – millä voisin häntä ilahduttaa, mikä hänellä on kehityksessä tai kiinnostuksen kohteena juuri nyt. Pienellä helposti ne värikkäät lahjapaperit kiinnostaa enemmän, mutta silti lahjan antajana minulle on tärkeää antaa jotain sisältöä. Muuten meillä ei vuoden varrella tavaraa tai leluja ostella, paitsi synttäreinä, tämä siis esim poikkeaa teidän perheen tavasta. Meilläkään ei sitä syliä ja leikkiä ja muuta läheisyyttä & turvaa poissulje nuo pienet paketit mitä pikkuinen saa.

  Yksi syy myös pienen lahjomiseen on se, että perheessä isompia lapsia. He saattavat hämmästyä ja surra jos perheen pikkuinen ei saa paketteja. Lisäksi meillä isommat lapset saavat joulurahaa vähän, opettelevat sillä rahalla lahjan antamisen iloa. Ostavat lahjan (pienen!) sisarukselle, kissalle tai vanhemmille. Voi sitä täpinän määrää! 🙂 Isompia lapsia lahjomme järkilahjoin, edelleenkään vuoden varrella ei kuluteta materiaan. Jouluna paketista löytyy jotain hartaasti toivottua, mutta myös alkkareita, luistimia tms.

  Jotenkin minä koen, että lapsen jouluun kuuluu se täpinä ja jännitys pukista ja lahjojen avaamisesta. Johtunee omista lapsuusmuistoistani. Pienen pieni ei sitä toki ymmärrä eikä kaipaa eikä tarvitse. Mutta itse tarvitsen sitä äitinä, vaikka vähän hömppää. Mutta muuten ei välttämättä tulisi ostettua sitä jännittävää luukkukirjaa tai taaperokärryä jne. Jouluna sitten panostaa. Lopputulemana teillä saattaa olla siis enemmän materiaa lapsella kuin jollakin lahjan antavalla. Eikä silläkään väliä, vanhemmuus ei ole kilpailuasia tai vertailukaan, jokainen toimii kuten sydämessään parhaaksi kokee. Minusta siis sinun tapasi ei ole väärä.

  Olen tänä(kin) jouluna lahjoittanut tuntemattomille lapsille lahjoja joulupuu-keräyksen kautta. Että jokainen lapsi saisi edes sen yhden lahjan. Ja tokihan teilläkin saa sukulaisilta. Mutta näissä tuntemattomille lahjoittaessakin minä olen pitkään pohtinut ja makustellut, että mitä haluan ostaa ”poika 4v:lle” 🙂 Poikavauva 3kk ostin kivan vaatesetin ja pienen lelun.

  Meille kaikille joulu merkitsee eri asioita. Minä olen juuri nyt fiiliksissä tuoksuista kotonamme, leivottiin juuri lasten kanssa pipareita ja joulutorttuja. Ensi viikolla fiilistelen jouluvaloista ja koristeista. Stressaamatta. Lahjat, koristelu, leipominen, kokkaaminen jne ei automaattisesti tarkoita stressiä, itse tykkään ja teen koko perheen kanssa sen mitä tykätään ja ehditään ja jaksetaan.

  Hyvää joulua sinulle ja perheellesi! <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 2
Tykkää jutusta